Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

Zato Å¡to konstantno lupaÅ¡ o stvarima o kojima nemaÅ¡ pojma. PoÅ¡to o hifi nemaÅ¡ Å¡ta da kažeÅ¡ onda bombardujeÅ¡ forum besmislenim izjavama koje za cilj imaju da isprovociraju reakciju poput ove. Znam, hranim trola i zbog toga se izvinjavam Älanovima foruma ali valjda će te jednom neko skloniti za svagda pa za tim viÅ¡e neće biti potrebe. ZnaÅ¡ ti Å¡ta jeste a Å¡ta nije hiend... :roll:

..ne mogu da verujem! Zar opet? Sto me se vec jednom neokanis i ostavis na miru? Ne zelim sa tobom da ulazim u bilo kakve rasprave! Tvoje su mocu mnogo vece od mojih, ja sa tobom nemam nikakve sanse! Ne zato sto si ti veci audiofil od mene i bolje poznajes hifi materiju, nego zbog tvoje sujete i sposobnosti da nahuskas moderatore na tebi nesimpaticne clanove! A sve zbog toga sto ne trpis nicije misljenje koje se ne podudara sa vidjenjem stvari iz tvoje perspektive! Ajd' sad alarmiraj tebi omiljenog moderatora nek mi lupi odma' dva warninga kao pre desetak dana kada si me isto tako provocirao! Ajd' "pretisni taster" i gubi se..!

Znam, hranim trola i zbog toga se izvinjavam Älanovima foruma ali valjda će te jednom neko skloniti za svagda pa za tim viÅ¡e neće biti potrebe.

..PATETICNO..al' jako! :thumbsup2
Link to comment
Share on other sites

Slažem se, tema bi sasvim elegantno (i nepretenciozno) ÄuÄala i u Hi-Fi audio. MeÄ‘utim, Äinjenica je da gro Linn/Naim ponude (ako niÅ¡ta drugo barem po cenama) spada u visoku klasu, te i najeftiniji ureÄ‘aji prelaze granicu od 1000e koja kod nas Äesto asocira na srednju klasu - ako je funkcija teme da se priÄa o Linn/Naim ureÄ‘ajima iz viÅ¡ih etalona, tema je na pravom mestu.

..tema se nekada zvala samo "Naim Republika"..pa su naknadno dodali i "LINN"!

Link to comment
Share on other sites

http://www.youtube.com/watch?v=s7LfGbKbCV8&NR=1 ...bez svadje molim,ima u Republici mesta za sve i fanove i sve kriticare,obavestene i ne obavestene,tu smo da svi nesto naucimo i nauceno podelimo.

Moje misljenje je da je LINN vise High End firma jer neki srednji sistem vise klase bez gramofona danas kosta nekih 20000 funti http://www.hiddensys...oducts_Linn.htm .Budget sprave,tacnije srednju klasu koje su nekad pravili su polako napustili i kod njih ce te naci vise High End sprava sa cenom na pr. 15000E za gramofon,40000E za zvucnike i sl.U potpisu firme danas pise sistemi od 1000- do 1.000.000 funti stim sto je ovih prvih malo.Ova zadnja cifra je za multi room sisteme,koji tek sad ulaze u modu zapravo,a LINN ih pravi vec vise od 20g.Treba reci da to nije uvek bilo tako Sondek je pre 20g kostao oko 500funti i nije bio ne pristupacan za vecinu obicnih smrtnika,mada su to i tad bile velike pare.Slicno je i sa Naimom tada najskuplji snagas nap 250 kostao je pocetkom 90.tih 1100-1200funti,danas 3 puta vise.Kao jedne od retkih firmi koji nisu svoju proizvodnju prebacili u Kinu,sad ocigledno beru plodove 40 godina koje su proveli u vrhu dosledni svojim principima.

Meni su se Naim svideo kao zacetnik minimalistickog pravca i nisam ga nikad dozivljavao kao High End(mada neki danasnji uredjaji to jesu),vise kao manufakturnu zanatsku radionicu,pratecu firmu za Linn proizvode koja svoj posao radi savrseno.Kako bi vlasnik Linn-a Ivor Tiefenbrun najbolje rekao "Thats what I am calling the AMP"(bas za ovaj moj) :rolleyes: -Male kutijice od 20cm sa samo tri funkcije na pojacalu selektor,balans i volume.Tonske kontrole nikad.Prvi uredjaji (i sve do nedavno) se uopste nisu razlikovali po kvalitetu vec po broju ulaza na preampu i vecem ili manjem trafou u snagasu.Male snage snagasa 40,50 i 70w sa karakteristikama da mogu pokrenuti i najzahtevnije zvucnike,cak i tamo gde je minimum 100w kao zahtev.I to tako tvrdoglavo 40g.Znate sta su u naimu odgovorili nako 20 g pravljenja istih ampova na zahtev LINN-a da naprave bolja pojacala.Necemo,jer ako ih napravimo uz vise muzike cuce se i mnogo vise gresaka izvora-napravite bolji gramofon.Tako je i bilo napravljeni su bolji gramofoni,bolji CD plejeri i tek onda su krenuli dalje.Inace ko god je imao njihove sprave mogao je to cuti: bolji amp+losiji izvor=gori zvuk.

Ta pojacala od 1000-1200 su ipak pocetak price,nikako high end.Kad su se pojavili prvi naiti to je bilo nazvano Budget serijom.Ono sto im je najjaca strana je da su pravljeni po istim standardima kao i njihovi najskuplji ampovi i mogli su se koristiti u High End drustvu,ako je zvucnicima bilo dosta Naitovih 15w snalazio se odlicno.Tako je na pr. bila poznata kombinacija nait + Quad ESL koja zvuci kao pravi high end,a ne kosta bubreg vec 300-400 funti za amp.

Kada sam u kucu doneo svoj prvi naim 22 / 120 dve malecke kutijice ,manje cak i od naim shoebox dimenzija(20x20cm) u vreme kad su se svi palilili na "japanske zveri" od 20kg bili su svima smesni ,sve dok ih nisu culi.Snagas je bio prakticno dimenzija trafoa pored koga su vertikalno upakovane 2 mono plocice i nijedan kablic u njemu nije bio ni 7-8 cm dug.Meni se takav naim vise svidja,gde je zvuk i zanatska izrada prioritet prakticno bez dizajna tome su ostali verni,jedino me cene brinu.Zato je tu SH carstvo gde se za 100OE kupuje vrhunski snagas,pream i napajanje (za cenu danasnjeg hicap napajanja).Ko ima para za novo,naravno samo napred-dobice sistem koji dug niz godina nece menjati(naravno ako ne napravi neki pogresan match).

Evo jedne slike mog prvog naim preampa,zar nije smesan? Kakv HIGH END dizajn :ruganje

post-11818-0-24519500-1299602513_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

..tema se nekada zvala samo "Naim Republika"..pa su naknadno dodali i "LINN"!

Iz prve ruke,od pokretaca teme: Tema se nikad nije zvala drugacije.Procitaj pazljivije pocetnu recenicu ove teme,tema i jeste po meni najbolja sinergija izmedju dve firme i njihov zajednicki rad na komponentama koje su pravljene jedna za drugu.

Link to comment
Share on other sites

Iz prve ruke,od pokretaca teme: Tema se nikad nije zvala drugacije.Procitaj pazljivije pocetnu recenicu ove teme,tema i jeste po meni najbolja sinergija izmedju dve firme i njihov zajednicki rad na komponentama koje su pravljene jedna za drugu.

..evo videh! Iskreno se izvinjavam! Nadam se da mi necete uzeti za zlo? :cheers

Link to comment
Share on other sites

Meni se takodje svidjaju naim hi-fi komponente, vise zbog dizajna...ali objektivno, moje misljenje je da: on nikako ne pripada "Hi-End"-u! ..Za LINN nisam siguran... :-?

NaroÄito obratiti pažnju na ulogu reÄi "objektivno".

... kao i na mala i velika slova. :D

Link to comment
Share on other sites

Welcome to the Club.Dobar starterski mm za nekog kom nije gramofon izvor br 1,kod Scepe su to sjanni dekovi . :cheers

Imao sam K-9 ,najs.Problem je bio sa iglama,a Linn preporuka za zamenu i upgrade je bio Adikt.

Dobro kazes,dobar starterski mm.U Stereoplay-u i Stereo je k-5 bila odlicno ocenjena,u klasi sa mnogo skupljim glavama.Predstavljala je kod njih odlican odnos cena/kvalitet.U Hifi Choice-u je dobila preporuku.Jedino je u Audio-u bila malo slabije ocenjena.

Link to comment
Share on other sites

Tako je na pr. bila poznata kombinacija nait + Quad ESL koja zvuci kao pravi high end,a ne kosta bubreg vec 300-400 funti za amp.

Za ovu kombinaciju kažu da je Äist marketing. InaÄe NAIM ureÄ‘aji su poÅ¡teno i pedantno napravljeni i uglavnom tako i zvuÄe. Nisu hi-end Å¡ta god to znaÄilo. Ispravnije bi bilo gledati i porediti u kontekstu cene tj. u istom cenovnom rangu sa drugim ureÄ‘ajima. Može se naći boljih ureÄ‘aja ali i mnogo viÅ¡e loÅ¡ijih od NAIM-a. Ono Å¡to kupac NAIM-a dobija je sigurnost u kvalitet koji je iznad proseka klase, sa malo jaÄom cenom. Otprilike kao kupac Mercedes automobila.

Link to comment
Share on other sites

Iz jednog teksta sa TNT audio.com koji nisu bas poznati kao ne ozbiljni.

"This amp has grunt and drive in spades, more, much more than you'd expect from such a diminutive package. You'd be surprised to know that many Quadophiles consider this amp a perfect match for Quad ESL and ESL 63's electrostatic loudspeakers."

Opsirnije na ovom linku o "Living legendi" http://www.tnt-audio.com/ampli/nait_e.html

Takodje sam citao cesto po UK forumima,od vlasnika ove kombinacije da je slusaju po 20 i vise godina, kako su prezadovoljni i nemaju nameru da menjaju naim quad sistem.Ja licno sam slusao i Quad i Nait 1 ali nazalost razdvojeno.Taj prvi nait je cudo od ampa,slusao sam ga sa velikim B&W ormancicima i prosto se igrao sa njima,od svega najvece cudo je bilo videti ga sa svojih 20x30cm.Stari Quad inace nije trpeo veliku snagu,ali je trazio dobar amp.Ja sam ga licno slusao u vise navrata sa lampama i od toga bolje nisam cuo.

Quad ESL :klanjanje

Link to comment
Share on other sites

Btw meni se naim vise svidjao dok nije postao high end,neke komponente iz te klase povukle su cene i ostalim skromnijim pa se stari fanovi cudom cude,ali nova Bentley ekipa trazi kako da potrosi svoje funte.Nama i Pink F fish medijijasima ostaje druzenje sa naimima za obicne smrtnike u skladu sa mogucnostima.

Ko moze moze i do 20.100E za nac 552 preamp sa napajanjem i nap 500 snagas za jos toliko,to bih rekao da je HIGH END,ostalo je dobra hifa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

E ovo je moj "cup of naim tea" http://www.kupujemprodajem.com/Naim-Nac-62-Nap-90-584130-oglas.htm?filter_id=1784997 .Bas ovakav komplet sam svojevremeno slusao uz LINN Kan zvucnike.Sjajan tandem,meni licno taj sound medju top 5 sistema koje sam cuo,a bilo ih je dosta.Zbog medjusobne sinergije bolji sound i od nekih 3xskupljih. Sjajna Phono sekcija za gramofondzije-322,323 izmenjivi phono boardovi(isto kao i u mom nac 72).Danas se takav ceo sistem upotpunjen sa LINN Axis ili na pr. Rega gramofonom i vec pomenutim zvucnicima kupuje za 1100-1200E,ko nije za vynil nadje mu se i digitalni partner iz iste serije u toj sumi.Iako relativno male snage(30W),zbog odlicnog napajanja ovaj amp pokrece i vrlo zahtevne zvucnike-sa zvucnicima od 83db efikasnosti napravili su diskoteku od stana na polovini snage kada smo to slusali.Prave male zvercice,u pola cene najjeftinijeg danasnjeg integralca bez phono sekcije.

Link to comment
Share on other sites

Iz jednog teksta sa TNT audio.com koji nisu bas poznati kao ne ozbiljni.

"This amp has grunt and drive in spades, more, much more than you'd expect from such a diminutive package. You'd be surprised to know that many Quadophiles consider this amp a perfect match for Quad ESL and ESL 63's electrostatic loudspeakers."

Opsirnije na ovom linku o "Living legendi" http://www.tnt-audio.com/ampli/nait_e.html

Takodje sam citao cesto po UK forumima,od vlasnika ove kombinacije da je slusaju po 20 i vise godina, kako su prezadovoljni i nemaju nameru da menjaju naim quad sistem.Ja licno sam slusao i Quad i Nait 1 ali nazalost razdvojeno.Taj prvi nait je cudo od ampa,slusao sam ga sa velikim B&W ormancicima i prosto se igrao sa njima,od svega najvece cudo je bilo videti ga sa svojih 20x30cm.Stari Quad inace nije trpeo veliku snagu,ali je trazio dobar amp.Ja sam ga licno slusao u vise navrata sa lampama i od toga bolje nisam cuo.

Quad ESL :klanjanje

ÄŒitao sam taj tekst na TNT pre 8 godina i tražio sam Naim Nait. Probana je ta kombinacija kod na su Beogradu, pisano je o tome i ovde na forumu. Po njima u pitanju je Äista propaganda, da ne upotrebljavam teže izraze koji su upotrebljeni u tom tekstu.

Link to comment
Share on other sites

Naim i Quad su vrlo cesto koriscena kombinacija,postoji more toga po UK forumima i u literaturi.

http://www.pinkfishm...ead.php?t=51230

http://www.pinkfishm...read.php?t=6023

http://www.hifiwigwa...hp/t-16750.html

Inace jedan od najvaznijih ljudi u istoriji naima Francuz G.Lamote koristio ih je licno,i u naimu je postojao projekat izrade ESL zvucnika(ima o tome ,ranije u ovoj temi) zasnovanom na esl 57 koji je nazalost prekinut http://membres.multi...jadai/GL/GL.htm .ESL 57 se koriste i sa "jacim" kombinacijama naima ali oprezno jer su osetljivi i prija im manja snaga.Radila se i neka adaptacija u naimu za ogranicenje snage da bi se sacuvali koliko se secam,iako nijedan tadasnji naim nije prelazio 75W,ali to je za njih mnogo.

Ja sam Quad slusao sa "manjom" snagom monoblokovima od 30W.Samo ne mogucnost smestaja tih zvucnika u mom prostoru za slusanje me deli od Quad ESL,bas mi stajes na muku kad pisem o ESL,tiha patnja-ne dosanjani san.

Link to comment
Share on other sites

Kapiram. Ja sam jedan san dosanjao sa Yamahama. Drugi mi je izrada HQD:

s tim što iz gorepomenute kombinacije ostaje ESL, na mesto basa dolazi Tesla, a za visoki ću videti.

Eh da, za pogon Quadova preporuÄuju i nakamichi 410/420 prodaju se kod nas za 350 eur. Moj drugar ima EAR i njih isto preporuÄuju, samo su malo skuplji.

InaÄe za Fagena sve pohvale, odliÄan album :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Kapiram. Ja sam jedan san dosanjao sa Yamahama. Drugi mi je izrada HQD:

http://www.hi-files....__1#entry229620

s tim što iz gorepomenute kombinacije ostaje ESL, na mesto basa dolazi Tesla, a za visoki ću videti.

Eh da, za pogon Quadova preporuÄuju i nakamichi 410/420 prodaju se kod nas za 350 eur. Moj drugar ima EAR i njih isto preporuÄuju, samo su malo skuplji.

InaÄe za Fagena sve pohvale, odliÄan album :thumbsup2

..ma Fagen je Tata.a Backer mama, slusao sam ih jos sa dinosaurusima tj. kad sam imao

:cheers

Edit: A evo malo kako mi je garderoba izgledala :cool:http://www.youtube.com/watch?v=nTDRd0Z0O4o&feature=related

Link to comment
Share on other sites

Republika u slici i reci.Vise nego odlican propratni tekst o legendarnom top flight sixpackers LINN/Naim aktivnom sistemu.Preamp,aktivna skretnica i po monoblok za sva tri frekventna podrucja(6komada 135),2x HIcap...UH.S obzirom da je sva elektronika servisirana time se opravdava po meni visoka cena za ovaj vintage system.Moram da pustim sliku,kad link prestane da vazi.Ono sto se na slici ne vidi je jos jedan kef b139 unutar kutije.Slusao sam takav pasivni sistem sa jednim stereo pojacalom-odlican sound i brutalan bass-do 20HZ. http://cgi.ebay.co.u...=item19c4031384

P.S.malo sam editovao,jer sam se preracunao misleci da je cena povoljna,po meni je oko 1000preko trzisne, ali ulozen je i dodatni serviserski posao.Inace u pitanju je serviser i trgovac L&N komponentama,Pinkfish forumas.Stock mu je uvek pun L/N

post-11818-0-80732400-1300742360_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Sa sajta, citat:

""Linn Products je osnovao Ivor Tiefenbrun 1972. godine. Ivor je roÄ‘en u Glazgovu i bio je zaljubljen u dve stvari: inženjering i sluÅ¡anje muzike. U trenutku kada nije mogao da kupi dovoljno dobar hi-fi koji bi bio u stanju da zadovolji njegove potrebe, odluÄio je da sam napravi jedan. :roll: :roll:

Te davne 1972. godine predstavio je gramofon Sondek LP12. Ovaj najdugoveÄniji hi-fi proizvod se joÅ¡ uvek izraÄ‘uje i reper je po kome se procenjuju svi ostali gramofoni na tržiÅ¡tu. Izuzetna sposobnost Sondek LP12 gramofona da izoluje joÅ¡ viÅ¡e muziÄkih informacija sa snimka dovela je do zakljuÄka da je pažljivo preuzimanje i zaÅ¡tita izvora signala najvažnija stvar.

Linn Sondek LP12 gramofon je napravio revoluciju u hi-fi industriji kategoriÄki dokazavÅ¡i da je izvor muzike najvažnija komponenta u hi-fi lancu. Linn je zatim nastavio da i ostale proizvode u pomenutom hi-fi lancu Äini isto tako revolucionarnim kao Å¡to je uÄinio sa ovim prvim."" oh, bože... :roll:

Ta revolucija zvana LP12 je maznut koncept gramofona. Zna se po kojim uzorima je urađen LP12, da ne kažem skoro isto.

To i ovaj text gore su dokaz da je u audio lancu najvažnija karika - marketing. Čovek bi pomislio da nijue bilo ljudskog uređaja dok nije nastao Linn.

Može Ivor da se upinje koliko hoće ali prostorija+zvuÄnici su daleko najvažniji u lancu reprodukcije, zajedno sa samom produkcijom muziÄkog dela.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...