Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

4 sati ranije, somilenko said:

Ne znam kako bi to izmerili, budući da nema generatora poznatog signala, jedino neki pink ili white noise na ploči, ali da, merenje uticaja police na gramofon bi bilo zanimljivo izmeriti, gore sam i napomenuo da na gramofon može imati uticaja polica.

Na gramofon i na sve ostalo, ništa manje.

Recimo, na kompjuter kao izvor. Krupno.

Deluje blesavo, ne?

Čudo je koliko se uši i opažanje otvore kada se ostavimo predpostavke da navedeno nikako nije moguće.

Link to comment
Share on other sites

30 minuta ranije, Nomimasen said:

Na gramofon i na sve ostalo, ništa manje.

Recimo, na kompjuter kao izvor. Krupno.

Deluje blesavo, ne?

Čudo je koliko se uši i opažanje otvore kada se ostavimo predpostavke da navedeno nikako nije moguće.

Aj da se ne ubeđujemo oko nebitnih stvari, čudo je koliko sebe čovek može da ubedi da svašta čuje može biti kontra argument i bio bi istinit. Kada čovek sluša svoj sistem, nepromenjen, varira zadovoljstvo istim (poznato kao bad i good system days), tako da ta euforija za podmetanjem kojekakvih daski ispod SS uređaja i tvrdnja da pravi nebo zemlja razlike je u najmanju ruku preterana. Bolje popite koju čašu vina ili piva i imaćete veći ukupni napredak.

Ja pretpostavki nemam, ali ni ne težim da sebe ubeđujem da ama baš sve donosi napredak. Bitno je držati referencu i moći se vratiti na staro stanje radi adekvatnog poređenja u razumnom vremenskom roku (30-ak minuta). Ljudski um je čudo a audio memorija do 00 nepouzdana.

Na gramofon, kao i na mikrofonične lampe sam i sam rekao da vibracije IMAJU UTICAJA. Na zvučnike, naravno, ali na sve što tvrdite, pogotovo u toj meri da menja ukupni odziv sistema...

Ako vam je toliko bitno da dokazujete da to ima tolikog uticaja, merni USB mikrofon je oko 100 e, REW je besplatan, pa napred. Mislim da tih 100 e štedi ko zna koliko nepotrebne i prazne priče i generalizovanih opaski. Ja merni mikrofon imam, merio jesam kojekakve gluposti, mogu vam čak pozajmiti moj, tako da je merenje potpuno za dž, pa izvolite.

Sada bi stvarno prestao sa spamovanjem ove teme i prepustio republikancima da nastave dalje.

Link to comment
Share on other sites

On 21.7.2021. at 14:34, damic said:

Ova prva dva merenja, levi i desni posebno bez SO, deluju koliko-toliko realno. Malo mi je nagao prelaz sa ostrih pikova ispod 100Hz na zaobljene pikove iznad 100Hz, ali, ajde. Rekao bih da je na tom delu, na neki nacin, ostala ukljucena funcija RCS ali u blazem obliku. Kad je ovakva situacija sa basom, mozes slobodno da produzis vremensku osu na 1000msec, kako bi se videlo dokle se pruzaju repovi.

Druga dva merenja, vidi se ocigledna uposlenost RCS, i to sa prilicno hevi ekvilajzingom. Sigurno je stvar do unetih parametara za SO. Sugerisem detaljno proucavanje manuala za SO. 

Dole je odlican primer za REW, lepo se vidi i odziv zvucnika bez korekcije kako bi trebao da izgleda u prosecnoj prostoriji. Klip nije dugacak, 16 minuta, vredi odgledati.

Kad nadjes vremena, proveri parametre unete u SO i napravi nova merenja.

hvala puno na sugestijama i linku ka tutorijalu za UMIK-1! :) 

Proučiću ga detaljno, a uputstvo za SO još jednom, pa ću da pokušam još jednom sa merenjima 

Link to comment
Share on other sites

On 21.7.2021. at 18:43, TurboMaximus said:

Uticaj vibracija nije ograničen na mehaničke sklopove. Vibracije za kretanje koriste strukturu materijala, dajući doprinos unutrašnjem stanju materijala. Definitivno utiču na provodljivost, a periodičnost tog uticaja nagoveštava šta daju na izlazu. Ne postoje imuni uređaji.

Pitanje samo da li to čujemo ili ne?

Link to comment
Share on other sites

Stavio sam dva IsoAcoustics ISO-PUCK  ispod digitalnog strimera Auralic Aries mini i ima razlike . Onda sam stavio još 4 ispod Freye Plus i još četiri ispod DAC-a i više ih ne vadim . Polica mi je neko parče nameštaja iz Nebrska Furniture Marta , potpuno bez veze sa hifom.

Ima razlike dakako , mada je sad pitanje koliko to može da utiče na problem koji NL ima sa basom koji je poprilično velikih razmera i najverovatnije uzrokovan interakcijom prostorije i zvučnika.

 

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, lalelala said:

mada je sad pitanje koliko to može da utiče na problem koji NL ima sa basom koji je poprilično velikih razmera i najverovatnije uzrokovan interakcijom prostorije i zvučnika.

Na temu zvučnika skoro nikakve. Kod uređaja je to već interesantno probati.

Bio sam u poseti i napravili smo mali test sa merenjem odziva iz koga smo zaključili da je mod prostorije na 34Hz što su potvrdila kada smo malo bliže pogledali i njegova ranija merenja. Može jasno i da se čuje na 50Hz do 1Hz opadajućem signalu kako se dobija značajno pojačanje kada uđe u zonu moda prostorije.

Veliki činilac u problemu je i niži plafon od standardnih 250-265cm. što dodatno kompresuje talase tako da se pretvore u kanonadu izuzetno jakih basovitih talasa koji prekidaju i glas i mogu se osetiti u plućima.

Na nekim pesmama koje ne zalaze tako nisko, tj. ne bude sobni mod koji čeka na tih 34Hz slušali smo bez Space Optimizacije i saglasili se da je kompletan gornji opseg iznad npr. 50Hz daleko prirodniji, što ukazuje na to da SO ipak preboji ceo zvučni opseg svojom intervencijom.

Upgrade koji je eventualan, gde će svaki driver imati svoj amp, SP+, dac ... će omogućiti aktiviranje samo pojedinih zona zvučnog spektra i to će svakako biti interesantno za podesiti. Lično mislim da je taj dominantan mod izuzetnog intenziteta i jakog reverba u prostoriji lako obuzdati selekcijom i Space optimizacijom drivera ili grupe drivera koji ga pobuđuju.

Što se tiče gornjeg dela zvučne slike mislim da tu nema izrazitih problema sa prostorijom sve dok se malo ne odvrne, što u svakom sistemu i prostoriji koje nisu akustički tretirane može dovesti do koloracija i podizanja gornjih mid freq. usled refleksija zidova i u ovom slučaju niskog plafona, na koje su naše uši najosetljivije i bivaju doživljene kao "nešto agresivnija" prezentacija.

Inače, sistem poseduje izvanrednu prefinjenost u separacijama i kontroli tonova. Vešto i sa lakoćom prezentuje tanane i tihe nijanse, dok sa druge strane suvereno i bez napora reprodukuje glasne pasaže sa puno izvođača bez zbrke ili skupljanja zv. slike. Vrlo impresivan sistem koji ima još potencijala za napredovanje, prvenstveno u domenu pozicije zvučnika i SO+ preciznijom intervencijom samo u željenoj zoni.

Kolegi @NL. zahvaljujem na gostoprimstvu i divnoj razmeni iskustava, muzike i pozitivne energije, a ponajviše druženju i odličnoj kafi. :)

Link to comment
Share on other sites

On 21.7.2021. at 14:30, TurboMaximus said:

Pikovi koje generiše prostorija neće nestati, ali mogu da se promene. Neki od pikova možda imaju drugo ili višestruko poreklo. Mogu da iskrsnu i neki novi. 

Ponekad nisam najjasniji, ali to nije ovaj slučaj.

Merenje police mi je palo na pamet jer to još niko nije radio, a ne da bih dokazivao nedokazivo. Konkretno me je isprovocirao onaj ravni deo odziva.

Link to comment
Share on other sites

@NL. koja je visina prostorije ?

Kolika je duzina prostorije , mereći po osi slušanja , dakle iza zvučnika pa do iza slušalačke pozicije?

Po formuli ,  učestanost osnovnog moda prostorije se izračunava po formuli 

  f=c/d

gde je

"c"  brzina zvuka u vazduhu, oko 340 m/s

"d"  rastojanje  u metrima 

U mom slučaju je d=7m i horizontalni mod se računa kao 340/7 što je nekih nepunih 49 Hz , a vertikalni mod je 340/2.65 što je nekih 129Hz. Merenja to i potvrđuju sa iznenađujućom preciznošću.

Naravno ovo sve važi ukoliko je prostorija iole pravilnog oblika. U slučaju većih geometrisjkih odstupanja ne može se teorisjki računati.

Ako vi imate mod na 34 Hz to bi značilo da je prostorija mereno po osi zvučnika, dimenzija oko 10m .

 

Link to comment
Share on other sites

Ne pratis na casu :P

Sve je detaljno napisao uz crteze - i te konkretne navedene dimenzije ocigledno ne govore celu pricu.

Ne secam se da li je soba potpuno otvorena sa desne strane ka hodniku/stepenicama i kuhinji ili su samo otvorena vrata, ali ni vrata nisu ekvivalent zidu.

Isto tako, iza pozicije za slusanje je pozamasnja vitrina - koja isto moze fino da utice na odziv.

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 20.6.2021. at 1:39, Delija said:

Ko voli direktan, neposredan, otvoren, "live", "in the face" zvuk - nema razloga da se buni. Ali, nece biti ni svaciji "cup of tea" - pogotovo onih koji vole malo suptilniji i/ili malo vise "laid-back" tip zvuka. A neko hoce i jos vise "toga" - pa mu prija ATC ili horne.

Vratih se u nazad sada, i videh ceo tvoj post. Mogao bih se složiti sa tobom oko ovih dosta grubih odrednica. Iako sam poprilični zagovarač "laid-back" zvuka, nisam imao ni u jednom trenutku osećaj "in the face" prezentacije. Zafalilo mi je prostornosti scene u nazad ali mi je pozicija izvođača bila sasvim ok po pitanju udaljenosti od mesta slušanja. Čak posle nekih satipo mi se učinilo da se prezentacija pozornice pomalo izmaka u nazad, što možda ide u prilog teorije "kuvane žabe".  Na tu temu smo dosta diskutovali i kod mene i kod njega u poseti. Meni je prezentacija srednjeg spektra malkice zaličila na otvorenost horni, ali ne previše tako da mi je tvoj komentar bio baš interesantan da pročitam.

U svakom slučaju dosta sam imao sličan doživljaj tvom izlaganju.

Link to comment
Share on other sites

Da ponovim jos jednom...

Kontekst mom celom komentaru je polazna tacka koja je sistem sastavljen od vrhunskih zvucnika i ostalih komponenti, uz koliko-toliko objektivan pristup problemima akustike prostorije i prilicno subjektivan pristup karakteru zvuka iliti onome sto sam navikao da cujem i sto preferiram da cujem u svom sistemu - bez ikakve aluzije da je to sto ja volim jedino ispravno - naopako. U nastavku i otvorih temu o pomenutom "sindromu kuvane zabe".

Problem je u tome sto onaj ko to cita van konteksta moze da pomisli da mi je opis mozda i previse kritican, pa su posle i usledili neki komentari od strane onih koji nisu culi sistem.

Verovatno je i @NL.-u bilo malo lakse da razume moje komentare nakon druzenja u NSu, tako da sam sasvim siguran da smo se savrseno dobro razumeli.

Inace, iako svako ima neku svoju viziju i sistema i zvuka i gaji neke svoje licne preferencije - moj stav je da je korisno da bar ponekad neko sa strane malo "razdrma" i "challenge-uje" tu viziju i preferencije i da svoje subjektivno misljenje - a ne samo da "potapse po ramenu". Ja licno to uvek pozdravljam i vidim benefit u tome. Naravno da se jako lako razlikuje pozitivna kritika od malicioznosti i "kiselog grozdja".

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Delija said:

Ne pratis na casu :P

Sve je detaljno napisao uz crteze - i te konkretne navedene dimenzije ocigledno ne govore celu pricu.

 

Ma ko jos cita Rat i Mir ? Salim se , nisam pratio temu od pocetka .

Pogledah dimenzije i matematika se bogami nista ne poklapa sa merenjima. 

Da tu nije ostalo nekih podesavanja a da @NL vi niste svesni toga ?

 

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, lalelala said:

Ma ko jos cita Rat i Mir ? Salim se , nisam pratio temu od pocetka .

Pogledah dimenzije i matematika se bogami nista ne poklapa sa merenjima. 

Da tu nije ostalo nekih podesavanja a da @NL vi niste svesni toga ?

 

Pa nismo bas toliki amateri :)

Napisah vec - ta soba je samo deo prizemlja + nije pravilnog oblika = ne moze bas sve po toj jednostavnoj formuli da se sracuna. Ne crta se u Linn aplikaciji dzabe detaljno i soba i polozaj i konfiguracija zvucnika i polozaj slusaoca.

Ti racunas za idealni kvadar dimenzija 5 x 4,54 (x 2,2).

1926353275_RoomModes454.jpg.cc31ec98b87dfcfbd9d47c2e4447dff1.jpg


Aj' sad ubaci u kalkulator umesto 4,54 -> 3,86 - kolika je sirina na mestu gde je MLP.

I sta cemo sada? :) 

Eto problema tacno na 34.4 hz ;)

827394254_RoomModes386.jpg.380205f5c0e85b2b61043bc291593d70.jpg

Nije maksimalnog intenziteta po kalkulatoru za idealan kvadar, ali ocigledno taj nepravilan oblik prostorije + otvoren postor + orman + nezgodna pozicija slusaoca zajedno dovode do veceg problema...

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, lalelala said:

@NL. koja je visina prostorije ?

Kolika je duzina prostorije , mereći po osi slušanja , dakle iza zvučnika pa do iza slušalačke pozicije?

Po formuli ,  učestanost osnovnog moda prostorije se izračunava po formuli 

  f=c/d

gde je

"c"  brzina zvuka u vazduhu, oko 340 m/s

"d"  rastojanje  u metrima 

U mom slučaju je d=7m i horizontalni mod se računa kao 340/7 što je nekih nepunih 49 Hz , a vertikalni mod je 340/2.65 što je nekih 129Hz. Merenja to i potvrđuju sa iznenađujućom preciznošću.

Naravno ovo sve važi ukoliko je prostorija iole pravilnog oblika. U slučaju većih geometrisjkih odstupanja ne može se teorisjki računati.

Ako vi imate mod na 34 Hz to bi značilo da je prostorija mereno po osi zvučnika, dimenzija oko 10m .

 

c/2d

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, TurboMaximus said:

c/2d

U pravu si , nulti aksialni mod je c/2d  , mada i ovaj prvog reda zna da preuzme dominantnu ulogu , sve zavisi od polozaja samih kutija u prostoriji. Kako se kutije udaljjavaju od zadnjeg zida ta je pojava sve izrazenija. Kad se kutije postave na d/4 moguce je skoro ubiti te najjace modove i tako je kod mene u prostoriji , ja prednju plocu zvucnika drzim tacno na 7/4 metara od zadnjeg zida . 

Ali sve u svemu, ako je prostorija bas toliko nepravilnog oblika i podesavanje ide tesko , onda mozda sistem takvog ranga zasluzuje neke modifikacije prostora ? Makar za dugorocno razmisljanje . . .

Link to comment
Share on other sites

TI savremeni integrisani, razuđeni dnevni boravci nisu prirodna mesta za vrhunsku hifu. Mada, i kod tebe se preokrenulo kad smo otišli na dva i kusur metra, što, opet, niko neće da uradi.

Izdvojena prostorija od 6 x 4 x 2.6m  je dovoljna za svako iživljavanje. Ko ima i planira da da par desetina hiljada na uređaje, trebalo bi da parkira prst na čelo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...