Jump to content


SaleAch

Članovi
  • Posts

    300
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by SaleAch

  1. Momci hvala na sugestijama. Poigracu se sa risiverom! Inace u pitanju je mkI verzija i nista na njemu nije cackano, tako da bi elektroliti svakako bili za zamenu. Imam ga nekih godinu ipo dana i prezadovoljan sam njime, cista snaga, ima daha za zahtevne kutije. Inace otvorio sam ga da mu promenim par sijalica, pa otud i ovo interesovanje da otklonim problem sa pucanjem, a rucno se moze resiti tako sto se prvo iskljuce zvucnici na switch-u pa tek onda risiver, mada cak ni ovako nije to nista strasno, ali reko ajd da i to resimo. Javljam sta sam uradio, ako imate jos neku ideju, slobodno recite, hvala jos jednom
  2. Da, kad odvojim dzampere za pre/power amp, nema tog problema. Kad su spojeni, pucanj se inace cuje na oba kanala - nekad jace, nekad slabije, nekad nikako, a nekad samo na jednom kanalu, mada cesce na oba. Da li ima smisla da menjam taj kondenzator?
  3. Menjao sam i kondenzatore oko zastitnog kola. To sam cak prvo uradio, pre nego sto sam shvatio da je preamp izvor problema. Na releju sam takodje cistio kontakte. Sto se konstrukcije preampa tice potpuno se slazem. Dok su napajanje i izlazni stepen prva liga.
  4. Pozdrav forumasi. Imam jedan problemcic sa ovim risiverom. Naime sve radi odlicno, ali ono sto me pomalo nervira, a cini mi se da se u poslednje vreme cesce desava je da prilikom iskljucenja imam "pop noise". Nekad ga nema, nekad bude prilicno glasno, nisam uocio neko pravilo. Risiver poseduje inrush relej na power prekidacu, kao i izlazni relej. Posto imam jumper-e za pre-out/power amp in, primetio sam da njihovim razdvajanjem pop noise nestaje. Sto znaci da problem dolazi iz preamp sekcije, a ne izlaznog stepena. Moja logika je bila da se prilikom gasenja na prekidac napajanje preampa brze "isprazni" nego sto izlazni relej odvoji, pa prasak stigne da "protrci" kroz izlaz i dodje do zvucnika, te sam promenio neke kondenzatore u napajanju preamp dela (videti slike), medjutim to nije resilo problem. Takodje, napominjem da nemam DC napon na izlazu. Sta bi moglo da bude problem? Da li mozda trebam kod pre-out/power amp in konektora da dodam kondenzatore ka masi? Da li je moja ideja sa time da se praznjenje preampa "uspori" pa da relej stigne da ranije odvoji uopste ok? Unapred hvala na pomoci!
  5. Samo da javim, pre nekih 10ak dana sam prelomio i otvorio Revox-a da ga pregledam i izvadio modul izlaznog stepena. Prvi utisak je da ipak nije toliko problematican kao izlazni stepen B-251, koji je zbog dodatnog grejanja od svicovanog napajanja mnogo "rasuseniji". Naravno, i ovde se vide tragovi visoke radne temperature ali ne u toj meri. U pitanju je bila gomila popucalih lemova na tranzistorcicima u izlaznom stepenu, sve je osvezeno i problema vise nema. Srecom, nikad ga niko izgleda nije cackao, pa nema progorenih vodova na stampi koji su naknadno prespajani i slicno... Hvala na savetima!
  6. Za sada se problem suvise retko pojavljuje, pa necu cackati, ali hvala na smernicama, praticu sta se desava. Ovo je inace pocelo da se desava u poslednjih par dana, pre toga nikad. Za sada cu eventualno pri gasenju pojacala prvo iskljucivati rucno relej (spk A/B), pa po ukljucivanju ga aktivirati ponovo. Bukvalno posle moze da radi 24h, nece se to desiti, samo prilikom ukljucivanja...
  7. Da, i meni bi bilo logicno da je do releja da bi se to desavalo pri gasenju, da kasnije "odlepi"...
  8. Haha, jeste, prvo probamo da prebacimo na speaker B... Hvala!
  9. hm, to se inace desava pri svakom 4-5 ukljucenju. Jos jedna cudna stvar koja me buni sto se jednom desilo da se taj zvuk "pucanja" cuo 30ak sekundi nakon paljenja uredjaja. znaci relej je odradio svoje, i onda se culo "puc" nakon nekog vremena. Zato mi i prolazilo kroz glavu da nije mozda neki hladan lem na tranzistorcicu nekom...
  10. hvala na odgovoru, probacu. neobicno mi je to za kontakte releja, znam da se desava da se jedna strana ne cuje zbog kontakata na releju, ali ovo sto pucne me bas buni...
  11. Pozdrav forumasi, od nedavno sam primetio da mi se pri ukljucivanju risivera, u momentu spajanja releja cuje "spike noise" na jednom zvucniku ("pucne" u tom trenutku),. Cuje se samo na jednom kanalu. Jednom mi se to desilo nakon sto je relej spojio, i proslo 30ak sekundi. Inace risiver radi perfektno, nikakvih drugih problema nema, ovo se ne desava ni pri gasenju ni u toku rada risivera. Nema DC offseta na izlazima. Znaci samo prilikom ukljucivanja risivera, uvek jedan isti kanal. Da li neko ima ideju sta bi moglo da bude? Neki hladan lem u izlaznom stepenu mozda ili? Hvala unapred!
  12. Hvala svima na trudu, operacija uspela, novi releji su bili pin-kompatibilni pa je ugradnja bila vise nego prosta, sve radi odlicno, zadovoljan sam!
  13. pa da, nije nista strasno ali ume malo da nervira, sutra cu da sredim to. Kontakti su na releju sigurno, nije nikakav drugi problem.
  14. Hm... Sutra otvaram pojacalo, proverim sve i javljam se. Hvala na odgovoru. Mada, koliko se secam ne izgleda tako, vec je u belom kucistu klasicnog formata, tj, kao kutija sibica
  15. Problemi sa kontaktima - desi se da ukljucim pojacalo i ne cujem jedan kanal, pa malo pojacam i onda proradi, ili par puta prebacim selektor za zvucnike sa jedne pozicije na drugu i onda proradi. Sto se tice konfiguracije, nisam siguran na sta tacno mislis? Imam dve nozice preko kojih se napaja spulna i cetiri od kontakata releja, to bi trebalo da je ok zar ne?
  16. tako je. hvala puno na brzom i preciznom odgovoru!
  17. Pozdrav forumasi, hteo bih da na svom Revoxu zamenim releje, imam malih problema sa kontaktima, a ne znam kako da ih rastavim. Interesuje me sledece: napajanje spulne je 24V, oznaka u manualu je 220V/4A. Imam omronove releje sa istim naponom spulne, ali su kontakti predvidjeni za 5A, 40V AC. Da li mogu ove releje da ubacim u Revox-a bez nekog rizika da im u skorije vreme sprzim kontakte? Hvala unapred!
  18. Pronadjen uljez u vidu jednog elektrolitskog kondenzatora, redza sad ponovo radi kao satic, hvala na pomoci!
  19. sad sam krenuo detaljno u pretres levog kanala. nezgodno je sto je cela stampa rasusena, pa ne bih da se preterano igram odlemljivanjem delova. premerio sam sve diode i otpornike, sve ok, sad cu preci na tranzistore... ne znam da li neki od kondenzatora moze da pravi problem?
  20. Posle 7-8 godina kod mene pojavio se jedan problemcic. Naime, leva strana tise radi od desne. Nema distorzije, niti iceg slicnog, jednostavno samo postoji razlika u glasnoci izmedju kanala. Nakon nekog vremena, kanali se skoro izjednace, mada i dalje leva strana bude malo tisa. Problem resavam pomeranjem balansa ulevo, ali me interesuje u cemu je problem. Sa zadnje strane postoji varijanta poput processor-in/out, i iz out-a dobijam ujednacen signal, dok dovodjenjem signala u in imam razliku u glasnoci. Na razliku ne mogu nikako da uticem, ni prebacivanjem prekidaca stereo-mono niti bilo kako drugacije. Sto govori da je problem u izlaznom stepenu. napominjem da sam sve konektore otkacio i ponovno vratio, na konektoru koji ide iz preampa u izlazni stepen sam obrnuo levi i desni kanal, i problem i dalje ostaje na istoj (levoj) strani sto nedvosmisleno govori da je problem u izlazu. Osvezio sam par lemova, za divno cudo, nikad nije nista po njemu lemljeno i cackano, tako da nema nekih vidljivih ostecenja na stampi. Kontakti na relejima su takodje ok. Ako neko ima ideju odakle da krenem, slusam. Slike su sa neta, ali to je to. Unapred hvala.
  21. au... izgleda problem bio u pre-driver tranzistorima. u originalu 2sa949/2sc2229, neko je zamenio samo 2sa949 sa 2sa1124. ocigledno je uparivanje u ovom stepenu bilo izuzetno bitno. ubacio sam 2sa1124/2sc2632, pojacalo ne osciluje vise, ukljucio sam ga i odvrnuo, cekao kad ce neko da me upuca kroz prozor, ali izgleda da pojacalo radi sad kako treba! da ne bude prerano ushicenje, sutra kad ustanem ga jos pretestiram, ali mislim da je problem resen. Hvala svima, a posebno stoN_Cold-u na nesebicnoj pomoci!
  22. ispitujem, idem u rikverc, od izlaza, nisam jos naisao na uljeza...
×
×
  • Create New...