Jump to content


Dynaudio

Članovi
  • Posts

    65
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Dynaudio

  1. Poprilicno prosto, tada je bio dostupan, cekanje se oteglo,pa se preseklo. Verzija je 4Ohm tako da je kompnzovala za neosetljivost, i "dobaci" 500-tinjak Hz vise nego 15W75 sto je bilo pogodnije u trenutku za uparivanje sa T330. Pored toga sto je deklarisan kao car woofer, isto tako se navodi i "...with excellent midrange reproduction..." Mladji je 10-tak godina od 15W75, meni licno i bolje radi (kasnije sam nabavio i 15w75 i nisam ga hteo ugraditi), tako da to sto pise da je za auto, i ne igra mi neku ulogu, i T330 se takodje reklamirao kao vrh ponude za premium car sisteme, kao i esotar2,.... S obzirom na poziciju koutija i samu sobu, ocekivao sam i nemirniji bas, ali za pocetak skroz korektno (za mene).
  2. Kada uhvatim vremena snimicu kutije, a sto se tice Bolera znam za njih, ali te kutije nemaju veze tj drajveri sa mojim tj drajverima u maloprodaji. Oni vuku 30W100 do 1500Hz, 15W75 preko 4Khz, to je nemoguce sa drajverima u maloprodaji. Napisali su da im je custom Dynaudio pravio drajvere, na koje specifikacije i kako, ko to zna, ali nama to nije dostupno. A i zapremina tog Bolera ugrubo cca 90L, portovan.
  3. Da, 100L za kompresionu kutiju, sa opcijom bas reflexa za slusanje tunera po ceo dan (mislim da smo podigli 5db na 40Hz). Da se stalno koristi bas reflex trebalo bi se ici na 50-70L, ali ovo je kompromis sa opcijom tunera za ceo dan, a i dizajna pomalo. A sa ovom zapreminom smo najblizi nekom teoretskom maximumu samog drjavera u pogledu linearnosti i uticaja samog kabineta, hteo sam sto linearniju kutiju, i po potrebi da sam napravim "stomak" gde mi treba zavisno od namene.
  4. 30W100 otisao zajendo sa kabinetom. dosla je kombinacija T330D, MV150 i 24W100X
  5. Mali hibrid, postojeci kabinet sa dodatom maskom koja nosi T330 i M560, za sada je 21W54 tu, cekajuci 24W100X, pa ce kasnije pasti odluka koji koristiti, kao i neki finalni kabinet za neko duze vreme. Moram priznati da me je M560 odusevio, bojao sam se da ce imati slicnosti sa D52/4, ali na moju srecu osim vizuelne slicnosti sve ostale se tu zavrsavaju. Poprilicno je transformisao zvuk, i za sada sam jos uvek u blagoj neverici koji zvuk izlazi iz tog srednjotonca. Jeste oseltjiviji na uglove slusanja, ali nije strasno. Bas sada radi sa 2 vario venta. Imao sam strah da ce se BA-F1 izgubiti sa tim kutijama, kao sto je slucaj kada radi sa vecim, ali naprotiv, iznenadjujuce dobro radi. Treba jos neki period usviravanja srednjotonca, ali i za sada sam i vise nego zadovoljan. Cela slika se sklopila/stopila van mojih ocekivanja. Bice jos dodatnog poredjenja sa drugim baserom, kao i jos snimanja, pa ce se do tada sklopiti i neka finalna slika svega, kao finalni utisci.
  6. Hvala Poredjenje sa RCF-ovima koje su zamenili, u sustini nema smisla, odskacu u svakom segmentu. Prijatno me iznenadila velicina slika i prostornost koju su u stanju da isporuce. Visokotoncu je upala kasika u med posto je dobio supreme kondenzator (koji je zbog prerade drugih kutija ostao visak) koji u odnosu na "obicne" bele mcap-ove napravi pozamasnu razliku. U kombinaciji sa malim basercicem su poprilicno "okrutni" monitori, naravno da se nema sta previse ocekivati ispod 100Hz, ali vokali (sto nam je i bilo bitno jer se slusa samo tuner tu) su pun pogodak. Vecerenje slusanje radija je bas prijatno iskustvo (tu mislim na strane emisije gde se pustaju i ploce, i odabrana muzika na normalnoj opremi), iznenadi poprilicno velik zvuk koji izadje iz tako malih kutija. Basercic je karakteristicno "cvrst" i brz, ali je u stanju da sasvim lepo popuni manju prostoriju. Sve u svemu radi bolje nego sto sam mislio, bojao sam se da ce se izgubiti i potonuti u prostoru, ali naprotiv, sasvim su dominantni i dinamicni, a opet kontrolisani, u neku ruku neutralna kutija, sta udje u nju to i odsvira bez dodavanja nekog svog nametljivog karaktera. To sve govorim na osnovu tunera, koji sam po sebi ima padova, ali i pored toga malisani iznesu sve cemu sam se nadao.
  7. Prvi mali update, najmanje kutije su gotove. 15w75 i D260.
  8. Videcemo. Da se ogradim, cuo sam jedino 30W100 koji je dole u vecim kutijama, i meni iskreno se ne svidja taj bas, kasnije je Dyn. radio revizije X i XL varijanti tj magneta, gde je FC osetno veci kao i drugaciji Qt, i to je je nesto sto bi se (pretpostavljam) svidelo mom ukusu. Navikao sam na 21W54 koji je opet MSP edicija, nije "obicna" 21-ica, ne znam u kojoj meri to ima uticaja, ali sasvim dovoljno da se vec sama kriva tokom mog snimanja kuci nije ni priblizila onoj iz kataloga za 21w54, jeste da nema on tu brzinu ni cistinu ponekad ili neku transparentnost kao W100 serija po merenju, ali kratko i jednostavno sa slabijim pojacalom on svira stvari koje ja dole jednostavno jedva cujem, i to ne samo da odsvira, vec bi se usudio da kazem da 30W100 u poredjenju poprilicno vise ofarba zvuk i da svoju neku primesu, jednostavno po meni nemaju dodirnih tacaka. Pretpostavljam da sam na dobrom putu, jer u neku ruku i Puppy-u je svojevremeno odgovarala verzija 21-ice da bi posle par godina presao na verziju 24-ke X-a, ne bi ni oni prelazili ako to stvarno nije korak napred. Sve je ovo malo tapkanje u mraku jer po netu je skoro nemoguce naci bilo kakvu informaciju za X-a, osim da se ugradjivao u pojedine fabricke kutije. Ali koliko sam do sada uspeo da naucim da prepoznam zvuk na osnovu njihovih podataka iz tablica, verujem da ce biti sweet spot, ali opet kazem, za moj ukus.
  9. Kad te krene... Ako sve prodje kako treba odzvonilo je 21W54-ci, zamena ce biti u vidu 24W100 ali X verzije. Ja licno ne volim zvuk "obicnih" basera sa 100 milimetarskom zavojnicom i u sustini niskim force faktorom, meni je to previse transparentan i "puficast" bas, da se tako izrazim. Ovaj X bi trebalo da se priblizi 21-ici po tome, plus da doprinese boljoj brzini i kontroli, u neku ruku najbolje iz oba sveta (manje-vise), i uz M560D i T330D bi trebalo da svira i ponudi neki maximum za mene ostvarljiv u kucnim uslovima. Isto su novi u kutiji nikad korisceni (vidi se na slikama). I RCF-ovima je takodje odzvonilo, bice zamenjeni sa malim podnostojecim kutijama sa 15w75 i D260 u sebi, trebalo bi da bude sve gotovo u narednih mesec dana, pa ce biti i nekih slika i utisaka.
  10. Dugo je trajalo... naime, ako sve prodje kako treba udomicu novi srednjotonac za male kutije (21w54, T330) u vidu Esotar-a M560D, i taman kada sam mislio da je nemoguce da ponovim situaciju sa T330 (kod mene je prva ugradnja), isto tako M560-tke su nove u kutiji, verovatnoca za to je, realno proce sigurno mesec-dva dok ih ne budem imao u posedu, ali imam osecaj da ce biti vredno cekanja...
  11. Nisam, tada nismo imali uredjaj za merenje, drzali smo se fabrickih podataka i kriva, i u sustini je moglo tako da se slozi skretnica bez problema, Dyn. je lepo dao sve grafike i sve podatke, i nadali se da su nasi drajvri sto blizi fabrickom stanju, i slozilo se sve bez problema, jos pogotovo sto je prva komb bila po pitanju osetljivosti unutar 1db (izmedju samih drajvera) tim lakse. Kada je dosao T330 onda su malo nastali "problemi", naime Dyn. ima "stara" i "nova" merenja po katolozima, jedna sa pocetka 80-tih, druga sa pocetka 90-tih, i tu su se javile male razlike u osetljivosti, pa cak i samim krivama, jako blago, ali pristuno, i nedoumica je ta sto ne znamo kojoj seriji (da tako kazem) pripada 330-tka, bilo je tu par revizija. U medjuvremenu smo nabavili mali uredjaj (Phonicov) njihova ulazna kategorija, ali sasvim dovoljno da da uvid sta i kako radi, jer jednostavno ne mozes na usi da namestis kutiju, mozes male korekcija prema svojim afinitetima, ali osnovu neku ipak mislim da se mora ima neko merenje. Da se razumemmo, i prilikom ovog naseg "merenje" se javaljaju greske, i to ne male, bukvalno se ponavaljalo po destak puta da bi se dobilo kakva takva konacna slika, u kucnim uslovima je tesko ponoviti uslove iz dana u dan, pa se javi ponekad maleni spic od 1-2db nekad rupa mala koja tu juce nije bila, previse komplexno i puno faktora utice, ali sto vise uzoraka, na kraju se i kriva stabilizovala. Sticajem okolnosti mogu od prijatelja da uzimam zavojnice po potrebi na dan-dva, kao i kondenzatore i otpornike, pa se i mozemo tako igrati, u suprotnom, to bi bilo jako tesko (da ne kazem i preskupo) da svaku komb. porucujemo, nije bas najprakticnije resenje. I vremenom stices osecaj, sada bi verovatno mogao prema necijem ukusu iz glave da kazem elemente (za slicne DY jedinice) i vrednsoti i ne bi puno pogresio, ali na pocetku, gledas matematiku, gledas grafike, pa dodjes do toga da se na kraju igras sa rezom od 100Hz gore/dole i dok ti se ne slegne sve u usima/glavi. Iznenadio sam se npr kolika je razlika u zvuku (pogotovo kod 21w54, barem ovog mog) u preseku zice u zavojnici, cuje se jasna razlika izmedju 1mm, 1.5 i 2mm, i tu mi onda dodatno daje nedoumice sa ranijim fabrickim Dynaudio skretnica, koliko su, po meni, u sustini bile lose, iste te jedinice mogu mnogo bolje da sviraju, visokotonci takodje naprave cujnu razliku izmedju kondenzatora... Tako da taman kada mislis da si zavrsio sve krece nanovo Valjda sastavni deo hobija, ali sada se blizi kraju sve, iskreno malo je vec i umorilo, ali barem na kraju izadjes sa nekom satisfakcijom i znanjem/osecajem u krajnjem slucaju.
  12. Da postignem? Nista. Hteo sam, pod 1, da proverim skretnicu, posle menjanja visokotonca, utisavanja i menjanja jos nekih elemenata. Cisto da vidimo da li je matematika ispravna i u radnim uslovima ili treba jos nesto da se koriguje. Pod 2, bio sam radoznao sta moja soba i moj sistem rade u realnim uslovima. Pod 3, da vidim kakve ce promene doneti 15w75 i da imam polazne tacke daljeg igranja. Pod 4, da li ima smisla da radi tako ili zahteva 15w75+D52 ili neku drugu kombinaciju. Pod 5, u kakvom su stanju moje jedinice posle toliko godina i koliko se zapravo menjaju karakteristike u odnosu na novo fabricko stanje i njihove podatke snimanja. Pod 6, sve mi to treba da znam odakle i kako da pristupim daljnjoj skretnici. Samo prikupljam podatke za sebe, ali posto nije cesto da neko kaci takve podatke svog sistema, rek'o sto da ne podeliti, kada je vec forum namenjen hi-fi-u.
  13. Bilo slobodnih dana pa se malo i poigralo oko kutija. U sustini najveca izmena (koja ce da usledi) ce biti 15W75 umesto D52AF, za pocetak, mozda kasnije budu radili zajedno, ostaje da se vidi kakva boja zvuka bude. D52 je ipak malo svetao za nas ukus, pa videcemo da li ce sam 15W75 biti spor/taman ili ce biti "zlatna sredina" brzine, transparentnosti i da ce jednostavno prirasti usima/ukusu. Mada sam poprilicno optimistican i verujem da ce sve sam izneti, ali otom potom. Kako je stigao i T330D igralo se sa skretnicom, pa sam zakacio 2 grafika snimanja. U sustini ocekivano, ali cisto da se vidi kako je to na papiru, i koliko sam sluh u sustini nije u stanju da pretpostavi da su "delte" onolike koliko zapravo jesu (nije ni cudo kada se uzme u obzir karakteristika slusnog podrucja coveka), pa samim tim price da je nesto "tik blago" naglaseno, u sustini neretko razlika od 5-10 decibela. Sto se snimanja tice prva ("manje dobra") kriva je vecih kutija dole u dnevnoj sobi u pozicija kako inace stoji i slusa, iliti nabijena do zida, u sendvicu, u prostoriji koja je pogodna za sve osim za neku normalnu reprodukciju zvuka, snimano je u osi srednjotonca, nema nekog posebnog razloga za to, vec smo za pocetak uzeli neku proizvoljnu "sredinu". Druga kriva je kada smo izvukli kutiju na oko 1.5m od najblizih zidova i okrenuta ka dubljoj strani sobe/otvora gde ipak ima prostora da "dise" i nema nasuprotnog zida, i snimali smo u osi visokotonca (samim tim zato mu je i bolji odziv). Kod T330D nas je iznenadilo koliko je zapravo osetljiv na podrucje van ose, to stoji i u fabrickim "laboratirijskim" uslovima tj podacima, ali u realnom svetu u mojoj sobi sa mojom amplifikacijom razlika je bila cak i iznenadjujuca (vodim se prethodnim D260 koji naravno da je imao pad van ose, ali ne u ovoj meri). Druga stvar, menjali smo BA-F1 i B2301 i tu me je tek iznenadilo da npr slabiji BA-F1 ima mnogo manji uticaj kada je slusalac van/u osi, dok 2301 tu pravi razliku koje se poprilicno oseti, i u kombinaciji sa T330D razlike su najblaze receno pozamasne. Razlog zasto spominjem ovo je u sustini banalan, ali 80% vremena provodim van ose, sedis-citas na drugoj fotelji, radis nesto drugo sa strane,...dok svira tuner, i imas vec formiran zvuk u usima, i neverovatno brzo uhvatis sebe da ti nesto fali u zvuku ili nasuprot da sa drugom kombinacijom cujes nesto drugacije i sl. Nista bitno, al' ajd, vredno spomena. Bas. Mozda i najzanimljivije vecini (generalno gledajuci nebino koja je kutija u pitanju (manje-vise), ali stekne se utisak sta pozicioniranje uradi) I na "boljoj" krivi se vidi da sve ispod 300Hz ulazi u domen sobe (na "losijoj" krivi se vidi uticaj soba+sabijena kutija u cosak). Nije radjeno nikakvo dmapiranje sobe, bass trapovi i sl, jednostavno tepih, namestaj, po koja slika i to je to. Na uho bas nikad nema nikakav veliki "stomak", "zamumlavanje" i sl, samo je ponekad (zavisi od materijala) blago izrazeniji, da blago (gledajuci krivi ko bi rekao), ne dominantan, ne najglasniji, vec samo blago izrazeniji. Covek bi rekao mozda 2-3 decibela zbog bass reflexa (sto se i ciljalo), i u idealnim uslovima verovatno bi i bilo tako. Za izvor samog snimanja snimanja je posluzio Stereophilov Test CD, ideja je bila da sam sistem generise sve, bez ikakvih dodatnih rekvizita, kao sto pustim cd da slusam muziku isto tako zelim da snimim krivu svog sistema, bez ulepsavanja, "peglanja" i sl, kako ga slusam svaki dan i ono sto sto slusam svaki dan zelim da vidim kako to zapravo izgleda na papiru. Svi znamo kako lepo izgledaju krive u brosurama, podacima samih jedinica (Dynaudio konkretno), sve je to lepo, ali niti imam te uslove, niti tu opremu, niti prostor, niti nove jedinice, niti...nista, imam sta imam i to stoji kako stoji i pozicionirano je kako je pozicionirano. Tacka. Generalno smo jako zadovoljni zvukom, ovo je sada samo malo igranja oko boje zvuka u odredjenom podrucju, sto i jeste poenta svega, malo se igras i jos dodatno nesto i naucis. Za sve ovo me je zaintrigiralo merenje Dynaudio C4 kutija na stereophil-ovom sajtu u studiju/gluvoj sobi i u "svom stanu", od kutije koja ide (npr) 27Hz-24Khz u +/-3db dobije se kutija koja jedva obuhvati 50-tak Hz i nekih 15-tak Khz sa +/- 5-6 db, pa sam se zapitao ako kutija koja je neki high end (ili jako blizu tome) svira tako, sta li tek moje rade?! Iliti kako se ponasao ceo moj sistem u radnim uslovima na "terenu". Male kutije jos nisam stigao, igram se za zavojnicama, malo setam tacke secenja, kada se i to slegne bice i to. A bice i vecih kutija sa 15-icom u sebi. I koliko god dugo odlagao, BA F1 mi je prirastao za srce, ali sada pocinje da bude osetno usko grlo u bilo kom sistemu i verovatno ce dobiti neku zamenu, tacno koju i kada, videcemo, otom potom. Recimo 2302 ne bi bilo nimalo lose 15W75 Kako smo merili Oprema za novu skretnicu i kabinet za 15-icu Stereophile CD Kutije u cosku Kutije u prostoru To je to za sada, kada se uhvati vremena igracemo se jos malo, pa okacicu sta stignem...
  14. Slazem se, ostao sam privrzen Dynaudio zvuku pa sam hteo da ga ispratim do kraja koliko je to moguce u kucnim uslovima i DIY izvedbama, daleko od toga da su najbolji odnos cena/performanse, i sam sam se par puta pitao ima li smisla sve to raditi, ali da kazem da su mi se slozile kockice pa sam bio u mogucnosti da se upustim u to, pa sto da ne. Razlike opisane u odnosu na D260 (kada se prebacuje na istom sistemu A/B) su mi bile prve asocijacije, daleko od toga da je 260 los, samo kod A/B prebacivanja razlike su ocigledne i istog trenutka upadljive. Ali isto tako dok nisam cuo 330 bio sam zadovoljan sa 260. MDT-33, moram priznati, na papiru mi deluje jako primamljivo, izuzetno ispeglan frekv. odziv.
  15. Bas lepo od njih U apsolutnom smislu naravno da nije najbolji, ali, posto sam ja samo smrtnik koji zivi u Srbiji, i zelim da kupim samo jedinice da se "igram" dalje, za mene isplivava na povrsinu kao najbolja moguca opcija, ili barem u top 3 na svetu, ali posto sam subjektivan onda je najbolji Sve i da je medju prvih 100, iskreno, nije mi bitno rangiranje, jako sam zadovoljan sa zvukom koji generise, da kazem prezadovoljan. Meni je licno upotrebna vrednost velika, oba sistema rade svaki dan od jutra do mraka, 365 dana godisnje, i kada sve sumiram, dodje mi kao jedina ulazno vrhunska opcija.
  16. Kazu da je novi Esotar2 bolji, samo jos da smislimo nacin kako da dodjemo do njega
  17. Trenutno to ovako izgleda. Sledece godine ce se morati sve povaditi i srediti kabinet kako treba, drvo ocigledno nije bilo osuseno u meri kojoj je trebalo pa posle skoro 3 godine u zatvorenom prostoru se ipak osusilo malo pa se ocrtavaju "cepici".
  18. Prvi par smo nabavili pre 2 godine, i sviraju u malim kutijama. Male kutije su skoro pa zavrsene, skretnica barem jeste, nedavno je iskompletirana sa Mundorfovim elementima (kondenzatori i otpornici - utisavanje i omska korekcija) Supreme serije, sada bi valjalo jos samo neke WBT konektora staviti i to je to, za nesto vise u kucnim uslovima mislim da je tesko ostvarljivo. Sam T330D u odnosu na D260 deluje kao da nema dodirnih tacaka. D260 u odnosu na njega deluje nazubljeno, prstavo, nekotrolisano, u nekim situacijama se cak i ne cuju neke stvari sto T330D odsvira, ili su barem jako potisnute. Sama prostornost zvuka je takodje siromasna u poredjenju. Ja licno nisam ocekivao toliku razliku, ocekivao sam unapredjenje, ali ne u ovoj meri.
  19. Skoro da smo izdrzali celih godinu dana Treba da stigne do praznika, pa cemo videti da li ce biti potrebe za sredjivanjem prednje ploce, posto nije u savrsenom stanju kao u prethodnom slucaju. Uzasno je tesko doci do para 330-tki, tako da smo pristali i na ovu opciju, istestiran je, snimljen, sve je unutar fabrickih vrednosti, tako da ne bi trebalo da bude ikakvih problema, cisto malo kozmeticke prirode.
  20. Evo par slika TU-X1, stigao je kasno sinoc, za par dana kada se slegne zvuk cu napisati utiske. Ali ono sto je ocigledno posle prvog ukljucivanja jeste da je klasa iznad TU-919 (sto mi je bilo tesko za poverovati), dok 717 i 719 jednostavno nemaju sta da traze tu. Gledajuci specifikacije na papiru izmedju gore navedenih covek jednostavno ne moze da pretpostavi da ce razlika biti bas tolika u realnom radu. U svakom slucaju, novi svet FM-a.
  21. Stigla jos jedna, dugo ocekivana, prinova. TU-X1 (stize za koju nedelju, ovo cisto slika od strane prodavca)
  22. DIY, da kazem sklopljeno u sendvic, 4 vertikalna navojna vretena, inoxni "distanceri" i same drvene police, plus deo za ploce, i sve je modularno, tako da po potrebi se moze menjati odnos visina, rasporeda i sl.
  23. Poklopac je Pro-Ject-ov, evo linka http://www.project-audio.com/main.php?prod=coverit&cat=accessories&lang=en a kupljen je preko domaceg distributera, ako se ne varam AV Impuls http://www.avimpuls.com/# Trebalo je neko vreme dok nije stigao, mislim i vise od mesec dana.
  24. Ipak se stavio novi lift, kao i anti-skating na VPI-a
×
×
  • Create New...