Jump to content


bojan87

Članovi
  • Posts

    34
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by bojan87

  1. Aktuelno. Popust za forumaše.
  2. Naravno, razumem, nije mi ni sporna cena njihovih skretnica sama za sebe i verujem da su komponente dobre i koštaju, koliko kada se to poredi sa samom cenom zvučnika i fabričkim kvalitetom tih zvučnika. Baš me interesuje koliko je to opravdana investicija, mada znam da je to u ovom hobiju diskutabilno. Da li je možda Deni stvarno našao taj neki prostor u klasi zvučnika od 1000E do 2000E, gde se možda nedovoljno ulaže u razvoj skretnice i komponente, a nadogradnja daje izuzetno dobre rezultate pa to koristi, jer čini mi se da se uglavnom radi o popularnim hvaljenim modelima tog ranga (Focal Aria 906, Wharfedale Linton, Dynaudio Special 40 itd...). Ima tu naravno i nadogradnji za starije modele, a ima i nadogradnji skupljih od same cene zvučnika - Elac Debut 2.0 oko 400$ par, a nadogradnja 580$.
  3. Iskreno, ja sam mislio da je cena proizvodnje (materijal i rad) bliže 10-20% od prodajne cene, tako da ako je 25-30% tim bolje po kupce. Sa druge strane, neke od ovih nadogradnji skretnica koje radi GR-Research su u poređenju sa cenom samih zvučnika malo jače, pa mi se čini da se i tu sve vrti oko njihove prodaje pa da i oni navode na svoju vodenicu na svom youtube kanalu. Wharfedale Linton zvučnici su 1500$ u US, a nadogradnja skretnice 1030$. Da uzmemo i optimističnih 30% od prodajne cene zvučnika da je cena materijala, to je 450$. Iako Deni kaže da se oni ne ugrađuju u cenu skretnice, da je to cena samo materijala, recimo da je 20% trošak razvoja skretnice i da ide još 10% preko za njih, što ostavlja da je od 1030$, materijal 70%, znači oko 700$. Da li je opravdano da se na zvučnik gde je cena u ukupnog materijala u najboljem slučaju 450$ doda još 700$ vrednosti materijala skretnice i da li poboljšanje može da opravda ulaganje još skoro 70% od same prodajne cene zvučnika.
  4. Buchardt S400 Mk1 skretnica - cena zvučnika je bila ista ili barem približna kao Mk2. Na par mesta sam zakačio da su prozivani za komponente da su jeftine itd iako su uglavnom same zvučnike hvalili. Onda su ponudili nadograđenu skretnicu za Mk1 po ceni od 500-600E (za par) sa boljim komponentama. Onda su za Mk2 uradili novu skretnicu sa boljim komponentama od originalne Mk1. Pošto postoji razlika i u wooferu između Mk1 i Mk2, dimenzijama i izradi kabineta, reznoj frekvenciji i samom dizajnu skretnice, ne znam koliko je sam kvalitet komponenata skretnice doprineo nekom poboljšanju. Svakako su, s obzirom da ih i mi navodimo ovde kao pozitivan primer, uspeli u nekom pogledu, dobili su barem reklamu umesto poneke prozivke.
  5. Snizena cena za forumase - 1200E.
  6. Na prodaju vrhunski bookshelf zvučnici Buchardt S400 u drvenom furniru. Stari su 2.5 godine, u odličnom su stanju, jedan zvučnik ima malu peckicu na jednoj ivici, prikazano na slikama, naravno u upotrebi neprimetno. U garanciji su još 7.5 godina. Nažalost nemam originalnu ambalažu, pa je proba i lično preuzimanje u Kragujevcu poželjno. Cena 1300E. Kontakt PP. Link za slike u visokoj rezoluciji: https://postimg.cc/gallery/jDF0Lmc Osnovne specifikacije Operating principle - 2-way passive radiator system Tweeter - 1 x 0,74" Custom fine weave soft fabric textile with CDC aluminum waveguide Mid/woofer - 1 x 6" Linear long stroke paper cone Passive Radiator - 1 x 5x8" Long stroke passive radiator Impedance - 4 ohms Sensitivity - 87 dB Frequency response - 33 - 40.000 Hz +/- 3dB (in-room) Crossover point - 1800hz Power recommendation - 40 - 200 W Measurements (h x w x d) - 365 x 180 x 280 mm (14.4” x 7” x 11” ) Weight - 7.5 kg each / 16.7 kg shipped Detaljne specifikacije: https://buchardtaudio. com/pages/s400-detailed-description
  7. bojan87

    Šta se sluša ?

    Odlična svirka za nedeljno popodne. https://tidal.com/browse/album/105885790
  8. Ja sam imao baš kombinaciju CXA81 i CXN v2, pošto mi je hifi u dnevnoj sobi, kompromis je da ima i nekog vizuelnog uklapanja, pa sam tako birao pojačalo i strimer, da ne bi bila gomila različitih uređaja. Meni je ta kombinacija bila super, prvenstveno zbog CXN strimera koji se lagano koristi i ima odlične opcije povezivanja. Nisam koristio balansiranu vezu, povezani su bili nebalansiranom vezom, znači koristio se DAC CXN strimera. Zvučnici su bili Dali Zensor 5, fino je to zvučalo u kompletu, ali kažem opet kod mene je bilo važno i da se uklapaju uređaji pa je to presudilo, moguće je da u tom rangu postoje bolje opcije za pojačalo.
  9. Moje najsvežije iskustvo sa Postexpressom, mada moram priznati da ni sa jednom kurirskom službom do sad nisam imao nekih problema. Paket je stigao nekako iz Novog Sada za Suboticu bez adresnice tako da mu se tu izgubio trag u sistemu, a u Subotici su onda čekali da neko priloži reklamaciju da ustanove čiji je paket, što sam ja odmah i uradio, ali prošlo je ipak još par dana dok je i reklamacija stigla do njih. Naravno, da se bilo koja od ovih pošti javljala na telefon, možda bi to ustanovili i ranije bez reklamacije popunjene u pošti Kragujevac odakle je poslat.
  10. Kupio sam kablove pre svega zato što su domaće proizvodnje i nisu bili preskupi, inače nisam imao neku ideju da nešto u sistemu poboljšavam i rešavam kablovima, nego eto drago mi je bilo da kupim od nekog ko ovde to pravi. Interkonekt nisam koristio, njega sam dobio na poklon, a nije mi bio potreban u tom trenutku i do skoro je bio kod drugara koji ga je koristio za gramofon. Zvučnički koristim trenutno, bi-wire, vidim da ima i nekih novih modela u ponudi, ne znam da li je i ovaj koji ja imam aktuelna verzija ili je nešto menjano. Nemam nažalost sa mnogo drugih da uporedim, pre tih kablova sam imao običnu neku 4mm2 OFC žicu, možda je to bio subjektivan utisak, ali tu sam čuo poboljšanja na svim poljima u odnosu na tu običnu žicu. Probao sam onaj narandžasti kabl koji je popularan ovde na forumu. Narandžasti je delovao otvorenije, ali je u mom sistemu izrazio neku oštrinu na šta nisam mogao da se naviknem pa sam presudio u korist ovog MS zvučničkog, on je zvučao tamnije i punije, ali mi je to mnogo više ležalo. Imao sam i strujni, tu nisam video neku razliku u odnosu na onaj najjeftiniji kabl koji uglavnom ide uz uređaje, konektori su bili obični iz elektro radnje, šuko je imao premasivan oklop, koji mi je smetao, pa taj kabl i nisam koristio, na kraju sam sa kupovine domaće proizvodnje prešao na izradu u svojoj režiji, ispleo nešto po nekim receptima sa foruma i sa neta, tako da je taj MS strujni ostao neiskorišćen.
  11. Pozdrav, ako "kg" u imenu stoji za Kragujevac, mogu ja da ti dam na probu interkonekt ako ti je tako lakše.
  12. bojan87

    Šta se sluša ?

    https://tidal.com/browse/album/248534613
  13. bojan87

    Šta se sluša ?

    https://tidal.com/browse/album/105780593
  14. Pozdrav, Koristim Cambridge Audio CXN v2. Od opcija, mislim da mu fali samo HDMI i bluetooth (postoji opcija da se doda BT risiver koji se kupuje odvojeno) inače su dosta ugurali u uređaj. LAN i Wifi Airplay2 Chromecast Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz 2 x USB-A ulaz za hard ili fleš (jedan napred, jedan pozadi) USB-B ulaz za PC Nebalansirani RCA i balansirani XLR izlaz Digitalni izlaz: Koaksijalni i Optički Digitalni ulaz: Koaksijalni i Optički UPnP Internet radio Displej sa podacima o trenutnoj numeri, radio stanici, većinom podešavanja itd... Gapless playback Cambridge ima svoju aplikaciju, nisam je nešto preterano koristio, jer pre svega slušam Tidal preko njihove aplikacije tj. Tidal Connect-a, ali generalno čini mi se da je Cambridge aplikacija ok kada povremeno pustim nešto sa lokalnog servera ili neki internet radio. Postoji opcija da strimer radi i kao digitalno predpojačalo, ali to nisam probao. Uređaj sam najpre uzeo jer imam pojačalo iz iste serije pa mi se to i vizuelno uklapalo i omogućava mi lakoću korišćenja kao da je u pitanju all-in-one, jer sve kontrolišem jednim daljincem, a računao sam i da postoji neka singerija između pojačala i strimera obzirom da su iz iste serije. Zvukom sam zadovoljan, nemam nekih zamerki, ali nemam ni sa čim baš da uporedim, jer sam pre toga uglavnom kao digitalni izvor koristio Chromecast na TV, Eon Box, i pre toga kineski BT risiver i FX Audio DAC. Od svega toga naravno zvuči daleko bolje na svim poljima tako da nije baš za uporediti. Ono što sam primetio je da ja barem meni nešto bolji zvuk kada koristim DAC iz strimera, nego kada digitalnim signalom idem iz strimera pa koristim DAC iz pojačala. Nisam imao prilike da ga probam uz drugo pojačalo, ali jesam uz par drugih zvučnika i ozbirom da su zvučnici svaki za sebe imali totalno drugi potpis, deluje mi da je strimer neutralan. Takođe, uređaj radi brzo, nisam do sada imao nikakve bagove, brzo prebacuje sa jednog na drugi izvor i ako nekome znači treba mu manje od 20 sekundi kada se uključi da se nakači na mrežu i bude potpuno operativan. Nadam se da će ovo nekome biti korisno, pohvala za iniciranje teme.
  15. Hvala Jimmy na utiscima. Ja sam u međuvremenu naleteo na S400 Mk1 i pazario, prezadovoljan sam, do sad nisam nikad osetio toliku promenu u sistemu, a verujem da su Mk2 još bolji. Pošto mi je dnevna soba daleko od idealne za pozicioniranje zvučnika, S400 sam i uzeo u obzir jer su gomile recenzija upravo isticale to lako pozicioniranje čak i u samoj blizini zidova. Mogu samo da potvrdim da je i meni utisak čak i u mojim uslovima da je sve na mestu kako treba, ništa ne štrči, trpe dosta žanrova, baš iskreno uživam u muzici. Ono što je meni stvarno bilo iznenađenje iako sam to pročitao u većini recenzija je bas, nisam mogao da verujem da iz ovako malih kutijca izlazi tako pun bas, par drugara koji su dolazili da ih poslušaju su isto komentarisali da li sam uštekao negde i subwoofer. Nisam menjao pojačalo tako da ih guram sa Cambridge CXA81, verujem da bi još bolje zvučali uz nešto drugo, ali sam za sada prezadovoljan.
  16. bojan87

    Šta se sluša ?

    https://tidal.com/browse/album/15871621
  17. Zdravo Jimmy, da li moze neki utisak za S400? I ako je stigao i I150?
×
×
  • Create New...