Jump to content


VBS Audio

Članovi
  • Posts

    32
  • Joined

Recent Profile Visitors

1,758 profile views

VBS Audio's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Dedicated
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

  1. Delijo, hajde opusti se malo, zasto se toliko nerviras? Jel to ti i ja imamo neki problem? Ako ima, kazi sta je u pitanju, pa da to razresimo. Prozivas me javno sa podsmehom, bez ikakvog razloga. Ne znas ni ko sam ni sta sam, niti sam ti sta lose uradio. Odakle ti momak hrabrost? I sta tebe briga za moje privatne stvari? Hajde otkaci se od mene.
  2. Ma kakva bre nauka, ja to sve ofrlje. To moze bilo ko u garazi. Pogledam odokativno i to je to, ne treba nikakva laboratorija. Posle to ljudi kupe, a ja se od toga obogatim. Eto, da otklonim dileme
  3. evo , tu su vrednosti provodljivosti razlicitih materijala : Single-crystal Ag, doped with 3 mol% Cu 1.35 127% Single-crystal Cu, further processed[6] 1.472 117.1% Single-crystal Ag 1.49 115.4% Single-crystal Cu 1.52 113.4% High purity Ag wire (polycrystalline) 1.59 108% High purity Cu wire (polycrystalline) 1.67 ˃103% Sto se tice audio signala, tu igraju ulogu jos mnoge druge stvari osim podataka o provodljivosti i velicini zrna. U sustini, sto veca zrna, time bolja situacija, posto su granice zrna izvor distorzije signala. Malo kompleksnija je ovde nauka u pitanju od one koja se izucava u srednjoj skoli. Sto se tice velicine kristala, nisu sve zice u istom kvalitetu radjene, svaka ima drugacije osobine. Koga bas interesuju takva merenja, to moze da se uradi , ali se takva merenja dodatno naplacuju. Pretpostavljam, za clanove ovog foruma, najmerodavniji je slusni test. Vecini razna merenja ne govore mnogo, znaci treba probati kako to radi. Za kraj da napomenem, sve ove stvari su vec odavno izmerene i poznate, postoje podaci u strucnoj literaturi, pa koga to zanima, moze potraziti.
  4. Eto napravih gresku u prethodnom postu pa da ispravim, nije OCC nego LC-OFC(monokristal) priblizno 220 zrna , OCC ima znatno duza zrna.
  5. Evo ovako nekako, OFHC - kristal dugog zrna priblizno 1300 zrna po metru OCC - Ekstra dugacka zrna priblizno 220 zrna po metru VBS zica nije slicna stvar, drugacija tekstura je u pitanju, dosta mali broj zrna po metru, to bi bilo ukratko.
  6. Evo , ovde ima dosta toga ukratko, ko ume da rastumaci ovo, bice mu jasno po nesto https://rpi.edu/dept/phys/Dept2/ScIT/Fran/OLD/TiplerMoscaPhsics5ech38.pdf
  7. Upravo tako, nije to ista stvar, ne mogu sad to bas tako jednostavno da objasnim, u pitanju je strucna tematika , pa da ne smaram, ali bih samo rekao da sam zicu napravio za svoje potrebe prvenstveno, posto mi kupovna occ zica nije bila dovoljno dobra.
  8. Pitanje kog kvaliteta je taj bakar, nije svaki bakar isti. Veruj mi na rec, vrlo sam upucen u materiju.
  9. Evo ja imam na krovu vec 50 godina bakarne pokrivke na dimnjaku, nisu ni pocele da zelene.Poslacu ti slike.
  10. Izvini, odakle ti to da zicu ne treba izolovati? Ja to nisam nigde rekao. Opste je pozanata stvar da je monokristalni bakar izuzetno otporan na oksidaciju, proticala struja ili ne kroz njega. Evo na primer, ja na nekim mestima u mojim uredjajima imam neizolovanu zicu vec skoro pa 2 godine, nikakva oksidacija nija na pomolu. Uostalom niko tebe ne tera da koristis takve stvari u svom sistemu, tako da ne vidim svrhu ove polemike.
  11. Uzmimo na primer krov od obicnog bakra, treba sigurno jedno petnaest godina da pocne da tamni malo, za zelenu patinu potrebno je dosta duze vremena. Za monokristalni bakar to je vreme znatno duze pod takvim uslovima.
  12. Da bi se to napravilo (patina), audio uredjaje potrebno je drzati napolju , na kisi obavezno, nekih 40-50 godina, pa ce onda po malo krenuti.
  13. Ja sam tu koristio buzir od svile ili pamuka, moze i teflonski, nema potrebe za lakom, zica i da stoji gola nece oksidirati, evo kod mene stoji par godina i nista, dobije crvenkastu boju bakra i to je to.Tako i sa konektorima, znaci veca je steta pozlata ili posrebrenje nego neki mikronski sloj oksida, na mestu kontakta on se uglavnom izgrebe pri zatezanju.
  14. Ako je zica u pitanju, moze se stavljati u razlicite izolacije, po potrebi. Izolacija utice na propagaciju em talasa. Kada su u pitanju razni konektori, tu ne mozemo upotrebljavati lak za zicu, u tom slucaju ne bismo imaki kontakt.
×
×
  • Create New...