Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

On ‎25‎.‎3‎.‎2018‎. at 20:22, goran_p said:

Jeste NDX je u pitanju.Prodavac je ozbiljan .Od njega sam kupio i Naim Fraim pre par godina :)

Lepa spravica,voleo bi to nekad čuti kod sebe uz spotify.Dobio sam i jednu veliku kolekciju na HD na poklon.Jedini problem mi je sto ne mogu iz glave da izbacim kako zvuci Linn ds,al' fala bogu da i naim prelazi na streamere.Ima li on digitalni ulaz?

Link to comment
Share on other sites

Nait 1 je jedini integralac koji bi nekad pozeleo da imam,recimo za neku vikendicu.ajd' da ne budem na kraj srca i Nait 2 zbog sjajnog dizajna. Samo sto nazalost postaju carevi krize srednjih godina...kolekcionarski san mnogih od nas starih fanova su skupi kao 2x skuplji pre/power combo iz istog perioda.

Naročito je popularna dvojka hrombamperka,dobar par sa Esl57 za tu vikendicu koju nemam.

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_images.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Republikanci pozdrav,long time no hear from you...

Ima li neki naimaš gramofondzija medju vama koji bi hteo ili ima u planu Prefix ugradnu sekciju MC tipa za lp12.Kupio sam jos jedan (mk2) pa ce stari biti za oglas,probaću da nekako ne ode iz Srbije ali je to u poslednje vreme izgleda baš teško. :plakanje Trebam poruciti konektor pa zato unapred pitam ako nekom mozda treba za neki drugi tip rucke, jer je ovaj sto imam je za Naim ARO,nisam siguran da ih ovde ima.Prefix jeste za LP12 ali moze naravno i u druge gramofone da upadne ili da stoji ispod gramofona.Najdirektnija je inspiracija ya Linn Uriku,koja mi je prva stvar kad dobijem na lutriji.

Ukratko time sto tihi MC signal ne ide kroz 1.2-1.5 kabla uradjeno je pola posla i nema nikakvih distorzija koji kablovi i konektori unose u zvuk,drugu polovinu cini cisto tranzistorski dizajn bez Smd-a i sl. gluposti i vrhunsko regulisano napajanje.Iskreno bez svaki ciga hvali svoga konja bio šokiran...prvi utisak mi je bio da sam pozeleo da do daske pojacam koliko je zvuk cist lak i oslobodjen izoblicenja,i koliko je dotasnji zvuk bio isprljan uticajem kablova...iako su naim ugradne fono sekcije dobre ovo je sasvim druga prica.Dok ne probas ne znas,provedoh sa njima 30g bez tog saznanja.

Jos jedan razlog zasto ovde pitam je sto za napajanje treba hicap ili  teddycap, ili eventualno flatcap 2.Ja ga slusam sa Teddy Pardo dualcapom(bolje se pokazao od naima).

Ako nema interesovanja narednih 10-15dana porucujem Cardasov Linn type konektor .Prefix je K tipa predvidjen za Linn i Supex glave niskog izlaznog nivoa od 0.2mV ,naravno ni 0.5 nece biti problem,njihove fono sekcije imaju ogroman overload-opet ce biti tise od CD-a.

Mogu pitanja i na pp,ali i ovde,da malo ćakulamo...

Link to comment
Share on other sites

Dragi Republikanci,

Upravo sam se registrovao na forumu, pozdrav svima! :) 

Dugo već planiram da kupim nešto od Linna ili Naima i sada sam veoma blizu kombinacije Linn Majik DSM/3 + Majik 140 zvučnici.

Alternativa mi je Naim Nait XS2 + ND5 SX + KEF LS50.

Možda i neki CD plejer, mada mi je plan da ga kasnije kupim.

Planiram da ih postavim u svojoj kancelariji. Želeo bih konačno taj topli engleski zvuk audiofilskog kvaliteta :) 

Molim vas za savet, kao i za za/protiv mog plana i alternative. Meni se lično čini da je Naim varijanta prilagodljivija i lakša za kasnije izmene, ali da je Linn "pakovanje" kvalitetnije. Molim vas i za komentar na to šta mi je sve potrebno od interkonekcijskih kablova i kablova za zvučnike i uopšte šta je sve potrebno od dodatne opreme? Video sam da postoji čitava filozofija oko napajanja... Majik 140 zvučnici imaju mogućnost čak i za quad-wireing, ali moje znanje o tome je skromno, pa bih voleo da čujem od iskusnijih šta to zapravo znači, odnosno da li je to neka značajna prednost na strani Linn kombinacije u ovom mom slučaju, ili baš i nije.

Trenutno kod kuće slušam Denon AV receiver i Bose 5.1 zvučnike... nisam zadovoljan reprodukcijom muzike, mada se filmovi i TV čuju solidno. Uglavnom slušam internet radio ili muziku koju strimujem sa HDDa. Imam i manju kolekciju CD-a, ali sada osim preko računara nemam gde da ih slušam... Imam i stari Technics SL QD 33 gramofon koji je potpuno ispravan i stotinak starih ploča, koji dugo nisam koristio, ali eto možda uskoro bude prilike :) 

Na kraju, osim što bih voleo da konačno dođem do engleskog zvuka, voleo bih da se malo bavim hifi-jem u vidu hobija :)

Hvala unapred i puno pozdrava svima! :)

NL.

 

Link to comment
Share on other sites

Dobro došao na forum!

obzirom da je kancelarija mislim da bi steamer/preamp u kombinaciji sa aktivnim zvucnicima bili dobra opcija,ili all in one izvor/amp.Tako nesto uz streaming servis tipa Tidal kojim sam jako zadovoljan je odlicna opcija za kvalitetno slusanje bez fizicko prisutnih nosaca zvuka.Ne znam kolika je kancelarija ali mislim da su Majik 140 malo previse za takav prostor.Opcije za aktivu tu podrazumevaju i 4 pojacala snage...sve u svemu mislim da nije sistem za office.Pogledaj bolje ,ili poslusaj Majik 109.Mislim da je linn malo maprednija firma pa ćes u uslovima kancelarije dobro iskoristiti njihov space optimisation da postignes idealan zvuk uz ograniceno pozicioniranje zvucnika u poslovnom okruzenju.

Uz naim potrazi da negde cujes i Neat.

Obzirom da ima kolega koji slusaju kombinacije slicne tvojim zamislima lepo bi bilo čuti njihova razmišljanja.Moj post je vise kao welcome to brotherhood.

 

P.S.obzirom na "ozvučenje" offisa jel može da se posalje CV...će da begamo od kuće na pos'o :D

Link to comment
Share on other sites

 Razlika izmedju Kef LS/50 i Majik 140 je pogolema. Ja slusam Nait XS + Majik 109 i meni je to sjajna kombinacija, soba je oko 14m2 i ne bi je menjao osim za nesto osetno skuplje. :) Generalno, ako hoces takav zvuk i ako gledas Neat ja bi mnogo radije birao Linn 109, ili pomenuti Neat. Taj konkretan kef nisam slusao, mada, iskreno, meni je Linn bolji zvucnik od svih Kef koje sam cuo. Jasniji i definisaniji zvuk, plus sto su za moje uvo brzi zvucnici.

 Majik DSM + Majik 140 po meni ima smisla jedino ako dodas jos jedno Majik 2100 ili bolje pojacalo, pa da ti DSM pogoni dva mala drajvera a odvojeno pojacalo baseve. Time bi dobio i mogucnost za space optimizaciju koju Sondek pominje, sto je u sustini preprogramirani DSP koji moze da prilagodjava zvuk prostoru. Onda imas i dalje prostora za rast, do pomenute aktivne konfiguracije - sto je u sustini zvucnik bez skretnice, tj. skretnica odmah iza pretpojacala pa onda svaki drajver ima svoje pojacalo. Uzeti samo Majik DSM uz Majik 140 ima smisla kao pocetak, ali ocekuj da ce te svrbeti upgrade. :) Majik 109 je mnogo mirnija varijanta, tu mozes da mnogo duze i mirnije zivis i sa Nait-om i sa DSM-om. Da se razumemo : Meni su se Majik 140 svideli, samo su mi delovali malo tezi za pokrenuti od 109-ke.

  Neat je druga prica, slusao sam Nait XS + Neat Motive 2 to je ubica kombinacija, isto bi se potrudio da odem i cujem Neat-ove, pre nego sto dam novac. :) U velicini Majik 109 imas i Motive 3, a u rangu Majik 140 Motive 1. U zavisnosti od velicine prostora Neat Motive su, po meni, odlican value for money. 

 U tim gabaritima kao Motive, ali za dosta vise novca (u rangu Majik 140 po ceni) su ti i PMC 23 (ili twenty5.23). Isto vredi cuti zvucnike, prilicno su odlicni ;) . Za neke manje prostore meni je favorit 109, pa onda idu Neat i pomenuti PMC. Majik 140 je sjajan ako imas malo vecu prostoriju gde ces ga slusati (bar 25-30m2). 

Link to comment
Share on other sites

Dragi Svi,

Hvala puno na odgovorima :) 

Zaključujem da je Linn varijanta podjednako podobna za izmene i upgrade... što mi je drago :cool: 

Gledao sam sada malo Tidal i deluje zanimljivo!

Probaću da u narednim danima zatvorim konstrukciju za Linn, pa da vas obradujem slikama sistema :) Za slučaj da ne uspem, onda će mi verovatno trebati todatni tip oko Naim varijante.

Inače, kancelarija ima nešto više od 20m2 i zapravo je radna soba, u njoj radim kada sam kod kuće, mada dođe i po neki klijent :)

Puno pozdrava

 

 

Link to comment
Share on other sites

109 malce nazalost nisam čuo,već ove veće 140.Jedan drugar koji je kao i ja fan i vlasnik Linn Kan-a mi je rekao da zvucno u nekoj meri liče.Ovde u stereophille su ih dobro nahvalili...interesantno za čitanje deo sa usporedbama https://www.stereophile.com/content/linn-majik-109-loudspeaker-page-2

Edited by sondek
Link to comment
Share on other sites

Majik 140 su mi se prodali i sad sam se baaaaš smorio... :cry:

Sad nisam siguran da želim DSM/3 uz neke druge kutije... možda uz Majik 109, ali se bojim da će mi biti male. Osim toga, razlika u ceni izmedju 109 i 140 nije velika, pa mi je dodatno žao...

Šta bi još po vašem mišljenju moglo lepo da svira sa tim DSM/3 ?

...možda je ovo znak da treba da ipak nabavim Naim XS i ND5 XS...

Puno pozdrava za sve,

NL.

Link to comment
Share on other sites

Takođe mislim da 109 neće biti male za 20m2,ali ne znam kakve su preference po pitanju vrste muzike.Uvek je moguće pridodati woofer.Taj zvucnik mi je interesantan sto je iako mali trosistemski i ima supertweeter,moguće da odatle rafiniraniji zvuk visokih od konkurencije opisan u stereophille.Dodavanjem subwoofera postaje cak cetvorosistemac sa supertweeterom.Njihovi subwooferi deluju dosta interesantno i polovni su dosta jeftini,vrlo su podesivi(cak 9 podesavanja imaju sto garantuje dobru uklopljenost.ReL su takođe odlicni wooferi.Btw.ako bi trebao izdvojiti sto mi se recimo ne sviđa kod 140 bi bio bass pa bi tu moglo biti problema sa smestajem u prostor kancelarije.Mada space optimisation bi bas za tako nesto trebao da pomogne.

Ako ides na Neat bolje razmisljaj o naim,to sam cuo zajedno i oodlicno radi.Imas i kod njih streamer/preamp kombinacija u kombinaciji sa snagasima ali i all in one uređaja.Slusao sam superunity i to je fin allrounderski uređaj.Neat koji ima Aleksandar 3i sa izobarik basem je izvanredan,radi odlicno i u velikim prostorima.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, NL. said:

Majik 140 su mi se prodali i sad sam se baaaaš smorio... :cry:

Sad nisam siguran da želim DSM/3 uz neke druge kutije... možda uz Majik 109, ali se bojim da će mi biti male. Osim toga, razlika u ceni izmedju 109 i 140 nije velika, pa mi je dodatno žao...

Šta bi još po vašem mišljenju moglo lepo da svira sa tim DSM/3 ?

...možda je ovo znak da treba da ipak nabavim Naim XS i ND5 XS...

Puno pozdrava za sve,

NL.

Predložiću ti kombinaciju sa naim elektronikom ako se za istu odlučiš. Kod mene su se odlično pokazali Audience Clairaudient 1+1 V2. Mislim da ti uz njih neki woofer neće trebati. Ako ipak poželiš woofer, REL T9i se odlično uklapa uz njih.:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...