Jump to content

CA-RIA

Članovi
 • Posts

  189
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by CA-RIA

 1. Samson SR 850. Некада их прикључим на појачало АU 417, некада на лаптоп.
 2. Многи људи су за али чекамо ко ће да оснује фирму па да се прикључимо. Мени је продаја готово потпуно стала тако да и оно мало плоча што имам не могу да продам. Није да је раније било сјајно али је ишло, овако више не иде.
 3. Овде код нас људи су мање куповне моћи. На Купинду може да стоји цена нереалнија од Discogs, мерило је колико неко да за плочу, а не колико је неко поставио цену. Странци имају веће плате па зато више и купују.
 4. Велики број винила који продавци продају као минт у ствари нису минт. Минт који је стар 30 или 40 година постоји у 1% случајева, нпр на 99 NM дође један минт. Постоје плоче које визуелно изгледају као да никада нису стављене на грамофон, али показују знаке складиштења. Плоча коју си добио је вероватно уз најбоље услове складиштења повукла мало влаге. Најверовтније би ти мало лепка за дрво решило проблем. Али пошто кажеш да је сам пресинг лош, можеш само донекле да очистиш звук, али боље ишта него ништа
 5. Када сам се приватном поруком обратио особи са питањем како шаље с обзиром на рестрикције - одговор је био - (парафразирам) "Не знам о чему се ради, код мене све нормално". Ако неко крије да је правно лице, онда у реду, решена ствар.
 6. KP има бољу видљивост на Googletu. Нормално је да постоји цена обнове огласа, али нисам разумео зашто је поскупело, али добро, опет није страшно. Мало су испали некоректни са поскупљењем.
 7. Хенкелов је добар за почетак. Све зависи шта желиш да постигнеш. Нпр - једна од 100 или једна од 200 плоча има чудне "таласе" или је покупила екстра много влаге. Толику количину са Хенкелом не можеш никада очистити. Са друге стране, ја и нове плоче лепкирам са Хенкелом, да скинем мало штроку из фабрике. Постоје плоче које визуелно изгледају као да никада нису пуштане, али по звуку су VG+. Понекад оне могу да буду боље, можда не као NM, aли свакако боље. За то служи посебан лепак, ни ту Хенкел не може да ти помогне. Користим неки италијански лепак и Titebond за поједине ситуације.
 8. Не очистим одмах већ је одложим па кад накупим 5 комада, чистим све са "Кностијем". Као течност користим Groovinator и обавезно испирање са деминерализованом водом. Ja користим три врсте лепка. То не да продише, него не можеш да замислиш.
 9. Па реци људима да је било реторичко питање :)
 10. Проблем је када ти поруче људи из Америке или западне Европе, они немају сви пријатеље у Србији. Правила КП јесте да ко обрће већи број огласа, треба и да плати за огласе, што је и нормално. Не утиче на оне који имају мали број огласа.
 11. Где си се сетио Левчета, па то је правно лице, човек држи продавницу код "Дома омладине" у подземном пролазу.
 12. Већ око годину дана враћају. Бојим се свима. Ја не живим у Београду па су ми враћали пошиљке за иностранство.
 13. O именима оних који шаљу није уљудно причати. Постоје и чланови са овог форума који уредно (на овај или онај начин) достављају људима плоче у иностранство (што није проблем). Проблем је што је званична прича да се ништа не шаље, а по оценама се види да није тако. Jeдан од продаваца који уредно (на неки, ко зна који начин) шаље робу у инстранство је https://www.discogs.com/sell/seller_feedback/exyu-shop И није једини. Мислим да би требало да оснујемо неко удружење па да продајемо заједно, јер овако више не иде.
 14. Имплицираш да сам ја рекао да ни један колор винил не ваља. Нити сам се бавио истраживањем, нити ми је то била намера. Поента приче да су нови винили невезано за боју другачијег квалитета него винили од пре 30 година. Некада су винили имали по 180 и више грама (без ознаке), а данас се то посебно означава (мада није ни у каквој корелацији са квалитетом). Винил који је црн и који сам прао колико год сам умео сам мало довео у ред (фабрички лошији звук). Бели винил нисам баш толико прао, али ту се и не надам пуно с обзиром да минт винил пуцкета неприхватљиво много.
 15. Имам утисак да су стандардни црни винили бољег квалитета, док су обојени променљивог квалитета. Мада можда то зависи и до саме врсте пластике, колико је коришћено рециклираног винила, а колико не.
 16. Oцене не бркам. Кажем ти да је код нас у Србији уобичајено градирање 5 а боље од 5 су минт. Сад има и продаваца који градирају типа "5 и боље" или 5+ , али свакако да смо закључили да би минт требало ретко да се користи. Плоча може, као што и сам знаш да изгледа као минт, а да звучи као VG+. A може и обрнуто, да изгледа као VG, а да звук буде једну степеницу више, као VG+. Стога изглед се не поклапа увек са звучним стањем. Њима као да су Срби били учитељи, каква црна затварања, сервисна подршка је (барем мени) на нивоу криминала, а не сервисне подршке. Погледај поједине продавце, имају нпр 20.000 оцена, где ће затварати такве продавце, њима нпр 30 40 слабих оцена не значи ништа на рејтинг. Преполовимо тих 40 на 20 реалних лоших оцена, ипак није мало. У потпуности се слажем. Али колор винили су смеће, па јесу они нетакнути али никакво прање не помаже. Слаби су у старту, без обзира што су минт.
 17. Проблем је што свако има своје оцене. Нпр "плоча није минт, већ је нова, неотворена". Генерално је код нас градирање 5, а боље од 5 је минт, само што би рекли да се то градирање у пракси ретко користи (барем би требало да се ретко користи).
 18. И даље мислим да има продаваца који не желе да дају превисоку оцену својим плочама. Мислим да сам до сада нашао на нпр 2 или 3 наслова за која могу да кажем да су минт, у смислу да их је неко слушао једном или ни једном а да плоча звучи као да никада није пуштана. Дакле неко градира као 5 а у ствари је минт, што ми се дешавало, ретко али било је и тога. Ја са VG+ нисам имао проблема, а са 4, 4+ јесам, па изгледа да је градирање у питању Наше Нове плоче су очај. Један провидни винил је од тако буђаве пластике да је то за плакање. Други црни дупли албум је неки фабрички рестл, звук ме разочарао. Хаос са тим новим плочама, прање им не помаже, винил је слаб и то је то. Најжешће је кад сам купио један минт наслов, а они дупли албум упаковали тако што су ставили плоче у инер. Цареви нису уопште упаковали плоче, као фазон има инера, па неће им бити ништа. Туга, шта рећи а не заплакати. Како је плоча од 70 тих година прошлог века складиштена, то мене интерсује, да ли је крива, да ли је "попила" влагу (а 99% да јесте, макар мало)... Може само да буде NM кад је старо 40 година, ретка су добра складиштења да винили буду минт.
 19. To нико не спори да се винили могу добро оценити. Међутим, поједини продавци неће написати да је једна страна у лошијем стању од друге, или сличне проблеме. Нпр човек продаје минт наслове или 5 наслове који то нису, уредно врати новац, врати чак новац за повратну поштарину, али кад тако очајно градира наслове, размислићу да ли ћу узимати. Сви ми грешимо, али некада су поједине плоче баш прецењене са оценом. А има и обрнутих примера, да се продавац плаши да не оцени превисоко, куповао сам плоче које су боље од оцене, 5 винили су били NM ка минт стању. Чак сам нашао и неке NM синглове, што сам мислио да никада нећу видети, јер за синглове не верујем било која оцена да се стави, јер је квалитет пластике за синглове очајан, па изгледа као 5, а у ствари није тако.
 20. https://www.youtube.com/watch?v=BDUHbBBX8a0
 21. Моји фаворити - Gordian knot (1999), Gordian knot - Emergent. Moрам и да додам Purgation, relm of the dead, ali не могу да нађем тај CD никако. И мајсторски Echosilence, и до тог диска је ужасно тешко доћи, али је ремек дело.
 22. Искрено да ти кажем, ово наше градирање (плоча оцена 1 и плоча оцена 2 - то не постоји). За оцену 3 не градира нико, овде су ти у Србији све плоче 4, 4- 4+, па се жив човек не може снаћи, шта је 5 -, шта је 4+, а шта је 5. Има сјајних продаваца, не могу да грешим душу, али за коришћене плоче има разних градација, неко градира на један начин, неко на други (не кажем да је лоше, али је једноставно другачије). Што је неком 4, за неког је 4 минус итд.
 23. Кад видим цене на Ebay, мени припадне мука. Купио сам једном, добио ужасно очувану плочу под фирмом near mint. Па чак и да у будућности нађем правилно градирану плочу, цене су огромне. Discogs ima oдличну понуду. На пример, VG+ који сам узимао је био одличан. Свакако било је и искустава да плоча није у NM стању, али ништа што се не може решити. Најгоре искуство - куповина нове плоче преко Grooves land. Фабрички оштећен бели винил. И сад како слати слику оштећења итд, тако да сам одустао од враћања плоче. А и брзина у једном правцу (пре пандемије) је била кастрофа спора. Juno нема оно што ми треба. Погледај продавце из Немачке, имају доста повољну поштарину. Буде нпр. око 10 евра, а Пољска и околне земље, буде и нижа од 10 евра. Ако теби смета што се не плаћа мастер картицом, то је нешто друго, ја плаћам Paypalom и зато ми одговара.
 24. Куповао си Paypalom ?
 25. Презадовољан са искуством преко Discogs.. Чак и лоше плоче, договорим се за попуст ако плоча не одговара описаном стању и добро је. Некада ми се више исплати да купим преко Discogs, него да купујем у овим нашим продавницама. Цена буде фактички иста, а у иностранству већи избор.
×
×
 • Create New...