Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

Zahvaljujući mom prijatelju koji poseduje pomenuti kombo Axis/Akito imao sam priliku da ga u viÅ¡e navrata Äujem i to u nekoliko razliÄitih postavki.

 

Ono Å¡to bih želeo da naglasim je da je to sviralo popriliÄno proseÄno u svim okruženjima (iako je tu bilo kvalitetnih komponenata) sve do momenta dok se u sistemu nije pojavio Audio Note zvuÄnik. Cevni mono blokovi i cevni preamp i to je jednostavno bilo prelepo. Zaista je bilo uživanje to sluÅ¡ati.

 

Mislim da je filozofija source first tu pala u vodu. Naravno ne sporim da je potrebno imati Å¡to kvalitetniji izvor zvuka. 

 

Postoje razliÄita iskustva, Å¡teta je Å¡to nismo probali joÅ¡ neki gram u tom setup-u.

 

Uglavnom sve sam viÅ¡e ubeÄ‘en da je za gram-ove pravo okruženje: cevi i alnico magneti. Najbolje postavke koje sam sluÅ¡ao su bile upravo takve, sa samo jednim izuzetkom mada su tu bile horne koje nisu alnico ali opet sa cevima u pogonu.

 

Da se razumemo nije ni taj sistem sa AudioNote nešto gde gaće spadaju ali imam velikog razumevanja za nekoga ko se za to opredeli.

Link to comment
Share on other sites

Probali ste jedan gramofon u tom set up-u i dosao si do zakljucka da  je tu source first filozofija pala u vodu. :D  Meni je naravno sasvim jasno da je izbor zvucnika uz amp kljucna stvar i da ce pravi zvucnik tek da donese day and night razliku,cenim i tvoje pisanje na forumu na tu temu.Takodje i da ce tek preko pravog zvucnika tj. amp/zvucnik uskladjenosti da se i pravi izvor cuje kako treba i razlike medju izvorima(i ova je tema dosta svog vremena potrosila u tom smeru,i to joj je btw smisao,procitaje moj prvi post).Bitan je izuzetno i phono preamp i svaki detalj u sistemu koji bi mogao da bude usko grlo.Al kad dela informacije na izvoru nema,nema je ni uz najbolji ostatak sistema na svetu ne moze da stvori tu informaciju iz nicega i to je osnova source first filozofije.Stavite u taj sistem bolji gramofon lako je to proveriti.Uostalom i sa Ringetom sam vec razmenio PP na temu kako je gram doneo neke sasvim nove detalje sa ploca koje dosad nije znao da postoje iako je glava potpuno ista kao i na predjasnjem gramofonu.Isto takve nove detalje ce doneti i bolji gram od aksisa.Ja sam recimo bio sokiran sta je izaslo iz Supex-a kad sam ga posle aksisa stavio u Ittok i nastavio da ga slusam iako je bio vec otpisan.Ti novi momenti u muzici i ponovno odusevljenje muzikom koja je za nas bila skrivena je uostalom ono sto nas drzi sve u ovom sportu. 

Btw Aksis je jedan pristupacan gramofon srednje klase koji je ceo zajedno sa ruckom kostao 300 funti(manje dosta i od same Linn rucke vise klase),nije velik problem naci bolji gram.Ono sto jeste bilo karakteristicno za njega je bio neobicno dobar odnos cena/kvalitet i visok kvalitet izrade koji je u mnogim delovima preuzet od sondeka,ali naravno da su neke stvari morale ostati u nivou srednje klase kako mu i cena govori.

Link to comment
Share on other sites

Btw Aksis je jedan pristupacan gramofon srednje klase koji je ceo zajedno sa ruckom kostao 300 funti(manje dosta i od same Linn rucke vise klase),

Opet ću ja o kursnim razlikama...u vreme regularne  prodaje Axis, i zlatnog perioda donoÅ¡enja ureÄ‘aja iz U.K., odnos DM/GBP je bio 3.3, Å¡to je i u to vreme bio solidan iznos za kupovinu gramofona. I da, iako je Axis jedan vrlo simpatiÄan gramofon, i malo je falilo u ono iznad pomenuto vreme da ga kupim, Sondek je toliko superiorniji u svakom pogledu, da nema svrhe navoditi razlike. Ukratko, bilo je ili Sondek, ili niÅ¡ta, pa je ostalo niÅ¡ta. Barem Å¡to se Linn tvrtke tiÄe. :)

Link to comment
Share on other sites

Probali ste jedan gramofon u tom set up-u i dosao si do zakljucka da  je tu source first filozofija pala u vodu. :D  

 

Probali smo taj gramofon u nekoliko setup-ova i tek je u pomenutom došao do izražaja.

 

Da ironija bude veća i sam sam postupio u skladu sa source first. Nabavio sam referentni izvor na koji ću moći da se oslonim prilikom konstrukcije zvuÄniÄkih kutija.

 

Ono Å¡to sam (valjda) hteo da kažem je da je prilikom komponovanja sistema redosled obrnut, sa naglaskom da treba imati Å¡to kvalitetniji izvor. PojaÄavaÄ se kupuje prema zvuÄnicima. ZvuÄnici se prvo biraju zbog proste Äinjenice da je reÄ o interakciji kutija-prostor. 

Link to comment
Share on other sites

I sam sam tog misljenja da je zvucnik/prostor neverovatno bitna cinjenica.To sam i sam iskusio pre svega na novcaniku.Da bih postigao zvuk na koji sam navikao 20g trebalo mi je da maltene promenim sve komponente osim izvora i to samo zbog sobe.Prve sam zvucnike selio za sobom u tri stana kako se porodica i prostor za zivot sirio.I kad sam na kraju dosao do stana za koji rmbacis celog veka ...puf.Toliko sam se razocarao da mi se cak pokvarila sreca oko kupovine stana.Mislim da sam cak zeni rekao .ebes stan bez muzike.Sto je najgore sam sam ga izabrao.Soba je cudo..ali skoro svaka ima svoj zvucnik samo ga treba naci.Ova je moja prilicno ogranicena na ovaj izbor zvucnika i jos vaznije ovaj tip rada(isti kao Audio Note btw.).Verovatno bih i sam bio skloniji eksperimentisanju i verovatno zavrsio sa ESL.I o linn Izobaricima sam razmisljao ali bez probe u kuci nista.To i svakom preporucujem,poucen svojim losim iskustvom.Druga stvar zbog koje si upravu da bi zvucnik trebao biti prvi pri kupovini je i tip muzike koji se slusa.Dzaba te odusevi neki super snimljeni jazz kod dilera ili negde drugde kad je zvucnik slab recimo sa HM koji slusas.Kupuj prema onom sto ti srcu drago za slusanje ,a ne sta drugi misle ili pisu.Nazalost univerzalan zvucnik po tom pitanju ne postoji.Vise pojasna Aktiva moze da pomogne,ali realno mislim da cak i onda nijedan "ne peva sve pesme" podjednako.Od ovog sto sam ja imao Sara je najveci allrounder i najveci zabavnjak,a za jazz sam ipak nasao bolji.

Link to comment
Share on other sites

Ja mislim da to nema puno veze sa zvucnicima vec sa produkcijom,jednostavno neka tresh produkcija će bolje zvuÄati u kolima,na minilinniji ili na nekom kolorisanom sistemu odnosno zvucnicima, dok će je kvalitetan zvuÄnik razotkriti joÅ¡ viÅ¡e.Produkcija jednostavno može biti toliko razliÄita da jednostavno nije moguće naći zvuk koji podjednako dobro svira sve i narocito sve zanrove.multiamping tj. pos regulacija nivoa f.podrucja kontam da mogu prilagoditi zvuk I tipu muzike i prostoriji i uhu.

Link to comment
Share on other sites

Da, produkcija. RazliÄito se snimalo u razliÄitim vremenskim epohama. RazliÄitom opremom itd. Cilj je ispravno reporodukovati i Äuti to kako je snimljeno. Artificijelno dodavanje neÄega Äega na snimku nema u dovoljnoj meri  nije dobro. Pogotovo nije dobro maskiranje pojedinih detalja. U kućnom sistemu sve mora bolje da zvuÄi od toga u kolima, od sistema sa sluÅ¡alicama itd. Ljudi su uglavnom zbog nepoznavanja toga Å¡to si naveo - razliÄitog naÄina i tehnike produciranja skloni da oÄekuju nemoguće. Postoji dosta albuma snimljenih 80-ih godina (npr. ABBA, Duran Duran i sl.) koji su u radijskom opsegu 60Hz-14kHz. Na vinilima je retko sniman materijal ispod 60Hz. Eh sad, sa ovim novijim snimcima gde su nivoi napucani i normalizovani i sve se gomila oko sredine (tzv. loudness war prepoznatljiv po manjoj dinamici) nema pomoći. 

Link to comment
Share on other sites

Da sjajno je muciti usi nekim otvorenim zvucnikom na pr. tipa ls3/5a sa zdravom kolicinom srednjih koji savrseno zvuci sa klasikom ili jazzom nekim hevi metalom koji je lose snimljen radi audiofilskog cistunstva, ispravnosti i saznaja da slusas kako je to lepo lose snimljeno,jest neslusljivo al nema veze,pajz da nisu mislili da to tako zvuci ili ti i sanjali da ce to neko da slusa,i payi da nekog ko slusa takvu muziku ceo zivot to zanima.Jbt.ko da pricamo na kineskom ponekad.Pisem o izboru zvucnika u skladu sa muzikom koju slusas,po meni bitnom.Al ja bi sišao na ovoj stanici ako moze.

Link to comment
Share on other sites

To je samo pokazatelj da ls3/5a nije univerzalan kao zvuÄnik, da nema dobar balans... ali tome nije ni namenjen niti je za to projektovan. Ti priÄaÅ¡ o kupovini zvuÄnika, ja o konstruisanju. Sve to Å¡to si naveo a Å¡to u velikoj meri stoji ne treba reÅ¡avati na taj naÄin. 

Link to comment
Share on other sites

To naš drugar sondek prodaje Linn Adikt glavu... :thumbsup2

 

 

Zahvaljujem na epp,glava je izgleda prodata u inostranstvo putem Pfm foruma.Zna li neko jel proradio Pay Pal za primanje novca?Zbog troskova slanja i pay pal-a mogu da dam nasim forumaskim republikancima popust 10%,nesto kao lastminuthepihaur  :xmas

 

Nisam znao da je Sondek, onda reklama nije potrebna  :)

 

Slušao sam tu glavu u već više puta pominjanoj Axis/Akito kombinaciji pa sam iz tog razloga linkovao oglas.

Link to comment
Share on other sites

Kupac mi hoce pay pal insured,kolko kosta to zadovoljstvo?Negde sam samo video da zavisi od zemlje do zemlje verovatno smo uracunati kao najskuplja zona+50% za dodatni rizik specijalno za srbijicu.

 

Nije proradio servis za prijem novca, niti ce izgleda uskoro. Mada, to je samo u komercijalne svrhe, tako da pomenutu glavu ne bi mogao da prodas na taj nacin. Mozda jedino da kupac veruje tebi na rec pa uplati kao prost transfer novca, ali onda nema nikakvo osiguranje. Ili ti njemu da posaljes glavu, takodje na poverenje, pa da cekas novac. 

Link to comment
Share on other sites

Prosli put sam bez po muke prodao avondale boards i covek mi sam predlozio pay pal gift na drugarov nalog u inostranstvu ,jer tu nema provizije.Za iznos od 90Eur hteli coveku zato sto salje u srbijicu da uzmu 30E,koje su te banke g...a zelenaska nemam reÄi,samo najdublji prezir prema njima osecam.Ova moja rajfajzen dabogda izgorela i ja sa kantom bezina dosao da je gasim(inace je pored benzinske pumpe)

Link to comment
Share on other sites

Kupac mi hoce pay pal insured,kolko kosta to zadovoljstvo?Negde sam samo video da zavisi od zemlje do zemlje verovatno smo uracunati kao najskuplja zona+50% za dodatni rizik specijalno za srbijicu.

Možda da pitamo nekog od forumaša iz "Ljepe Njihove", u koga imaš poverenja, a ko ima PP nalog da ti izađe u susret? Primi parice preko PP, a onda ti pošalje preko Western Union-a, došlo bi te otprilike 20-ak eura.

Ja imam CRO PayPal nalog joÅ¡ uvek, ali nikad nisam probao da primam lovu, tako da ne znam da li bi me proveravali, malo je riziÄno.

Link to comment
Share on other sites

b

 

Da ne otvaram novu temu mislim da ovde pripada,jedno pitanje za @sondek i kolege.posto nemam iskustva sa linn gramofonima.

Koliko je dobar,i kojoj klasi pripada linn basic sa akito arm,linn K5 glava, koja bi bila odprilike cena za ovaj komplet u mint stanju?

Tnx..

Budzet niza klasa klasa,kako mu i ime govori,nista posebno samo sto lepo izgleda.Axis je vec dosta bolji.Ja bih licno uvek pre imao nekog thorensa160 na pr. za iste pare.Ako ga dobijas za 150-200E mozda vredi zbog rucke,glava ne vredi nista.Mada je linnov prioritet i ujedno uticaj na zvuk ide Gramofon,rucka pa tek na kraju glava.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Budzet niza klasa klasa,kako mu i ime govori,nista posebno samo sto lepo izgleda.Axis je vec dosta bolji.Ja bih licno uvek pre imao nekog thorensa160 na pr. za iste pare.

Hvala sondek! pitao sam bas mi se svideo na izgled,mislio sam da je visa klasa,cena koju trazi je 300e. ali sada me ne zanima.Vrtio sam u proslosti dobre tanjire ali me opet vuce ka analogije,momentalno imam 160mk2 i razmisljam za bolju varijantu,nude mi staru Kuzma stabi/stogi u super stanje za oko 600 eura,sta mislis ? jel bar blizu lp12-ke :roll:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...