Jump to content


Audio Kasete, za kaset-dekove naravno!


accuphase

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
On 22.8.2019. at 14:04, HMrules said:

Ne znam da li je neko od vas imao priliku da testira ovu kasetu ali za mene je ovo najgora kaseta koju sam ikada imao za snimanje, pre nekoliko godina sam kupio nekoliko novih u celofanu međutim očajne su.

sony-type-i-4-aud.jpg

'90-ih na kineskom buvljaku u Segedinu, došli drugar i ja da kupimo kasete. Prodaje Kineskinja koja natuca engleski.

TDK-D je bila standardna normalka, veoma solidna (u odnosu na ostale normalke tog budžeta).
Hoćemo da uzmemo 40-ak komada. Imali smo relativno dosta ploča pa smo često snimali drugarima (i drugaricama) kompilacije.

Pita kineskinja "original ili no original?" Mi se zbunjeno pogledamo? Pitamo "Price? How to know diferences?!?"

Pokaže nam original. 1.5DEM/piece. No original, five pieces for 1DEM. (ne sećam se tačnih cena, ali tu su negde...)
Spolja i original i fake izgledaju identično, jedino što su originali bili pakovani po 10 komada u kartonskim kutijama, a kopije pakovane po 50-ak komada u drugačijju kartonsku kutiju.

Uzmemo mi 4 paketa po 10 komada originalnih.
Hteo ja da kupim i jednu fake za probu, i Kineksinja mi je da "as a gift".

Dođemo kući, krenem da otpakujem, originali zaista dobri, snimak jako dobar za jednu normalku, i danas čuva snimak dobro. Imao sam od ranije iste kasete kupljane u MM u Nemačkoj, to iz Segedina jeste bio original.

A ona fake? Krenem da otpakujem. Celofan, kućište, štampa, identično kao original. Razlike minimalne. U direknom poređenju, štampa na samoj kaseti je možda malo krzavija. Ali ne bi se primetilo dok se ne uporedi jedna pored druge.

Ali sama traka kada se pogleda, fake kaseta je imala upadljivo bleđu traku, primetno svetlije braon boje nego  tamno smeđe kao na originalu. Premaz je bio vidljivo neujednačen na fake kaseti, a traka se gotovo providela. I naravno, snimala je užasno. Precrtao sam kasetu markerom da je ne pobrkam sa drugima, i čuvao da pokazujem drugarima razliku između fake i originala. Kasnije se negde zagubila.

I sećam se da je tada Sony HF bila ubedljivo najfalsifikovaniji proizvod na tezgama naših pijaca. Čak smo pričali da je Sony HF naj srnj. kaseta na beli svet (a u stvari kupovali te fake na pijacama). Kada mi je tada neko doneo Sony HF, odbijao sam da je stavljam u dek. Vrlo lako može biti da je ova tvoja neka baš takva.

A spomenuti drugar je imao jedan originalni HF, stigao iz neke npr. AU/DE/CH, i bio je sasvim ok.

Link to comment
Share on other sites

Ako do sada nisi otkrio kako da razlikuješ original od fake, to znači da si imao sreću da ne naletiš na fake. :P

Ti fejkovi su bili toliko loši, da ti ne treba nikakva kalibracija da ih prepoznaš. Poređenje snimka na njih i na original kasetu je kao džepni pijačni tranzistor od 300din, vs. redovan HiFi.

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Spachek said:

Da li kalibracija moze da ukaze na to da li je fake ili ne?

Sent from my SM-A520F using Tapatalk
 

Napisao sam, odziv (level) je bio jako loš. Tada sam imao tri top modela: Akai GX-95, Technics RS-B965 i Aiwu XK-009, i jedan dobar troglavi Onkyo TA-2058. Samo je Aiwa mogla da podigne odziv i bias na odgovarajući nivo ali je snimak ostao nekvalitetan, tako da nikada više te trake nijesam uzimao u obzir. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Dobio sam na poklon kutiju kaseta od kolege sa posla, pretežno su chrome, ima TDK SA 90, Hitachi EX 90, Sony UX S, Sony UX, Basf Chrome Maxima II, Basf Chrome Extra II, ima čak i dve metal TDK MA 90 i još jedna bez nalepnice tako da ne znam koja je, na sredini kasete gde ulazi glava sa obe strane piše Hi fi compact cassete i imaju brojevi za stranu 1 i 2, ima i normalki TDK D 60, Maxell LN 60, Sony HF, Maxell UR F, Basf Ferro Extra I, TDK D 46, uglavnom pretežno dominiraju TDK SA 90, sve te kasete prema rečima mog kolege su snimljenje '90-ih na deku Akai GX-95 kojeg je tada imao.

IMG-20191206-183836.jpg

Link to comment
Share on other sites

Moram priznati da su snimci stvarno dobri, visoki tonovi su baš dobro definisani, međutim drugačiji je azimut tako da kasete moram da slušam otvorenih vratanaca i da prstom malo pomerim kasetu levo-desno da bih dobio odgovarajući zvuk.

Uzmeš odvrtku i podesiš ugao glave na odgovarajući nivo, jednostavnije je.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

...i više nikada nisam mogao da vratim kako je to bilo...

Možeš da vratiš kad god poželiš ali to naravno radiš sa nekom trakom koju odvojiš kao referentnu. Najbolje neku koju si prethodno snimio na svom deku, to je njegov azimuth (što ne znači da je dobar).
Trebali bi svi dekovi da imaju isti azimuth ali nije tako.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Някои хора настройват своите декове / ролкови магнетофони за определена лента и така постигат най-добри резултати. При мен магнетофоните са настроени за Recording the Masters LPR35, нова лента, а дековете за TDK SA. Иначе има декове, които автоматично настройват азимута според лентата, която им е пусната - например Nakamichi DRAGON. По този начин, независимо на какъв дек е правен записа, Nakamichi успява да направи най-оптималното прослушване на записаната касета. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 months later...

Pozdrav svima :)
Skoro sam nabavio ovu kasetu pošto i sami znate da je LP izdanje ovog albuma izuzetno skupo, interesuje me da li je ovo sigurno original kaseta ili je piratska?
Pitam pošto sam viđao Diskoton kasete samo sa nalepnicama na kaseti i obično su bile u crnoj plastici, ova je kao što vidite u providljivoj plastici i slova su štampana direktno na njoj.

IMG-20200520-191140-pu-enje.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pored onog prvog izdanja, (koje li to godine beše?!?), kasnije su naše izdavačke kuće radile reizdanja tokom nesrećnih '90-ih, na medijima i u štamparijama koje su uspeli naći, a znali su i autori da na svoju ruku da izbace seriju na neko od tada neregulisanih tržišta exYu. A opet, bilo je i piratkih izdanja koječega, na kojekakvim medijima. Znam da se odnekud pojavilo neko izdanje Haustora na CD-u, za ono vreme neobično dobrog kvaliteta zvuka, a ni sam Rundek nije znao otkud. Ali razaznavalo se da je skinuto sa ploče, i to u sasvim dobrom kvalitetu.

Za ovu kasetu ZP, ko zna... Omot je njanjav, jednoslojni, štampa u boji sa pobeglim bojama...

...

Meni je najžalije što '90-ih nisam budzašto pokupovao na pločama sve što je moglo od exYu r'n'r i pop-a. Mislim, kupovao sam, ali samo ponešto. U stvari sam bzvz bacao pare na licencna izdanja strane muzike. Tim domaćim pločama će vrednost rasti exponencijalno. Brojni masteri su izgubljeni, i ne postoje bolji snimci nego što su oni na tada izdatim pločama.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...