mutayu

Članovi
 • Content Count

  133
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

About mutayu

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. To nesto nije u redu! Obavezno proveri o cemu se radi!
 2. A podseca pomalo i na audio doktora.
 3. A svi znamo da je kvarc sta? Silicijum dioksid, poluprovodnik i piezoelektrik!
 4. Citam vrlo pazljivo i trudim se da razumem. Nisam siguran da sam razumeo na sta mislis kad kazes " sredine koje ostavljaju zvucni zapis". Ako predpostavimo da su to mesta gde je signal posebno osetljiv na izoblicenja mozemo izdvojiti recimo RIAA korektor u phono pretpojacalu i sprezne kondenzatore koji se nalaze na ulazima i/ili izlazima vecine uredjaja. Kad pogledas tu signal prolazi kroz aluminijumsku foliju dugacku desetine i stotine metara. Na uredjajima, posebno lampasima, koji imaju izlazne transformatore opet imamo desetine i stotine metara najobicnije lak zice .
 5. Tu onda dominira aluminijum od koga su svi oni kilometri folije u kondenzatorima. Naspram njega svi ostali metali su samo primesa i necistoca.
 6. Kucaj u google "hromiranje plastike" i kao rezultat izacice nekoliko oglasa na kojima se nudi usluga koja ti je potrebna (da ih ne reklamiram sad ja ovde). Znam da se ne radi stvarno o hromiranju ili galvanizaciji.
 7. Pardon, napisah stabilnost otpora ali nisam bio dovoljno jasan. Hvala!
 8. Otpornici su ti pasivne komponente i nemaju svoj zvuk. Osobine koje te zanimaju kod otpornika su njihov otpor i preciznost i stabilnost istog, snaga ili disipacija toplote u vatima i nizak termalni sum. Pitaj tog svog konstruktora da ti kaze koji mu otpornici za sta trebaju pa onda trazi takve. Treba da znas da su po pitanju termalnog suma karbon kompozitni otpornici najgori i da je bilo koji metal film otpornik po tom pitanju bolji od bilo kojeg karbon kompozitnog. Odvoj bitno od nebitnog i fokusiraj se na resavanje problema izbegavajuci nasumicno isprobavanje ponudjenih ideja. Tako ces brzo doci do dobrih rezultata i odgovarajucih resenja i neces lutati stranputicama i corsokacima bacajuci novac i uzalud troseci svoje i tudje vreme i ganglije.
 9. U snagama 0,062, 0,125 i 0,25W i za vrednosti 1,01K-75K i 252-100K prema datasheetu, za druge vrednosti su vece tolerancije ali do 0,5%.
 10. Ako vec gledas na hifi collective gledaj Shinkoh otpornike.
 11. Bor-Ugljenicni otpornici serije "БЛП" su bili daleko bolji od Allen-Bradley otpornika. Medjutim kao i Allen-Bradley nisu vise u proizvodnji i tesko ih je nabaviti. Mozes i sam da se uveris u karakteristike: Allen-Bradley https://hfc-fs.s3-eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/allen_bradley_data_sheet.pdf БЛП http://www.155la3.ru/datafiles/blp_blpa_tu_1975.pdf Ako te zanima aktuelna proizvodnja visokokvalitetnih otpornika pogledaj sledeci link: https://www.erkon-nn.com/products/axial-lead-resistors Ako ti trebaju precizni otpornici male tolerancije preporuka je serija R-126A.