Jump to content


Jozza

Članovi
  • Posts

    25
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Jozza

  1. Može li neko da mi objasni ima li razlike u kvalitetu zvuka ako bi se iskoristio HDMI od PC-a do TV-a, pa sa TV-a do AVR-a optikom? Znam da bi u toj opciji morao i TV da bude uključen, ali me zanima da li se degradira kvalitet zvuka u odnosu na PC-AVR koaksijalnim? U prevodu: kad se gledaju filmovi sa PC-a, ima li smisla slati sliku na TV a zvuk na AVR sa PC-a, ili sve "u paketu" na TV preko jednog HDMI-a?

  2. 1 hour ago, Lilyhammer said:

    Dobro izbalansirana snaga pojačala sa snagom zvučnika:thumbsup2, samo..hmm bookshelf...

    Jbg, mala deca, pa mora van dohvata ruku, tj. na TV komodu za početak, a posle možda i na zidne nosače. Inače, ovo mi je prvi "ozbiljniji" set u kući posle Waltham mužičke linije sa kraja 70-ih, sa sve dekom za kasete i gramofonom. Onaj sa providnim poklopcem, i drvenim kutijama od po 10L.

  3. 2 hours ago, Lilyhammer said:

    A sto se tiče teYamahe, ni u ludilu ne uparuj s Nemcima, jer ćeš zbog toga gorko zažaliti i setiti se mojih reči...(ovo zadnje se odnosilo na kolega Jozzu, malo sam đidno temu...) ;)

    Jest' vala, cenim da od te kombinacije nema bolje za razglas po javnim ustanovama, menzama i čekaonicama.

  4. 32 minutes ago, Lilyhammer said:

    Ta sirota yamaha čak nema ni aluminijumske hladnjake, već neke od običnog ple(k)a kojeg ko da su mali Malezijci na tehničkom pravili! Odakle tolika snaga toj yamahi iz tako omalenog kvadratnog trafoa i još manjeg para kondova..za mene je prava misterija? :mellow:

    883353_04_b.jpg

    Mislim da to pojačalo nije vredno pažnje pogotovo ne para! 

    To je jadni A-S201, koji mi je Sloba savetovao da uzmem, ali da bidnem iskren to pleKano čudo ne puštam u kuću. A-S301 koji sam uzeo ima drugačije iznutrice, i deli platformu sa 501/701 modelima, sa sve AL hladnjacima (2kom). 201ca ima 6,7kg, dok 301-ca teži 9kg. Ako ćemo iskreno, tek A-S1100 mi se svideo po dizajnu iznutrica, ali ni ona nema toroidalni trafo, tako da ne znam čemu taj komentar. 201-ca daje 2x50W/ch uz nenormalno izobličenje. A sa druge A-S1100 košta ~1.000eur, pa ne vidim svrhu uparivanja sa zvučnicima od ~200eur. Sve u svemu, 301-ca mi je delovala kao jedini izbor (od Yamahe) uz ove WD220. Pojačalo je stiglo, ali ja sam na službenom putu do 12-og, pa kriziram uz forum, hahaha.

    PS: Neko mi je ovde preporučivao AVR za iste novce. Elem, Yamaha R-N301 je "nabudženi" A-S201, tj pojačivački deo je isti, pa sam odustao i od toga, i rešio da pazarim stereo pojačalo.

  5. I onda pomerim malo glavu i "zid" se dezintegriše. Ne dozvoljava mi konfiguracija prostorije da se tako igram. Mada imam ideju da batalim bi-wire, za TV stavim na kanal A neke konfekcijske zvučnjake, a ove WD220 stavim na kanal B na uži zid od 5m, svaki na 0,5-1m od bočnog zida. I da to bude za mjuzu. Samo me brine da ne budu slabi za 30kvm? Pod je u tepihu, masivni nameštaj... Bojim se da se zvuk ne istopi. TV je u trećini dužeg zida.

  6. Jbg, nema se mesta za šire, a i nisu neke kutije da sad kreiram scenu sa njima. Da hoću, mogao bih da ih kačim na zid, ali to bi morlo visoko da ide, jer je TV komoda tik do vrata. Kao nadogradnja zvuka na TV-u i neobavezno sliušanje muzike, mislim da je to sasvim OK. Za slušanje muzike tu su Sennheiser sluške.

  7. E sad mi je lakše. Taman sam pomislio za uputstvo da je rađeno po metodi "piše i na tarabi", hahahaha. Uglavnom danas popodne stiže i Yamaha A-S301, pa se igram sa povezivanjem. Još jedno pitanjce: Imam 10-ak metara klasičnog pljosnatog bakarnog kabla za zvučnike, pa bih da ga iskoristim. Presek je (na oko) 1.5mm^2, pa me interesuje (u bi-wire varijanti) da li da koristim taj ili da jurim nešto drugo? Zvučnici će biti na 1,5m jedan odo drugog, a u sredini pojačalo, tako da mi je po 1m dosta. Ima li razloga za debljim kablom? Mislim da sam na ovom forumu pročitao da je neko preporučio 1mm^2 za visokotonce, a 4mm^2 za niskotonce. Kontam da kabl ima aktivni i reaktivni otpor, da se ponaša kao otpornik, zavojnica i kondenzator u isto vreme, i da su sve te karakteristike u složenoj funkciji temperature, struje, napona i frekvencije signala, ali ima li to sve ikakve veze za 1m kabla, i Pmax ~20W snage "po kablu", a biće ih 4???

  8. Kakav sam zbunjeni amater, 'ladno bih vezao biamp koristeći A i B izlaze umesto dva pojačala. I bio bih ubeđen da sam odradio biwire, jer mi je to "imalo smisla" onako na prvu loptu. Elem, neću gasiti A ili B izlaz, ali može li jedno teorijsko objašnjenje zašto moja logika nije dobra? Tj šta bii se desilo da sam povezao kako sam mislio? Kuršlus ili jednostavno ništa?

    EDIT: Evo sad nađoh potvrdu moje logike: bwireoption3.gif 

    isto to stoji u UPUTSTVU koje je napravila Yamaha za AS301/501/701 modele.

  9. Sad pogledah, i stvarno ima samo optiku, nema koaksijalni. Biće optika onda, isti andrak, bitno je da je digitalija. Uglavnom, zvučnici stigli, dok ću za pojačalo morati da se strpim do sutra popodne, jerbo sam tražio u srebrnoj boji, da se uklopi sa rozetnama drajvera na WD kutijama. Kutije su inače u boji drveta, i uklapaju se sa komodom. Ma milina jedna. Naravno, nisam mogao da izdržim, i povezao sam zvučnike na kinesku mini liniju kojoj su klinci ubili zvučnike. I mogu reći da su WD220 prilično "tamni", pa bi "svetla" Yamaha trebalo da bude odličan balans. Uglavnom, već se čuje poboljšanje u odnosu na kineza, bas je dublji a zvuk nije mumlav. I još jedna dobra stvar je što ovi WD200 mogu da se postave do zida, jer je bas-reflex port u dnu, a ne na leđima kutije. A sad odoh da iskopam kablove, trebaće za bi-wire. :)

    PS: Ako odradim bi-wire, onda bih po logici stvari mogao da isključujem A ili B kanal na pojačalu, i na taj način pogonim samo LF ili HF drajvere. Da li ima logike da za obično (tiho) gledanje TV programa koristim samo visokotonce? Ili su oni filterom odsečeni od nižih frekvencija?

  10. Upravo sam naručio WD220 i AS301. Od AS201 modela me je odbio podatak o distorziji, a i kada se pogleda unutra, ta dva modela su ko dupe i oko. Onako, na oko. Da li ima razlike u zvuku, to ne znam, ali taj 201 je ispod onoga što bih želeo da imam. Samo još da priupitam da li da spojim TV i pojačalo koaksijalcem ili optikom? Treba mi (malo manje od) 1m kabla, pa cenim da tu koaksijalni odnosi pobedu, jer otpor i induktvnost nemaju neki uticaj. Ako budem imao prilike, probaću i DAC Magic, mada, da budem iskren, što manje uređaja i kablova, to bolje. Uglavnom, javljam utiske...

  11. Sad gledam po netu šta se "slaže" uz WD220, i pored Rotel A10 (kojeg ne nalazim novog po Beogradu), preporučuje se Denon (bar pma720ae) i Yamaha AS301 pa na gore. Denon 720 realno ima 50W/ch, dok Yamaha ima 60W/ch i DAC. Za Yamahu nađoh da ima Burr-Brown PCM5101A DAC, 384KHz/32bit 106dB. Valja li to čemu?

  12. Da dodam još da bih pored TV programa i filmova sa HTPC-a preko HDMI, ovo pojačalo i zvučnici bi služili i za slušanje muzike sa istog HTPC-a. Znači HTPC-HDMI-TV-OPTIKA-POJAČALO

    Ukoliko neko ima bolji predlog za stereo pojačalo nek kaže, ne mora da ima integrisan DAC, jer bih svejedno kasnije dodao DAC Magic u komplet.

     

  13. Hvala na savetu. Bacio sam se u potragu za Warhfedale 220-kama. Pogledao sam po netu "iznutrice" Yamahe A-S201 i deluje mi jeftino. Da budem iskren još je gora situacija sa R-S i R-N modelima, tj modeli iz sredine ponude mi izgledaju "jeftino" iznutra. Tim povodom mislim da je ipak bolje uložiti u prvi sledeći model, ili ići na neki Denon možda? Što se tiče DAC-a od 10eur, ne mogu da skontam da li tako jeftina sprava može da nadmaši integrisani DAC od TV-a (~1200eur, pre dve godine) ili pojačala A-S301 (~350eur)? 

  14. Pošto mi je ovo prvi post nakon registracije, da se predstavim. Zovem se Jovan, i živim u Beogradu. Imam Sony 55W829 TV, i neku kinesku TEC mini liniju za muziku. Kako je kinez daje prilično muljav i mumlav zvuk, rešio sam da nabavim budžet varijantu sa integrisanim pojačalom i zvučnicima. Na oglasima sam naleteo na kobinaciju iz naslova, za 380eur, od "uvoznika" iz Subotice, ali me brine to što pre kupovine ne bih bio u mogućnosti da ih poslušam, kao i to što ovi zvučnici imaju bas reflex port pozadi, a ja bi ih stavio na policu pored TV-a, jer bi bili povezani i na TV. Da li je iko slušao ove zvučnike, ili čak ovu kombinaciju? Na netu nema puno informacija o ovom JBL-u, a na Amazonu su svih 13 kupaca veoma zadovoljni. Ili da se ispružim još malo, i umesto JBL Arena 130 kupim Warhfedale Diamond 220 (bas reflex u dnu) u kombinaciji sa istim pojačalom? Inače uzeo bih bookshelf zvučnike isključivo, jer imam dvoje veoma radoznale dece, i svakom podnostojećem bi momentalno stradala kalota.

    Drugo pitanje je koliko je kvalitetan DAC u mom TV-u, i ima li svrhe doplatiti za integrisano pojačalo sa DAC-om (Yamaha A-S301 npr), tj sa ulazima za digitalni signal, s obzirom na  klasu pojačala i zvučnika koje bih kupio? 

    Znam da sam sad nabacao sve ovo na gomilu, ali verujte mi, u glavi mi je još veća zbrka, a budžet ionako nategnut do maksimuma (oko 400 eur). Pomagajte!

×
×
  • Create New...