Jump to content


Tinker

Novi članovi
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Tinker

  1. Nedavno sam regiostrovao da je Mundorf izbacio na tržište žicu koja je legura bakra, srebra, i zlata, a pod trgovačkim imenom Mundorf MConnect CAW Copper Angelique Wire. Da li je neko imao priliku da proba ovu žicu? Imao sam priliku da koristim Mundorfove otpornike i kondenzatore za upgrade skretnica u zvučnicima tako da mi je ova žica prava intriga.
  2. U ovoj temi se javlja nekoliko različitih pojmova. Prva je CENA, druga je VREDNOST, i treća je LIČNA UPOTREBNA VREDNOST. O tome su napisane mnoge pametne knjige poput "Bogatstva Naroda" Adama Smita još u Bahovo vreme. Cena može da bude svakakva, i pitanje te gde, kada, na kom tržištu, i pod kojim uslovima. Činjenica je da se glavne svetske valute štampaju u ogromnpj količini i neki slojevi imaju pristup velikom novcu, što je jedan od razloga ovako ludačkog skoka cena HI-FI uređaja.
  3. Ranije sam pisao o tome da sam najbolji utisak o doprinosu VBS bakra imao na strujnom delu, posebno vezano za strujne konektore. Od I.C. sam pre oko 6 meseci napravio jedan sa Neotech XLR konektorima, (običan kvalitet od Neotecha), koristeći po dve žice 0,5-mm po 1 polu. Kod mene je rezultat bio dobar, i to radi tako kako je stavljeno. Kakav bi bio rezultat da sam stavio neke druge XLR konektore, ne znam. Wireworld mi se čini kao dobra opcija.
  4. Vezano za monokristalne interkonekt kablove, i (RCA) konektore, moje iskustvo je RCA ili XLR konektori treba da budu od monokristalnog bakra (ako je žica od bakra) da bi IC bio maksimalno dobar. U protivnom, ako je RCA npr. od neke drugog materijala, onda se taj deo (činč) ponaša kao filter. Ja sam koristio Neotech-ov najbolji interkonekt kabl od UPOCC bakra, NEI-3001, u dužem vremenskom periodu, prvo sa RCA konektorima koje sam dobio u Kanibalu (N.Beograd), da bi kasnije stavio druge RCA konektore od Neotecha od OFC bakra, i odmah sam dobio mnogo bolji rezultat. Nezgodacija je u tome što RCA ili XLR konektori od monokristalnog bakra imaju prilično veliku cenu, pa kada se doda i cena kabla, i nije neka baš budžetska varijanta. @miletrosak Mogu da se složim sa kolegom po pitanju KLE konektora, posebno onih skupljih i najboljih varijanti. Ja sam kombinovao sa srebrnom žicom (odnosno sa dve ili tri žice različitih dimenzija po kontaktu), i u mom sistemu to radi odlično. Jedan interkonekt sam napravio pre više od pola godine sa žicom koju je Andrej tretirao (na svoj način) a konektori su standardni XLR konektori od firme Neotech. Rezultat; vrlo dobar. Za napomenu, stavio sam po dve žice na jedan kontakt, jer preferiram da po jednom kontaktu minimalni ukupni presek bude 0,5-mm2.
  5. Hvala kolegi @Willi-ju Studer-u na informaciji o još jednom brandu koji nudi kablove sa Upocc bakrom, a koji izgleda nije preskup - bar što se tiče onih startnih modela. Bilo bi interesantno probati njihove napojne kablove koji su od Upocc bakra. Hteo bi ovde da dodam vezano za upotrebu Andrejevih žica, da su se lepo pokazale unutar pojačala (u mom slučaju to su Quad monoblokovi), gde sam promenio strujne žice od šasijskog IECa do trafoa. Ova varijanta je bila bolja od Neotech Ultra pure OFC žica 4 mm2, koje sam imao na tom mestu, a što je opet bilo bolje od onih žica koje je Quad originalno stavio. Andrejeve žice sam stavio takođe na izlaznom delu signala sve do XLRa na šasiji. I ovo je dovelo do poboljšanja zvuka, koji se manifestuje, osim sa boljim basom i lepšim srednjim delom, sa doživljajem veće mirnoće. Bez želje da zamaram druge sa mojim ličnim idejama, (iako sam pre 50 godina 4 godine gulio klupu u školi Nikola Tesla), mislim da bakar koji Izlazi iz Andrejeve radionice fino prenosi oscilacije, ili na takav način da to, osim što se neke frekvencije bolje čuju, više prija ušima nego neke druge žice. Nije naravno sve ni u žicama, već i u izloaciji, debljini žice, a i nekim drugim stvarima. Sa te strane potpuno razumem Dražin entuzijazam što se tiče Andrejevih žica, i ukoliko nemate obilje novca da trošite na najskuplje brandove (niko vam inače ne garantuje da će to "da legne" na vaš sistem), ovo sa Andrejevim žicama je jedna vrlo, vrlo interesantna opcija posebno za one viče DIY varijantama.
  6. Monokristalni bakar, kao i monokristalno srebro su nam poznati već više godina unazad pre svega kroz produkciju Tajvanske fabrike Wan Lung Electric Wire & Cable Mfg., Co., Ltd. koja radi kablove za mnoge svetske brendove. O tehnologiji koju je ponudio profesor Ohno dosta je pisano i ne bih ovde ponavljao. Što se tiče bakra, žica i delova koje proizvodi Andrej, probao sam više stvari u proteklih godinu dana i mogu reći da su moje impresije vrlo pozitivne, posebno se to odnosi na kontakte za šuko i IEC, u kombinaciji sa strujnim kablom od monokristalnog bakra (Neotech/Wan Lung). Ovo je posebno važno zbog toga što je kvalitet strujnog/napojnog kabla od vrhunske važnosti za rad hi-fi sistema, posebno kod pretpojačala i pojačala. Sa druge strane kvalitet materijala koji se koristi standardno kod šuko utikača i IEC utikača nije najčešće na visini - posebno u zvučnom smislu, i kada uporedite sa UPOCC kablom npr. Iako ja ne bih Andrejeve proizvode nazvao monokristalnim bakrom, takve potvrde nemamo, od njega smo dobili vrlo zanimljive stvari koje definitivno poboljšavaju zvučnu sliku ako se pravilno upotrebe.
  7. Postavljati dualitet Objektivno-Subjektivno, i opredeljivati se na jednu ili drugu stranu, nije mnogo korisno. U stvarnosti "objektivnost" ne možete postići dok god se radi o Subjektu, odnosno čoveku. Izbalansiran stav, iskusnong muzičara, snimatelja, pa i posvećenog slušaoca, sasvim je druga stvar. Nema tu ničeg "objektivnog". U svakom poslu postoje standardi, ali ako uđete dublje u tu priču nalazite bogatstvo različitosti, pa i pristupa muzici, ili konceptu zvuka koji proizvodi neka tehnička sprava za reprodukciju zvuka.
×
×
  • Create New...