Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

Pozdrav Republikanci,

Prvo da se “pohvalim” da sam pročitao sve 143 strane ove teme od početka, uglavnom kao štivo u slobodnom vremenu na poslu :)

Poslednjih 10ak godina sam u HiFi svijetu, i bilo je tu do sada raznih kombinacija, od starog Njemačkog Aarona u kombinaciji sa Quad 11L, pa do modernijih Pioneer A-70 i Monitor Audio Silver 200 kombinacija. 
 

Naim je oduvijek bio želja, i kad su se neke “kockice” složile, krenuo sam u potragu (s obzirom da u CG gdje živim nema pretjerano mnogo HiFi izbora, pogotovo u SH varijanti). Početna ideja je bila neki entry level 5i, medjutim na kraju zavrsih sa originalnim SuperNait-om uzetog kod Pedje Jelica u BG, kojeg možda neki od vas znaju :)

Sad čekam Harbeth P3ESR, trebali bi za nekih 10ak dana stići, pa da vidimo kakva će to biti kombinacija. 
 

Planiram ubuduće uzeti NAC A5 (trenutno imam budget AudioQuest FLX-SLiP 14/4 kabal), Teddy Pardo napajanje i eventualno Naimov CD plejer. Primarni izvori zvuka su mi CD i FLAC sa kompa. E sad pitanja. 
 

Trenutno imam Roksan Caspian CD, pominjao ga je kolega NL par postova ranije, dugo je već kod mene i veoma lijepo zvuci. Vidjecu kako će to zvučati u kombinaciji sa SuperNaitom. Zanimaju me Naimovi CD plajeri koji se mogu napajati npr iz Dual Teddija, jer ne bih uzimao zasebno XPS. Koliko vidim to su npr 3.5 i CD5X?

Ima u Mladenovcu na KP CD 3.5 za 350e. Da li mislite da je to dobra investicija? Ima li nekih poznatih mana?

Drugo pitanje je vezano za FLAC i SuperNait. Prošli DAC mi je imao async USB ulaz i to mi je bolje zvučalo nego optika iz kompjutera (imam MB Pro laptop kao izvor) barem na moje uvo. Kako SN nema USB, već samo Coax i toslink, da li mislite da je bolje uzeti neki USB to Coax konverter, ili da to ide samo preko Toskinka?

Mozda bi idealno bilo uzeti neki eksterni DAC ali bih volio dati šansu ovome u SN, Pedja mi je rekao da je bio bas zadovoljan sa njim, u rangu skupljih eksternih DAC. 
 

Pozdrav još jednom i hvala na informacijama :)

Link to comment
Share on other sites

Cestitam na prinovi i odlicna ideja za Teddijev DTC.Bolji je od dva naimova hicapa,obicna ne DR.U zvuku ces izgubiti malo kilavog midbassa, za kojim neces zaliti :) i opstu preciznost u zvuku.

Sto se dig.ulaza optiku ostavi za neku najmanje bitnu stvar u zivotu tipa TV,a spdif za sve ozbiljnije izvore.3.5 koliko znam nema digitalni izlaz,dobar je sam po sebi.Super sto ima mogucnost hicapa,to dvostruko napajanje uvek popravi lepo zvuk.

Link to comment
Share on other sites

Hvala Sondek na brzom odgovoru. 
 

CD cu svakako spojiti na Coax, pa da testiram kako zvuci Roksanov a kako Naimov DAC. 
 

Inače vidjeh da i Naimov “obični” CD5 podržava 5-pin power supply za upgrade poput 3.5. 
 

Pogledaću koje su opcije za USB to Coax, da li ubuduće neki strimer da gledam itd, uglavnom nije laka odluka :)

BTW, upravo porucih sa eBay iz Njemačke korisceni NAC A5 sa Naimovim običnim bananama, dužine 3.6m, za 100e plus poštarina. Posto je dobra ponuda morao sam to odmah da uzmem. Dobih odgovor iz Naima da i dalje preporučuju minimum 3.5 metra po kanalu za najbolji odnos kvaliteta zvuka. 

A203E99D-8DF9-4E3F-BAA7-46E17F3E81AB.jpeg

Link to comment
Share on other sites

17 sati ranije, niksa said:

CD cu svakako spojiti na Coax, pa da testiram kako zvuci Roksanov a kako Naimov DAC. 

Dac u SN je veoma dobar. Uporedio sam sa dac-om iz  Naima V1 i sa cd CDX i nema velike razlike. Lično najviše mi se sviđao zvuk sa cd( koji ima dodatno Teddy Pardo napajanje). 

Pozdrav Branko

Link to comment
Share on other sites

To treba namerni da je tako "kilavo",cesto pomisle korisnici da tu nije nesto "dotegnuto kako treba.Inace i vlasnici starih vintage olive ampova ciji su kablovi imali ring zakljucavanje dinova sa vrlo cvrstom vezom dakle, bolje da ih drze otkljucane po savetu Malcolm Stewarda je su tako manje mikrofonicni za smetnje signalu.To elasticno vezivanje se skontalo u naimu posle olive serije.Predpojacala su tu osetljiva najvise.Flashback na svoje dinove stavlja gumu kako bi umrtvio konektor.

Link to comment
Share on other sites

 Kad smo kod republike, Naim podrske, ide li jos neko na zvanican forum? Konkretno, nedostaje li nekome jos Adam Meredith? :D

 Dobar je Dane, super je lik, svidja mi se sto jos uvek vozi Prefix u Sondeku iako ga Naim ignorise i nema vise na sajtu. :D Ima fin pristup, ali mi nedostaje Adam....

  Mozda i samo nedostaje stari forum, vizuelno... bolji je bio UX. /rant.

Link to comment
Share on other sites

Konektori su tako fabricki namesteni da imaju "lufta".

Naim CD5 nema digitalne izlaze.

Ne koristim NAS ,operativni sistem je Linux

Muziku skladistim na laptopu.Kada sam kupio novi TV ,laptop mi se odmah povezao wifi-jem na TV a odmah mi se i na NDX pojavila UPNP konekcija za muziku sa laptopa sto do tada nije bio slucaj.

NDX i laptop nemaju nikakvu zicanu konekciju.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, niksa said:

Šta mislite da li je “bolja” varijanta npr Naim UnitiServe 2TB (ima ga na Njuškalu za oko 900e) pa da ide na SN DAC coaxom, ili npr CD5 sa dodatnim napajanjem, sa svojim internim DAC-om? Ima li nekih poznatih mana UnitiServe?

Koristim kompjuter kao NAS i povezan je sa Logitech Squeezebox Touch-om ( wi -fi) a Touch sam povezao  digitalnim putem sa SN(s/pdif ).

Cena za  Uniserve mi je visoka, letos je prijatelj kupio u inostranstvu za 700E.

Link to comment
Share on other sites

Malo sam “guglao” oko svih varijanti vezano za konekciju kompjutera i SN, i našao se neke vrlo pozitivne komentare i review-e vezano za Topping D10, maleni kineski USB DAC, medjutim on može da sluzi kao bridge za USB to Coax konekciju, i navodno ima bas mali jitter, jer nije eksterno napajan. 
Cijena mu se kreće od 50-70 eura, mislim da ću mu dati šansu uskoro, pa cu javiti utiske...

Link to comment
Share on other sites

Korektna cena.Obzirom da je to dosta star gramofon trebace verovatno ulaganja,ali do uobicajenih 1000-1200 moze tu svasta da se ubaci u njega(naravno moze i ovako da se nastavi).Napajanje je vrlo stari tip,vidi se po prekidacu,verovatno je i najstariji lezaj.Bas zbog toga smatram da je dobra prilika da se ugradi valhala napajanje koje se nadju jefino do 100e ili herkules sa 45 opcijom.Ko je ambiciozniji neka lingo verzija.Lezaj je.mozda prilika da se preskoci black liner tip i uleti u Circus varijantu,ima ih 250-300 funti...trampolin ili solid aluminijum baza 60-120

Sve u svemu i 500evra da se ulozi,za 1200 bi se imao vrlo solidan lp12.Ako se neko odluci moze od mene da racuna na Valhala napajanje po povoljnoj ceni, uskoro prelazim na Lingo.Ako neko ima Lingo u visku nek salje PP.Radije bih kupio od forumasa.

Link to comment
Share on other sites

@goran_p hvala ti puno na informaciji...  ali oglas je zakasnio 3 dana...

ipak mi nije žao, PK Edition verzija koju sam kupio je aktuelna verzija Majik, poboljšana Trampolin 2 nosivom pločom, i Akito 2 ručkom

Po Sondekovoj preporuci sam od Linn dilera kupio i jednu ploču Linn produkcije...

Svira nestvarno lepo, ali zaista nestvarno... baš sam srećan!!! :listen

Link to comment
Share on other sites

@sondek hvala ti puno!!! Ti si najviše i kumovao da nabavim LP12 :D Jer mislim da je jedan od najlepših zvukova sistema koji sam ikada čuo, a možda i najlepši - upravo tvoj LP12. Sigurno da ima uticaja i ostatak tvog sistema, koji je fenomenalan, ali LP12 je zvezda, primadona

Linn diler mi je nudio Pro-ject policu sa nivelacijom, ali sam bio toliko opčinjen slušanjem raznoraznih sistema u radnji, da smo na kraju i on i jazaboravili na tu policu... poslaće mi je, važni je da sam LP12 doneo :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...