Jump to content


Audio Doktor

Članovi
  • Posts

    401
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Audio Doktor

  1. Prodajem Castone 200B pojacalo , pojacao je potpuno ispravno , bio je na balansiranim izlazima  jer je profesionalno High End pojacalo za PA sisteme , i zato je robusno radjeno .
    Sto ga cini savrsenim za samogranju  , ovakva kutija nema da se kupi , znam kad sam ja trazio jako skupo , samo ovakvi hladnjaci bi me izasli 90e , ogromni su , postavio sam upaljac 
    da vidite otpilike koliko je , ako se radi D clasa dovoljno 2000KW mozda i vise .
    Naravno onda su Clasu D poceli da stavljaju u PA pojacala , gde je 2x100W ovog bilo smesno naspram 2x500W , ili 2x1Kw kakvi su izlazili , pa je modifikovan za HiFi , verovatno su balansirani izlazi unutra ostali , tj elektronika za njih .
    Odlicno je i za izradu Lampasa lako se sklapa i rasklapa 
    Cena 90e 

    Castone Pojacalo-4.jpg

    Castone Pojacalo-6.jpg

    Castone Pojacalo-7.jpg

    John linsley amp2.jpg

  2. @lars Nema na cemu uvek sam tu da podelim znanje , ja sam se zaprepasti kad sam video i cuo , tj shvatio , bio sam i ja hiljadu puta u crkvi nisam obracao paznju , ne znam valjda kad si dete pa ne vidis , i odjednom sam progledao. Nadam se da ces i ti videti i cuti isto . Jer to je nista drugo nego manipulacija , taj svestenik to jest pop kod koga sam isao , pa zvuci kao one zene sto su popusile tonu cigara , kakav pevac ne mozes ga slusati kako prica , al kad sam u crkvu otisao i cuo pa to je nesto skroz drugo .
    E to je moc Akustike , Akustika ce od obicnog drajvera , i visokotonca napraviti vrhuncki zvucnik , a to nije kockasti zvucnik koji je napravljen tako da ubija vibracije , nego suprotno da vibrira ali mora biti napravljen za specificnu muziku , jer se tada pravi kao instrument , kao gitara , i ne moze gitara da ide svuda , ima raznih instrumenata ... zato su ovakvi zvucnici radjeni po narudzbi , jako su skupi , radi ih neki francuz ja mislim al potrazite nacete i to . Da ne trazim ja sad nemam snimljeno to .
    koriste jedan drajver , nema skretnice , a zvucnik je tanak kao gitara bukvalno , rukama ga mozes slomiti , i onda stavljaju  pojacanja naspecificna mesta , rucno , uz slusanje , i tako ga naprave , ovaj sto sam ja video bio je napravljen za muziku sa bubnjevima , gde su primarni bubnjevi raznih vrsta uz neku violinu ili sta vec , cucete kad nadjete , ja ako nadjem postovacu .

  3. @lars Idi u Crkvu mozda ti je tako lakse da shvatis , vec sam pisao to ponavljam se , idi na jutarnju litju ili kako se vec kaze , ili podnevnu , obrati paznju na svetlo , na polozaj svestenika , na oblik zidova , vrlo dobro se zagledaj .
    Jer su oni cak i prozor namestili da bude reflektor , da sunce u doba odrzavanja sluzbe sija kao reflektor na mesto gde je svestenik , obrati paznju gde mu je hor , odakle peva , kakav je oblik tog odakle pevaju . Obrati paznju na sve , poslusaj , ne njihove molitve nego zvuk.
    Oni su Akustiku izmislili , note je Crkva izmislila , muziku modernu crkva i bavili su se Akustikom vec 2000g , i jako su vesti u tome iako se prave grbavi , i nikad ne pricaju o tome , neko bre tu nesto mora da zna , jer to nista nije slucajno .
    Mada sam ja u svojim istrazivanjima Akustike nasao cak da su Drevni Egipcani i ne samo oni imali Anehogene  komore , to su komore gde te stave i tako su napravljene da nazovimo ga doktorom , moze da cuje tvoj krvotok , kosti , i sve ostalo , i uljucujuci druge metode ustanovi lecenje .
    Dakle nije Crkva bas izmislila Akustiku , al da ne idemo previse u proslost , ajmo rec tako , nek bude Crkva . Jer i budisti rade to isto , svi to rade .
    Zato ja u mojim emisijama bas taj zvuk i koristim 

     

  4. @djape48 Nisi citao , ja sam u Sidu , kome u sidu ja da prodam producentske uskuge kad ni moj Zet koji ima bend nece , kaze ne treba mi , mi snimamo demo i to nam radi pera bubnjar i saljemo ako prodje idemo u BG na snimanje u studio , nema , drugo ne volim narodnjake a ne volim ni rock moras voleti i znati muziku koju radis , da volim narodnjake   i da sam u BG imao bi  milione  
    A ako racunamo online rad zaradio sam nekih 15000e , ali tek onda kada je Pay Pal usao u Srbiju pa par godina posle jer nisam odmah shvatio . Nema tome puno , koliko mozda 8 godina ne znam  , oko 2000e godinsnje . 
    Al net placa 5$ od tih 5 platforma ti uzima 20% , Pay pal ti uzima 2% , i banka ti uzima takse i slicno , to zavisi od kolicine novca koju skidas , a kad imas 2000e naplaceno 3500e godisnje to je nekih 150e mesecno  u vise tura naravno  po oko 50-70e , i na tu kolicinu mnogo mi uzmu , dok ti svi uzmu svoje dobijes ja sam izracunao malo vise  od pola naplacenog  .

    Onda se ukljucila i nasa Vlada i htela svoji porez  , i to ne na ono sto si zaradio tj dobio na ruke nego na ono sto si naplatio od klijenta , i to retroaktivno , inace zakon ne moze da radi retroaktivno , ali u ovom slucaju kad su u pitanju porezi , neko zastarevanje je 10-5g ... pa su trazili da svi plate porez , ja sam taman usao ispod , granica je bila 250e cini mi se , ja sam tu oko 150e , pa me nisu vijali .
    Sve tu stima , nema nista da ne stima , nadji mi producenta elektronske muzike  koji radi online iz Srbije da je zaradio vise ?
     Nema . 
     
    Tako da ne zalim , ime moje ostaje , poznat sam ovde u okolini Sida  pa i do BGa i NS cak  i u Hrvatskoj Vukovar itd , i oni su mi dolazili , kao i BG , i sada kad sam zavrsio Pravni Fakultet i branim Master Rad u Maju , na temu Politicka i Gradjanksa prava sa Ustavno Pravnog Gledista ... lepo idem u stranku , i da iskoristim to sto me ljudi znaju .Da naplatim . 
    Videcemo kako ce se taj deo odigrati . Jer kao sto rekose u onom filmu domacem , ili bezis iz Srbije ili vezbas otimanje , ja nisam otimao , posteno sam radio i dobio sam nista . E sad cu malo drugacije 
    Zavrsim master rad i odo ja u Stranku . Al ne da budem sendvicar , nego imam titulu ima znanje , imam veze , pa cemo videti , 
    Moja karijera kao producenta je gotova , ne radim vise ni online , to je gotovo , al znanje je ostalo , i ja vam ga delim , i kazem ko nece , ne mora , nikog ja ne teram moze da cita moze da ne cita .Moze da me vredja moze sta god hoce .

  5. @lars Kakve veze ima sto sto su jajasti , a kakve veze ima sto je koncertna dvorana jajasta . Jel znas zasto se koncertne dvorane prave ovako ? Uzmi elektroacustiku , ili ti akustiku , zasto gitara nije kockasta , zasto je Bungee okrugao?
    Zasto je Genelec 8020 DPM  jajast, sta to oni znaju .
    Zvuk ide od zvucnika , udara u ravan zid , vraca se nazad susrece se sa sledecim talasom iz zvucnika i dolazi do peakova i nullova. A sta ako taj zid nije ravan , e pa bato moj onda do ovoga ne dolazi nego imas rasprstenu energiju .
    Zasto je Behringer 2031A kopija Mackia 8 ili Geneleca 1032 , pa zato sto je to najlakse , napravis kutiju cao zdravo , ali to nije dobro za zvuk jer unutar te kutije se desava isto sto i van kutije .Apsolutno isto , to su Skalarni talasi , ili ti stojeci talasi , pusti bas od 60hz setaj po sobi cuces ih , kako setas cujes glasnije , tise , glasnije tise .
     Bang and olufsen poznati providni zvucnici 2.1 sistem jajasti , ne moram traziti sliku samo kucaj naceh ih . Jer se unutar zvucnika u kutiji desava isto sto i u sobi , ako ti je soba jajasta ,fantasticna je ako ti je kutija jajasta fantasticna je ili ti Besna je . Takodje i spolja ta kutija rezonuje , gde god je cosak , racunaj da tu imas jos jedan visokotonac , kao na ovim mojim yamahama , jer se tu zvuk lomi , gde se lomi , kao i voda nastaju novi talasi , ako je kutija jajasta , taj se fenomen ublazava , i iznutra i spolja .
    Ovo je posle tackastog izvora zvuka  druga lekcija Akustika 101.
     

    Arch2O-10-extraordinary-concert-hall-designs-28.jpg

  6. 24 minutes ago, zormanic said:

    Nisu mi baš najjasniji ovi grafici.

    Nekako mi isuvuše linearni za normalnu prostoriju, da ne kažem ljudsku default_wink.png

    Mislim, skoro kvadrat u podu, a nema redom izlistanih - uočljivih harmonika, čudno !?!

    Imamo li neki grafik vrem. reverberance u opsegu koji se ovde koriste za tu prostoriju, može i tim mikrofonom.

    Hvala.
     

    pa pise 10Cm , i nije prostorija , da je sa jednog metra ili 2 metra snimano , cuda bi bila . Ali hteo sam da izolujem sobu sto je vise moguce , jer ne merim sobu  , merim zvucnik .
    Zato sto cu ih modifikovati , Yamahe vec jesam donekle . Ostale jos nisam .
    Jednom sam stavio parce samolepljive pene , neki foam materijal , sa leve strane visokotonca levog zvucnika i dobio drugi zvuk , tako da svasta se moze uraditi , i radim ova merenja da znam sta sam uradio .Jer usima ne verujem , brda su me puta prevarila .
    Recimo kao producent kad radis , posle 20-30 minuta , ti vise nista ne cujes , sluh ti se navikao na to sto si uradio , i gotovo , moras ostaviti napraviti pauzu , pa se vratiti .
    al i generalno , znaci usima ne verujem . Ali prihvatam da ako mi se nesto svidja onda mi se svidja , nezavisno kakva su merenja .
    Ali treba i zvucnike slusati neko vreme , pa onda dati sud . Ja se secam 2.1 sistema logitech , besan zvuk imali , nisam razumeo zasto , kasnije sam shvatio , jajasti zvucnici , al to tek brda godina posle .

  7. 40 minutes ago, gvlada said:

    Ово на фору лг мини линија боља од хифи система. :)

    nema fore , nema ni mini linije ,. Imaju samo tehnicka merenja , ja samo pokazujem Frequency Response , ali ima tu jos mnogo toga , ali ne zelim da komplikujem previse, off axis i on axis merenja  . Mene licno interesuje i waterfall , tj vibriranje kutije posle signala i faza al to ostaljam za sebe dok neko ne zatrazi   

  8. @Iron man Cita onaj ko hoce nesto da nauci , kao i svemu . Koji ne cita taj nece ni nauciti sta god da je u pitanju .
    Ja sam rekao mene malogradjanstina ne dotice , mogu da me pljuju koliko hoce , apsolutno me neintrigira , no me interesa mucho :) ili po naski " puca mi prsluk " :)
    al verujem za nedelju dve kad postujem merenja zvucnika od 5000e , odma ce svi da citaju . Jer pare kazu da valja citati , i da valja slusati . Ako  kosta 5000e pa to mora da valja . A ja znam zvucnike od 15000e koji nisu ovome sto sam postovao ni do kolena . Al to nisu ovi sto cu da ih merim  pa budemo videli .

  9. Evo ovde Philips MCD 708 , kad sam ga slusao zvucao mi je tamno , delovao losije od jamahe , ali merenje kaze nesto drugo , ovde su u merenju pokazuje da je bolji , obelezio sam Peak na 252hz , koji se ponavlja i na Yamahi , znaci moze se zanemariti jer je ocigledno uticaj sobe u pitanju tj pozicije , ali ima neki null na 3khz sto zahteva dalje istrazivanje  , mozda sam zato mislio da su tamniji , imaju definitivno manju osetljivost  tisi su od Yamahe , al ne puno , ali meni ovo deluje ravnije . Eto kako uvo prevari , ako izbacimo ovaj Peak na 250hz , i resimo se ove nule na 3khz , pa zamalo studijski monitori .
    Iznenenadjen sam i uvredjen :) Moracu drugi da testiram da vidim jel i kod njega ,da promenim poziciju itd . da vidim staje i kako je , jos njih nisam ni otvarao i doradjivao . Svasta , ovo je neocekivano .

    Philips MCD 708.jpg

  10. Ispravio sam , izbacio sam kalibraciju koja nije bila dobra , i snimio na 10cm , plavi je Studijski monitor 8,5inch i 1,5 inch titanijumski visokotonac , narandzasti je levi jamaha , zeleni desni jamaha .
    Dakle na 10CM gde bi se reklo da smo izolovali sobu . A ako neko bude trazio nova merenja sa sobom na 1, ili 1,5m , ja cu uraditi . Interesantno i na 10Cm 8,5icha bas ima nule  i pikove , koliko oko 18db . Pa eto ako nekom nesto znaci .Meni znaci jer ih doterujem . I imajte na umu da je Yamah na Lampaskom pretpojacalu . Pokazuje se na 7Khz  problem koji cu pokusati da resim zamenom kondenzatora u skretnici , a problem na 400hz ekvilajzerom , pa cemo videti .

    Studijski monitor.jpg

    Yamaha desni 10cm.jpg

    Yamaha levi 10cm.jpg

  11. Evo ovde vidite ovo o cemu pricam , kako se yamaha bolje ponasa . Razlog sto kriva nije ravna i ima drop u Basu nije do zvucnika toliko koliko do sobe jer isto vidimo i na velikom zvuniku iznad . Vidite recimo da Yamah nema peak na 150hz ni na 40hz . Jasno je da je bas slabiji .Kad bi poravnali tj A weight- ovali ovo merenje to bi se pokazalo.Naravno veci zvucnik vise basa , ali uz probleme , velike probleme, u maloj sobi  .Odstupanja su 40dB izmedju 35 i 45hz  na 8,5incha basu koji je garantovano ravan na + - 1.5dB .  Naravno da to ne potice od zvucnika to je soba . Nazalost u toj sam sobi , i zato sam uzeo Yamahu , imam i druge tipa Logic 3  ,isto tako lepo zvuci   samo ne ide duboko . Cak je reaktivniji od Studijskog monitora. Zbog manjeg drajvera brzi je i nema skretnicu  . Mozete to zamisliti kao sportska kola i ulazak u krivinu , sto laksa kola to ce lakse da udju u krivinu .
    Kart moze da skrene  oko lopte , dok reli kola trebaju bar gumu i to traktorsku .  Jednostavno teza su veca su , reaguju sporije . Zato manji drajver bez ikakve skretnice ima bolju Jasnocu ili Clarity od Studijskog monitora sa aktivnom skretnicom od 8,5 incha  . U svom domenu bass i mid , na visokima nema . Jer je na ovim studijskim monitorima Titanijumski visokotonac i nema sanse da ga Silk Dome stigne , al ja ni ne cujem iznad 16,5khz , tako da pitanje je koliko je to za mene bitno . Ali cujem da su visoki od nekih 6Khz jasniji . Inace Visokotonac preuzima na 2Khz na studijskim monitorima al tu tek pocinje , recimo da je oko 4Khz vec preuzeo primat , pa tako do 6Khz  manji su bolji , naravno onda kad preuzme aktivna skretnica i titianijumski visokotonac Yamaha i Logic 3 ne mogu to da prate .
    Ima Focal visokotonac od nekih skupih materijala boljih od titanijuma , al su skupi zvucnici . Za Hi Fi . Ako bi u buducnosti nasao Focal 2 way sa 3-4incha basom i tim njihovim Visokotoncem , rado bih uzeo .

    Test Yamaha.jpg

  12. Za one zainteresonave ovo je Izmeren Akusticki odziv Studijskog monitora koji je ravan , kao sto vidite ovde nije ravan , to je soba , kao sto sam govorio mala soba mali zvucnik , velika soba veliki zvucnik  a moja je 387x393x 247 Cm  i vidite na 40hz peak od nekih 9 dB , 6dB je dublo glasnije , a posle toga imamo minus od 20dB na 80hz ... to je ono sto cujete gad se krecete kroz sobu , promenu basa .Da sam pomerio merne mikrofone  dobio bi druga merenja basa , jednostavno nemoguce je , mozete vi stavljati Bass Trap dubiti na glavi  nema  pomoci do oble sobe , i zvucnik velicine odgovarajuce , za 3-4m sobu 3-4incha bas , da ne bi dobili  peaks i nulls .
    A u sledecem postu postujem Yamahu .

    Studio monitor test.jpg

  13. Da kao sto sam i mislio , ljudi te lepo prime , lepo razgovaramo , dodjemo do zakljucaka . Ne znam jel smem postovati drugi forum ovde , pa necu , al ko hoce Audio Doctor ce lako naci na audio forumima .
    Al kad si prisiljen kao Tesla da izadjes , to je nas veliki problem . Veliki problem , da veci ne moze biti , deca se tuku izmedju ulica , izmedju zgrada , kvartova . Uzas i strava .

  14. O boze koja gomila neznalica .
    Uzmi razdelnik za 3.5mm ubodi ga u PC , uzmi dva 3.5mm kabla na obe strane , ubodi jedan u muziku drugi u TV , oba u u komp preko razdelnika . 

    Gotova stvar . Sad moze oboje da ti radi u isto vreme . A mozes i da biras .

    Postoje iste takve sprave sa prekidacima , al mislim da ti to ne treba .
    Ako dobijas neki sum , uzmi WD kontakt sprej naprsci kontakte .

    Proveri kineski razdelnik , ja bi licno napravio dubli kabal da znam da su veze dobre .
    Ako imas neka zujanja , onda imas Ground loop problem .

    Ima i za to resenje , uzmes Ground loop izolator , u obliku trafoa koji galvanski odvaja , negativna stvar , malo ubija visoke , al na TVu to neces cuti svejedno .

     

  15. @Zexx  Nije besmislena naucio sam vas brda stvari , gomile , od jednog dB kojeg ste poznavali sad znate za bar 7.

    Da ne pominjem ostalo .Besmislena je samo ako vi niste nasli smisao . Tvrdili ste da ja ne znam Srpski , ja sam vas zamolio da me naucite , to niste uradili .

    Potrazio sam pomoc , niste mi pomogli .

    Da ste me bar naucili Srpski pa da vam se zahvalim , ali nemam na cemu .

    Eto i ja ovim zavrsavam prepisku , i jasno mi je da ovde pomoc necu dobiti .

    Kao i mnogi koji su znali nesto i hteli biti placeni , morali su otici preko , pobeci odavde , jer ova prepiska pokazuje sta dobijes kad   zatrazis pomoc ovde .

    S postovanjem 

    Pavle Pavlovic  ( tako se zavrsava prepiska )

  16. @Zexx koga zabole da ga zabole , ti si ustvari uvredjen sto sam ja Audio Doktor , dao sam ti i adresu gde lecim fajlove , slobodne me kontaktiraj daj mi fajl makar to bila i pesma , pokazacu ti da cu je bolje uraditi , sto sam vec i uradio , i moze sluziti kao test ozvucenja , ako ne cujes razliku ovde na BG sindikatu , ja palim i gasim moj DAW i setup , onda ti soba ne valja i ne cujes nista  , stavi slusalice kakve god da su tu ces cuti , inace ja cujem i na Yamaha 110 u smecnoj sobi , najgoroj , koji su zvucnici od 40e , i sa lampaskim predpojacalom i kineskim pojacalom D clase , valjda znas sta znaci D clasa ako ne znas googlaj . Ja cujem i tu .Ne ocekujem od tebe da imas Studijske monitore jer se time ne bavis , al ako imas slusaj na njima , oni su za kriticko slusanje .
    Pa eto buduci da je sve oko toga sto si ti uvredjen sto sam ja Audio Doktor , uzmi pa poslusaj BG sindikat na soundcloudu , pise gde palim i gasim efekte . Sto ti pokazuje da sam bolji i od njihovog producenta , tj da sam Audio Doktor .
    A kako snimam vokal  , mozes cuti ovde  

    A na YT ces naci emisije  Sustainable Human kanal , avatar je drvo  ,  sve sam ja radio do pre nekih godinu dana , kad su porasli , kad sam ih napravio , onda su nasli nekog da im dzaba radi , ali im je kvalitet zvuka opao naravno .
    Ne mogu ti davati mixeve jer sam brda radio i kao Shadow DJ na Upworku al to bi bilo neprofesionalno jer sam ja tu samo Shadow DJ . Mada ima i mojih mikseva  ,kucaj Dedskin   naces svasta .
    Pa  da ne budes uvredjem sto lecim audio fajlove 

    Zato sam ja Audio doktor , jer uzimam Audio Zapis , obradjujem ga sredjujem , mixujem , masteringujem i sta vec treba. ako treba i master za LP , jedino ne radim 5.1 Mastering jer za to treba posebna oprema  i studio za sta nemam para  .
    A ti si mislio da Sam ja Audio Doktor za Hi Fi , gde ti mislis da si doktor pa si se nasao uvredjen , ja se sa tim slazem , verovatno znas vise od mene u Hi fi industriji , jer ja nikad nisam mario za to , i Srpski naravno .

    Nisi mi rekao koliko imas godina , ja sam 87 i sa 15 godina sam usao u studio 93, nije bio moj studio , jos ni skolu nisam zavrsio vec sam bio u studiju , ali kao sto rekoh narodnjaci , sto mrzim , mrzim celu scenu , i zbog toga nemam sada milione , da volim narodnjake veruj video bi me na Pinku , u to nema sumlje .
    Sada sam Pravnik , Master Prava , jer imam decu moram da ih hranim i oblacim , a kao sto ti kazes koga boli uvo za DAW , i slazem se , nikoga , a zasto , zato sto nemaju blage veze sta cuju , 60% njih ni ne slusa , gleda u te sprave , al tako je .
    Ja od Hi Fi industrije priznajem samo ono sto Linkwitz Riley priznaje , jer sam njegov ucenik .A on je poznat kao najbolji Akusticar ozvucenja na svetu , pokoj mu dusi . I ove monitore , studijsku opremu , sve je to on napravio , kad sam to saznao a davno je to bilo , uzeo sam da ucim od njega , i sad znam mnogo .
    Al koga bole uvo za ElektroAkustiku , nikoga , ovde na forumu neces naci tu rec da pominje bilo ko sem mene , bukvalno koga bole uvo za Elektroakustiku jer vi svi imate zlatne usi .
    A ja nemam ja nista ne cujem al  imam merne mikrofone i knjige  i oni mi kazu  , kao sto rekoh mogu da masteringujem bez zvucnika samo mi oci i moji instrumenti trebaju .
     

  17. @Zexx Kakva pesma ? Ja pomenuo pesmu nisam nego teoretski propust dinamike sistema od najglasnijeg do najtiseg , pasivna veza , to jest koaksijalni kabal ima  140dB dinamiku , ne pesma ,kabal  ,  a balansirani kabal na aktivnim skretnicama 120dB i to teoretski , ne mora znaciti , ima jos komponenata , svaki sitem je drugaciji , al to je maximum . 
    I rekao sam kako se cuje shum to je taj shum koji pravi skretnica i pojacalo i balansirana veza i on je 20dB , ukljucis zvucnik ne pustas pesmu , slusas , susti .KAd pustis pesmu ne cujes taj sum , zato sto ljudsko uho moze detektovati najvise 30dB razlike , a tu je minimum 80DB razlika , znaci ne cuje se shum kad pustis pesmu . I ti pustio pesmu i meris DB , cime , koji dB .
     Apsolutno sve sto sam rekao pogresno si razumeo , cak uzeo da meris DR pesme , a koji DR , ima ih najmanje 5 kojih ja znam . Oces da ti dam pravi DR metar ? Da vidis koliko ih ima . Imas Long Term i Short Term , i oba ta u RMSu onako kako ljudi cuju , i bez RMSa onako kako sprave cuju , i onaj u voltima na kablu sa VU metra  to je vec 5 komada , a  ima ih vise od toga .
    Ja ti kazem radio sam sa tim , 
    dB je matematicka logaritamska jedinica   i nije samo  u zvuku , ali i samo u zvuku ima ih bar 6 , ukljuci svoj softver za muziku DAW , videces dole pise dBFS . Eto ga i sesti , sta taj dB znaci , znaci dB Full Scale , u tom softveru , to je softverski dB , te su i merenja softevrska LTdBFS , i STdBFS , long term i short term , na skali DAWa koji koristis , koji ima veci opseg nego sto je ovaj tehnicki , pa zato i drugacije zove .
    Elem , jel se mozemo molim te vratiti na Kondenzator ? Ili me bar uci Srpski to znas bolje od mene , ovo budi siguran da ne znas , jer sam ja proveo 25 godina radeci sa tim , 10 godina treba da postanes Master pravljenja Katane , kad se kuje , pa se gleda ako je neko nesto radio 10g on je Master , a ja sam to radio 25g. 
    I sad mi ti meris DR , Peak Dr  eto ga i sedmi . nemoj molim te , nisam dosao ovde da se nadgornjavam .Uci me srpski to znas bolje .

  18. @Zexx Ja sam Audio Doktor  za Audio Fajlove , https://www.fiverr.com/users/dedskin/seller_dashboard evo me ovde   popravljam zvuk .Nekad sam bio i DJ kad sam bio mali , pre nego je Exit postojao 20-30 hiljada ljudi je dolazilo u Sid , u Tehno Arenu , moju , al tad sam bio mlad radio i pesme  , al u zivotu nisam napravio ni jednu skretnicu , jer sam uvek koristio aktivne zvucnike sa Linkwitz Riley 4th order skretnicama , sa posebnim pojacalima za svaki drajver , jer to je najbolji dizajn  za pro rad .Jedini problem je sto Aktivne skretnice i balansirani ulazi i izlazi imaju -120Db teoretski neki maskimum , obicno -100dB , i cuje se shum ako se priblizis zvucniku , ali mali zvucnici gde apsolutno nema skretnice , gde bas i mid idu direkt na pojacalo preko obicne zice imaju -140dB teoretsku dinamiku, a Visokotonac se samo filtrira od niskih frekvencija . To   je takodje dobra opcija za slusanje , za rad nije . Analogne skretnice ubijaju dinamiku zvuka pa ih se klonim. Imam i takve zvucnike 3 way   ali dinamika je malo losija . Elem , ja sam Doktor za Zvuk   i u  Akustici nisam los a  skretnice ni jedne nisam napravio nikad .Napravio sam  pojacala i lampase , i predpojacala ali nisam neki profesionalac u tome .Skretnice radio nisam , i necu jer su aktivne prekompleksne i moraju biti na PCBu a pasivne ubijaju dinamiku . Njih samo u najosnovnijem obliku prihvatam. NAdam se da ti je sad malo jasnije zasto koristim male zvucnike za slusanje  , zato sto mi je soba mala i lose akustike 4x4x4 kocka , gore nema kao ni kutije za zvucnik , najbolje su zaobljenje jajaste , a takve su i najskuplje  .Ako vam je soba mala , nema ponete stavljati velike zvucnike , za 4x4x4 sobu max 4incha bas . Zasto ? Zato sto sto je veci bas to je veca kutija , a idealan izvor zvuka pise u ElektroAkustici 101 je tackasti izvor zvuka , znaci sto manji . Ako imas Veliku sobu mozes koristiti veliki zvucnik , ako imas malu kao ja , mozes samo mali zvucnik . Mislim mozes ti staviti i 2x2m zvucnik , al dobices smece od zvuka , stereo slike nece ni biti itd itd ... 
    Da se mi vratimo na kondenzator ? Moze?

     

  19. @Zex hvala na podrsci , otvoren sam da me ucis srpski ali ti iskrvari a ne odgovori niti bar pokusa da odgovori na moje pitanje , verujem i tebe su  to  radili pa ti mene isto radis   ,  ja sam iznad tojega  , ne budes od mene kritikovan , sem sto mi nisi odgovorio na pitanje ako je to bilo  u tvojoj moci , ako nije ondak nisi ni za tu kritiku  .

    Ja sam pre postavljanja pitanja pomogao 3,4 ljudi , gde je pitanje bilo jel neko cuo ovo pojacalo ili onaj zvucnik , sto je oksimoron , ne cujes zvucnike nego sobu   i da je 5000 ljudi culo to pojacalo ili zvucnik nece isto zvucati ,cak ni tehnicki, u njegovoj sobi .Jedino kad stavis slusalice i to zatvorenog tipa cujes zvucnike .
    Pa sam im pomogao ,  i sad cekam nekog  ako moze meni da pomogne ako   sam ne resim pitanje do tad 
    molim bez nadgornjavanje na dalje .  Ili na Srpskom da se jedni drugima obracamo sa uvazavanjem , svako je dobar u necemu , zajedno smo jaci , ali samo ako se drzimo zajednicke teme i diskusiju ne svodimo na niske strasti .

  20. Kupio sam danas NS BP 110 , generalno gledano dobri su , coskasti to nevalja , jajasti valja , ali kosta ,dobio sam ih za 45e u odlicnom stanju .
    I odmah rastavio , vidim unutra nema punjenja , uzmem spuzve napunim , a stranice oblozim anti Vibracionom samolepljivom , polu gumom polu metalom , neka kombinacija, Ground Zero kompanija .
    I sad pogledam tweeter , 6 0ma , premerim 6 oma ,  pogledam bas 6 oma pise premerim 3.6oma .
    nema skretnice sto me odusevljava , jer skretnica pasivna  ubija dinamiku , bas i mid ide direkt na ulaz bez icega , u paraleli sa tweeterom , a visokotonac ima 1uF serijski vezan , premeren na 1.24uF.( mikrofarada)
    Odem na sajt za izracunavanje skretnice , i 1.2uF serijski na visokotoncu  je  preko 20khz .  22Khz tacnije , znaci sece na 22Khz , 
    pa to ne moze biti tacno  .
    imam merni mikrofon mogu da iskljucim bas i  izmerim samo tweeter i da vidim sta se desava , al dok to ne uradim , jel ima neko neko objasnjenje za ovo ?
    Siguran sam ima Gurmana u skretnicama ovde , moze neko da mi pojasni , eto ja sam dao sta pise , i dao sta sam izmerio .
    U pitanju je Elektrolit , pa ako neko ima savet za poboljsanje ovoga , al drzte se dobro sve cu meriti , jer  ko svojim usima veruje taj  ne zna sta radi , nema dizajnera koji usima dizajnira sve se meri . 
    Dobro oni u Anachoicnoj komori , za skuplje zvucnike i vece serije , a ove ostale po znanju stecenom jelte . Siguran sam da ovaj nije usao  u Komoru :)

  21. IZbor sobe , Sobu cujes ne zvucnik , ako imas sobu kao ja 4x4 kocku  , ili slicno zaboravi bilo sta iznad 50e jer ne moze soba da izgura ni 50e .
    Akusticka obrada sobe , e tek je to zezalica , kako ces ti obraditi sobu da ubijes sve frekvencije jednoobrazno , neces ,tako da ako ces da ulazes pare , idi u crkvu , jer oni jako dobro obracaju paznju na akustiku , to su im pare , to im je zivot .
    I onda vidi sta je i kako je , to napravi kako mozes i znas ,  i kupi bilo koji zvucnik , kod tebe ce se cuti bolje nego kod nekis sto su uzeli 100 000e zvucnike i stavili u kocka sobe od 4x4 , redovno u Japanu recimo , ai kod nas , samo ne bas toliko para .
    Prvo soba , onda kutija , e tek onda zvucnik stavljati u kutiju , pa tek onda pojacalo , a danas za 100e ima 100W linearnih kineza od 20 do 20khz , sa kontrolama za bas i visoke tako da , sve u svemu sobu gledaj , ostalo je lako jer ima za 200e jajastih zvucnika , i za 100e dobrih pojacala , 200e sa lampaskim predpojacalom .
    A soba e to nema za te pare . Soba je najsuplja i najbitnija .
    Sta kazu Fokal , KEF , i ostali igraci na sajmovima zvucnika i pojacala , tj audio video sajmovima , u bre sto me stavi u ovu 4x4 kocku , to kazu . I velike pare daju , za sto vecu i bolju sobu , jer to ce im prodati zvucnike , to ce im napisati recenzije u magazinima , soba ne sistem .

  22. I ako je cuo nije cuo u vasoj sobi , cujete sobu ne pojacalo , te je pitanje suvisno . 1000 ljudi  sto imaju to pojacalo da se skupe svi  nemaju odgovor za vas  , jer  kod sve i jednog zvuci drugacije jer svi imaju drugacije sobe , ja cujem i pomeren namestaj .
    A tehnika je dosla dotle da imas ravan odziv od 20hz do 20kzh cak i na kinezima za 100e .
    Te ne razumem uopste  ljudi toliko vremena provode kupovajuci stvari tolike pare daju  , nisu uzeli da procitaju elektroakustiku , sta je bitno sta nije . Sta valja sta ne valja . 
    Valja jajast zvucnik , valja soba isto takva , sve akusticne dvorane   su jajastog oblika sve ! i to ne danas , pre 500g i tad su znali , nisu imali pojacala , al su znali 
    Idite u Crkvu pogledajte okolo , sta su radili , kako to taj svestenik tamo lepo zvuci , zasto , gde on stoji , pa cak i odakle dolazi svetlost , namestili su da imaju reflektore od sunca jer su prozor stavili gde je sunce u vreme sluzbe , i koriste Akustiku parekselanse , jer valja masu navuci , to su im pare , pa vrlo dobro obracaju paznju na zvuk  i sliku . Pa udjite , vidite naucite sta je bitno sta nije .

×
×
  • Create New...