Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

1 sat ranije, nkrgovic said:

StageLine-S . StageLine-K za za Linn glave (i njima slicne), StageLine-E je za one koje imaju malo veci output, StageLine-N je za MM glave.

 Za MC je rule-of-thumb StageLine-S.

StageLine S - For use with MC cartridges: 100uV/470Ω a  Ortofon  je 5mV / 500 Ω. Da li je bolji Stage Line sa oznakom K?

Link to comment
Share on other sites

Oknab mislio sam da sam poslao post međutim nema ga...pokusaću da ga ponovim.

Imambdva naim Prefix-a u kući ...To je znacajno visa klasa phono preampa.Lenj sam da to oglasim preko ebay gde lako nađe kupca među silnim worldwide naimovcima.Volim da sprava koju sam dugo godina cekao ostane ovde,kod lokalnih fanova.K tipa je i imas koliko znam napajanje u supernaitu za njega.Ja ga koristim uz Teddy Pardo hicap i u znacajno drugacijem sistemu pa proba kod mene i moze ali i nemora nista da ti znaci.Ako imas kojim slucajem Linn rucku dao bi ti Prefix na probu bez obaveza.Jednom u zivotu kad se proba phono preamp bez phono kabla sa MC glavom shvatis koja je prednost eliminisati kabl i setnju najtiseg signala u Hifi. Slusao sam sa K tipom plocica Ortofonovu glavu i to je jako prijalo,bio je signal nesto glasniji i manje tisi od Cd/dac-a nego sto je to sad kod mene.Ako bi nesto promenuo kod sebe u phono set up-u to bi bilo upravo to.Sumnjam da bi doslo da nekog prezasićenja jer je koliko se napamet sećam overload kod naimovih predpojacala 40db na svim ulazima i svim frekvencijama.

Ne znam zaista posto je stageline,ali verujem da bi ovaj vrhunski phono preamp bio negde u toj ceni.Razumem da se on koristi najcesće sa naim hicapom,mada ga neki luđaci koriste i sa supercapom pa za takvu ljubav odvoje zaista ozbiljne pare...ali to su samo naim topfreakovi.Mislim da on sasvim solidno radi i direktno iz supernaita.

Dakle ako je Linn rucka ili linn konektor iskoristi priliku..bar da čuješ.

cheers

Sondek

Edited by sondek
Link to comment
Share on other sites

Drage kolege,

Evo da prijavim da sam posle dužeg, višemesečnog slušanja u bi-wire režimu danas privezao još jedan par kablova i prešao na bi-amping.

Nabavio sam par Linn K-20 kablova, od po 4m, koji su terminisani samo sa jedne strane. Razmišljam da li bi bolje bilo da su terminisani sa obe strane... ali osim više komfora u povezivanju, nisam siguran da ću da dobijem neko zvučno poboljšanje. Naravno, zanima me da li se kolege slažu sa takvim stavom? :) Inače, odsekao sam oko 3 cm kabla sa obe strane, pažljivo skinuo izolaciju, bakarne žice sam lepo uvio i manijački (ručno) ih stegao konektorima na pojačalu. Meni deluje da je spoj bakra sa konektorima dobar i čvrst, nema oksidacije. 

Evo kako to izgleda sada:

IMG_2104.JPG.163ea7aa6736497d7251dd14c8584e4d.JPG

IMG_2106.JPG.897732e6a9d6bdc271b7bf0060c57df8.JPG

IMG_2108.JPG.d7b1eea90e99469d25dda4b8d3dc3850.JPGIMG_2110.JPG.e31f0eebf1f100d8a513d269e4061fc7.JPG

Pozdrav, NL.

 

Link to comment
Share on other sites

Da, da, bi-amping je to. Ali je jedan amp spojen bi-wire, a drugi single wire... praktično 3 para žica :D  

Da dodam da sam pomoću K-20 povezao DSM-om (koji je 2x90w) sa bass i mid konektorima na zvučnicima, koje sam spojio jumperom, što se vidi na slici.

Pomoću K-40, koji je bi-wire kabal, sam spojio power amp (koji je 2x100w) sa tweeterom i super tweeterom, takođe se to lepo vidi na slikama.

Naravno dilema mi je bila da li je trebalo da uradim obrnuto - da bass i mid povežem na power amp koji je malo snažniji, a tweeter i super tweeter na DSM, a to ću sutra svakako da isprobam. E tu bi mi bilo lakše da imam terminisane kablove, da samo izvučem i ubodem ponovo, a ovako ću morati da stežem i manijačim  :)

Ovako u prvih dva sata slušanja rekao bih da je razlika primetna, naročito je bass poboljšan. Nije dobio na dubini, već je udarac čvršći i precizniji, rekao bih brži, definisaniji je nekako, znatno prijatniji mojim ušima... Sutra ću duže da slušam i upoređujem pa javljam. 

Link to comment
Share on other sites

Povezao sam bass i mid na power amp (100w), a tweeter i super tweeter na DSM (90W).

Da budem iskren, ne čujem razliku u odnosu na prvu varijantu, kada sam bass i mid povezao na DSM, a tweetere na power amp.

Da li neko može da mi kaže koji drajveri vuku najviše struje, pretpostavljam da bass i mid vuku više od tweetera, ili možda baš u tome grešim?

Negde sam pročitao da je jedna od najvećih predmosti bi-ampinga to što u trenutku pika potrošnje struje jednog od drivera (npr. bassa), drugi driver (npr. tweeter) će imati dovoljno struje, jer je dobija iz drugog pojačala, ša će samim tim opšti kvalitet reprodukcije da bude viši.  

Možda bi imalo smisla da vežem samo bass na jedno pojačalo, a da kratko spojim mid, tweeter i super tweeter, pa da sva tri spojim na drugo pojačalo? Na mojim Majik 140 zvučnicima mid i bass su istog prečnika i deluje mi da vuku otprilike podjednako struje, pa bi možda imalo najviše smisla da povežem bass i super tweeter na jedno pojačalo, a mid i tweeter na drugo.

Ako bi neko mogao da mi objasni kako treba da shvatim "potrošnju struje" od strane pojedinih drivera i zvučnika u celini, bio bih veoma zahvalan :)  Naravno, ako neko ima savet kako bi bilo optimalno da povežem, takođe bi mi značilo. Bojim se da negde silno grešim u opštem razumevanju tematike struje, otpornosti itd. :wacko:

 

Hvala unapred na pomoći,

NL.

 

Link to comment
Share on other sites

Ako se neko seća,  spominjao sam ovaj problem na Naimu:

On 10.10.2018. at 18:45, NShappy said:

...kako vam radi Tidal na Naimu, ako ga koristite? Kod mene, ne može da skrpi sat vremena da veza ne pukne. Na displeju uređaja napiše nešto tipa "Can not play", i dok se ne resetuje ceo streamer, neće da počne da radi...

 

On 11.10.2018. at 22:10, NShappy said:

Naim je u aprilu ove godine, izbacio novi fw za brojne uređaje, između ostalih i za NAC. Jedna od popravki u novom fw jeste: "improved Tidal stability "


Pa da dam rezime.

Update fw nije pomogao. Onda sam pisao Naim support-u, pa je konačno stigao i odgovor, otprilike, da čekam novi fw:

Quote

We have been seeing a lot of issues with compatibility between Naim products and the new music file type that Tidal has recently introduced. However our software techs are well aware of the problem and have been and are working on a fix for it that will be a part of the next software update which should be available in the early part of the new year. I apologise that we can't be of more immediate help on the matter but rest assured that the matter is in hand.

Kind regards,
 
Link to comment
Share on other sites

A inače, imam i "informaciju" da se i u Naim-u nešto menja. Naim(e), odgovor od support-a je stigao nešto tipa, 3 nedelje nakon mog upita. Što je jako mnogo na jednu firmu tog tipa. :(

I na početku odgovora za Tidal problem, prvo su napisali sledeće:

Quote

Firstly I'd like to offer our sincere apologies for the delay in our response - there have been a lot of changes in the office recently including the rebuilding of technical support as a team and as a result of this we are having to work through a considerable backlog, so your patience is much appreciated.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na odgovorima i pojašnjenjima! Tako sam na kraju priključio, jedino što ću još da zamenim mesta kablovima, pa da bass i mid budu priljučeni na 100w preko K-40, a da tviteri budu priključeni na 90W preko K-20.

Komentar koji je napisao @goran_p je potpuno na mestu, jedino što sam se ja u međuvremenu zarazio virusom stalnih čačkanja i nemanja mira od pokušaja poboljšavanja i naravno apgrejdovanja... a bolest je teška i neizlečiva :D ...a slažem se da to vodi do paradoksa da se manje sluša muzika, a da se više osluškuju pojačala, kablovi i naravno izvor (bilo analogni ili digitalni, koji je za sve istinske poklonike "Linove filozofije" daleko najvažniji komad opreme). Stavili su izvor na pijedestal, jer nikad nisu znali da naprave zvučnike kako valja, što bi rekao @Delija :D

Link to comment
Share on other sites

@NShappy pretpostavljam da si svoj kućni router podesio kako treba?

Ja sam bio na ivici nervnog sloma oko podešavanja routera da "propusti" sve što treba da bi streaming uopšte proradio, a onda i da bi radio kako treba. Predlažem ti da angažuješ nekoga ko je ekspert za mreže i te stvari da ti prekontroliše sve, jer je veoma moguće da problem nije do streamera, već do tvoje lokalne mreže.

Link to comment
Share on other sites

37 minuta ranije, NL. said:

@NShappy pretpostavljam da si svoj kućni router podesio kako treba?

Ja sam bio na ivici nervnog sloma oko podešavanja routera da "propusti" sve što treba da bi streaming uopšte proradio, a onda i da bi radio kako treba. Predlažem ti da angažuješ nekoga ko je ekspert za mreže i te stvari da ti prekontroliše sve, jer je veoma moguće da problem nije do streamera, već do tvoje lokalne mreže.

Sve je kako treba što se moje mreže tiče. Tidal inače radi na svim uređajima u kući, osim na Naim-u. Ostali stream servisi rade na svim uređajima, pa i na Naim-u. Raniji stereo network receiver je radio bez problema (doduše, Tidal na njemu nisam ni probao).

Naim mi je konkretno odgovorio (qoute-vano tamo gore) da znaju da postoji problem sa formatom koji Tidal sada emituje,  i da njihovi tehničari "rade na rešavanju problema". Rešenje će biti implementirano u novi fw početkom ove godine.

Link to comment
Share on other sites

15 minuta ranije, NL. said:

@NShappy u tom slučaju OK... držim fige da fw stigne što pre :thumbsup2 

Ko ji beše Naim streamer ti imaš?

NAC-N 172XS

Za sada Spotify služi korektno. Jest' da je je neki lossy format, ali za drndanje po kući, uz galamu dece i njihovih igračaka (ne, nikada nije tišina u kući), radi sasvim dovoljno dobro.

Spotify je uzgred, 100x bolji po pitanju generisnja play listi, a na osnovu muzičkog ukusa mene kao vlasnika naloga. Ovo radi nenad'ebivo. Tidal ne zna toliko lepo da nam se dodvori.

Streaming nas je preporodio što se slušanja muzike tiče. Sada se 10x više sluša nešto, makar u pozadini, i 3x manje bulji u televizor.

Link to comment
Share on other sites

Ja za 10dana korisćenja vise nisam mogao nego sto jesam mogao da koristim Linn dsm ...zahvaljujući sbb-u.Ne tidal već i streaming sa hard diska je bio problem.Ne cudi sto u wifi linn ne veruje,već samo povezano lan kablom.Protok sa sbb ruterom je na max 30% od onog sa zicom,a u drugom delu stana 5%.Zoves korisnicki servis,pa ti kazu da za wifi nista ne garantuju i da kupim bolji ruter.Tako da zica rulles,sa njom svih 100mb/s

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...