Jump to content


Jovan M.

Članovi
  • Posts

    140
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Jovan M.

  1. Ja ovo takodje mogu da potvrdim. Imam dva nova Crimsona ( 2. album i Starless and...) ne znam da li su 180 ili 200 grama lice mi na 200 (kupio sam ih iz druge ruke) ali su fenomenalni. Ne pada mi na pamet da kupujem stare ploče Crimsona koje ne mogu da se nadju ispod 20-25 evra kod nas , a bar ovo sto je kod nas u ponudi većina su grcka i italijanska izdanja. Sa grčkim pločama nemam loša iskustva ali ne vrede one te pare ... ( u Solunu sam kupio Discipline sasvim ok za 11 evra ) , ali definitivno italijanske ploče neću više da kupujem pa bile one i 100 dinara. Sve sto imam sve su uzas, najteže mi je palo sto sam kupio DSOTM za 2000 italijansku prošle godine... dodje mi da je bacim. Da bi odalusao Floyd kao čovek bar kad su ti albumi posle ‘72 u pitanju kupio sam dve nove (DSOTM i WYWH) i više sam nego zadovoljan. Takodje vidim @ketklou da si pohvalio i Animals 180gr , to planiram isto da narucim i meni je Jugoton mutan. Tako da..da dajem 20-25 za neka italijanska izdanja Crimsona ne pada mi na pamet. Sto se Crimsona tiče, vidim na Discogs neka Nemacka, Francuska, Engleska izdanja ne mogu da se nadju ispod 30 40 evra i to VG DO VG+ ...+ postarina + eventualni pdv + verovatna mogućnost da nije VG+ nego VG , da dajem te pare za mačku u džaku... zašto kada na Juno vidim Crimsoni su po 13 14 15 evra ... planiram da narucim bar jedno 5 komada za mnogo manje pare da slušam kao čovek. Da li i ti ta nova izdanja kupujes preko Juno ili je u medjuvremenu neko iskopao neki jeftiniji izvor?
  2. Pozdrav svima! Verovatno je @aaa zmaju!u pravu! Nije da branim tog Mladjowara nego i meni otkad je @Kuršum podesio gramofon, glava Concorde 10 , mada smo mi podesili na 3 grama , verujem da je tako i ostalo osim ako se nije nešto dodatno pomerilo dok sam ga doneo do kuće nijedna ploča mi nikada nije preskocila : ) čak sam se uželeo da nadjem neku ploču koja preskače ali ne vredi nema šanse ; ) Nego kad sam već tu, obzirom da moji tegovi nisu original od te ručke, da li može neka preporuka za neku jeftinu vagu pa da ha to proverim s vremena na vreme ? ako neko može da me uputi gde da narucim? Hvala.
  3. Hvala! Proverićemo dakle Groovesland na Discogs! @pompi
  4. mislim da sam sada razumeo , ako ne spakuju racun sa paketom onda nemaju na osnovu čega da obračunaju pdv ... da definitivno ako se razlikuju billing i shipping adrese to je definitivno tako... Opet proveri ako si platio njihov pdv to je stvarno glupost jer je roba otišla u izvoz ..onda bi definitivno bilo bolje narucivati preko discogs . sto se cena tice učinilo mi se na trenutak da je na sajtu jeftinije onda kasnije kada sam uporedjivao opet je nešto bilo jeftinije na discogs u odnosu na sajt.. u svakom slučaju mnogo je jeftinije nego kupovati kod nas preko oglasa mislim da su cene najmanje 2 negde i do do 3x manje za ista izdanja...
  5. nisam razumeo : nisu ti skinuli pdv- to znaci platio si pdv ili nisi ? Ako si narucivao preko sajta video si da obračunavaju njihov pdv - da li si platio sa pdv ili bez ? sto se tiče našeg pdv - nisam bas razumeo šta si mislio kada si rekao da se izbegne ako si prijavljen na jednoj adresi, a živiš na drugoj? koliko ja znam kod uvoza robe pdv se placa unapred , dakle ako carina resi da ti naplati pdv ne možeš da dobiješ robu dok ne platiš ?Ne postoji mogućnost da te zaduze za pdv osim ako nemaš speditera pa onda on plati pa duži tebe ali u svakom slučaju ako carina obračuna pdv on mora u roku od 8 dana da se plati... Dakle ti si imao sreće i nije ti naplacen . Je l’ tako?
  6. izvini nisam razumeo firma od koje se naručuje se tako zove? može neki link?
  7. Pozdrav svima ! Jedno pitanje: Sto se Recordsale tiče (definitivno nigde veći izbor i bolje cene nisam video ) , njima su jeftinije ploče na sajtu nego na discogs , e ali kad se uloguješ na sajt i staviš zemlju i staviš nešto u korpu on ti obračunava pdv i shipping. To se tiče shippinga to je ok nema šta da lupas glavu koliko košta. E sad pitanje pdv . ima neke logike ako kupujes preko prodavnice logično je da moras da platiš pdv ( njihov pdv ) pa ako je to tako onda je bolje da se naručuje preko discogs jer onda nema pdv ( njihovog ), jer ovde ima oprečnih iskustava sto se tiče samog carinjenja kod nas da li se naplati nas pdv ili ne ? Mislim da na sajtu nisu 20% niže cene pa da bi bilo isto ali moglo bi da se uporedi... Ako se naruči preko njihovog sajta pa ti naplate njihov pdv pa još ako kad stignu ti naplate i nas onda su to 40% veće cene... Da li neko zna , ima iskustva sa ovim ?
  8. Jovan M.

    To je muzika!

    evo pokušaću ja da dam odgovor samo sto bih odvojio u dve teme jedna je muzika , druga je doživljaj muzike. Govorimo o muzici : dakle razlika izmedju tebe i tvog prijatelja je samo u tobe sto on ima sposobnost ( koja se sastoji iz dara u vidu sluha koji je dobio od Boga + vrednog rada - učenja nota ) da sa papira “pročita” muziku pevajući ili svirajući u svojoj glavi kompoziciju dok je čita sa papira. I sam si sposoban da ponoviš u glavi neke melodije pa znaš o čemu govorim. Reverzibilan proces takodje imaš kod ljudi apsolutnog sluha koji dok slušaju mogu da pišu note. To je njemu dovoljno kao i tebi kada pustiš nosač zvuka. Dakle tu smo govorili od interpretiranju muzike. Druga tema je doživljaj muzike .Dakle na sledećem primeru , govorimo recimo o alkoholičaru - kolikvijalno bi se reklo “zavistan od etil-alkohola”, ali etil-alkohol je samo inicijalna kapisla za lučenje dopamina u mozgu koji čini da se čovek oseća prijatno. Dakle pitanje da li je čovek zavistan od alkohola ili dopamina? Elem, dopamin već postoji u organizmu to jest mehanizam za njegovu proizvodnju postoji i proces proizvodnje može početi i bez etil-alkohola , samo što je nekome potreban alkohol nekome nije.Moze se reci da je to malo stvar čiste fiziologije , malo stvar vežbe. E slično je i sa muzikom, kako etil-alkohol započinje proizvodnju dopamina koji čini da se čovek oseća prijatnim , tako muzika bilo da je čovek sam sebi peva u glavi čitajući note bilo da je ušima sluša izaziva u njegovom organizmu različite procese podsećanja na odredjene prijatne ili neprijatne dogadjaje iz sećanja svesnog ili nesvesnog i tako dalje već to psihijatri bolje znaju. Zato različita “vrsta” muzike različito “deluje” na raspoloženje i različitim ljudima različite stvari prijaju i zbog toga “uživaju”u razlicitoj vrsti muzike”. Čovek obično voli onu vrstu muzike koja u njemu budi prijatne osećaje i sećanja , verovatno najviše iz detinjstva.Muzika je ozbiljna stvar koja utiče na ponašanje , obrazovanje, zaglupljivanje masa itd. tako da se može u danasnje vreme govoriti o zlupotrebi muzike slično zloupotrebi psihoaktivnih supstanci. I sami ste spomenuli Platona i njegova učenja o muzici kao sredstvu za obrazovanje. Dakle zakljucak je : muzika je psihoaktivna supstanca. Nije opipljiva u Dekartovom sistemu, ali svakako opipljiva ljudima koji osećaju u više od 3 do 4 dimenzije. Nadam se da sam malo doprineo razvoju ove svakako značajne teme.
  9. Pa i taj drugar ima da te košta bar 20-30 evra ručak da platiš i još gorivo ako je gramofon van Beograda. Dakle ne slažem se da sve to može baš tako jeftino da se prodje . Ovde se svi prave pametni preporučuju neke ljude koji se kao bave time 30 godina a te ljude kad pozoveš nemaju 3 cela gramofona na stanju da ponude. Tako da mislim da sam odlično prošao.
  10. dakle redom- ne vidim da mu to smeta sto ovaj mat nije originalan ? možda je i bolji nego sto je išao uz orginalni. sto se tega tiče slazem se ali svaki gramofondžija valjda treba da ima vagu i trece - ovde se vodila rasprava kako po user manualu dužina od igle do spoja glave i ručke (zaboravio sam kako ste to rekli da se zove ) treba za taj gramofon da bude 48mm pa je neko rekao kako ako se stavi glava Concorde 10 to je onda 51.5mm i desiće se tracking error. Dakle da ponovim kod @Kuršum smo merili tu dužinu i tačno je 48mm kako ne znam, ali tako je. Neko je tu izveo neki pogrešan zakljucak . Dakle tačno koliko treba da bude ni mm više . Takodje je merio uglove ili šta se već meri protaktorom ako sam dobro upamtio kako se to zove i sve je ok. Gramofon super radi, igla je kao nova. Dakle ja nisam rekao da je igla zamenska rekao sam da je menjana ali to možda znaci da je menjana kada i cela ručka tj. dosla sa Concorde 10 glavom. Napomenuto mi je da je čovek prodao gramofon jer ga ne sluša dakle nije korišćen. Gramofon super radi , igla je kao nova nema nikakve smetnje , dakle nikakvu zamerku osim tog tega nema ako se to može svrstati u zamerku. Ja stvarno ne znam šta neko da ocekuje da kupi za 100 evra pa to je kafanski račun za 6 osoba ako nisu alkosi u prosečnoj kafani ne baš level “ibarska “ ali da kažemo level “ put za Mladenovac “ ili za 2-4 alkosa . Da ne kažem dva rezervoara i to od juga ne može dva rezervoara od stojadina.Mada mislim da su i dva rezervoara od juga više od 100 evra. Pa 4-5 ploča Floyda ili Crimsona i to 12-to Nemačko izdanje u stanju very good plus košta toliko sa carinom i pdv ili ti na berzi kod nas. Samo ta glava sa iglom i to bez ručke košta skoro 50 evra . Dakle što se mene tiče više nego dobra kupovina. Ja sam više nego zadovoljan i još jednom hvala @Kuršum
  11. Jovan M.

    To je muzika!

    Šta je ljubav! ; )
  12. Sada je sve kako treba! Hvala @Kuršum !!!!
  13. @NShappy tako je . upravo sam to uradio. sad mogu da ga odnesem u kontejner. ne znam zašto sam dirao kada je bilo dobro nisam sam sebi jasan...
  14. @NShappy Dakle odgovor je ne. Možda nešto nisam uradio kako treba . izbacio sam ručku iz ležišta i vratio na nulu okretanjem i tega i ovog crnog točka zajedno. Da li nešto nisam uradio kako treba ili mi nije podešeno kako treba ? Kako tačno to treba da proverim ?
  15. Dakle ako sam razumeo ovde govoriš kako je kod tangencijalne ručke , a ovo je kako sam razumeo S ručka , dakle šta se tu dešava ? Kažem ja sam zadovoljan kako ovo radi i lako je za rukovanje , pre bilo kakve zamene dobro bih se raspitao da li to moram da radim.
  16. ovo nisam pitao da li je proveravano mogu da pitam . sada si me zbunio , ovde sam citao da je u User Manual za JVC 48mm , a da je sa Concorde 10 51,5 mm sto može da izazove tracking error i da ošteti ploče pa mi je savetovano da promenim celu glavu i headshell. Kako sam zadovoljan kako radi ovaj Concorde 10 , pre toga bih to sve još jednom proverio. Dakle videću da mi neko izmeri to rastojanje .
  17. Da , ovde sam već pisao , da mi je rodjak koji se bavi audio tehnikom namestio gaznu silu na 1,25 i anti skejting na 1 . nisam napisao da je prvo “anulirao” to jest podesio nulu ali ako sam napisao da se čovek time bavi to se podrazumeva . posto sam se požalio ovde da zvuk nije jasan savetovano mi je da povecam gaznu na 2 i anti skejting na 1,5. sto je dalo mnogo bolji zvuk. nakon toga smanjio sam gaznu na 1,7 anti skejting sam ostavio na 1,5 . nije loše sada igla nije “kao nova “ ali poslužiće dok ne kupim iglu Stylus 10 ili kako mi je ovde savetovano celu OM 10 glavu za iste pare.
  18. @Krca44 da li može pojasnjenje ? šta znaci “ vrh igle lezi 3,5 mm dalje “ ? kako dalje ? gde dalje ?
×
×
  • Create New...