Jump to content


Zippo018

Novi Ĩlanovi
  • Posts

    16
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Zippo018

  1. Mislim da nema potrebe da sve iz pocetka radim, vec sam poceo da izvodim racunicu za BR, na push-pull cu dobiti na prostoru, ali izgubicu efikasnost dosta, inace ove kutije nece biti portabilne, gde ih stavim tu ce i da ostanu, pa mi litraza i nije bitna toliko, a prostora u sobi imam dovoljno... Sto se tice ucvrscivanja, odustao sam od varijante da stavljam bitumen vec da umesto njega izlijem fiberglasom unutrasnjost kutije i ojacam coske uglovima, sa fiberom sam vec radio, za dampiranje je fenomenalan jer poprilicno ''ukruti'' kutiju, bukvalno je tvrd kao kamen kad stegne, a pritom je lagan. Samo sto je sljapav posao, oduzece vise vremena, ali isplati se...
  2. Taj vrh cu da resim sa 31 band EQ nakon merenja kutije i bice kako treba, nadam se...
  3. Ovako cu da odradim, a ovih dana cu naruciti mikrofon sa onog linka sto ste mi poslali da bi sve to izmerio posle, postavicu slike kad zavrsim...
  4. Jos jedna stvar, da li treba da uracunam u litrazu i damping(stavio bi azmafon i premazao kutije bitumenom), ili samo litrazu drajvera i cevke?
  5. Hvala giZ_Mo, znaci 150L ce biti ok za 2 sbx2530...
  6. Slazem se, zato sam i uzeo 4 komada, da malo povecam SPL, ne planiram ja njih da koristim napolje ili u neke velike prostorije, mislim da za moju sobu ima da budu prilicno glasni, pogotovo u BR kutiji. Mada uglavnom slusam normalno muziku, ali eto nekad se sakupi drustvo i potreba za glasnom muzikom je veca. Zato pokusavam da nadjem neki balans, kad sviraju tiho da imaju solidan zvuk, a da mogu i da ih pojacam bez neke vece opasnosti od ostecenja, a i nemam zenu da me izmasira, pa moram da koristim niskotonce.
  7. U 70% slucajeva slusam normalno, ali ostalih 30% su zurke, znaci moraju da izdrze malo vece opterecenje, zato pitam na koliko bi bilo najbolje da podesim kutiju da ih ne bi ostetio, kad je zurka kvalitet mi i nije bitan, samo kad slusam tiho...
  8. Subsonic filter ili ti high pass filter za bas, kao zastita....
  9. Upravo tako sam i merio na ovim grafikonima, a pricvrsceni su bili stegama... Da, bice 3-way, podesicu ga onda da ide do 250Hz... Odlucio sam se za 2 ovakve kutije, samo nisam siguran na koliko da gadjam Fb i F3, ako podesim nisko postoji velika sansa da cu da ih unistim kad ih poguram jace, opet sa druge strane ce da se javi veliki peak ako ih podesim visoko. Pokusavam da nadjem neku 'zlatnu' sredinu, neki balans izmedju snage i kvaliteta...pretpostavljam da ce mi trebati i subsonic filter, pa po potrebi ON/OFF i da kutija bude podesena nisko ili varijanta da se podesi vislje pa taj peak da se resi softverski, EQ... PS Mislim da sam malo preterao sa 4 zvucnika za ~25 kvadrata sobu, ali sta je-tu je. I da, Veliko HVALA na savetima i pomoc u izgradnji!
  10. Merio sam ih ponovo, ali ovaj put sam ih postavio vertikalno da stoje, i za merenje Vas koristio sam ''zivu'' gumu, odlicno se oblikuje i lepi za membranu. Q parametri su malo nizi kad se postave horizontalno... Drugi zvucnik odstupa malo vise, ali mozda zbog toga jer ga nisam ''razradio'' dovoljno. Nisam siguran na koliko da ih rezem, 80/125/250...jel bi imao vecu efikasnost ako bi izrezao recimo na 80 u odnosu na 250?
  11. Thiele-Small parameters: Fs = 31.51 Hz Re = 7.00 ohms[dc] Le = 557.36 uH L2 = 1994.53 uH R2 = 40.49 ohms Qt = 0.41 Qes = 0.45 Qms = 4.96 Mms = 56.85 grams Rms = 2.268858 kg/s Cms = 0.000449 m/N Vas = 80.00 liters Sd= 356.33 cm^2 Bl = 13.220166 Tm ETA = 0.53 % Lp(2.83V/1m) = 89.96 dB Added Mass Method: Added mass = 39.45 grams Diameter= 21.30 cm Ovo sam dobio, e sad koliko je tacno...:)
  12. Hvala na predlogu, interesantna kutija, ali bi ja radije da niskotonci budu zasebno, mislim da bi u tom slucaju imao vise mogucnosti za pozicioniranje zvucnika. A podesavanje bi bilo nesto ovako: Ili mozda malo manja litraza...
  13. Eh, kako god se okrene nije dobro :), sad po ovome ako sam dobro razumeo ispada kao da ima 1 zvucnik samo sa drugacijim parametrima i manjom kutijom, znaci osetljivost bi bila oko 93db-a? Izmerio sam Fs koji je 30hz tacno koliko pise u njihovim spec, merio sam tako sto sam zvucnik okacio da visi, stavio 10ohm-a otpornik u seriji i merio pad napona(koristio sam telefon kao generator). E sad, za merenje Vas, imam vagu koja meri u 0.01g ali sta staviti na membranu i koju tezinu, jel ok da se stavlja pirinac, mnogi mere tako?
  14. Aha ok, ja sam mislio da se paralelnom vezom zvucnika smanjuje Qts, ali sad videh da Qts ostaje isti nebitno da li su vezani paralelno ili serijski, steta..:) Nista, kad ih budem premerio videcu koliko odstpaju, ako je Qts mnogo iznad 0.4, pravicu kompresionu kutiju i to je to, mada bi voleo da je 0.4 hehe. Ma ja sam ih povezao na izlaz za sub sa 5.1 pojacala koje je inace namenjeno za 8ohm-a pa sam ga malo isstresirao, a sklopicu pojacalo za ove zvucnike, uzecu one ''kitove'' sa alixpress-a, kombinacija L7 i L15 pojacala, L15 za subove, L7 za visoke i srednje(u pitanju je mosfet AB klase sa IRFP240) Ovaj model Pioneera ima DSP, gledao sam na yt neki Rusi su ga testirali, samo ne znam koji proc je u pitanju. Mozda 4x50w muzicka snaga, inace su oko 4x25w rms sa 10% distorzije, mada ja necu da kacim zvucnike na njega, sluzice mi samo kao pretpojacivac, a na RCA izlazima daje po 2v rms...
  15. Da, podatke sam samo prepisao, videcu kad budem imao vremena da ih premerim...kao preamp trenutno cu da koristim DEH-S510BT(dsp sa 3-way skretnicom) dok se ne sakupi za miniDSP. Imam pitanje vezano za impedansu, da li ce biti razlike u kvalitetu ako sviraju na 8ohm-a ili paralelno na 4ohm-a, jer sam primetio da je zvuk malo losiji kad ih vezem paralelno ili je to do mog pojacala koje se muci na 4ohm-a?
  16. Pozdrav svima! Odlucih da i ja napravim neki stereo sistem za moju sobu koja je inace nekih 25 kvadrata, u planu su mi 3-way kutije i 6-kanalno pojacalo s'obzirom da cu da koristim aktivnu skretnicu ali o pojacalu malo kasnije, jer se nema para za sve odjednom. :) Za pocetak sam resio da odradim kutije za niskotonce, imam 2 SBX2530, a uskoro cu da uzmem jos 2 kako bi pojacao izlaz jos malo i mislim da ce po 2 zvucnika u kutiji svirati bolje BR(EBP sa 1=68, sa 2=136), jesam li u pravu? Inace nemam bas iskustva u proracunavanju pa mi je potrebna mala pomoc oko istog, a sto se tice samog pravljenja kutija, to ce mi biti najmanji problem jer vec dugo radim namestaj po meri, imam uslova da napravim kutiju kakvog god oblika zelim, samo se plasim da zbog proracuna ne omasim dosta najvaznije parametre...kutije bi bile neke srednje osetljivosti, oko 93db, pokusavam da nadjem neki kompromis kvalitet zvuka/snaga...Sto se tice srednjih i visokih uzeo bi nesto kvalitetnije tipa eminence, eighteen sound, celestion...ali otom-potom. :) TS za SBX2530: Fs = 30hz Spl = 90db Qms = 5,30 Qes = 0,44 Qts = 0,40 Vas = 103.30l Mms = 48,42g Kako vam izgleda ovo: Box-port design test , ne znam na koliko da ''gadjam'' F3/Fb, nije li F3 na 35hz suvise nisko, jer ne bi voleo da ih sprzim kad pojacam malo glasnije, ili je mozda pametnije da se ubaci i subsonic filter od 24db takodje na 35hz?
×
×
  • Create New...