Jump to content


NAK 680ZX


PrimozS

Recommended Posts

Poštovani "PrimozS"... interesuje me jedna "sitnica", koju ste sigurno imali prilike, da proverite u praksi, s obzirom na ergelu, kojom raspolažete...

Naime Nakamichi 680/680zx imaju samo kalibraciju osetljivosti trake(level), ali ne i bias !!!

S obzirom, da je podeÅ¡avanje osetljivosti od vitalnog znaÄaja, za pravilan rad dolby(ako ga koristite) nr-sistema, postavlja se pitanje zbog Äega nedostaje podeÅ¡avanje biasa... ???

Jer, složićete se, a verujem i da sami znate, da bez toga ne možete, da dobijete linearan frekventni raspon, prilikom snimanja na razliÄite kasete... jer se Äesto mnogo razlikuje od modela do modela, i joÅ¡ Äešće odstupa od fabriÄkih vrednosti, na koje je sam dek, interno naÅ¡telovan.

Opet, u to vreme(kasnih 70-ih i poÄetkom 80-ih), izgleda da nije bilo toliko oscilacija u parametrima kaseta, ili su se sami proizvoÄ‘aÄi trudili da malo odstupaju, od iec standarda...

Kakva su vaÅ¡a iskustva, pa joÅ¡ sa onolikom koliÄinom, praznih nos traka razliÄitih godiÅ¡ta, razliÄitih kompanija... ???

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Evo, veceras mi nudli jedan Alpine AL-85 kome ne radi jedan kanal, pa pregovaram :banana.

Na buvljaku u Bubanj potoku sam nasao Pioneer CT-777 u silver varijaniti, prelepo izgleda :banana.

@PrimozS, sjajna ideja - multiturn trimeri, toga se nisam setio!

@Sandro, puno srece sa GX75. On trazi ekstremno precizne rolere jer je uzasno osetljiv na kvalitet istih i pritisak rolera na capstan. To je jedini dek kod kojeg sam video ostecenja na osovini zamajca nastala od rada - mislim da su unutra stavili najgore djubre od delova. Uglavnom uzasno teski da se dovedu u red.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Bok,

u prošlih tjednih puno slobodnih sati posvetio sam 680(ZX)-ovima.

Problem - pored mojih 3 imam joÅ¡ jednog od prijatelja. Da mu zamjenim remnove i idler gumu. Sve super. Radio sam to sad par puta i uvjek BP. NeÄe bit problem ...

Ali nikak da posle zamjene idlera proradi ... idler se tako Äudno "naginje" u play ... VeÄ i prije menjave radio je priliÄno na rubu reel kotaÄa ... I nije bio miran. Ali tada sam to pripisao tvrdoj gumi.

Ajde - i moj 680 je trebao nove remnove i to ... i otvorim i njega - i sve izgleda tamo tamo. Isti mehanizam osim auto/ruÄni azimuth.

I radi. ali isto treÅ¡e - opet - pretpostavka - tvrda guma. Ajde, promjenim i ovome idler. I barem radi u prvo - ali radi glasno i trese ... Pa Äek. Jel problem u novoj idler gumi?

Hmm. Al kako da dosada nisam imao tih problema. A i prodavaÄ gume je vrlo renomiran u NAK zajednici i svi imaju/mo dobra iskustva. ViÅ¡e puta.

Ajde, da preskoÄim - par dana izmjeniÄno sam radio na prijateljevom i na mome 680. Pitao i Zorana (puno hvala) ipd ... NiÅ¡ta ne naÄ‘em. Samo ne rade lijepo pa da se ubijeÅ¡. Jednostavno u PLAY mode idler nosaÄ se ukrivi i poÄne sve skupa da radi vrlo glasno i nemirno.

I tako otvorim joÅ¡ jednog moga 680ZX. I vidi vidi - IMA jedna VRLO bitna razlika! METALNI nosaÄ idlera. Otvorim joÅ¡ moga 480 - i opet METALNI nosaÄ. A predpostavljam da i moj 3. 680 ima metalni nosaÄ (zbog serijskog broja).

Naime - problematiÄna 680 i 680ZX imaju nizak ser broj - oko 2000 i 1000, o ostali spomenuti oko 12000, oko 15000 i preko 40000.

Tak da jedna vrla preporuka - ako kupujete NAKs sa starim klasiÄkim mehanizmom (to jest serija 48x/58x/660/670/68x) - obratite malo pažnju na serijski broj. Na žalost ne znam od kada dalje ima noviji tip nosaÄa - ali evidentno je to bio pomemban upgrade. Budem kasnije napravio enkaj fotografija pa da vidite razliku ...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...