Jump to content


-6CH IN-


srdjanplecas

Recommended Posts

Ono sto bi dobio je da D/A konverziju radi plejer, a ne risiver. Ono sto bi, verovatno, dobio je da se risiver pri tom ponasa kao cisto analogno sestokanalno pojacalo, tj. ne bi radio ni bass management, ni delay compensation ni nista slicno... Neki plejeri to mogu da rade, neki ne.

Da li bi dobio bolji zvuk zavisi, pre svega, od toga ko ima bolje D/A konvertore, a mozda malo i od toga kako je uradjen risiver.... Nema nacina da se sazna dok se ne proba :cheers

Link to comment
Share on other sites

Ukoliko DVD plejer poseduje SACD i DVD-A dekoder, ovakvi multikanalni sadržaji se u analognom obliku Å¡alju pojaÄalu preko 6ch-out-a na DVD-u. Risiver sa druge strane, ne poseduje dekoder za navedene multikanalne muziÄke formate. Tako, da bi isti bili pravilno reprodukovani, taj posao mora da obavi plejer i da risiveru prosledi dekodirani signal kako bi "znao" da isti pravilno resporedi po kanalima Front L/R,C,Surround L/R,SUB. Preko digitalnih izlaza signal se risiveru Å¡alje u RAW obliku, te se za dekodiranje istog koristi procesor samog risivera. TakoÄ‘e, ukoliko plejer poseduje moderniji dekoder od risivera, tada se isti može koristiti za dekodiranje Dolby ili DTS sadržaja, a takav signal u analognom obliku dalje slati risiveru na pojaÄavanje i rasporeÄ‘ivanje po kanalima.

Dakle, za slušanje SACD-a ili DVD-A u multikanalnom obliku neophodno je koristiti analogne 6ch izlaze na plejeru, odnosno ulaze na risiveru. Za gledanje filmova bolje je koristiti digitalne veze. :wave2

Sad ugledah koji setup koristiÅ¡... Moj ti je savet da za gledanje filmova koristiÅ¡ digitalne veze, jer ćeÅ¡ uÅ¡tedeti na novcu kupoviom samo jednog kvalitetnijeg digitalnog kabla, nego 3 para analognih, a napretka u zvuku neće biti. Å to se tiÄe reprodukcije audio CD medija, tu moraÅ¡ da eksperimentiÅ¡eÅ¡. Meni je liÄno, zvuk bio bolji preko analognih stereo izlaza, ali na Cambridge Audio 540D DVD plejeru koji poseduje posebno odraÄ‘enu audio sekciju. Za tvog Marantza nisam siguran, potrebno je eksperimentisati.

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Stara dilema.Treba probati.

Teoretski,ukoliko su Dac-ovi u playeru i recieveru isti ili pak slicnih sonicnih karakteristika(npr. uredjaji istog proizvodjaca i iste klase),u tom slucaju je bolja analogna veza jer iz putanje digitalanog signala izbacujesh spdif i/o elektroniku,digitalni interkonekt,...tj delove digitalnog lanca gde je moguca(uvek manje-vishe prisutna) degradacija signala usled jittera kojem ovakva kola cesto doprinose (posebno data related jitteru).Isto vazi ako je player sonicno bolji,vishe klase,...dakale tu nema dileme.

Ukoliko je ugradjeni DAC i prateca digitalija u recieveru bolja(naprednija arhitektura recievera vishe klase,..) koristi digitalnu vezu preko odgovarajuceg interkonekta.U konkretnom slucaju bolje je koristiti preko koaksijalnog kabala odgovarajuceg tipa i duzine, jer nema potrebe za galvanskim odvajanjem koje je karakteristika opticke veze.

Naravno,ne postoji univerzalni recept i ova druga varijanta moze biti inferiornija od analogne veze ako SPDIF izlaz sa DVD playera nije dovoljno dobro izveden i prosto,nema dobru sinergiju sa SPDIF prijemnikom u recieveru.

BTW o kojim uredjajima je rec?

Link to comment
Share on other sites

Može, samo podesi u setup-u risivera, po kojim će prioritetima tretirati veze sa DVD plejerom. Za sluÅ¡anje redbook audio cd izdanja (klasiÄnih cd-a), koristi analogne STEREO izlaze na DVD-u, a ne 6ch out. 6ch out možeÅ¡ koristiti kod reprodukcije SACD, DVD-A (Å¡to tvoj plejer ne podržava) ili prilikom gledanja filmova ukoliko želiÅ¡ da koristiÅ¡ dekoder DVD plejera. Za sluÅ¡anje muzike sa CD-a zaboravi 6ch out.

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...