Jump to content


hifista

Članovi
 • Posts

  442
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by hifista

 1. Možda iz druge snima pa se ne vidi.
 2. Blumenhofer je očito inspirisan sa JBL 4344. Evo videa za uživanje (ima i the stolicu):
 3. Lampaška aktiva mora biti izvan zvučničke kutije. Kao kod ovog sistema Lenard Audio Opal
 4. Interesantna ideja da se Ikea Kallax police (koje imaju vrlo povoljnu cenu, modularne su i lako se sklapaju) postave na prednji zid i napune pločama, naravno sa izmeštanjem sistema sa strane (što je inače preporuka kod akustičnog tretrmana prostora).
 5. Potraži "čika Brka" na bratskom forumu. Sale je talenat da napravi lampaški zvuk za skroman novac, možda može da ti pomogne u namerama.
 6. Kontaktne tacke sa kondom mozes da lemis ili da srafis zica na zicu luster klemom po potrebi i zelji. Binding postove ne volim, preferiram kontakte sa sto manje metala. Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
 7. Jos jedan tip koji mozes da probas. Ja sam prestao da lemim na zvucnicke terminale, koristim ih samo da pricvrstim zicu na zicu pa ne moraju biti nikakvi fensi. Poput ovog čiče koji je tako sklapao Duelund skretnicu za Tannoy WR.
 8. Probaj SSG, to je kombinacija silver mice i teflona, otvara i stiroflex.
 9. Kad zavrsis sa izborom rednog kondenzatora, probaj da u paralelu sa njim dodaš 100 puta manju vrednost ruske SSG silver mice.
 10. L-pad se koristi samo ako je potrebna atenuacija. Bolje je ako si ugodio osetljivost drajvera pa ti nije ni potrebna.
 11. Kad stavis samo jedan C na red, uputstvo ti kaže da već imaš CL filter. Ako izabereš C da bude 4.7uF pogodićeš da kad se sabere filter sa prirodnim padom drajvera u sumi imaš LR karakteristiku na 3khz. Kad sečeš više od preporučenih 3khz stavićeš manji C i pad na toj višoj frekvenciji će biti drugog reda (tu drajver nema rolloff ). Taj filter drugog reda koriguješ izborom C ili dodavanjem L u paralelu sa drajverom (čime koriguješ L koji unosi sam trafo).
 12. Da, u tom slučaju CLCL ili CLC. Mislim da ćeš verovatno sve da završiš sa jednim C (L od raal trafoa).
 13. Bez obzira što sečeš visoko, razlike u disperziji izmedju ribona i konusnog drajvera su čujne. Pomaže da eksperimentišeš i sa sundjerčićima koje si nadam se dobio uz raal. Za postolje visokotonca koristim Ikea podmetač za šolje od plute.
 14. Vrlo grubo, ideja je da ispod susreta visokotonac nastavi isprekidanom linijom (na nizim f približno 4th order a na susretnim priblizno 2nd order). Nije pravilo sve zavisi od drajvera ispod, može bolje zvuci da se raal više preklopi sa srednjim a možda manje preklapanja radi bolje.
 15. Bilo bi dobro omogućiti fizički time alignment, npr da je raal u odvojenoj kutiji koja može da se pomera napred nazad. Ako je susret visoko oko 10k tu su talasne dužine nekoliko cm pa možete fino nacinculirati. Time aligment dosta utiče na prostornu reprezentaciju. U slučaju skretnice drugog reda RAAL rep zalazi i u srednji pa treba naći kompromis izmedju srednjotonskog balansa i ekstenzije. Npr ako nagarite RAAL da bi kraj činele zvučao sa više snage i akcentacije, može se desiti da npr soprano vokal bude neizbalansiran sa prevelikim akcentom na sibilante. Rešenje može biti da ukrštanje bude 2 reda ali da na ralu imate jos jedan 2nd order na nizoj frekvenciji kojim smanjujete njegov srednjotonski uticaj. Tematika je dosta subjektivna, pa treba imati strpljenja i probati više varijacija. Kompromis morate da tražite i na širokoj lepezi materijala koji slušate. Kod bilo kog ukrštanja drajvera, bilo da je visoko rezan visokotonac ili nisko rezan bas, ja uvek slušam uticaj na vokal, u smislu da mi vokal zvuči prirodno. Uticaj basa je najveći kod dubokih vokala i samoglasnika, a visokotonca kod soprana i sibilanata. Moj kum više voli da ga činela draži makar pevačica malo šuška, a mene to šuškanje nervira.
 16. Dobar izbor mogu biti drajveri koji imaju slican profil membrane. Npr inverted dome tweeter, motorola piezo ...
 17. Kod mene je RALL 140-15 ukrsten visoko sa Tannoy Superdualom (Neša Napijalo projektovao skretnicu). Na oba drajvera je skretnica drugog reda, na RAALu C-L bas kao sto je ab postavio sliku. Ako se RALL ukrsta sa wide/full range recimo oko 10Khz, full range treba da ima bar 2nd order pad u zoni gde se vrši ukrštanje. Jedan od načina da pad obezbedite akustički, izborom ili modifikacijom drajvera (npr isecanjem pluga i vizera). Varijante u kojima puštate full range da ide previsoko, maskirate kvalitet raal pa je bolje okušati sreću sa nekim jeftinijim drajverom. Ako raal hocete da koristite daleko preko 10kz, kao super tweeter, takodje možete da okušate sreću i sa nekim jeftinijim drajverom.
 18. Promitheus TVC passive preamp, nezavisno pojačanje svakog kanala, dva ulaza, dva izlaza (RCA). Cena 250eur. Zbog činjenice da performanse preampa izuzetno zavise od uklapanja u ostatak sistema, uz polaganje kaucije od 100%, dajem nedelju dana probe u vašem sistemu uz potpuni povraćaj novca ako vam se ne svidi.
 19. Mesto školske stolice, može i klečanje na kukuruzu.
 20. 300B SET, odprilike nakon sat vremena je blizu optimuma. DAC-ove, preampe ne gasim, njima ume da bude potreban ceo dan ako su duze iskljuceni.
 21. Da, sve komponente koje učestvuju u distribuciji struje do hifi uredjaja prave razliku (konektori, kablovi, ukljucujuci i ove u zidu, pripadajuca instalacija u nadleznosti elektro distribucije, kondicioneri, razdvojni trafoi...), teško je uraditi evaluaciju bilo kojih kablova jer njihov uticaj je uvek u sprezi sa ostatkom hifi sistema i lancom distribucije. Tu jednostavno treba probati i proceniti odnos dobijeno/cena u odnosu na čitav hifi projekat, s obzirom na rezon da treba ulagati tamo gde se za novce dobije najviše. Što se strujnih kablova tiče moje iskustvo je da prave manju razliku od interkonekta i zvučničkih, i da je sa njima najbolje baviti se kad je kompletan sistem posložen a vlasnik sa njim potpuno zadovoljan te ima želju da još malo poboljša rezolutnost sistema. Ovo kažem pod pretpostavkom da se u nameštanju sistema ne koriste kablovi premalog preseka i nesrecno isprepletani sa signalnim.
 22. Kablovi a naročito strujni (imamo strujnu mrezu kao dodatni faktor) ne mogu da se procenjuju van konteksta celog sistema. U dobro posloženim sistemima njihov uticaj mora biti suptilan, kao šlan na torti. Ovo pričam pod uslovom da strujni kabl sa kojim krećete ispunjava minimum tehničkog standarda: konektori nisu klimavi i ne varniče, provodnici su adekvatnog poprecnog preseka, nisu nesrecno izukrstani sa signalnim kablovima itd.
 23. Hvala na konkretnoj sugestiji. Piju li vodu ovi jeftiniji NUC sto se prodaju u rasponu 100-200eur kao novi na KP?
×
×
 • Create New...