Jump to content


williamwallace

Članovi
  • Posts

    660
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by williamwallace

  1. 18 sati ranije, gvlada said:

    Колико су дуги хдми кабловиа? Иду директ у пројектор или преко пре/про? Претпостављам да је излаз FullRGB 4:4:4 4K/24 HDR. На компу препоручујем mpc-hc & madvr.

    Covece Vlado, jednom porukom si me resio bede, naime, ne znam kako i zasto, sve vreme, iako vidim, totalno zanemarujem da mi je signal iz PC-a bio 60hz. Prvo sam se zezao sa raznim postavkama u VLC-u, da bi radio sto "efikasnije", i kada to nije pomoglo, onda sa postavkama graficke, RGB, 422, 444, ali sve vreme nisam dirao 60Hz. Sinoc prebacio na 24/23 i voila, konacno, normalan playback. Sada i AV sync na Onkyo radi posao. Ne znam zasto ali samo na RGB imam opciju za Full Dynamic Range, na 422 i 444 mi je Limited. Kada stavim RGB i Full HDR slika jeste "bogatija" bojama ali ne tako ostra kao na 422 ili 444. Koja je tu uopste razlika izmedju ta tri? 

    Inace kablovi su 1.5 i 2 metra od Oppo-a i PC do Onkyo-a od njega do projektora je 8 metara. Ja sam prvo  mislio da je do kablova, posto sam koristio stari 1.4 ali i taj je pustao i HDR i 4K sa istim "seckanjem" kao i ovi posle kupljeni. Dakle samo je bio refresh rate problem, ne moze 4K na 60hz. Ali eto, hvala, sinula mi lampica u glavi  kada si napisao /24. 

    @BokiTokiVoki

    Znam da ce mart brzo, ali obzirom da je budzet ogranicen, moram raditi samo one onsnovne stvari koje ce posle moci da se nadograde. Dakle pored finalne verzije konkretnih dimenzija, od cega cu praviti zid je ono sto moram da znam do mart-a, i hvala vam svima na dosadanjim porukama, to je tacno sto mi treba, da to  iskristalisem. Ali i sto se zida tice, ne moram odmah da razmisljam i o izolaciji, to  mogu naknadno kada se zavrsi ceo objekat i dovede u fukciju. Naravno, moram da znam i uzmem u obzir kako ce izgledati konacni zid, tacnije koje ce debljine ici, sta ide unutra a sta spolja. Pored toga, razmisliti i planirati instalaciju, tu moze i otac da mi pomogne on je iz te struke i kao  mladji je uvodio mnogima instalaciju. 

    Dakle ono sto mi je sada bitno je da znam tacno od cega i kako slazem zid te sobe, sta i zbog cega ide sa unutrasnje i spoljasnje strane tog termo bloka sto rece Sondek. 

    Ostaje mi da prelomim  da li ostajem na 8x5x3.1 ili 9x5.5x3.5, dimenzije koje si ti postavio i hvala ti na tome! Problem je sto ja ne pravim samo moju ultimativnu hi/fi sobu vec i ultimativnu garazu, a tih 3.5 metara bi mi znacilo za garazu jer bih onda mogao da ubacim i neku od velikih dizalica,  no da ne razglabam sada o tome, to je tema za drugi forum. Ali i to  mi je u glavi pa se zato jos uvek lomim. Ne bih da posle se kajem sto sam napravio "malo". Sinoc sam pregledavao klipove po YT raznih hi-end soba i opet se vracam na onu Magico sobu, jer se dosta toga jasno vidi na klipu oko dimenzija, i tamo je tako oko 3.5 metara visina. Mislim i tamo je na kraju plafon dosta spusten od originalne visine zbog ogromnog tretmana, pa bih morao i to uzeti u obzir, iako ne vidim sebe da radim toliki tretman, ali ko zna, pravim nesto sto ce me sluziti narednih, ako Bog da, 30+ godina. 

    Onako kako ja vidm i sta bih voleo na  prolece da uradim jeste siva faza, da se uvede struja, da uzmem kvalitetna garazna vrata, epoxy za pod garaze, a sto se sobe tice, naci nekoga ko ce da mi napravi kvalitetna i masivna vrata, unutra zidovi izgletovani i okreceni, dole parket, ubacim debeli cupavac tepih i to je to. Inverter klima za grejanje sobe. Ako uspem to sa trenutnim budzetom bicu presrecan. Posle za godinu ili dve postaviti neku ozbiljnu izolaciju poput ove sto je Nesone predlozio. Ja se svakako ne selim tamo u narednih 5 godina, mada verujem da ako ovo napravim da cu jos vise biti tamo, ali do tad neka ozbiljna izolacija i grejenja, poput toplotne pumpe, sve to moze da saceka. Bitno mi je da dovedem i sobu i garazu u funkciju. 

    @ab

    Struja je losa,osciluje i relativno cesta su iskljucenja, tako da, razmisljajuci unapred, i znam da nije audiofilsko resenje, ali vidjeno je neko baterijsko/ solarni paneli napajanje. Do tad, neki ozbiljan ispravljacki i zastitni uredjaj je pod morati! 

    @Father

    Hvala cale na sugestiji ali jednostavno ne mogu da krenem tom putanjom jer mislim da je to rabbit hole koji ce me odvesti u Lazu. Obzirom da je mantra medju svima koji se bave akustikom "svaka soba je drugacija" i "svaka ima svoje modove i probleme", moram da fiksiram jednu od ove dve dimenzije i onda posle raditi sa onim sto imam. Da se to moze sa sigurnoscu i preciznoscu uraditi i pre prve "lopate", a obzirom da je toliko milionera i njihovih soba, sigurno bi do sada imali na netu neki vodic do ultimativne sobe sa sve dimenzijama. Ovako mislim da ako je osnova dobra proporcija, da se posle, uz odgovarajuci akusticki tretman, moze doci do blziu savrsenstva. 

    Hvala svima sto se javljate i sugerisete, potrebna mi je prica,  smernice i saveti, ovo je svakako najveci projekat u mom zivotu, stoga mi je bitno da to na kraju bude to!

  2. Evo malo novosti oko sistema, iako  vidim da je i ovo malo ljudi sto je ostalo umorilo se, ali ja ovo odavno pisem kao spomenar. Naime, iako me u vise navrata cackao taj Dolby Atmos iz vise razloga nije uspevao da me upeca taj neizdrz, ali eto, ove sezone se upustih i u tu avanturu. Naravno, obzirom da sam ja u pitanju, budala, odmah na pocetku stativa. Htedoh da zavrsim pricu sa nekim Marantz AV risiverom, videh jedan pristupacan na NL oglasima, zamolio duga da on zamoli druga koji zivi tamo, i jasno je kako se to zavrsava, taj po sistemu da odradi sto pre, pustio samo poruku i odmah i novac, i ja ostadoh bez 400e. A posto sam se tada vec nalozio na ideju o Atmosu, popizidm i uzmem ono sto sam trebao odmah da  uradim,  ali hteo jeftinije da prodjem, i uzmem Pre+Pro Onkyo PR RZ5100 & PA MC5501. Znam da je overkill za moju trenutnu sobu, ali nosio sam se idejom i zeljom o "onoj sobi". Malo posle sam uzeo jos jedan par Jamo  Concert Surround za Surr Back kanale, imao u selu jedan par Jamo Sur 300, prva serija ispod Concert-a i sve to nabudzio u moju sobu. Dakle 6.0.4 sistem, posto jos uvek nisam nasao  vremena i snage da odnesem  sub na popravku. Posto sam ja do sada filmove slusao direktno preko analognih izlaza Oppo-a 105, koji ima vrhunske D/A konvertere na izlazu, vec sam navikao na vrhunski HT zvuk, ali cini mi se da je sada sa Atmos zvuk dinamicniji. Sad, sto se tice efketa Atmos-a, obzirom  da koristim dipol zvucnike za "visoke" kanale, zvuk nije mozda tako  direktan ali se stvara taj osecaj celokupne okruzenosti zvukom, ali ne toliko ocigledne, sto je mozda i prirodnije. Nisam do sada pogledao previse filmova sa  Atmos-om, 300, Dune, Ford vs Ferrari. E sad, posto Oppo 105 ne pusta UHD ripove, pustam ih preko kompa, i nazalost malo  slika secka, sto mi apsolutno nije jasno, obzirom da sam kupio nov kompm prosle zime i rekao bih dovoljno jake kofiguracije, medjutim... Kupio nove 2.0 HDMI kablove u Kanibal-u imam i  mali problema sa AV sinkom, ali vec sam se umorio, ok je, i ne mogu sada da se bakcem dalje oko toga, radi. Ne mogu sada da kaem da sam pao na dupe, jer, ako sto rekoh, zvuk Oppo direktno na ROTEL-a je bio odlican i za DTS HD-Master ili True HD snikme je bio i vise nego dovoljan, ali eto, uhvatio konasno taj Armos neizdrz. A i uzeo sam tu Onkyo kombinaciju imajuci u vidu da cu je jednog dana moci koristiti u toj famoznoj novij sobi u 7.2.4/6 konfiguraciji. Inace Oknyo snagas mi gura osam surround kanala, a AI gura frontove, i sve to preko XLR-a. Ne znam da li sam naveo ali prosle godine, cini mi se, sam uzeo LG 4k projektor, prvenstveno zbog posla, nosio ga i  u selo, a sada ga montirao kod sebe u sobi na plafon. I to  je to sto se tice novosi i  promena u sistemu, a sada ono bitnije.

     

    Eto proslo je godinu dana od zaceca ideje o pravljenju sobe za Stereo/HT na selu i motale su se razne ideje po glavi non stop, nekako ta ideja me vuce i gura da zapnem na poslu, pogotovo sto je Beograd u poslednje tri godine postao neprepoznatljiv, barem za mene. Elem, ono sto me je najvise opterecivalo je da to sto sam zamislio ce biti jako tesko  finansijski ispratiti, i da ce verovatno trajati vise godina. Tako da ne bi ispalo "Zidanje Skadra", onu moju prvobitnu ideju sa realno nekih 5 segmenata, sada kada je proslo malo vremena i ideja sazrela, sam uprostio pricu, i sveo na dve stvari koje bih sustinski zeleo, a to je soba i garaza. I evo ovih dana finaliziram izgled, i sve se vrti oko sobe, tacnije njena dimenzija diktira sve ostalo. I dalje se lomim izmedju dve dimenzije 5x8x3.1 ili 5.5x9x3.5. Kod ove  druge ono sto me odbija je ta visina, povrsina je izvodljiva, ali kada pomislim na visinu od 3.5 metara, na tu povrsinu, to mi deluje bas ogromno, i sto rece Boki treba to napuniti zvukom a Nesone, treba to zagrejati. Tako da je za sada ipak plan 8x5x3.1. Odustao sam od neparalelnih zidova, izvodljivo je ali mislim da je prevelika igranka za upitan boljitak, a i zelim da sto vise uprostim pricu. Ovako postavljen plan mislim da je izvodljiv i finansijski dostizan, naravno ima tu jos mnogo stvari za razmatranje, struja, grejenja, osvetljenje, ali ovako, siva faza, kostur koji ce posle moci da se nadogradjuje, mislim da je to. Jos uvek postoji opcija da ipak bude 9x5.5x3.5, pogotovo sto ce to biti soba i za filmove, ali eto imam do marta fore da finaliziram pre pocetka radova. Sada sa ovim novim prostijim, da ne kazem jeftinijim planom, mislim da 99% krecem u martu sa radovima. 

     

    Plan.jpg

  3. Jedan od razloga zasto sam presekao i odlucio da krenem sa radovima na prolece je to sto sam nasao postenog coveka, koji ne naplacuje po poslu, da cenu formira onako "odokativno", kako te proceni, vec na dnevnicu. A vrhunski je majstor, ima i znanje i umece, ove godine mi je radio neke sitnije stvari oko  kuce, kamene staze, napravio  mi pergolu, tako da sam se licno uverio kako radi, i na osnovu toga. Iskreno @sondek sto rece @Aibo , sumnjam dacemo uskoro docekati da se stvari vrate u "normalu", sta li je to uopste, tako da, na sve to sto se desava i ovde i oko nas, verujem da nece biti mnogo boljih trenutaka. Tako da hvala jos jednom sto mi drzite fige, i ja se nadam da ce krenuti a i zavrsiti se donekle kako sam planirao. @Iron man Ista je prica i sa automehanicarima, kvalitet svih usluga je srozan, pa barem te neke osnovnije stvari oko kola da uradim sam, pa makar to bio samo mali servis da znam da sam sve skinuo, vratio i pritegao kako  treba! :)

     

    Ostao sam vam duzan sliku trenutne postavke sistema, letnje, kako sam je krstio, ali mislim da ce biti i zimska, posto nemam gde da ubudzim gramofon, i njegov preamp, a da ne bude jos veca guzva, tako da ce phono verovatno cekati novu sobu. Znam da ne izgleda lepo, ali da bih mogao  da neobavezno slusam muziku, gledam filmove i da imam vrhunski stereo, za sada, mora ovako. Dakle za "preslusavanje muzike" i gledanje filmova iz Oppo-a analogno u Rotel koji biampuje Concert 11 i gura Concert Sur, a tu je i Concert Sub. Ovo mi se pokazalo kao najbolja opcija, kada iz Oppo ide samo u jedan uredjaj, sve drugo, dva snagasa, snagas plus integralno za front, se pokazalo kao losa varijanta, jednostavno nije koherentan zvuk, cak i sa stelovanjem nivoa individualnih kanala, nije to to. Tako da je ova najprostija je i ujedino i najbolja. 

    A za slusanje muzike Marantz na Cayin pa na Usher. Inace, posto nisam dugo slusao sistem, pre neko vece ga malo upalio, tri sada kasnije sam samo cekao da mi komsinica kuca da smanjim muziku... :) Bas sam dobar sistem sklopio, i sto  @Delija primeti, onako, bas sam miran. Nemam nikakvih planova za bilo kakva menjanja u predstojecoj sezoni, jedino  mozda jedan kvalitetniji interkonekt, tipa Ansuz A, pa da mi na tom sistemu bude sve od iste firme, posto su Ansuz P zvucnicki, a oba strujna, za Cayin-a i Marantz-a, Ansuz A od 2m. Sto se zvuka tice, iskreno, ako ovakav budem imao u novoj sobi, uz nekakve pomake koje bi trebala da donese vece soba, bicu i vise nego  zadovoljan. Naravno svestan sam da moze da bude i gore, pa cu se truditi da obezbedim da se to  ne desi. 

    Razmisljam, da li bi ovi moju Usher-i mogli, uz dva sub-a da svirju u svom optimum u toj buducoj elikoj sobi. @Delija koja je tajna REL-ovih subova, jel moze to nesto u DIY varijanti, jer videh da su ovi malo jaci modeli poprilicno  skupi? Imao sam jedan REl pre jedno desetk godina i stvarno je bilo fascinantno kako se neprimetno uklopi u zvucnu sliku, za razliku od svih ostalih HT sub-ova koje sam imao tokom godina. 

    Kada smo vec kod sub-ova, imam i Concert SUB, i ovo mi je drugi koji je probio, uzasno krene da krci kada bude neka jaca scena. Sta se tu desava i kod koga to odneti da sredi? Kapiram da je Sinisa iz Zemuna jos uvek dobar izbor? 

     

    1.jpg

    2.jpg

  4. On 29. 8. 2023. at 21:04, gvlada said:

    Ма какви... бар 7.2.6... кад чујеш бићеш захвалан. ;)

    За веће собе, ако желиш само авр, мораш ићи на јачу класу. Маранц 8015, Денон 6800 или 8500, Антем 1140. Није јефтино али опет то треба да тера гомилу драјвера.

    Kao sto kaze Nesone, to je svakako poslednja stavka, ali mora se uzeti sve to u obzir i pre samog pocetka, definitivno cu pokusati da spojim dva u jedan, ali kao sto rekoh, sa akcenton, sto se akustike i postavke tice, na stereo reprodukciji. 

     

    On 31. 8. 2023. at 11:48, nesone said:

    Samo napred. Prvo ti uradi sve gradjevinske radove kako treba. To je najbitnije. Atmos AVR je zadnji, znam da ces kupiti koji ti odgovara. Kao i do sada sve.

    Srecni radovi!

    Hvala Nesone, evo bas sam se vratio iz sela i dobio sam cifru za materijal kompletne sive faze za oba dela. Mislim da cu ipak razdvojiti granju donjeg i gornjeg dela, nemam novca da oba dovedem u finkcionalno stanje odmah, a sigurno ce kostati vise nego sto je planirano, tako da bolje da sacuvam sebi zivce i sledeceg proleca izgradim prvo donji deo i njega, koliko toliko, zavrsim, aa onda naredne godine gornji deo, tacnije prosirenje postojece sobe i ova o kojoj pricamo. Poceo sam polako da gledam, citam, potrudicu se da ne ulazim previse u dubinu jer znam da cu odlepiti, sto razlicitih pristupa, puteva. Ono sto znam je da cu definitivno praviti sobu bez paralelnih zidova, tacnije bocnih i pod-plafon, za sada se motam oko duzijne od 8-9 metara, svidju mi se dimenzije 30x15x10 feet-a, e sada, u kojoj razmeri mogu da povecam taj zid pozadi, ako je prednji 15x10, maksimalan sirina sa kojom mogu raditi je 8 metara, i vise nego  dovoljno. Onda treba utanaciti od cega praviti zidove, posto ce pod i plafon biti od betona, na pod bih stavio parket. Od cega i kako napraviti masivna vrata, gde ih je najbolje postaviti, za sada je plan da budu na sredini zadnjeg zida, i to ce verovatno biti i njihova finala pozicija. Onda struja, kako i na koji nacin obezbediti najbolje moguce napajanje te sobe. Ozbiljna prica, radim je svakako jednom u zovotu, pa ne bih da zurim, ali kao sto rekoh, necu ni previse da ulazim u neku dubiozu, pokusavajuci da napravim nesto perfektno, kapiram da to ne postoji, ali potrudicu se da uradim najbolje sto je moguce, jer kao sto rekoh, to sada radim, i nikada vise. Naravno, akusticki tretman i merenja dolaze posle, ali za sada sanjam o sobi, da bude okrecena, parket dole, uvedena struja, vrata, tepih i sistem, pa polako... 

    Inace, bas sam se onako, sto se kaze, naprzio na ispunjenje tog sna, toliko da sam oba automobila stavio na oglase, cak i voljenog RS-a. :) Dobro ok, imam i treci...Ali bas zelim to da uradim, i to u sto skorijem roku. 

  5. Hvala Vlado, 

    iako pravim sobu oko stereo sistema, itekako zelim da stavim u istu i Atmos, zato i hocu da soba bude najveca moguca a da ne bude prevelika. Cini mi se da si me pitao, zakljucio zato nisam uleteo u nove formate, prevensteno zbog velicine moje trenutne sobe, i iako bi i u njoj bilo efekta, opet, kad to nije bas bas to, onda i ovih 4.1 je skroz ok. Iskreno nisam toliko zahtevan po pitanju HT-a, necu ici u ne znam kakve apgrejde, mislim da ce jedan odlican Atmos risiver zavrsiti posao. 

  6. Izvinjavam se sto nisam odgovorio, ni pisao, hteo sam da napisem posto o "letnjoj postavci", medjutim od marta mi krece sezona na poslu, onda sam po ceo dan za kompom, i jedva ceakm da ustanem sa istog. Postovio sam taj letnji sistem i nisam ga, cini mi se, ni upalio, prvenstveno sto sam celo leto proveo na selu, i nije mi se ni dolazilo za Bg. Sto me dovodi i na razlog javljanja, a to je da, ako sve bude ok, na prolece krecem sa pravljenjem onog zamisljenog, mog dvospratnog man cave-a Od marta pa do sada me samo drzi ta ideja, i evo sutra konacno  idem na odmor, pa da javim da sam cvrsto  odlucio da krenem sa radovima na prolece, nasao  sam i dobrog majstora koji ce da vodi radove. Vec imam tacne dimenzije donjeg dela, garaza, ovaj gornji deo, koji ce biti soba za Stereo/HT, jos uvek nisam utanacio dimenzije, ali imam celu zimu da razmislim. Sirina sa kojom mogu da radim ce biti 8 metara, a duzina 15 metara, tako da ima mesta, i najverovatnije cu ici da izmegnem paralelne zidove, onaj Cardas-ov dijagram, onako iz glave, zid iza zvucnika ce biti 5.5-6 metara pa na osnovu te dimenzije visina i duzina i proporcijalno sirenje prostorije.  Od cega praviti zivode, koji blokovi, cigla, sta staviti na pod, parkte, i tako te stvavri, ima vremena, jos 6 meseci do pocetka radova, ali sve to treba razjasniti do marta. 

    Sto se tice sistema napravio sam jedini planirani mali upgrade, a to je da sam uzeo  ponovo Ansuz A strujni kabl, imao sam dva pre par godina, prodao jedan i odmah zazalio. Sada sam to vratio tako da sam miran za ovu zimu, sada samo fokus na te prolecne radove. Svako je dobrodosao da se pridruzi sa savetima, predlozima, a mozda otvorim i novu temu.  Wish me luck! :) 

  7. Imao sam srece ove sezone, prvenstveno zato sto sam ostao dosledan onome sto sam zamislio. Naime, nekako sam znao da bi Usher-i morali dobro svirati sa lampama,  iako su vec dobro svirali sa ARC LS28 na Usher Ref 1.5, ali ipak mi je tu nesto falilo. Vec godinama unazad se vracam na onaj zvuk Mini Utopija, nekako mi je to bio referenca, samo da je bilo bas-a. Doduse, ruku na srce, Utopije su svirale sa ne tako kvalitetnim kablovima, i ono bitnije, izvorom koji je bio daleko ispod njihovog nivoa. Ali svakako sve to nije moglo toliko da utice na toliki nedostatak bas-a. I da skratim pricu, bio  je jedan Cayin A-100T KT88 verzija u kraju, i sve sam se nesto neckao, hocu li, necu li, obzirom da sam rekao da ne kupujem vise nista, jer imam neki drugi cilj. Medjutim nisam mogao da izdrzim, imao sam pre A-100T doduse EL34 verziju, znam koliko je to dobro pojacalo, a sa druge strane sam imao ARC sa KT88 i meni se taj zvuk bas svideo, plus ovde ih ima duplo vise. Kako sam ga doneo i prikljucio, od prve pesme je bilo, WOW, to je to! Sistem sa Cayin-om svira bolje nego sa LS 28 i sa D klasom i sa Ref 1.5, i to osteno, a pritom je i tri puta jeftinija amplifikacija. Odluka je pala, to je taj sistem, sve ostalo ide.

    Obzirom da sam imao jos uvek Dynaudio S25, sa istog izvora, Marantz SA-11S1 sam cincevima isao na Cayina pa na Ushere a XLR-om preko LS28-D klasa/REf 1.5 na Dynaudio, i u sekundi prebacivao sa jednog na drugi sistem. Ja nikada nisam imao tu sposobnost da cujem neki sistem negde, pa cujem neki na nekog drugom mestu i da mogu da poredim sa nekakvom preciznoscu dva zvuka. Sta vise, i kod mene kada sam se igrao, a morao da menjam nesto, da li zvucnike, pojacalo li kablove, dok ja to sve povezem, vec sam zaboravio prethodno svusano. i iako, u slucaju Dynaudio, cujem ja da je to dosta taminiji zvuk, ali nekako vremenom se naviknem i kao, dobro je ovo. Medjutim sada, kada sam u sekundi prelazio sa jednog na drugi sistem, uh...Razlika je ogromna, gde Usheri prave ogromnu zvucnu sliku i pozornicu, sa dubinom i vazduhom, S25 to sabija u prostor izmedju zvucnika u obe dimenzije, i na sve to cebe preko S25, a 777 otvoreno, brzo, precizno a prijatno. I na kraju, ono sto je bila neprikosnovena prednost S25 u odnosu na sve drugo sto mi je bilo u sobi, bas, cak  i tu, mrtva trka po pitanju velicine i kontrole, Usheri na lampama, S25 na D klasi, a na sve prethodno, brzina i dinamika neuporedivo bolja na Usherim-a. Neverovatno kako je Cayin legao sa 777, i iskreno mislim da je ovo najkompletniji zvuk koji sam ikada imao u sobi, ovaj sistem svira sve dobro, tacnije odlicno i vrhunski! Prezadovoljan sam, apsolutno miran, i posle ne znam ni sam koliko godina, deceniju i vise, nemam nista na prodaju, sem par Siltech kablova, uspeh! :)

    1.jpg

    Naravno, ima tu jos malih problema. Lampe, pogotovo ovih 8 plus pream se ne mogu slusati leti, ali generalno leti i ne provodim toliko vremena slusajuci, na ovaj nacin muziku. Mozda neki preamp u buducnosti za AI D klasu, za te letnje dane, ali otom potom, nije pod morati. Takodje, nikako da resim gledanje filmova a da nemam dva para zvucnika, jedan pored drugo, sto mi je jednostavno ruzno a i utice na stereo reprodukciju.  Integracija Cayina nije opcija, pa za sada slusam preko slucalica direktno sa Oppo-a, pogotovo sto dosta gledam i YT, a zbog toga da mi gore lampe, bi bilo zaista glupo. Verovanto ce letanja varijanta biti iz Oppo-a direknto u D klasu pa na Ushere, sto je totalni hi-fi zvuk u odnosu na trenutnu postavku, ali dobro, da se premosti. Sve u svemu, jako dobra sezona bese. 

    Inace, stavio sam na pauzu moj san o pravljenju sobe i garaze na selu, raspitivao sam se oko ljudi koji bi to mogli da mi rade, morala bi svakako neka firma, i trenutno, jednostavno, previse je to novca za nesto sto svakako nije neophodno u ovom trenutku. Mislim, tako nersto nikada nece ni biti neophodno, ali jednostavno nije trenutak da se upustim u tako nesto sto bi na kraju verovanto kostalo duplo vise nego sto sam mislio. Tako da, za sada, nazalost, ostaje po strani. 

  8. On 22.11.2022. at 10:19, Delija said:

    Na osnovu prethodne slike sam mislio da ti je soba upravo tih dimenzija. Jeste mi bilo sumnjivo sto jedinice nisu metricke :)

    C4 traze bas tih 60-70 m2. To bi bilo idealno za njih.

    Ovih dana sam prelomio da batalim sve te ideje o bilo kakvim promenama u trenutnom sistemu, i da se usresredim na pokusaj realizacije ovog plana. Ideja je da ostanem samo na jednom sistemu i  da novce od prodaje viska, uz deo koji  vec imam, ulozim za prolecni pocetak radova na garazi. Mislim da ukoliko ne uradim sada da ce kasnije sve manje i manje biti sanse da se upustim u takvu avanturu. Cvrsto sam resio, jedino sto me moze pokolebati su majstori koji su u poslednjih par godina postali toliko nerealni sa cenama rada, da ne kazem bezobrazni, da ce me naterati da bukvalno krenem da istrazujem taj njihov zanat i na kraju uradim sto  vise sam. Mislim, cenim ja tudj rad, ali valjda prvenstveno cenim i svoj, pa odbijam da neko  zaradi za dva dana, realtivno  laganog posla, onoliko koliko sam ja zaradjivao za mesec. Ukratko, proletos mi je covek trazio blizu 500e za ruke da mi poploca terasu 3x4 metra i ovalne stepenice...I to je treci ili cetvrti koji je dolazio za neke radove sa nastupom po sistemu APP. Tako da jedino to moze da bude kocnica, znam da je materijal dosta poskupeo zbog svih desavanja i cinjenice da zivimo u ovoj banani, ali sve dok je cena iole razumna, krecemo. Pitao sam coveka koji mi je prosirivao terasu, tada vise informativno, za okvirnu cenu te moje ideje, garaza+soba, i rekao mi je, tada, oko 20 hiljada za sivu fazu, doduse, mislim da sam mu dao malo manje dimenzije nego sto sada planiram. Mislim, to je svakako  ogroman novac, ali ja ovo zaista radim samo jednom u zivotu, i kada bih mogao da za pola od tog novca uradim taj donji deo, za sta je i on rekao da je izvodljivo,  i  da ga tokom godine dovedem u nekakav funkcionalni red, to bi mi bilo prihvatljivo i mogao  bih finansijski da podnesem. Naravno, tu se mora odmah racunati je 20% vise, ali ok, izvodljivo.  Tako da  to je plan, nema vise hi-fi igranja, vec skupljanje love i snage/zivaca da se ta ideja sprovede u delo. 

    Inace, taj moj trip da vec imam sistem spreman da udje u tu sobu, je svakako bio naopacke,  to se moze desiti za dve, tri godine, a mozda i nikada, tako da to vise nije opcija. A i iskreno, bila bi "poetska pravda" da prvi zvucnici koji zasviraju u toj novoj sobi budu moja prva hi-fi ljubavi iz davne '99, Jamo  Concert 11, a oni su svakako tu, cekaju! :) 

    On 22.11.2022. at 10:35, Gruja said:

    Šta koristiš za HT, projektor ili TV? Inače onaj Panasonic projektor koji sam kupio od tebe pre deceniju i dalje šljaka i donosi mnogo radosti. Ne znam da li se sećaš, imao si i rezervnu lampu koju si mi dao, u nekom trenutku sam je zamenio i to je to. Doduše ne gleda se projektor na dnevnom nivou već s vremene na vreme.

    Eto, bas mi je drago da  jos koristis PT-AX200U, pametniji si od mene svakako! :) Naime, i ja sam uzivao u tom projektoru, a prodao sam ga tebi da bih uzeo nov Panasonic, ne secam se sada tacno modela, tipa 2000nesto,  posto je taj, jel te, bio "samo" 720P a ovaj 'em full HD, 'em 3D. I tako ti ubace taj crv i ne moze covek da se smiri dok ne dobije to nesto novo, "bolje"... Niti sam ja koristio taj 3D niti je slika bila nesto vidno bolja od tog tvog, a dao sam blizu 4 puta vise novca no sto sam taj tebi prodao, tako da sam se ozbiljno bio smorio. Na kraju sam vrlo brzo i prodao taj projektor i uzeo Panasonic-ovu 65 inca plazmu, koja je bila ok, ali mi se nikako nije svidjala ideja o toliko stakla iza zvucnika. Ubrzo sam dosao na ideju za ove difuzore tako da je i ona otisla i onda sam kupio neki polovan full HD Acer za cini mi se 200e, to je bilo pre jedno 5-6 godina i evo i dalje ga koristim, slika je i vise nego dobra. Pre dve godine, cini mi se, sa Alija mu narucio rezervnu lampu za 20e, i i dalje sljaka. Pocetkom ove godine, prvenstveno zbog posla, jer sam vidi izgubio gledajuci u laptop, sam uzeo LG-jev HU70LS, LED projektor, sto zbog veka trajanja lampe, sto zbog cinjenice da mogu da ga stalno palim i gasim i da mu to ne smeta, sto nije slucaj sa ovim "obicnim", a ja to volim bolesno da cuvam, pa sam ga uvek pali samo kada zaista i hocu da provedem 2-3 sata gledajuci nesto. Hvala sto si se javio i drago mi je da je Panasonic jos kod tebe i fercera! :) 

    Kada smo vec kod HT-a, u par navrata me uhavtio taj UHD crv, ali obzirom da je cena Oppo-a 205 otisla u nebesa, a da realno nema ni jedna prava zamena za njega, da ima sve tu opcije u jednom, onda sam uvek odustajao, a i gledajuci recenzije po nesto svih meni zanimljivih naslova, BluRay vs UHD, nisam bio ubedjen da je sve to vredno ponovne kupovine. Tako da je i dalje 105 tu glavni, samo sto sam mu uzeo i 95 da mu pravi drustvo, za svaki slucaj, ipak to je jedina komponenta koja je prezivela sve ove moje hi-fi krize.

     

    On 22.11.2022. at 11:21, nesone said:

    Pedja Car si. 

    Ja imam tu duzinu, nesto vecu, ali sirina je manja od koje ti zelis. Druze, to je ogroman prostor. Treba to zagrejati. :)

    Malo se salim. Moras prvo da vidis sa gradjevinskim ing. Kako gde, i da li se isplati prosirenje postojeceg objekta. Da sve tacno izracunaju.

    To je ogroman posao. 

    Pratim temu, i samo napred.

    Pozdrav.

    Hvala Sone, sta cu kada volem! :)

    Svestan sam da je veliki posao, i razmisljam o svemu i grejanju, i hladnje i provetravanju te sobe, i nekim eventualnim u buducnosti alternativnim izvorima struje preko panela, tako da sve uzimam u obzir. A sto se tice velicine, ova dimenzija koju Boki predlaze mi najvise ima smisla, sa 5.5 metara sirine, mislim i to je na  kraju veliki prostor, ali ne bih isao ispod toga, jer mi se te dimenzije uklapaju u ovo dole, ispod sto pravim. No, videcemo, stay tuned! Hvala jos jednom! :)

    On 22.11.2022. at 12:08, BokiTokiVoki said:

    Nije dobra ni prevelika prostorija. Treba odraditi vise za akusticki tretman. Treba "napuniti" tu zapreminu zvukom. I treba to klimatizovati, grejanje i hladjenje. Ovo tvoje je po zapremini skoro 2,5x vece, i kao sto rekoh, treba to napuniti. Videces.
    Ja bih se zadrzao na 5x8,1m i visina 3,1m pogotovo sto bi bio samo stereo. Mozda bih razmotrio mrvu vece: 5,5x8,9m i visina 3,4m.

    Ova druga dimenzija koju si naveo mislim da je to dobitna kombinacija, barem sada ovako u mojoj glavi. E sad, ja bih i dalje voleo da koristim onaj Cardas-ov pristup, da zidovi ne budu paralelni, pa da zid iza zvucnika i bude 5.5x3.4 a pozadi da to bude blizu 7m sirine. Sta ti mislis? Sto se tice drugog tvog posta, ne mora da to bude ultimativni zvuk odmah, niti ce biti, jer cime posle da se zanimam? :) Eto, pocecemo pricu odakle je i ova pocela, sa Jamo, a zelja je da bude nesto tipa C4 ili Usher Be20, koji je barem vizuelno, apsolutno pravljen za ovakve sobe, no, otom potom. 

    Pogledao sam par nekih klipova na YT i ova dva iz MAGIC-a su zanimljiva. Na kraju prvog su pokazali njiovu sobu za slusanje, i ovako, odokativno, rekao bih da je velicina njihove sobe u ovim dimenzijama, tu oko 5.5-6 metara sirine i 9-10 duzine. Sama soba mi ne izgleda nesto preskupo tretirana, mislim da je sve ono izvodljivo za nas obicne smrtnike. Na 11:25 prikazuju sobu:

     

     

     E sada, vec kod ove nove sobe su, koliko videh, sto se akustickog tretmana tice, potpuno izbacili sobu iz jednacine, i vise je HT pristup, gde se apsolutno cuje samo ono sto izlazi iz zvucnika, i vise mi je test soba za stereo, no soba za slusanje muzike, ali cini mi se da su dimenzije opet slicne, mozda deluje malo vece:

     

    Inace, ja ne pravim sobu samo za slusanje muzike, pravim i za gledanje filmova, ali ce akusticki tretman i cela postavka biti prvenstveno oko stereo  reprodukcije. 

  9. @gvlada Nisam ni razmatrao C4 jer, prvo finansijski me odaljava od cilja, a drugo mislim da C2 i u mojoj sadasnjoj sobi ce svirati svakako blize svog optimuma no C4, pa taman i da se ne desi izgradnja ove posebne sobe, opet sam ih cuo. Naravno C4 bi bili super za sobu koju planiram, ali verujem da bi i C2 bio sasvim lep pocetak. :)

    Sto se tice velicine sobe, mozda se nisam dobro  izrazio, ja ne planiram da pravim sobu po tim dimezijama no po tom principu. Bilo bi glupo da pravim sobu od nule i da ona bude jedna malo veca od ove. Ne, ja pravim  sobu gde ce moci nesto poput Usher Be-10, ili zasto da ne, Focal Grande Utopija, da svira u svom optimumu, obzirom da ovo pravim sada i nikada vise. Tako da @BokiTokiVoki, skroz si u pravu, svakako se mora praviti  veca soba, ali  po onom principu. Ovako iz glave, rekao bih da je optimalan razmak izmedju vecine ovih velikih, a opet klasicnog floorstander dizajna, drugi me ne zanimaju, tu oko  3 metra, +/- 0.5 metara, i voleo bih da imam 1.5-2 metra do svakog bocnog zida. Tako da gadjam da sirina sobe bude izmedju 6 i 7 metara, i da to bude polazna tacka za ostale dimenzije. To  bi znacilo da duzina sobe treba da bude negde izmedju 9.75-11.25, sto je izvodljivo, a sa visinom nisam ogranicen, obzirom da se nista nece zidati iznad te sobe. 7x11 mi deluje ogromno, sledeci put kada budem u selu cu bukvalno da pobodem kolje u dvoristu na tu dimenziju cisto da steknem malo bolji utisak o velicini.

    Inace juce sam bas bio do sela da ugovorim neke sitne, ali pripremne radove za ovaj veliki koji je i dalje samo plan, i evo kako  kuca izgleda i ta strana na koju bi isla dole garaza a gore soba. Sirina dole ce biti kao za cetiri garazna mesta, stim  sto ce krajnje biti malo vece, jedna radionica, sa leve strane gde imam  pad pa mogu da dobijem visinu za dizalicu za kola,  a druga prostor za "detailing" ili ti lickanje automobila, jer ko zna, mozda ce morati time da se bavim, a svakako volim da prckam nesto oko kola i sredjujem ih. Tako da na postojecu sirinu kuce od 9 metara ici ce sa svake strane sire dva ili tri metra, dakle 13 ili 15 metara duzine, od kojih ce biti 10-11 na raspolaganju za sobu jer hocu gore desno, a iznad garaze da napravim i malu terasu. Ovo sam na brzaka stavio ulaze u garazu i gore desni za terasu i levi ulaz u "The room"! Nisam nesto vican crtanju u Paint-u, ali nadam se da ste stekli sliku.

     

     

     

    Kuca.jpg

  10. Koja je posle razlika izmedju Signature i Platinum, posto koliko sam procitao na forumima, razlika izmedju MK2 i Signature je samo u finisu kabineta?

    Da, to sto si opisao  za novi Confidence vs stari je ono sto sam  ja cuo sa S40. Nekako, obzirom na ono sto sam  cuo sa S40, zamisljam, ocekujem da taj Heritage svira na S25 nivou samo jos malo otvorenije. Ok, kapiram da ne moze da ima bas bas na S25 nivou, manji je drajver, ali sumnjam da ga ne bi bilo  sasvim dovoljno. Sto se CF20 tice, svakako, ali 8000e za polovan bookself, to je bas bas mnogo. Ali jos je to nova kutija, kada bude blizu 5-6 pa i da se pojuri, ovako, ne bih mogao sebi da oprostim. :) MIslim, za priblizno taj novac moze da se kupi bas bas dobar podnostojeci, ovako iz glave, Avalon Indra mi pada na pamet, koji je fantazija zvucnik! 

    Inace, o C2 razmisljam zato sto vec vise godina unazad, fantazija do ove godine, da u selu napravim  sobu za slusanje, od nule, gde bi pocev od dimenzija sve bilo sto blize moze idealnim. Tako da ako bih uzeo C2 imao bih vec sistem spreman za tu sobu. Naravno, obrznuti redosled, ali ako bude srece, mozda krajem sledece godine bih imao novac da se upustim u tu avanturu. Svakako ne vidim sebe kao matorca u Bg-u, i stvarno mi je zelja da napravim "man cave", garaza za automobile ispod, a iznad stereo/HT soba, sa naglaskom na stereo. Mislim, ovo je ozbiljna tema, i ako  se zaista i odlucim na taj korak, treba tu mnogo toga da se prouci, mada ne bih da ulazim u neku dubiozu, onaj Cardas-ov sistem mi se svidja, posto cu imati tu mogucnost, da zidovi ne budu paralelni, i mislim da ce on biti osnova po pitanju dimenzija. No, jos uvek sam  daleko  od toga, ali  preslo je iz fantaazije, ideje u cilj, tako da ko zna...

     

    room_setup_diagram_i.jpg

  11. 6 minuta ranije, ab said:

    Можеш запратити Пеђине огласе на КП, прилично тога са ове теме му је временом тамо отишло 😢

    Hahah, uvek ima onaj jedan, neverovatno. :) I ne znam zasto si tuzan druze, mozda ti svoje stvari prodajes na nekom "fancy" i prikladnijem mestu za to, ali ja, da, vecinu stvari sam prodao na KP. Ili je sramota prodati da bi se kupilo nesto drugo, pa sam trebao da ih skladistim, sta? :) Nikada mi nisu bili jasni ovi zlobni komentari, ali to smo mi, Srbi...

    @Golum

    Hvala matori, znam da me ti razumes! :)

    @Delija

    Nisam toliko ni mislio na te nasvirane audiofilske snimke koji i na kantama zvuce dobro, to slusam jednom godisnje, vec na generalno dobro snimnjenu muziku. Ali da, bilo bi naivno da ocekujem sada ne znam kakav skok sa C2 u odnosu na S25, mada iskreno sada kada cujem kako usher na lampama svira, malo sam se i ohladio od te ideje, pogotovo za ovu sobu. Ne znam da li si imao priliku porediti stari Confidence sa tvojima, kao sto rekoh u prethodnom postu, cini mi se da je Dynaudio otisao u pravom smeru sa novijim serijama. 

    @sondek 

    Ja svakako nisam Dynaudio sektas, ne drzim ih se k'o pijan plota, svasta sam drugo probao i imao zelju da cujem, sto Suca kaze "drugacija filozofija zvuka", ali na kraju, oni su mi najvise toga svirali dobro do fenomenalno. A bio sam na sajmu kada je Mladja predstavljao  one prethodne Contour, to je bilo pre par godina, i zvuk je bio beskonacno dosadan.  

     

  12. Nisam dugo postovao pa valja upisati nesto u dnevnik obzirom da je nova sezona za nas ludake uveliko pocela. Prosla je bila bas zanimljiva, ali sam imao haous u sobi, mnogo zvucnika, i na kraju kada sam sve, koliko  toliko  rascistio sam bio i  umoran da nesto mnogo pisem. Dva su bas ostavila utisak, a to su Sonus Faber Electa Amator II i Dynaudio Special 40. Prvi sam dobio zahvaljujuci nasem dragom Golumu, i hvala mu jos jednom na tome. :) Da pravim neku hi-fi kolekciju taj zvucnik bi  svakako imao mesto pored mog S25, definitivno legendarni zvucnik i po izgledu i po zvuku. Ukratko, ima nesto kod tih kabineta od pravog drveta, jednostavno zvucnik se ponasao kao pravi instrument, sa tim prirodnim trajanjem tonova. Verujem da nije dosao u najgorem trenutku po pitanju broja zvucnika, cini mi se da je bio peti ili sesti par u sobi, da bi se definitivno zadrzao duze. 

    1.jpg

    2.jpg

    3.jpg

    Drugi je S40, zvucnik koji kada sam ga prvi put dobio sam  jedva cekao da ga prodam  jer me je totalno razocarao pojavom, velicinom, izradom, tezinom, sve u odnosu na moj S25. I mozda sam to vec pisao onomad, ali secam se da kada sam vec ugovorio prodaju da sam ih to jutro povezao na ARC CA50 da je bilo "WOw". Vratio mi se prosle godine i sa malo vise paznje sam mu pristupio, zanemarujuci pojavu. Definitivno  je Dynaudio krenuo u pravom smeru sa novijim zvucnicima, barem se nadam da nije to samo bio S40, mada sam se bas izmenadio negativnim utiscima o Heritage sa poslednjeg sajma, mada ni to ne mora nista da znaci. Moram priznati da slusajuci uporedo S25 i S40, tih dana, vise mi se svideo zvuk S40, na to kratko napred-nazad izmedju dva. S40 ima leprsaviji zvuk, dublji sa vise vazduha, ali  naravno, na bas-u je ogranicen, a samim ti, za mene, i spektar muzike koji moze sjajno da svira. Sve u svemu sjajan mali zvucnik, i znam da me je decko kome sam ih prodao zvao kasnije i zahvalio se, obzirom da je i on bio odusevljen njima u svom prostoru. 

    4.jpg

    5.jpg

    6.jpg

     

    Imao sam i dva podnostojeca, jer mi je generalno ideja da mora trosistemac da bi imao sansu da sve odsvira dobro, pa sam pojurio Focal Electre 1027, misleci da cu dobiti priblizno zvuk Micro/Mini Utopija sa vise basa, medjutim, da li sam ja jednostavno otisao od tog zvuka ili sta vec, ali nije to to. Drugi  je bio System  Audio, takodje, nije me nesto odusevio, svega ima, sve je dobro i ok, ali, barem kod mene, na mom sistemu, nije bilo neke magije. A i ogromini su i crni, i onda su vec u startu bili u minusu. 

    7.jpg

    8.jpg

     
    Inace, ono sto je najbitnije bilo prosle sezone je to da sam napravio lepo poboljsanje sistema kupovinom Audio Research LS28 preampa i Marantz SA 11 S1. Naravno,kako to obicno biva, Marantz je dosao na kraju, kada sam vec otudjio i Elekte i S40, ali sta je tu je. Dolaskom istih sam shvatio, doduse to sam skapirao vec pre par godina, koliko sam gresio u trecoj deceniji, jureci samo zvucnike i negledajuci da prvo ono pre njih dovedem na kvalitetan nivo. Ali da, na greskama se uci. Ono sto je svakako dobro iz tog perioda je da sam cuo sta je to za moje usi najbolje, taman iako ih nisam cuo u najboljem svetlu, opet, dovoljno. Elem, duze vreme ideja oko amplifikacije je lampaski preamp i onda  da se kombinuje izlaz. I tako bi, jos prethodne godine uzeh A klasu, Usher Reference 1.5  a godinu dana pre D kalsu naseg dragog presretaca na nebu, Acoustic Invader, koga sam one prve godine epidemije slusao direktno  povezanog na Oppo i posle na Jamo Concert 11, i apsolutno  uzivao u zvuku, doduse u selu, ne u ovoj sobi. Samo je ostalo da nabavim i neke lampe za izlaz ali vec sam se dosta isprsio za Arc i Marantz, i  bilo je dosta. Na kraju sam se docepao poslednjeg zvucnika kojeg sam bas hteo da imam, Usher-a 777 II DMD. Inicijalno, kada njih dobih, cuo sam audiofilskiji zvuk od S25, sa vise prostora i vazduha, boljom sredinom, ali malo losijim basom i ne tako prijatnim visokim. Zaista, bas i visoki na S25 su za mene najbolji koje sam imao u sobi, a obzirom sta je sve proslo kroz sobu, to nije mala stvar. Pogotovo sada kada S25 gura mnostvo snage kontrolisane od strane ARC-a. Sistem koji svira sve dobro, odlicno i vrhunski. Da, za nekog ko slusa samo audiofilsku muziku ce faliti malo prostora, vazduha i vokali nece biti toliko prisutni, ali dinamika, brzina i detalji i ponovo taj neverovatni bas i visoki. Izgleda da jednostavno, barem u ovom cenevnom rangu, ne moze da u jednom sistemu imate pokrivene sve zanrove muzike na vrhunskom novou. I da se vratim na Usher-a, iako je od pocetka svirao odlicno, bolje na njihovom snagasu nego na D klasi, sto je i ocekivano, i na trenutke odusevljavao, doduse na audiofilskim snimcima, opet, nije mogao da me odusevi na svemu. I nekako sam znao da, obzirom da konstrukciji u i efikasnost, da moram da ih probam na lampama. I tako i bi, evo pre neki dan uzeh ponovo Cayin A100T, doduse ovaj put KT88 verziju i konacno Usher pokaza sta zapravo moze i dodje i magija. Za mene koji slusam zaista mnogo toga, izgleda da je jedini nacin da se ima dva sistema. Neko vreme razmisljam da neki podnostojeci Dynaudio, konkretno C2 bi mozda doneo to malo sto fali S25 da bude apsolutno kompletan zvuk, i vec merkam neki, voleo bih da i taj "svrab" nestane, a to moze jedino da ga donesem kod sebe. Mada ovo sto cujem sada sa Marantz-Cayin-Usher, zvuci jako jako dobro, npr. vokali na nekim dobrim snimcima su WOW! Naravno uz malo tjuninga oko kablova to moze jos bolje, a i sam Cayin koji je i u osnovi odlicno pojacalo, igranjem oko lampi, zvuk moze samo gore. Tako da sam se naoruzao za zimu, interesuje me taj C2 da cujem i eventualno Heritage, mada njega cu verovatno pojuriti sledece zime.
    Sto se kablova tice, u zelji da imam, koliko toliko  uniformne kablove, uzeo sam par Siltech-ovih SPX 30 MK2 strujnih, ostalo nisam menjao. 

    10a.jpg

    11.jpg

    12.jpg

    Sto se HT-a tice, tu manje vise ne menjam nista sto se hardvera tice, ali nikako nisam uspo da supesno uklopim pojacalo u ostatak sistema, uvek mi to nije dobro zvucalo, i iako imam podesavanja na OPPO-u za nivoe, nikada to nije koherentno zvucalo. Sa dodatnim snagasem samo za frontove bolje, ali najujednacenije mi zvuci sada kada sam povezao sve na Rotel-a, tacnije Bi Amping za Concert 11 i ostala dva kanala za dva surround, u mojoj sobi nema potrebe za vise kanala. Ono sto mi se ne svidja je to sto mi Concert 11 stoje iza sistema, ali za sada mora tako, mnogo puta nesto slusam u pozadini, ili  preslusavam, i odgovara mi da za to koristim HT sistem a ne da palim lampe za neko kratko slusanje, a i tokom leta kada generalno slabije slusam muziku i svakako lampe ne palim. 
     

     

  13. @SUROKVL Vlado hvala na odgovoru, taman sam mislio da cu se zimus samo sa strujnim kablovima igrati, ali ti me sada baci u nova razmisljanja. :) Ima mi smisla da kada je zvucnik cvrsto vezan za stalak ima veze kako i koliko je napunjen stalak, jer tako ta dva elementa postaju kao jedna celina, ali u slucaju kada je zvucnik odvojen od stalka nekakvom verzijom antirezonatora, gde bi on trebao da svira totalno nezavisno od stalka i potreban mu je samo stabilna podloga, verujem da razlike ne bi trebalo da bude. Sto se Sonusa i Usher-a tice, mislim da je 718 mnogo veca i teza kutija od Concerta, otuda ta razlika. Ovako iz glave, posto imam i Concert 8 sa fabrickim stalcima koji nisu punjeni ni sa cim, koliko se secam kada sam njih, Concert 8, stavio na ove lager-antirezonatore, a na njihovim fabrickim stalcima, da nisam primetio neki boljitak, u odnosu na ovu situaciju pun, masivan stalak. No eto, mogu to da probam, sa Concert 8, svakako sam planirao da napunim stalak, planirao sacmom, mada to nesto skupo bas ispadne, tako da ce opet kvarcni pesak, pa cu videti da napunim prvo do pola, pa do vrha ne bi li cuo razliku, a sa njima bi i mogao probati verziju sa siljcima izmedju gornje ploce i zvucnika. 

  14. 18 minuta ranije, nesone said:

    Pedja, koji su to tacno anti vibracioni lageri?

    Pravio ih je covek sa NBG-a, ja sam ih kupio pre nekih 7-8 godina, ali zaboravio sam broj, a koliko vidim odavno ga nema. Hteo sam da uzmem jos koji, posto mi fale 3 za pod pojacalo, imam po tri ispod zvucnika i tri ispod Oppo-a, pa cu morati da nadjem neku alternativu.  

  15. @Dražo 

    Sto se tice citanja ostalih tema po forumu, iskreno, postalo je jako zamorno, odavno, i retko kada dobijem neki odgovor ili korisnu informaciju, jedino sto dobijem je glavobolja. Mada nekada uspem da procitam kracu temu, iz 2-3 puta, evo sada citam "Caletovu" temu o njegovim kablovima i stao sam na pola...

  16. @Dražo Pozdrav druze, hvala na javljanju, ja sam oduvek voleo da eksperimentisem, pa i sa kablovima, nego je ovo bio jedan od onih puta gde se promena na bolje bas cula, pa sam zato ostao malo zatecen. Plan za ovu zimu mi je svakako da se poigram sa kablovima, prvenstveno strujnim, kontaktirao sam i gospodu iz Arandjelovca koji rade sa bakrom strujne, letve, tu je i kolega sa foruma, i zasto da ne, probao bih i to. Verujem da, kada su kablovi u pitanju,  moze za mnogo manje novca postici isti ili slicni razultati u nekoj domacoj ili DIY varijanti. Hvala jos jednom na preporuci. 

  17. 9 sati ranije, SUROKVL said:

    I probaj to da zvučnik ima jaku vezu sa stalkom,tj da budu spojeni, može da bude iznenađenje...

    Pozdrav Vlado, da li si ti ekperimentisao sa ovim, cvrsta veza, polovicno napunjen stalak, koje su razlike?

    Kada sam imao Raidho D1, oni su od stalaka odvojeni po sistemu antivibracione podloske, tacnije lager ide u rupu na stalku preko koga ide podloka na koju dolazi zvucnik. Usher Mini Dancer je imao opciju da se usrafi za stalak, ovako iz glave, ne secam se da sam cuo nekakvu razliku. Mini i Mikro Utopije, ona sto uzeh od tebe pre x godina, one su siljcima bile odvojene od stalaka...Tako da i kod njih, samih proizvodjacan, nema nekog univerzalnog pristupa, a pricamo o tri konstrukcijski slicna bookself-a. Ja sam uvek odvaja zvucnik od stalka onim mali gumenim podloskama, ali u poslednje vreme stavljam te antivibracione podloske i to poprilicno ocisti celu zvucnu sliku, samim tim sto utegne bas. Kapiram da bi se slicno dobilo kada bi se zvucnik "nabio"na siljke, ali bi onda stalak od poda trebalo odvojiti na ovaj gore nacin. Iskreno, ne nabija mi se S25 na siljke. 

    A sto se tice predampiranog stalka, nisam naisao na tu temu, a preporuka da se stalak puni do 2/3 je samo zbog stabilnosti istog jer se takav mnogo teze obara od onog do vrha napunjenog, ali to nije vezano za uticaj na zvuk. A i nekako mi nema logike da metalni stalak treba da ima malo praznog prostora ne bi li i on malo doprineo zvuku, pogotovo ako hoces cvrstu vezu sa zvucnikom, onda jos manje. Da li si probao? 

    Kod mene to odvajanje je donelo poprilicnu razliku u zvuku, jedino sto hocu tu gonju plocu da zamenim sa vecom i da podlosku zasrafim za sam stalak. 

    20211013_170358.jpg

    20211013_170407.jpg

  18. 6 sati ranije, gvlada said:

    Динаудио има филозофију да не одваја већ спаја са сталцима. Скупљи модели се ушрафе. Не знаш док не пробаш шта је боље. :)

    I to je opet sam za neke modele, moj S25 nije predvidjen za tako nesto niti su imali stalak bas za njega, a obzirom na velicinu kutije, verovatno su skapirali da im se ne isplati da prave stalak bas za njih. :)

     

    @djenka

    Negde sam procitao da ne treba da bude veca a ni ista kao osnova zvucnika, nego malo manje, pa ja razmisljam da svaku ivicu "ubacim" za po 1-1.5 cm. 

     

  19. 11 sati ranije, Dragan Penev said:

    Brate svaka čast. 

    I za bejzbol i za sistem. Ovo je jedan od najboljih ako ne i najbolji sa foruma, a i šire. 

    Veoma ozbiljno. 

    Hvala Dragane, prvenstveno za bejzbol, a moj sistem je zapravo prvenstveno soba, jer jedino je ona konstanta, i Oppo, ovo ostalo se stalno nesto menjalo, sada srecom malo manje. NIje svakako najbolji, pogotovo sto sam ogranicem velicinom sobe, ali tezim ka tom sto boljem, za mene, zvuku, za neke "normalne" novce. 

     

    11 sati ranije, gvlada said:

    Ок, хвала на одговору. Интересовао ме утицај њихових и других сталака на звук. Шта би било боље и сл.

    Mislim da nema tu neke poselbne filozofije, sto se samih stalaka tice, prave visine, masivan i zvucno neutralan. Jedino posle je pitanje kako ga odvojiti od poda i sam zvucnik od stalka, sa time se moze eksperimentisati. 

  20. 1 sat ranije, gvlada said:

    Јеси ли пробао ѕ25/40 на неком динаудио сталку?

    Ne, uvek sam imao dobre, masivne i umrtvljene stalke, a oni njihovi stari su kao svaki drugi, ne deluju mi nesto specijalno. Videh da za novije serije prave, barem naizgled, kvalitetnije stalke, ali nisam se nesto iskreno interesovao. Razmisljam samo da promenim gornju plocu na trenutnim stalcima, posto je visina dobra, a obzirom da mi zvucnici stoje na onim anti-vibracionim lagerima, da povecam velicinu gornje ploce, prvenstveno zbog sigurnosti. 

  21. 45 minuta ranije, Golum said:

    Gde si Djape? Pa ti se jos zezas sa ovim sportom? Ja cenio sav svoj napor si usmerio u sredjivanje onog Megana za stazu😀

    Malo sam se Goksi zadihao posle ovog prvog sprint hi-fi kruga, pa ko velim ma da odanem dusom. :) A RS je dobio dobar apgrejd ove godine, skinuo 4 sekunde na Navaku, sada ceka prolece za jos par stvaarcica, tako da je sada hi-fi opsesija aktuelna.  Inace, kada si vec tu, moraces, ako je ikako moguce, u kratkim crtama da mi obajsnis kaj se tu dogaja sa tobom i onim silnim lampama, pokusao sam da pratim, ali bez uspeha. :)

  22. Sa krajem tridesetih zavrsio sam i svoj prvi krug mog hi-fi puta, na cijem kraju sam shvatio koliko sam gresio stavljajuci zvucnike kao apsolutno najbitnije u sistemu. Naime posto sam cuo poslednji bookself koji sam u tom trenutku zacrtao sebi da moram imati, a da premostim do novog, skupog zvucnika, uzeo sam par koji je jedno 3-4 puta jeftiniji od Safira koje sam do tog trenutka imao. Kada sam cuo koliko taj dobro svira kada iza sebe ima ozbiljno pojacalo, dobre kablove i dobar izvor, shvatio sama koliko se sistem mora posmatrati kao celina. I previse puta sam imao dobre zvucnike uparene sa jednostavno neadekvatnim pojacalom, i umesto da se potrudim malo oko istih ja sam ih brze bolje menjao jer "to nije to". No dobro, svakako sam nesto naucio ulazeci u ovaj drugi krug, na cijem pocetku sam malo odmarao od hi-fi-a, baveci se svojoim drugom pasijom, automobilima, a uzivajuci u tom novom sistemu sa dosta jeftinijim zvucnicima ali sveukupno za mene boljim zvukom.

    Godinu dana nisam nista dirao, sto je za mene svakako uspeh, ali pocelo je da me zulja sto mi je pojacalo visestruko skuplje od samih zvucnika i nosen idejom da moze slican nivo zvuka da se dobije za manje novce sam krenuo u dalje igranje. I da ne duzim za ovaj uvod u drugi krug, uvek moze slicno za manje novca, samo je pitanje da li je tih 10, 20 ili 5% razlika koju mozete da progutate ili ne, sistema koji zelite da slusate ili ne. Svaki apgrejd ima smisla ukoliko je doneo poboljsanje u zvuku tacnije u uzivanju, nevezano za cenu, pa sam tako na te "jeftine zvucnike", spletom okolnosti, stavio zvucnicke kablove koji su skuplji od njh samih, opet vise puta, ali sam dobio verovatno najbolji zvuk koji sam ikada imao u sobi. Tako da prica bez kraja se neminovno nastavlja, ovih dana bas svrbi, ali drzim se, imam vec duze vreme ideju o nekom lampaskom preampu, po mogucstvu sa odlicnom fono sekcijom, obzirom da sam svoj preamp prodao zbog nedostatka XLR izlaza, srecom tu je integralac Audio Research koji sa sva ti Dynaudio zvucnika sa kojim sam ga slusao, Safir, S40, S25 svira odlicno, pa sam miran, koliko toliko. A i fale mi kablovi za preamp, koji me opet odvlace od cele price, jer kada spojim cenu snagasa, preampa i jos jednog strujnog i interkonekta, to mu dodje veoma blizu cene onog integralca cija cena me je zuljala, a koji je radio vrhunski, Continuum S2. Sa druge strane Mekintosov snagas koji sam imao je zvucno bio i bolji od S2, tacnije meni se vise svideo zvuk, u tom trenutku su Raidho S2 bili zvucnici, ali i njegova cena me je zuljala...Svakako odlican snagas, i nekako u mojoj glavi taj snagas, neki lapmaski preamp i nesto od Fokala bi bio zvuk kome tezim. To je na papiru, da li bi u realnosti tako bilo, pitanje je, ali Mek i Fokal su sigurno dobar par, ostalo bi se ispoliralo kablovima. Probao sam ovih dana direktno iz izvora na snagas, na oba para zvucnika, i nije to to, zvuk je sirov i nema vaduha ni pozornice, tako da, iako bih voleo, ne moze "taj nivo" zvuka, bez preampa, a i svakako gubim onda gramofon, koji ovih dana ne koristim jer me nervira sto nemam strujni za Ariju a ni adekvatni interkonekt od nje do Arc-a. 

    Do tada, trenutni sistem je, i dalje za mene nezamenjivi Oppo 105, novi Straight Wire Crescendo, Audio Research Ca 50, Siltech Ls 110 Mk2 na Dynaudio S25. Strujni za izvor Ansuz A, Siltech za Ca 50.   

     

    I evo malo fotografija sta se desavalo u poslednje dve godine:

    1.jpg

    22.jpg

    33.jpg

    4.jpg

×
×
  • Create New...