Jump to content


DejanM

Članovi
 • Posts

  5,916
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  30

About DejanM

 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Location
  Bec
 • Interests
  hifi, music

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

DejanM's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

 • Conversation Starter
 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

 1. DejanM

  Matteo Mancuso

  Tacno tako. Dobra tehnika sviranja nekog instrumenta pomaze da umetnik moze lakse da iskaze svoje ideje, osecanja, ... Ali ako ih nema, onda tehnika bez tog duhovnog ili umetnickog sadrzaja, ne predstavlja gotovo nista. Na ovom prvom Mancuso albumu medjutim ima dobrih delova. On ne demosnstrira tehniku demonstracije radi, vec je koristi funkcionalno u kontekstu pesme. Postoje i sporiji, laksi delovi, koji su odsvirani sa feelingom (sto bi se reklo), tako da slucaj Mancuso ostaje da se prati.
 2. DejanM

  Matteo Mancuso

  Matteo Mancuso je mlad (27. god.) gitarista, poreklom sa Sicilije. Skrenuo je na sebe paznju svojom neubicajenom tehnikom sviranja gitare. Kada su stigle pohvale od takvih muzicara kao sto su recimo Steve Vai, Al di Meola ili Bonamassa, javnost je pocela da se vise interesuje za "najboljeg gitaristu na svetu", kako su vec poceli da ga nazivaju. I zbilja njegova tehnika sviranja je impresivna. Ali sama tehnika nije dovoljna. Prosle godine se pojavio njegov prvi album pod nazivom: The Journey. 9 pesama, odsviranih u trio formatu (bas, bubanj, gitara) u nekom jazz fusion fazonu, bez vokala. Svirka nije losa. U svakom slucaju Mattea treba imati na radaru u godinama koje dolaze. Potencijal je zbilja velik.
 3. DejanM

  Šta se sluša ?

  Cestitam. Mene je oborio kada sam ga cuo. Nisam verovao da se za te novce moze dobiti tako svirajuca sprava. Uzivaj ... i srecna nova ...
 4. DejanM

  Šta se sluša ?

  Willie Dixon je sigurno jedna od najzasluznijih licnosti za sirenje i propagiranje Chicago Blues varijante, narocito ako se zna da je radio od 1948 do 1960 za Chess Records (izmedju ostalih). Medjutim ono po cemu je Dixon zbilja znacajna pojava u Blues muzici jeste veliki broj pesama koje je napisao a koje su stekle veliku popularnost. Jedan od reprezentativnijih albuma koje je snimio jeste I am the Blues sa nekim od njegovih najpoznatijih pesama. Kada pogledate tu listu pesama, onda shvatite koliko je veliki uticaj Bluesa bio na stvaranje moderne Rock muzike, jer je gotovo svaka od ovih pesama kasnije obradjena (ne jednom) od strane kasnije poznatih Rock bendova.
 5. DejanM

  Šta se sluša ?

  Vrhunska blues ekipa live na jednom mestu ... Godina je 1963.
 6. Drugi sistem koji bih izdvojio jeste sistem napravljen oko Cayin-ovog integralca (sa cenom oko 2500 eura). Radi se o PP konfiguraciji sa KT88. To nije sviralo savrseno i nije moglo da se meri sa najboljim sistemima na sajmu ali je sviralo dobro. Cini mi se kao dobar ulaz u svet lampi za ne bas previse novca i sa dovoljno snage da pokrece i nesto malo zahtevnije zvucnike.
 7. Bio sajam u Becu. Bilo jako dobrih sistema. Na mene je TAD system ostavio najbolji utisak. Ali to sve kosta mnogo novca i za vecinu ljudi je nedostupno. Medjutim od sistema koji ne kostaju bubreg, izdvojio bih dva. Prvi je novi Creek integralac 404A (sa cenom od nesto malo manjom od 1000 eura) koji je pokretao male Harbethe. To nije sviralo samo iznenadjujuce dobro (pored ovih preskupih sistema) vec je spadalo medju najbolje sisteme na sajmu. Bio sam iznenadjen narocito sposobnoscu ovog sistema da u ne bas povoljnim uslovima (relativno mala soba) stvori jako dobar osecaj prostora i jasan raspored instrumenata u tom prostoru. Osim toga su Harbethi stajali dosta blizu zadnjeg zida, nije bilo nekih narocitih akustickih adaptacija sobe, nikakve zezalice tipa raznoraznih rezonatora i slicno; znaci veoma blizu realnim uslovima upotrebe, a sviralo je izvanredno.
 8. DejanM

  Šta se sluša ?

  Malo klasike: Yuja Wang - The Berlin Recital Uzgred, pogledajte kako Yuja svira Bumblebee ...
 9. Slucajno naletih na ovo poredjenje na youtube-u ... Cini mi se interesantnim ...
 10. DejanM

  Šta se sluša ?

  Svaka cast na ovoj kolekciji. Ja imam sve albume sa ove liste izuzev The Original Fleetwood Mac. Posto je to kompilacija njihovih starijih stvari necu se mnogo truditi da ga nabavim. Ali ima jos jedan izvanredan Fleetwood Mac album koji nije u ovoj kolekciji: Live in Boston. Fantasticni live snimci na 3 CDa - tu naravno mislim na postavu sa Greenom. Postoji i Live in Boston koji je snimila postava iz 2000-tih ali ovde se radi o snimcima nastalim na tri koncerta u Bostonu 1970. godine. Sjajna svirka, na momente prilicno heavy. Svaka preporuka ...
 11. DejanM

  Šta se sluša ?

  Blues Jam in Chicago Vol. 1 & 2 (2 CDa) je snimljen u januaru 1969 sa "pravim" Fleetwood Mac (dok su jos svirali Green i Kirwan, pre nego sto su se obojica raspala od LSDa i alkohola) uz pomoc Willie Dixon-a, Otis Spann-a i ostalih .... Za ljubitelje bluesa ovo je obavezno gradivo.
 12. JBL Ti serija je bila dobra serija zvucnika.
 13. DejanM

  John Coltrane

  Iskopavanje starih snimaka, nastalih uglavnom u nekim privatnim aranzmanima, se nastavlja. Tako se pojavio "novi" album John Coltrane-a, odnosno radi se o snimcima iz 1961. nastalih u Village Gate klubu u New York-u. Bili su to nastupi Coltrane kvarteta (koji su u tom trenutku cinili McCoy Tuner, Elvin Jones i na basu Reggie Workmann ili Art Davis) sa Eric Dolphy-ijem. Svirka je odlicna ali je snimak los. Dosta los. Dolphy se cuje kao da svira iz toaleta a ni Coltrane nije mnogo bolje snimljen. Klavir se na momente samo naslucuje. Bubanj se solidno cuje. Steta sto je ovakav kvalitet snimka pokvario inace dobru svirku. Cudi me da nisu uspeli da zvuk poprave bar na nivo podnosljivog.
 14. DejanM

  Šta se sluša ?

  Nastavio sam da kupujem kolekcije CDova tako popunjavajuci praznine u svom "obrazovanju". Ovde se radi o kolekciji od 10 CDs koji pokrivaju nekih 16 albuma John Lee Hookera u periodu od 1958 do 1962. Na jednom CDu se nalaze jos i 20 snimaka nastalih u periodu od 1948 do 1953. Ti snimci su mi bili posebno interesantni jer bi po prirodi stvari trebali da budu blizi izvornom blues-u. Ovo je dobrim delom Mississippi blues ali u dosta pesama mogu da se prepoznaju rifovi i ritmovi, koji su kasnije krasili blues. Snimci nisu audiofilni, kao sto se moze predpostaviti, ali ni pesme nisu mnogo zahtevne u smislu slozenosti ili mnostva instrumenata: uglavnom su odsvirane pomocu gitare i usne harmonike. Dominira Hookerov glas. Ovaj set nije za slucajne prolaznike kroz blues svet, vec za one koji su mu posveceni. Jer kao sto neko rece: " Postoji Bog, posle njega John Lee Hooker, pa onda velika praznina, pa onda svi ostali".
 15. DejanM

  Šta se sluša ?

  Treci album Fleetwood Mac iz 1969 po imenu: Then Play on. To je onaj "pravi" Fleetwood Mac koji je predvodio Peter Green(baum) i kada je band svirao blues (ili R&B). Green je bio jedinstvena pojava u rock muzici proslog veka a ovo je jedan od najboljih dokumenata njegove posebnosti.
×
×
 • Create New...