Jump to content


anjamen_69k1

Članovi
  • Posts

    29
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by anjamen_69k1

  1. Ljudi, hvala svima puno!! Hahhaha, da baš, mora da "doprinose" zvuku.
  2. Svi mi smo dali prijedlog kako da riješi problem na postojećim zvučnicima, jer nigdje nije spomenuo mogućnost zamjene zvučnika. Svejedno, nadam se da ste sada obojica zadovoljni sa novim zvučnicima. PS. Tek sada, iz priložene slike, vidim da je mogućnost manipulacije akustikom prostorije ograničena, pa je ovo možda i najbolje rječenje u odnosu na uloženo-dobijeno. Što se tiče videa, video sam već gledao. Ne bih više ulazio u dalju diskusiju, pošto nema svrhe, jer je problem riješen zamjenom zvučnika, a mi samo trošimo vrijeme (svoje i tuđe) bespotrebno.
  3. A ne, niste me shvatili. Ne tražim širm, tj. žičani pleteni oklop. Tražim platnenu pletenu izolaciju - radi estetike...q
  4. Ma dajte ljudi, kakvo skraćivanje cijevi i štelovanje. Čovjek je kupio originalne zvučnike, ne zeli da mijenja njegove karakteristikei da se zajebava, već trazi rješenje za svoj provlem. Problem uzrokuje blizina zvučnika zidu i prevelika refleksija basa. Najbezbolnije rješenje, ukoliko ne zeli da čačka oko zvučnika, jeste postavljanje zvučno-apsorpcionog panela na zid iza zvučnika. Paneli će upiti zvučne talase i neće biti nepoželjne refleksije. Takve stvari se mogu naći povoljno, ne mora baš biti hi-end da bi završile posao.
  5. Dao sam se u majstorluke. Hoću da napravim svoj interconnect kabl. Osnova: koaksijalni licnasti provodnik (La Grange) i RCA konektori na krajevima. E sad, nakon završetka posla planiram da preko njih navučem pleteno platno, pletivo, pletenice, kako ko zove... I da ih prošijem. (Ili mozda kablove upletem jedan oko drugog, pa onda samo navučem). Zanima me gdje gdje mogu naći takvu izolaciju i kako se ona uopšte zove, pošto kad na netu ukucam "pletenice za kablove" obično u rezultatima dobijem pletenice za zvučnike?
  6. Eventualno mozeš uzeti višestruki prekidač i uvezati ga tako da kad je na poziciji 1 rade zvučnici u kući, a kada je na poziciji 2 rade zvučnici na terasi, na poziciji 0 zna se šta treba da bude. Pošto ti je stereo sistem, trebaće ti 2 takva prekidača. I obavezno kada prebacuješ sa jednih na druge smanji jačinu zvuka na pojačalu. Ovo ti je najbolje rješenje i lako je izvodio. Ako nisi vješt sa strujom, zovni nekog prijatelja koji jeste ili majstora.
  7. Ovdje je problem druge prirode, koliko god da zaguši bas, on će svejedno da se reflektuje. A što se tiče ekvilazera, to uopšte nije loša stvar. Preko njega moze jako fino da se podesi zvuk. Dosta jeftinije rješenje od skupih "specijalnih" napojnih kablova, interkonekt kablova, raznih osigurača i kojekakvih gluposti...
  8. HDMI kabl osim signala za video, šalje i audio signal. A problem možeš riješiti jako jednostavno i to na dva načina. 1. Pronađi na poleđini (ili bokovima) TV-a izlaze za audio. Ustanovi koja vrsta kopčanja je u pitanju (obično je RCA), kupi kabl odgovarajuće dužine, poveži i šibaj. Na ovaj način moći ćeš da koristiš i zvučnike sa TV-a kao neke centralne. 2. Kupi kabl odgovarajuće dužine sa 3,5mm džekom na RCA. 3,5mm kopčaš u izlaz za slušalice, a drugi kraj na ulaze risivera. I to je to. Samo što na ovaj način nećeš moći da koristiš zvučnik od TV-a, jer misli da si ukopčao slušalice, pa njegovi zvučnici idu na stand-by. Ima tu još načina, ali o tome ću ako bude bilo potrebe. Zavisi da li risirer koristiš u stereo ili surround modu.
  9. Jesi li probao da postaviš zvučno apsorpcione panele na zid iza zvučnika? Postoje i oni koji su specijalno namijenjeni za basove i subove...
  10. Da, zato sam ga i pitao da li mu se probijanje desilo samo jednom ili svaki put kada podesava jacinu zvuka na pojacalu. Pošto gramofon daje konstantan izlazni napon, koji je uvijek isti bez obzira koliko se pojacavala/smanjivala jacina zvuka na pojacalu. Iz toga sam zakljucio da nije gramofon u pitanju ili kablovi. Ali svakak da je i to vrlo moguce. Ja mu samo dajem prijedloge sta moze sam da uradi, posto koliko sam zakljucio nije vjest sa elektronikom.
  11. Onda kabl od gramofona nije u pitanju, jer bi ti se u protivnom prekidi javljali i bez diranja potenciometra. Moguće da je potenciometar u pitanju. Isključi pojačalo sa napajanja, skini mu poklopac i natopi unutrašnjost potenciometra za podešavanje jačine zvuka Brake Cleaner-om (to možeš naći na svakoj benzinskoj stanici) sačekaj malo, a zatim par 10-15 puta provrti (min-max) i ispuši ga kompresorom ili kompresovanim vazduhom u spreju (takođe ima na benzinskim stanicama), ponovi postupak još 1-2 puta, dobro ga ispuši i ostavi pojačalo da se u potpunosti osuši preko noći. Brake Cleaner je bolji od WD-40 iz razloga što nakon što ispari za sobom ne ostavlja masne tragove. Ja više ne znam šta da ti radim, ako ni ovo ne upali, onda kod majstora i nema druge... Sretno!
  12. Samo još da te pitam, da li svaki put kad pojacavas, u jednom momentu zvucnici prodade kao ludi ili ti se to desilo samo jednom?
  13. Pa sigurno da ima, i vjerovatno se može srediti, ali utvrđivanje kvara ovako preko interneta ide jako teško. Dali smo ti prijedloge u slučaju da je neki manji problem, koji možeš i sam riješiti. Ali pošto je očigledno nešto komplikovanije u pitanju, a ni ti nisi vješt sa elektronikom, ovdje više ne vrijedi diskutovati bez da se kompletna situacija ne odnese direkno majstoru.
  14. Odma dođe, samo da vam odem kod WeCe po kolače, a ponijeću vam i tubu.
  15. Hvala na pomoći. Samo bih još nešto dodao, pošto ste me podsjetili. Englezi imaju jednu izreku koja glasi: “Ako nije pokvareno, ne popravljaj!”
  16. Ljudi, hvala vam mnogo na odgovorima. A slike okačim, čim prije
  17. BTW, zašto bih ja bilo koga ubjeđivao u nešto što je odavno naučno dokazano? Riječi ne mislim bespoterbno trošiti na ljude koji ne žele da saslušaju, ako nekoga nešto interesuje, uz malo truda može lako da se informiše. Mene više zanima gdje su ispitivanja koja dokazuju blagodati napojnih kablova o kojima oni pričaju? Dakle, ispitivanje koje je izvršeno u nekoj priznatoj ustanovi. I gdje su standardi tih kablova?
  18. Persirao sam, nisam mislio na množinu. Ne znam zašto se prolanazite? Možda zato što razmišljate kao on? Sada sam persirao SUROKVIL-u... čisto da ne dođe do zabune
  19. A da li ste Vi slušali? I ukoliko jeste, recite mi na koji tip UPS-a je bio spojen audio sistem? Jedino sa "on-line" tipom UPS-a audio sistem može lijepo i stabilno da radi. To je UPS sa dvostukom konverzijom (AC to DC, zatim DC to AC). Bilo koji drugi tip UPS-a (off-line/stand-by ili line interactive), ne bih preporučio. Da li Vi znate šta je to naizmjenična struja i kako na grafiku izgleda njena sinusoida? Kako izgleda stabilna, a kako nestabilna sinusoida? Kako izgleda kada na sinusoidi imamo šum? Sve ove smetnje većina novih pojačala neutrališe pomoću raznoraznih filtera i stabilizatora napona koji su integrisani u samo pojačalo. Naravno, svaka od ovih komponenti ima svoje limite, pa ne može baš uvijek da nepravilnu sinusoidu "ispegla" do savršenstva. Tu do izražaja dolazi gore navedeni UPS, pogotovo kod starih pojačala. ALI, jedno VELIKO ALI. Ako je Vaš napon iz gradske mreže već stabilan, onda UPS neće imati šta da "ispegla", a Vi nećete osjetiti ama baš nikakvu razliku. Naravno, s vremena na vrijeme napon postane nestabilan, pa je zato važno zaštititi osjetljive komponente sa UPS uređajem. A što se tiče napojnih kablova, stvarno ne razumijem na koji način mogu da doprinesu boljem zvuku!? Sve i da taj kabl čini neko čudo, svjejedno će struja koja prođe kroz njega biti filtrinana i ispeglana uz pomoć već navedenih komponenti integrisanih u samo pojačalo Odgledao sam par videa gdje se koriste različiti napojni kablovi. Kod nekih sam primijetio da kako se napojni kabl "promijeni", nekim čudom se mijenja i nivo šuma koji dolazi iz mikrofona kojim je snimljena kompletna situacija, što me navodi na zaključak da je zvuk dorađivan kasnije u postprodukciji. A kod ovih drugih, gdje (nadam se) niko nije editovao zvuk u produkciji, nisam osjetio ama baš nikakvu razliku koja bi vrijedila novca uloženog u te kablove. Eto toliko od mene.
  20. Pametnom dosta! Ako baš želite stabilno napajanje za vaše muzičke uređaje, onda umjesto da bacite pare na raznorazne skupocjene napojne kablove, uzmite dobru UPS napojnu jedinicu. A u izboru UPS-a mogao bi vam pomoći ovaj video:
  21. Slično, to je bass drajver od SONY-jeve serije SS-G5D; kod mene je u pitanju model SS-G5 (bez "D" na kraju).
  22. Slažem se i istog sam mišljenja, jer po nekoj mojoj logici nakon kraćeg istraživanja mislim da bi to bio bolji izbor od originalnog vješanja. Samo, može li i objašnjenje zašto baš ovo vješanje? Čisto da vidim da li razmišljam ispravno?
  23. Jedna ispravka: U slučaju 2.a mislio sam na to da zamijeniš kabl kojim povezuješ gramofon sa pojačalom.
×
×
  • Create New...