Jump to content


mutayu

Članovi
  • Posts

    192
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by mutayu

  1. 18 hours ago, perodeformero said:

    Hajmo drugari Makedonci i ostali poznavaoci Skoplja, dajte neke predloge za kvalitetno obžderavanje na pomenutoj lokaciji. Naravno, iz sopstvenog iskustva.😋

    Lovacki Dom Kamnik

    Hotel sa sopstvenom vinarijom i restoranom koji sluzi gotovo iskljucivo specijalitete od divljaci. Razumne cene, blizu centra Skoplja, potpuno izolovano u prirodi. Bio, video, probao i najtoplije preporucujem!

    https://kamnik.mk/

  2. Ja na brzaka izbrojah 58 elektrolitskih kondenzatora u "Service manualu".

    Prvo utvrdi da li postoji neka neispravnost zbog koje se pojacalo greje pa je otkloni i tek onda radi orosavanje.

    Kada bi menjao sve kondenzatore u pojacalu nabavka bi te kostala 30-50 evra plus glavni filterski kondenzatori u napajanju cije su cene vrlo razlicite.

  3. On 11/22/2022 at 5:58 PM, mihailo_ said:

    Na jednom pojacalu sam zamenio tranzistore i ne radi. Izlazni tranzistori se greju kao grejalica, a nisam nista ukljucio kao ulaz, inace sam stavio drajverske tranzisore kao sto ste mi rekli bc141-161 i 2n3773 za izlazne. Proverio sam sve otpornike i kondenzatore i svi su ispravni, ali imam jedno pitanje za jedan otpornik ako je to otpornik. U semi je prikazan kao r835 i pise da je 130 ohm, ali ima nekako cudan simbol, evo slika ispod, ako moze neko da mi kaze da li je to otpornik ili sta vec drugo. Inace na multimetru pokazuje otpornost od 83 ohm na jednom pojacalu a na drugom 73-75ohm.

    Screenshot_20221119-012843_Drive.jpg

    To je termistor 130 ohm u kolu za regulaciju struje mirovanja. Nosi taj uredjaj kod majstora dok jos ima sta da se popravlja.

  4. Tranzistore 2N3055 kupujes stare Ei ako ih nadjes i placas do oko 200 dinara. Ako nema njih potrazi sta ima iz starih zaliha RCA i slicno. Kucaj "2N3055 cena" u Google i otvaraj oglase domacih prodavaca redom. Naravno, mozes da ih zamenis i nekim modernim kao sto su MJ15015 ili MJ15003 ali su oni obicno malo skuplji.Drajverske tranzistore ces teze naci originalne pa uzmi zamenske i upari (BC141-BC161).

  5. 2 hours ago, Father said:

    Što bi izbegavao upotrebu IEC-a na kućištu?

    Dodavanjem IEC konektora tamo gde ga nije bilo nepotrebno dodajes sest lemnih mesta sa njihovim prelaznim otporima kao i same delove konektora sa svojim razlicitim materijalima i osobinama umesto originalnog neprekinutog dela provodnika od odgovarajuceg materijala.

    "Big No-No" u audiju, sto bi rekli ovi filozofi.

  6. Nisam te ja dobro razumeo. 😀  Srafovi su danas od razlicitih celika, ponekad prevuceni drugim metalom kao sto je cink. Postoje i ukrasni mesingani i bronzani kao i plasticni (pvc, polikarbonat i drugi). Steta sto ne moze da se napravi upotrebljiv sraf od monokristalnog bakra!

    Ferit je keramicki materijal od koga se izradjuju jezgra zavojnica i filtera kao i magneti, sadrzi veliki procenat oksida gvozdja-rdje. Nije dobar za srafove jer je jako krt i ne trpi metalni alat.

  7. 2 hours ago, Nixie said:

    Imam ove, go bakar izbegavam zbog oksidacije, makar i bolje zvučalo bez ikakve prevlake. Što se lemljenja tiče, samo brzo da se obavi i nema problema. Prvo se kalajiše konektor (sa malo više kalaja) i žica, i onda se samo žica utopi u kalaj na konektoru. Samo brzo odraditi i plastika je bezbedna. Isti je  slučaj i sa drugim konektorima, svi imaju neki plastični izolator, tu je teflon u značajnoj prednosti.

    Star line RCA.jpg

    Ggde ima ovo da se uzme po razumnoj ceni?

  8. Slazem se sa svime navedenim! Sacekacemo da se neko odluci da nabavi takav preklopnik pa cemo da realizujemo i resenje sa prekidanjem grounda. 
    Meni je veoma zanimljiva i ideja citavog pasivnog preampa sa selektorom i atenuatorom ali nemam potrebu da tako nesto pravim sebi.

    Kao sto rekoh na pocetku, nadam se da ovo moze da posluzi kao inspiracija nekome za realizaciju neceg slicnog.

  9. Radi, nema bruma. Sve ste sami rekli i odgovorili. Ground je ovako vezan na većini komercijalnih pretpojačala i integralnih pojačala i radi. Ako je za utehu, zbog smanjenja ground loopa, ground levog i desnog kanala nisu medjusobno vezani u switchu, to će im se dogoditi tek na pločici na koju su spojeni konektori ulaza. Ne znam šta je od investitorovih uredjaja spojeno na šuko uzemljenje, u toku je intenzivno isprobavanje raznih kombinacija povezivanja i nije bilo ni najmanjeg problema, naprotiv. Čućemo narednih dana ako bude problema.

    Predloženi preklopnici bi verovatno bili bolje rešenje ali cenom prevazilaze kompletan ovakav switch. Ja lično bih se u tom slučaju radije odlučio da napravim switch sa relejima (što sam u svom pretpojačalu i uradio 😀).

×
×
  • Create New...