Jump to content


mutayu

Članovi
  • Posts

    192
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by mutayu

  1. Na plocici Good Gemini se nalazi i ispravljac i filter i regulacija tako da nema smisla odvajati ga u drugu kutiju, posebno od trafoa koji, opet, ima slepi namotaj ... Mislim, znas sve, samo kontempliram 😄
  2. Evo od mene jedna skromna dopuna teme. Posle skoro tri godine rada prosvirao je i moj primerak Macura Openamp1 MM gramofonskog predpojacala. Napajanje je Good Gemini by ZenMod, spakovano u posebnu kutiju.
  3. Lovacki Dom Kamnik Hotel sa sopstvenom vinarijom i restoranom koji sluzi gotovo iskljucivo specijalitete od divljaci. Razumne cene, blizu centra Skoplja, potpuno izolovano u prirodi. Bio, video, probao i najtoplije preporucujem! https://kamnik.mk/
  4. Ja na brzaka izbrojah 58 elektrolitskih kondenzatora u "Service manualu". Prvo utvrdi da li postoji neka neispravnost zbog koje se pojacalo greje pa je otkloni i tek onda radi orosavanje. Kada bi menjao sve kondenzatore u pojacalu nabavka bi te kostala 30-50 evra plus glavni filterski kondenzatori u napajanju cije su cene vrlo razlicite.
  5. To je termistor 130 ohm u kolu za regulaciju struje mirovanja. Nosi taj uredjaj kod majstora dok jos ima sta da se popravlja.
  6. Tranzistore 2N3055 kupujes stare Ei ako ih nadjes i placas do oko 200 dinara. Ako nema njih potrazi sta ima iz starih zaliha RCA i slicno. Kucaj "2N3055 cena" u Google i otvaraj oglase domacih prodavaca redom. Naravno, mozes da ih zamenis i nekim modernim kao sto su MJ15015 ili MJ15003 ali su oni obicno malo skuplji.Drajverske tranzistore ces teze naci originalne pa uzmi zamenske i upari (BC141-BC161).
  7. Dodavanjem IEC konektora tamo gde ga nije bilo nepotrebno dodajes sest lemnih mesta sa njihovim prelaznim otporima kao i same delove konektora sa svojim razlicitim materijalima i osobinama umesto originalnog neprekinutog dela provodnika od odgovarajuceg materijala. "Big No-No" u audiju, sto bi rekli ovi filozofi.
  8. Brisi, ako mene pitas. Mi se siti ispricasmo. 😁
  9. Nisam te ja dobro razumeo. 😀 Srafovi su danas od razlicitih celika, ponekad prevuceni drugim metalom kao sto je cink. Postoje i ukrasni mesingani i bronzani kao i plasticni (pvc, polikarbonat i drugi). Steta sto ne moze da se napravi upotrebljiv sraf od monokristalnog bakra! Ferit je keramicki materijal od koga se izradjuju jezgra zavojnica i filtera kao i magneti, sadrzi veliki procenat oksida gvozdja-rdje. Nije dobar za srafove jer je jako krt i ne trpi metalni alat.
  10. @brijacGde se seti feritnog srafa? To moze da se nadje samo jos u starim radijima u podesljivim zavojnicma!
  11. Malo si ispao optimista sa time 😀! Sansui risiver G klase ce ti malo ljudi dobro restaurirati bilo gde jugoistocno od Minhena.
  12. Obavezno koristiti prost broj prstenova (1,2,3,5,7,11...) zbog reda harmonika osnovne frekvencije koju prigusuju vodeci racuna da slobodna povrsina staklenog balona ne bude manja od 75% ( zbog pomenutog hladjenja lampe).
  13. Vidis da je tu nesto vec radjeno, dva kondenzatora zamenjena a jos dva nedostaju?
  14. Hajde obelezi gde je, koja je?
  15. Primer upotrebe drveta dao je i Mišo Mironov sa svojom serijom uredjaja na kojima su čak i poklopci trafoa od šper ploče.
  16. Ggde ima ovo da se uzme po razumnoj ceni?
  17. Slazem se sa svime navedenim! Sacekacemo da se neko odluci da nabavi takav preklopnik pa cemo da realizujemo i resenje sa prekidanjem grounda. Meni je veoma zanimljiva i ideja citavog pasivnog preampa sa selektorom i atenuatorom ali nemam potrebu da tako nesto pravim sebi. Kao sto rekoh na pocetku, nadam se da ovo moze da posluzi kao inspiracija nekome za realizaciju neceg slicnog.
  18. Radi, nema bruma. Sve ste sami rekli i odgovorili. Ground je ovako vezan na većini komercijalnih pretpojačala i integralnih pojačala i radi. Ako je za utehu, zbog smanjenja ground loopa, ground levog i desnog kanala nisu medjusobno vezani u switchu, to će im se dogoditi tek na pločici na koju su spojeni konektori ulaza. Ne znam šta je od investitorovih uredjaja spojeno na šuko uzemljenje, u toku je intenzivno isprobavanje raznih kombinacija povezivanja i nije bilo ni najmanjeg problema, naprotiv. Čućemo narednih dana ako bude problema. Predloženi preklopnici bi verovatno bili bolje rešenje ali cenom prevazilaze kompletan ovakav switch. Ja lično bih se u tom slučaju radije odlučio da napravim switch sa relejima (što sam u svom pretpojačalu i uradio 😀).
  19. Otisao je switch sinoc pa nemam sliku. Na montazni sraf od kutije.
  20. Mozda ce nekome biti interesantna ideja. Naime, zavrsih juce jednu pasivnu audio preklopnicku kutijicu.
×
×
  • Create New...