Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

Tako je @Delija, to si dobro zapazio, a i @goran_p je u pravu, prethodmi vlasnik je takvu policu kupio svojevremeno u OneHIFI-u. Razgovarao sam sa Darkom, koji je nekada radio u OneHIFI, on mi je rekao da su je takvu prodali. Usled toga je i korigovana cena po kojoj je prethodni vlasnik kupio policu, a i kasnije ja od njega.

Zbog toga sam ja tražio da dokupim deo koji nedostaje i da kompletiram bazu. Ispostavilo se da ne mogu da dokupim samo donji deo Fraim baze, već samo kompletnu bazu. Zbog toga sam stvari uklopio tako što sam kupio Naim Fraim Lite bazu (sa jedom dodatnom policom, tako sam je pronašao polovnu). Ta Fraim Lite baza izgleda gotovo identično kao "donja polovima" kompletne Fraim baze, ima i šiljke kao Fraim baza, (podešavaju se).

Postoji jedna razlika - Fraim Lite baza je masivnija, tj. ima veću površinu. Površina je kod nje ista kao kada bi površinu staklene ploče sa Fraim-a "utopio" u površinu same Fraim baze. Po mom mišljenju ova razlika je i prednost na strani kombinovanja Fraim Lite baze (u mom sličaju), jer ne utiče na statiku, a verovatno povećava stabilnost cele police, jer joj baza sada ima malo veću masu. Vizuelno se Fraim Lite baza u potpunosti uklapa u priču.

Tako da sam koristio Naim Fraim policu upotpunjenu Fraim Lite bazom. Evo kako to izgleda kod mene razdvojeno:

IMG_1188.thumb.JPG.5444704ecb7ed356acc209c1ec19e4bf.JPG

 

 

  

Link to comment
Share on other sites

Sjajno izgleda polica uzivo,video sam je i kod Bogdana ,a i kod Nikole. 

... aj manje vise Fraim ali nikolini Klimax aktivni zvucnici brrrrrrr :klanjanje 

Bio sam kod urologa kaze "Nestali kamencici,sta ste koristili? " Ma,... nestalo to od Klimaksa ...nista mu nije bilo jasno :D :o

Link to comment
Share on other sites

@NL.

Jasno. Hvala na objasnjenju :thumbsup2

Samo onda ni tekst oglasa nije bas 100% korektan. U njemu vrlo jasno pise da se prodaje sa bazom.

  

On 17.4.2021. at 15:38, NL. said:

...

Sastoji se od 5 elemenata - baze i četiri police standardne visine. Na svaki drveni element se montira teška ploča od kaljenog stakla, koja se na drvo oslanja u tri tačke i sastavni je deo police.

...

 

Link to comment
Share on other sites

Sondek sa Kristal MC ...brutalan :wub:  ...iz odma' se vidi da je bolji od Akurate DS.Bukvalno su nestali i zvucnici i soba.To je za analogni izvor zvuka protiv tako visokog nivoa digitalije za full respect.Da me je neko onako unapred pitao ima li sondek sanse protiv takvog izvora zvuka kao sto je Akurate Katalist streamer rekao bi da nema sanse.Brutalan MC ,kakav bass prostornost,separacija instrumenata.Wow

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, Delija said:

@NL.

Jasno. Hvala na objasnjenju :thumbsup2

Samo onda ni tekst oglasa nije bas 100% korektan. U njemu vrlo jasno pise da se prodaje sa bazom

 

Nema na čemu, uvek! :)

Slažem se sa tobom da je trebalo da dam precizniji opis u oglasu, izvinjavam se svim kolegama, ako sam još nekoga zbunio ili nekome stvorio pogrešnu predstavu. Polica koju prodajem sadrži i bazu, ali baza bi trebalo da sadži još jedan deo. Polica može da se koristi i bez nedostajućeg dela, tako ju je koristio prethodni vlasnik, a i ja neko vreme.

 

Link to comment
Share on other sites

On 17.4.2021. at 15:38, NL. said:

Zbog prelaska na aktivne zvučnike i zidnu policu za gramofon, prodajem potpuno crnu (black ash) Naim fraim policu.

Sastoji se od 5 elemenata - baze i četiri police standardne visine. Na svaki drveni element se montira teška ploča od kaljenog stakla, koja se na drvo oslanja u tri tačke i sastavni je deo police. Bazi nedostaje donji drveni element, ali polica može apsolutno da se koristi i bez njega, rekao bih da nema nikakvog uticaja na zvuk. Ako kupac insitira na kompletiranju baze, mogu da ponudim da uz Naim Fraim kupi i Naim Fraim Lite, koji takođe prodajem, te da bazu Fraim Lite-a koristi kao upotpunjenje baze Fraim-a.

Izmenio sam i tekst oglasa

Link to comment
Share on other sites

@Srecko, @sondek jako mi je drago da vam se dopada zvuk Klimax-a, a i mog ostatka sistema. Veoma sam zdovoljan zvučnicima! Naravno žao mi je što prostorija za slušanje nije veća, jer mislim da bi još više zvučna slika i generalno performanse basa došle do izražaja... ali šta je - tu je, a i ovako sam veoma, veoma zadovoljan. Space optimisation zaista odradi svoje i mislim da bi bez njega bilo nezgodno, uostalom kao što ste obojica mogli i lično da se uverite.

@R_Rhvala! 

Link to comment
Share on other sites

Moje iskustvo sa tim izrazito kvalitetnim-skupim sistemima je jako skromno.

Pored Vašeg sistema-Klimax, slušao sam više puta i sistem u kome su svirali Focal Grande Utopia (neki od 200k GBP).

Generalni utisak o tom Focal sistemu a i Vašem Klimax, je bio da se to čuje tako dobro da ja apsolutno nisam mogao imati ni jednu jedinu zamerku (naravno moje mišljenje je daleko od merodavnog i samo je lična impresija).

Ne znam kako je (i da li je) bila akustički tretirana prostorija u kojoj su svirali Grande Utopia. Da mi niste skrenuli pažnju na Linn Space Optimisation System ni to ne bih uočio.

Jednostavno sam slušao zvuk-muziku i to je bilo jedno nezaboravno-predivno iskustvo i u jednom i u drugom slučaju.

Da, zvuk Focal-a i Vaših Klimax se razlikuje.

Ne bih znao ni da opišem kako.

Da se našalim, pitanje tipa koji mi je se sistem-zvučnici više dopao asociralo bi me na dilemu koju bih imao kada bi me neko takođe pitao da li mi se više dopada Gisele Bundchen, Adriana Lima ili ne daj Bože Megan Fox.

Jednostavno, izbor gotovo da i nije bitan; i hvala Bogu nije večan, jer se i sami svakodnevno menjamo.

Link to comment
Share on other sites

apsolutno je nemoguće da grande utopia i klimax zvuče ni približno, pod uslovom da oba zvučnika rade u optimalnim uslovima što se tiče amplifikacije i prostorije. linn je aktivan pa verujem da je fabrika uradila najbolje ali focal ostavlja kupcu izbor pojačala i tu počinje problem.

utopije su jedan od najozloglašenijih zvučnika za pogon i mnogi su se na tome opekli i stekli pogrešan sud o njima. uključujući i dilere.

Link to comment
Share on other sites

Da, zvuk Focal-a i Vaših Klimax se razlikuje.

Nisam ni rekao da zvuče slično, bar mi to nije bila namera.

Rekao sam upravo da se razlikuju kao sto se razlikuju i pomenute gospođe.

Razlikuju se na poseban ali prelep način da čovek jednostavno poželi da ima “sve varijante”.

Utopie sam inače slušao sa najboljim-najskupljim monoblokovima McIntosh i takođe najskupljim Devialet (to je bilo pre 2 godine).

Potpuno ste u pravu da Utopie zvuče razlicito sa jednom i drugom amplifikacijom i da je Klimax rekao bih “lagodniji” izbor.

Link to comment
Share on other sites

Tamo negde u 90-tim, kada su se pojavile Focal Utopie, kostale su 100.000 DEM. To je bila senzacija onog vremena: da postoje zvucnici koji toliko kostaju. Na HiFi sajmu u Becu, kada su pokazane Utopie po prvi put, stajalo se u redu ispred prostorije gde je bila njihova prezentacija. Bile su pokretane sa Krell elektronikom.

Danas 100.000 necega nije nikakva retkost. Imamo uredjaje i zvucnike koji kostaju i po deset puta vise. Koliko su se stvari promenile ...

Mala digresija ...

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, sondek said:

Pentri level,tu tek krece pentranje.Kuzmina recenica da se izmeni u "Nije audiofil kome hifi kosta manje nego stan"...(ili dac od vikendice na planini)

Sad kad si ispao iz njegove definicije - hoces i ostale da izbacis? :P

Link to comment
Share on other sites

Danas sam imao zadovoljstvo da budem u gostima kod @NL. i da na kratko poslušam njegov sistem. Pored jako prijatnog ćaskanja sa domaćinom, mogu da kažem da je zvuk koji dolazi iz ovih aktivnih kutija za svaki respekt. Čist, neutralan, veliki. Jednom rečju, uživancija.

Linn strimer odlično odrađuje posao preko Kazoo aplikacije, ali perjanica je definitivno LP12. Sve je bilo super dok nije pušten vinil, a onda sam shvatio ko je tu glavni.

Nije bilo mnogo vremena za slušanje i druženje, ali i ovih sat vremena što sam bio je prošlo jako brzo uz sjajnu muziku. Hvala za priliku da čujem jedan istinski Hi-End.

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...