Jump to content


SandroNS

Članovi
  • Posts

    860
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by SandroNS

  1. Moj predlog bi bilo nešto ovakvo:

     

    http://www.kupujemprodajem.com/Technics-RS-AZ6-19308696-oglas.htm?filter_id=148

     

    http://www.kupujemprodajem.com/Technics-RS-AZ6-19315834-oglas.htm?filter_id=148

     

    Novije je generacije, predpostavljam u boljem stanju, ima B i C redukciju Å¡uma i aZ glavu koja odliÄno reprodukuje a koÅ¡taju od 40 do 50 Eura plus Å¡to su Technics a njih narod u Srbiji voli pa kontam da će se moći prodati kasnije. Nemaju duplu tonsku osovinu ali na kraju krajeva, u pizanju su PGP kasete koje su inaÄe dno dna...

     

  2. Imao, malo sluÅ¡ao, prodao nedavno. Uzeo sam ga jer mi je iÅ¡ao u kolekciju uz ostale troglave Grundig dekove, tri ću zadržati njega sam već prodao a kupca Äeka CF-4. Lep dek, metalni tasteri, kalibracija bez ton generatora a u originalu je iÅ¡ao CD sa raznim frekvencijama da bi se ugodio level i bias. Mehanika klasiÄna bez DD motora, dupli kapstan, klasiÄne glave, zvuk ok, pomalo jaÄi na basu ali ne i mutan. Dobro je to Å¡to je rupica za Å¡telovanje azimuta izuzetno mala a vrata se ne skidaju klasiÄno pa postoji verovatnoća da geometrija nije dirana osim ako prethodni vlasnik/vlasnici nisu baÅ¡ bili uporni... Za 30E je odliÄan pa makar i kao ukras.

    Pozdrav

    Sandro

  3. Da li neko ima saznanja o uticaju, smetnjama i sliÄno vezano za antenu za bežiÄni internet? Imamo ponudu da jedan od provajdera, veliki igraÄ na nacionalnom nivou, postavi antenu na naÅ¡u zgradu uz zakup od 40 Eura na meseÄnom nivou. Da li je to ok cena i da li možemo imati smetnje na privatnim wi-fi ruterima...uticaj na zdravlje itd?

     

    Pozdrav

    Sandro

  4. Rekoh, HK će povesti a nadam se i pobediti, osećaj za feeling :)

     

    Å to se tiÄe uslova za rad, alu perca za tranzistore sam sekao sa većeg hladnjaka joÅ¡ od maturskog rada ruÄnom testerom plastiÄne konstrukcije u polumraku na simsu terase i sve sklapao na tom malom stoÄiću na kome su bili mnogi renomirani dekovi. Sve ih je stoiÄki podneo. Tek podeÅ¡avanje i sitnu elektriÄnu kalibraciju radim na stolu za raÄunar zbog povezivanja na isti. Nema mi druge, život u stanu ima ograniÄenja. Da sam u kući, dve bi garaže napravio, jednu za kola a drugu za hifu i tada bi tek bio lom...  :order

  5. Uslovi rada x oÄaj = izgled rasporeda Äasova ne baÅ¡ dobrog djaka :)

    Znam da nisam morao liskun da stavljam, imao sam ideju da posle povežem sve tranzistore nekim komadom aluminijuma prema "dole" da izbegnem traku a. azimuta Å¡to bi znaÄilo dovodjenje svih tranzistora u paralelu i istu visinu ali, kao Å¡to napisah, sada viÅ¡e niÅ¡ta od toga nije potrebno.

     

    Opušteno

    :wave2

    Sandro

  6. Stavio sam ja liskun i ovde i pastu, sve po redu. Tesno je u dubinu zbog trake za auto azimut, ide taÄno iza tranzistora pa bi smetalo a ta plastika cenim, ne voli temperaturu.

    Hladnjaci su tu sada viÅ¡e zbog sećanja na moju glupost sa regulacijom zazora nego iz potrebe, kao opomena, a izgled, e to je "hand made with pride on the balcony"  :facehearts

  7. Da prijavim situaciju sa Dragonom.

    Prilikom promene idlera neobraćajući pažnju na podatak u SM, ja sam malo popustio Å¡tift levog kapstana jer mi se uÄinilo da se neznatno teže okreće od desnog. Sledilo je podmazivanje i sklapanje. Rezultat su bili osetno topliji tranzistori na toj strani ali i Äetiri komada na desnoj su se fino grejali. Usledile su konsultacije na ovom i na tapeheads.net forumu i promenio sam lubrikant, poÅ¡telovao zazor izmedju namotaja i magneta kapstana i napravio male hladnjake za osam tranzistora bez da iÅ¡ta buÅ¡im, menjam ili prepravljam originalan dizajn ploÄe.

    Rezultat je taj da su sada tranzistori tek mlaki u idle modu a kada krene reprodukcija sa i bez kasete, nebitno, temperatura pomalo varira od 40-52C. Smatram da je to skroz prihvatljivo i normalno a ne 70 ili koji više...

    Bitna stvar je ispoÅ¡tovati zazor po uputstvu, logiÄno :order  a za podmazivanje sam koristio fino ulje za Å¡ivaće maÅ¡ine i mrvu silikonske masti na Å¡tiftu osovine kapstana. Malu kap sam Å¡pricem i iglom spustio na osovinu oba pinÄ rolera dok je dek bio uspravan na ledjima da se lepo slije unutra, mrzelo me celu mehaniku da vadim da bih to uradio. Sve oÄišćeno nekoliko puta do sijanja i perfekcije i sada, da ga ne ureknem svira na prijavljenih 40-50C. Male hladnjake mogu da skinem ali neću, pravio sam ih na terasi u polu mraku, probuÅ¡io prst jednim malim Å¡penom aluminijuma, ima da ostanu za uspomenu :)

     

    Hvala na pomoći i konsultacijama,

    :wave2

    Sandro

     

    p.s. bez smejanja i zaj*bav*nja za ruÄni rad, izgovorio sam se, mrak, sitna povreda, blagi oÄaj :blush:  

    post-9727-0-98315400-1393746115_thumb.jp

  8. Promenio sam 470uF 16V sa 25V i Å¡est komada 47uF oko ovih osam tranzistora, promenio silikonsko ulje za fino sintetiÄko za Å¡ivaće maÅ¡ine. U idle modu tranzistori su tek mlaki a prilikom reprodukcije Äetiri kod prvog kapstana Q522-Q525 su osetno topliji od ova Äetiri kod desnog kapstana. Oba se jednako lako vrte na leru i prilikom gaÅ¡enja nastave viÅ¡e od Å¡est sekundi da se rotiraju. ÄŒemu služi VR501 i VR 502? Da li se njima ograniÄava neka radna struja kroz kalemove DD motora, da li smem da probam malo da "Å¡telujem" i Äime da se vodim na slici Å¡eme sa strane 315 ove teme. Trimer zadužen za Äetiri toplija tranzistora je "na oko" drugaÄije podeÅ¡en od ovog drugog i mada to niÅ¡ta ne znaÄi da li da probam neÅ¡to tu da ÄaÄkam? Neko miÅ¡ljenje?

     

    Pozdrav

    Sandro

     

    p.s. sada kontam da sam mogao otvoriti temu da ne djubrim ovde ali je kasno, nisam predpostavljao da će se ovako odužiti  :oops:

  9. Planiram ali imam strah od dve situacije. Prva je kvalitet delova koje mogu da nadjem kod nas, MG, Orbit i joÅ¡ jedna radnja ovde u NS-u kao i Å¡ta ako kada stavim nove delove bude neÅ¡to razdeÅ¡eno oko brzine rotiranja kapstana. Tu nema gumice da su u petlji, svaki se kao kod 215 Revdže vrti za sebe... Nagrabusio sam u tom sluÄaju... 

    Disižns disižns...  :oops:

     

    :wave2

  10. 4.7µFje od 25V a 47µF je 16V u Å¡emi i na ploÄici, da promenim sve u tom delu,  4x47 i 11x4.7? Neće da Å¡kodi :nerd . Zamajci oÄišćeni, stavljeno par kapi silikonskog ulja i vraćeni nazad, kalemovi dobri.

  11. Nisam niÅ¡ta menjao od elektronike, rasklopio, promenio idler, sklopio i primetio da se greje. Sada sam opet kroz "auspuh Å¡telovao ventile" odnosno skinuo sve sa zadnje strane mehanike bez vadjenja, kalemove ću da pregledam, osovine kapstana da obriÅ¡em i da stavim kap silikonskog ulja pa sve nazad. Na zadnjoj strani ima malo silikonske masti gde dodje plastiÄna Å¡telujuća piksna i to je to.

    Napona nema u Å¡emi, to me i buni...

    Hvala na angažovanju ove kišne nedelje.

    :wave2

  12. Zeza me upload slika... Evo ovde na nezavisnim sajtovima sam stavio iseÄak. U pitanju je osam tranzistora Q518-Q525 a desno od IC515 i IC516.

    Evo linkova pa koji proradi:

     

    dd_drive.jpg

    dd_drive.jpg

    dd_drive.jpg
     
    I ovde ista slika...
     
    uuebr.jpg
     
    p.s. podmazati finim silikon-teflonskom mašću ili silikonskim uljem? Više ni sebi ne verujem... :screwy
  13. Ne, sada sam probao, vrete se po gaÅ¡enju oko 4-5 sekundi. Kada je dek samo ukljuÄen, tranzistori su mlaki-topli sada posle lemljenja a kada je u modu reprodukcije temperatura im lagano raste ka odokativnom opisu vrući-vreli.  :screwy

  14. C 101, troglavi od SAE može biti zanimljiv, po ameriÄkim i kanadskim sajtovima se pojavi ponekad, gugl mi izbacio neke oglase sa cenom od oko 100+ Dolara.

     

    Elem, ko o Äemu, baba o uÅ¡tipcima  :) gledao sam Å¡ta i kako i uz konsultacije sa Zokijem doÅ¡ao do zakljuÄka da tranzistori koji se greju i treba da se greju... Pregledao sam jutros tu ploÄu na kojoj je elektronika za dva DD motora, ti tranzistori kontroliÅ¡u kalemove na DD-u, znaÄi same motore. UÄinilo mi se da jedan od njih osam ima otpuÅ¡ten lem, joj sreće moje, prelemih sve ali ista situacija. U režimu "stand by" kada motori vrte u prazno ugreju se nekako normalno, kada krene opterećenje u reprodukciji dogreju se do relativno visoke radne temperature. Jel voljan neko ko ima Dragona da mi to proveri, potrebno je odvrnuti Äetiri Å¡rafića da bi se skinuo poklopac, uljuÄiti dek, pustiti kasetu i pipnuti po obodu te tranzistore posle dva minuta reprodukcije?  :blush:

    Ubacio bih sliku Å¡eme ali me zeza forum ili moj raÄunar...

     

  15. Dekofili imam pitanje:

    Menjao sam idler gumu na Dragonu i nakon sklapanja primetio da se tranzistori koji kontroliÅ¡u rad DD motora jako greju, onako baÅ¡. E sad, nisam siguran da li su se i ranije tako ponaÅ¡ali jer nisam intervenisao oko uredjaja pa nisam ni obraćao pažnju. Ako je neko imao susret sa tim dekom i zna koja je radna temperatura tih tranzistora da li bi bio voljan da to znanje podeli ovde. Pada mi na pamet da neÅ¡to oko slaganja kapstan osovina nisam pogreÅ¡io ali je to priliÄno "foolproof" posao, par podloÅ¡ki i ćao. Kapstani se lako okreću, jedan se vrti malo duže od drugog, onako na oko, lufta nemaju, taman su u ležiÅ¡tu. Prilažem sliku dotiÄnih tranzistora da bi se znalo o Äemu piÅ¡em:

    post-9727-0-11833400-1393009080_thumb.jp

     

    JoÅ¡ da dodam da je jedna benigna operacija menjanja idlera na toj mehanici pravi rudarski posao. trihiljadeÅ¡eststotinaosamdesetsedam konektora koji svaki ide na neku drugu od Äetiri Å¡tampane ploÄe a sve tako zbudženo da sam ostario dve godine u dva popodneva Å¡to sam se zezao i sada mi smrdi da ću morati sve ponovo da vadim napolje  :cry:

     

    Svaka pomoć dobrodošla

    :wave2

×
×
  • Create New...