Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

ja sad na ampu imam sve osim rca.Bnc,4pol din,dve vrste 5polDin-a,neki čudni 2pol i XLR... Ovi sto imaju uporedo din i rca izvestili su već ovde da je bolji zvuk preko din ulaza.Međutim kako Serbian Njuz net javlja naučni institut iz Ovče javlja da su oni engleski kvarnjaci iz Solzberija ugradili specijalni ometač rca signala u dosluhu sa još nekim stranim službama iz Škotske.Kako neimenovani izvori tvrde Ti si Gorane ustvari Jakovljević i trebalo bi pratiti u stopu pored agenta Sondeka svaki tvoj post.

Link to comment
Share on other sites

Ako treba DIN, ubodi DIN. Ako treba RCA, ubodi RCA. Ubodi ono što imaš (ako imaš). Dobar sistem će svakako da radi dobro a loš sistem loše. Nema tu mnogo filozofije. Bitno je da kablovi (konektori) budu odgovarajući (izbalansirani) sa ostatkom sistema.

U mom sistemu su svi interkonekt kablovi SNAIC, osim jednog Chord-a sa RCA konektorima i ne razmišljam o tome da ga promenim za DIN kabel.

Link to comment
Share on other sites

RCA standard nije bas najbolje osmisljen pre svega zbog problematicnog nacina kako je realizovan kontakt za masu. "Navlacenjem" RCA muzjaka na RCA konektor se ne ostvaruje bas najbolja veza, sto moze da pravi probleme zbog postojanja prelaznog otpora koji se time stvara na samom RCA konektoru. Takodje na tim konektorima se lakse prave slojevi prljavstine i masnoce pa je zbog toga potrebno s vremena na vreme ih odrzavati. Osim toga RCA konektori su podlozniji vibracijama od ostalih.

DIN konektori, poput XLR, imaju jednostavniji i efikasniji nacin ostvarivanja veze sa masom - ona je identicna kao i veza sa signalnim pinovima, tako da je ta veza mehanicki posmatrano, bolja.

Postoje nacini naravno da se ovakvi nedostaci RCA standarda prevazidju koriscenjem konektora koji se "navrcu", a la WBT. Medjutim, tu treba biti obazriv - ja sam imao par takvih, jeftinijih, "muskih" RCA konektora, koji su imali prekide na masi sto je onda dovodilo do nezeljenih efekata. Sa WBT konektorima medjutim nisam nikada imao tih problema. Ali WBT kosta ...

Slicna je prica i sa evropskim Suko standardom za strujne uticnice, gde je veza sa masom takodje lose osmisljena.

 

Ja zbog svega toga nemam toliko veliki problem sa samim DIN konektorima, koiliko imam sa tim da se signal sa phono preampa vuce na eksterno napajanje, pa onda odatle prema preampu. Sto rece sondek, dodatne veze i konektori, sigurno ne cine nista dobro krajnjem rezultatu ... Zato me cudi da je tako puristicka firma kao sto je to Naim, implementirala takav koncept vezivanja uredjaja.

Y kabl, pravljen specijalno u tu svrhu bi mogao biti resenje. Samo Burndy je prilicno skup kabl a takav Y kabl po definiciji mora biti jos skuplji.

Link to comment
Share on other sites

Flashback koji sam pomenuo,i koristim na mestu snaic kabla ima izvanrednu cenu.Svojevremeno je bila 30% od naimove,zvuk bolji.Imam oba kabla i dalje, razlika je jasna u korist flashback performance.E sad burndy nemaju u ponudi ali sam čitao dosta da je vlasnik za svaki dogovor kad treba da se napravi custom resenje na pr. za drugačiji raspored snagaša kod aktivnih skretnica i sl. naimovih "krivih drina",treba pitati i za ovo.Ne znam koliko je konektor nabavljiv,ima gomilu pinova,baš je specifičan.Ja lično ne volim to setanje i puno kontakata i zato me je privlacio prefix sa svojih 5cm kabla od ručke do phono sekcije gde je signal tih i najranjiviji.Inace volim stare preampe kojima je phonosekcija ugrađena mada ne sumnjam ni najmanje da su te kvalitetnije phono sekcije zvucno bolje.

Nego da ti Dejane dam dodatno razmišljanje.Je si li razmišljao o Linn Uphorik.To je univerzalna phono sekcija sa svim mogućim prilagođavanjima i za mm i mc.Pritom ima i običnu i balansiranu vezu.Cena je odprilike ista i ne zahteva dodatno skupo napajanje.Linn to nudi na probu,to je oduvek bila politika firme-kupovina nakon uporedne probe sa dotadasnjim resenjem.Odlikuje je i manja osetljivost na rfi smetnje.Imao sam ih,znam koja to muka moze da bude.Ako imas neki predajnik u blizini ili si nekad imao problema sa tim nek ti to bude dodatni razlog za probu pre kupovine. http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/hi-fi-and-audio/amplifiers/linn-uphorik-690224/review

Edited by sondek
Link to comment
Share on other sites

Mene pali Urika opasno,ali i Akurate Dsm kao mozda potpuni zaokret.Uvek ima neki crv.Nemam doduše samo pare za to planinarenje,sto bi rekla Mica trofrtaljka.Nervira me postojanje uređaja u kući koji se zove CD.Kad stigne Troika iz Expert stylusa u kuću zreo je za muzej voštanih linn figura ili kp čitulje.

Link to comment
Share on other sites

Moram da priznam, kolega Sondek, da imam slične snove, ali stvarno, planinice su strašno visoke i nepristupačne. :)
Vrlo rado bih da isprobam Akurate kao pretpojačalo u mom sistemu, a interesuje me i strimer koji je integrisan. Tretiraju ovu spravicu kao vrhunsku. Mislim da sam naišao negde na neke nemačke testove gde su rekli da im nema premca. Verujem, ali bih i ja da probam.

Link to comment
Share on other sites

Objedinio bi izvor zvuka koji bi bio i dac i streamer,ali i kazu mnogi i kvalitetan preamp koji nije uradjen kako to obicno biva kod mnogih modernih dac-ova jeftino i lose sa digitalnom kontrolom izlaza i onda to radi lošije u odnosu na klasičan preamp,a ima i phono sekciju i analogni ulaz bez koga ipak ne bih mogao da zivim.Funkcionalnost i svi moguci ulazi su ispred 272 koji mu je recimo konkurencija.Ostaje samo pitanje kako bi  kao preamp zvučalo naspram nac82 sa dva hicap-a,tj teddy dualcapa koji trazim.Cituckam malo na tu temu,ali bi prava stvar bilo direktno poređenje.Bilo bi mi zao narusiti dobro usklađene komponente radi zelje za smanjenjem broja kutija,jednom sam poremetio sistem usklađenih komponenti i mnogo mi je vremena trebalo da to ispopravljam,i vremena i novaca.Linn inače prestaje proizvodnju klasičnih predpojačala pa će se sistemi svoditi na 2-3 uređaja.Streamer+aktivni zvučnici ili eventulno jos pojačala snage i gramofon za vinildzije.Sistemi za 21.vek,bez kompromisa po sound.

Ima na ovom rewiew slika dsm-a od nazad,sa zaista velikim brojem ulaza. http://www.whathifi.com/linn/akurate-exactakudorik/review

Link to comment
Share on other sites

Da ne ostanem dužan informaciju oko BNC konektora.Mogu se poručiti kod domaćeg zastupnika,cena je 500din+pdv.Dva puta skuplje nego u UK,welcome to srbistan al i to je nešto.Da nas je više zaiteresovanih pa da se organizujemo sa nabavkom iz UK,ovako slaba računica pa mora da se malo plati i luksuz ovog naseg mondenskog mesta za život.

Link to comment
Share on other sites

 Citam svasta nesto po netu i naletim na clanak na Stereophile , sa citatom :

Speaking of speakers: Graham also mentioned that, as of now, Naim Audio is out of the loudspeaker business, having phased-out their last model, the S-800. Thus ends a memorable venture that began in 1986, with the Naim SBL. (Roy George, who designed the SBL and its direct descendants, continues to work for Naim.)

 

P.S. Evo i na zvanicnom forumu objave:

 

http://forums.naimaudio.com/topic/important-announcement-regarding-the-availability-of-naim-ovator-loudspeaker-range

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Forum pun novih naima.Ajd malo o utiscima.Meni su napajanja bila veliki apgrejdi.Najveći prelazak sa starog 32 ampa koji nije ima mogućnost dvostrukog napajanja na 72.To je bilo baš brisanje poda.Taj preamp uz 160 je po meni najbolje ulozen novac u naim.90% naimovog zvuka za normalne novce.250 je u toj kombinaciji ćorak,treba mu 82 i bez toga ne treba ga ni uzimati već ostati sa 140 160 180 ili 200.mojih 2c iz iskustva,da nekom pristedim pare kad već sebe nisam stedeo.Govorim iz iskustva slusanja uz sbl.

Ajde malo o zvuku.predpostavljam da fc 2 pogoni i izvor zvuka i preamp(amp)

Link to comment
Share on other sites

imam snaic5 ako zatreba za probu.snaic 4 je kod mene sa xlr.Predlazem ti flashback premiere kao zamenski,jeftiniji,a pritom bolji kabl.Imao sam ga paralelno par meseci i a/b poređenjem zadrzao flasback.Obican flashback ne,i taj sam imao i on je losiji od naimovog.Mislim da ćes oba kabla nabaviti za cenu jednog ako uzmes flashback.Srećno slusanje,ne cuju se odmah sve razlike naravno.

Link to comment
Share on other sites

Dobro došao! Lep i skladan sistem.Baci fokus na sto bolji izvor zvuka.Da si malo bliže pa da čuješ ifi dsd dac,odličan sound ,a da cena nije nebu pod oblake.Da se ne ponavljam sa tvoje teme,ali zvuk istog sistema moze da varira od odličnog do očajnog u zavisnosti od izvora.U svakom slucaju ako je sve kako treba zvuk treba da je pitak bez oštrine,sibilanata i sl. taj amp to sigurno ne unosi u sistem(nije ni sa vrlo ostrim zvučnicima koji su tako zvucali i sa lampom), ali neće pokriti mane izvoru-to se zove reaviling otkrivanje slabe tačke sistema.Dobar izvor je temelj svakog L&N sistema,uostalom i svakog drugog dobrog.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...