Jump to content


DR4C0Ni4N

Članovi
  • Posts

    32
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by DR4C0Ni4N

  1. Super, onda mi je Isophon plug n play za jedan kabinet. Najlepse hvala. 1.5V nece da osteti zvucnik?
  2. Pozdrav drugari, Obzirom da duzi niz godina sviram gitaru iz hobija i imam nekoliko minijaturnih pojacala za vezbanje (tranzistorci do 3W, 8 oma mono izlaz), dosao sam na ideju da napravim i mini kabinet koji bih koristio sa tim pojacalima. Posto imam neke vintage zvucnike (Alnico pretpostavljam) koji deluju kvalitetno za ovakav projekat, hteo bih da probam nesto sa njima umesto da bacam pare na Celestion klasiku, ali tu imam par dilema. Prvi zvucnik - SABA "Greencone" Permadyn 1677DU15 Na internetu sam nasao samo 1670DU15, pa na osnovu njegove specifikacije vidim da su Greencone zvucnici 5 oma. Koliko je bezbedno koristiti ovaj zvucnik sa pojacalom od 8 oma (uglavnom je volume u rangu 30~50%)? Da li je mozda bolje da pojurim jos jedan slican Greencone i vezem ih serijski za 10 oma? Na zvucniku nije jasno obelezeno koji lead je pozitivan a koji negativan, da li postoji neko pravilo kod tih vintage zvucnika, ili nesto drugo na sta treba da obratim paznju (vidim da ispod jednog lead-a postoji braon plocica)? Negde procitah za SABA tvitere da je pozitivan lead prvi na koji naidjemo kada gledamo pozadinu zvucnika i idemo u smeru kazaljke na satu, da li se ovo odnosi na sve njihove zvucnike? Drugi zvucnik - Isophon Type P 130, 19/8 Ovaj zvucnik mi je veca misterija, ne mogu da nadjem nista o njemu na internetu. Deluje da je stariji od Greencone-a, da li neko na osnovu oznake moze da me uputi na neke detaljnije informacije? Konkretno me zanima koliko je oma i kako kod njega da prepoznam +/- lead jer oba izgledaju isto. Unapred hvala na odgovorima.
  3. Hvala na savetima, porucicu sutra te vrhove pa isprobavam prvom prilikom. Imam tinol pastu (CInol, 80g tuba), ali je jos nisam isprobao. Sto se tice ciscenja vrha lemilice, uzeo sam i Baku BK-222 posudu sa zicom za ciscenje vrha tako da time cistim.
  4. Tako je, uz lemilicu ide taj prvi koji je vrlo tanak. Interesantno je da pojedine lemove sa iste stampane ploce lagano otopi i pokupim ih pumpicom (ProsKit 8PK-366N), dok pojedine nece nikako. Probacu sledeci put sa pletenicom ili da nanesem malo tinol paste na lem pre zagrevanja, kontam da ima uticaja i to sto su ploce stare 10+ godina (neke i 15+). Ima li negde u Srbiji da se kupi set vrhova koji odgovara toj lemilici, ili mora sa AliExpress-a? Da me ne shvatite pogresno, ne kazem da je lemilica losa za te pare, samo iznosim svoja iskustva da drugi koji su zainteresovani za istu znaju sta da ocekuju. Nisam ni ocekivao neko cudo od nje, koliko para toliko muzike.
  5. Kasno, vec sam je uzeo jos 21-og. Vidi se da je kineska i da kvalitet nije nesto, ali zavrsava posao. Bice ok za ucenje i amaterske stvari, kad se malo uvezbam kupicu nesto bolje, mozda T12 sa AliExpress-a (imam 24V-5A DC adapter od laptopa). Za lemljenje je ok, napravio sam za vikend par kablova koji su mi trebali. Doduse uzeo sam i kvalitetnu tinol zicu (Elsold) pa ide lagano. Odlemljivanje je vec problem, pokusao sam da skinem neke komponente sa stare maticne ploce i nikako da rastopi postojeci lem (cak i podesena na 350C). Ocigledno je da ocitavanje za temperaturu nije tacno (manja je nego sto pise na ekranu) i ne zagreva se tako brzo kako ekran pokazuje.
  6. Za tu lemilicu ceo zamenski stap sa kablom i vrhom je 1000 din, a samo nov vrh je 440 din. Nije skupo tako da nije neki problem ako strada nakon 6 meseci, bitno da je regulacija pokrivena sa 2 godine garancije. Citam iskustva i predloge na jos dva foruma, posto za vikend nisam kuci taman imam vremena da odlucim sta uzimam pa u ponedeljak ujutru narucujem. 99% da uzimam Baku 936D, za te pare deluje mi da nema nista bolje.
  7. Koliko sam procitao na njihovom kp nalogu, garancija je dve godine na lemilicu, a 6 meseci na stap sa vrhom posto se smatraju potrosnom robom. Stap je odvojiv i moze da se menja tako da mislim da to nije veliki problem.
  8. Žica je više za skidanje lema sa ravnih površina, verovatno mi u početku neće trebati. Ako ostane prostora u budžetu što da ne, ako ne onda će je dokupiti kasnije.
  9. Hvala svima na informacijama. Sečice i lupu imam, takođe imam i par različitih klešta za blankiranje žice. Treba mi pumpica, pinceta, tinol žica i tinol pasta, eventualno jos nešto ako sam prevideo. Računao sam da sve uklopim okvirno do 6000 din, taman ako uzmem Baku 936D preostaje mi 2000 da dopunim šta mi nedostaje od alata i opreme.
  10. Je l' kupovao neko od ovih iFix.rs / baku.rs? Koliko su pouzdani kao prodavnica? Zanima me predlozena Baku lemilica, a nisam iz Bg-a pa da mogu licno da odem. Sajt im ne deluje preterano profesionalno. Takodje sta bi mi jos trebalo od opreme za neko hobi lemljenje? Nemam trenutno nikakvu lemilicu niti iskustva sa tim, a hteo bih da uzmem nesto sto ce mi sluziti da povremeno zamenim neki kondenzator ili konektor. Cisto za sopstvene potrebe, nista preterano ozbiljno.
  11. Ako trenutno koristis integrisanu zvucnu sigurno ces dobiti osetno poboljsanje zvuka. Samo ga povezi nekim koliko-toliko pristojnijim interkonekt kablom sa risivirom, da nije onaj pijacni od 100 din. Imas za 500 din neke budzet varijante koje su ok.
  12. Nikako Genius zvucnu kartu, to ti je isto kao i integrisana, samo ces da bacis pare. Najpovoljnije a da valja je polovna Audigy 2 ZS, krece se oko 10e i ima ih dosta po oglasima. Provereno dobra zvucna karta, samo ako imas PCI slot u koji mozes da je ugradis.
  13. Rekoh ti ja ranije da neces da se smiris sa kupovinom...
  14. +1, ima sta da se napise na tu temu.
  15. I ove sto je Van Helsing postavio i ove koje sam ja kupio imaju te rupe. Hvala na odgovoru, zbog toga i pitam pre nego sto mi padne na pamet da probam.
  16. Vidim da ove bananice pored rupe za kabal imaju iza jos jednu rupu u koju moze da se ukljuci jos jedna bananica. Da li to znaci da mogu dve bananice da se povezu jedna na drugu? Npr. vezivanje dva pojacala sa dva para kablova na jedne zvucnike tako da ne moras da premestas kablove, samo ukljucis pojacalo koje trenutno hoces.
  17. I ja spadam u tu grupu, ali mi to ne smeta preterano. Uredjaj se ipak proda, samo treba biti malo strpljiv i kulirati preprodavce i bezobrazne kupce. Isto kao sto kupac bira prodavca, tako i prodavac moze da bira kupca - apsulutno ne moram bas svakom da prodajem svoje uredjaje ukoliko mi se ne dopadne nacin na koji mi se taj neko obrati ili ukoliko mi nudi znatno manje novca nego sto uredjaj stvarno vredi. Obicno pre nego sto oglasim nesto od tehnike prvo ponudim prijatelje koji bi bili zainteresovani za tako nesto, pa ako neko hoce radije njima prodam ispod planirane cene.
  18. Možda i ne mora dremel, trebalo bi proveriti koliko su veliki otvori kroz koje prolaze trenutni terminali. Ako kroz iste mogu da se provuku neki bolji onda ne mora ništa da se seče, može da se moduje tako da kasnije lako može da se vrati u fabričko stanje.
  19. Valjda zato sto smo svi u istoj sekti.
  20. Dremel i lemilica. Odlemljuju se ovi postojeci terminali, tu gde su bili na kucistu se prosece otvor na koji se ucvrsti plocica sa nekim boljim konektorima i isti se zaleme na odgovarajuca mesta na ploci. Ja sam u jos goroj situaciji sto se toga tice jer imam 2-pin DIN izlaze, ako odlucim da zadrzim to pojacalo na duze staze definitivno cu da odradim tu intervenciju na njemu.
  21. Ja na pojacalu imam 2-pin DIN ulaze i tu sam postavio odgovarajuce konektore, ovo sam uzeo za zvucnike. Trenutno je tamo gola zica, probacu za vikend da vidim ima li neke razlike. Ako nema osetne razlike radije bih postavo konektore zbog lakseg skidanja i povezivanja kada premestam sistem ili menjam pojacalo.
  22. Ja sam juce uzeo ove u jednoj prodavnici u Nisu, 216 din komad.
  23. Zato ja izbegavam prodavce koji nemaju bar trocifren broj pozitivnih ocena (mada ni to ne mora da bude merodavno). Bedara bas, odvojis vreme i iscimas se bezveze samo zato sto neko laze. Bar si dobro prosao, mogao si i da puknes 200e na nevidjeno.
  24. Da, sa PCAxe-a. Citam vec neko vreme ovaj forum pa sam resio i da se prikljucim.
  25. Nikada neces da se smiris, takav je ovo hobi...
×
×
  • Create New...