Jump to content


kefalo

Novi članovi
  • Posts

    12
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by kefalo

  1. Soba je 4m x 6m x 3m, s tim sto je jedan zid polu otvoren.
  2. @zek Zakljucak nakon mesec dana: Nije drasticnu razliku u kvalitetu napravio "bi-wire" vec kabl. Danas sam probao "bi-wire" sa starim kablom na kom su bili inicijalno kada mi se zvuk nije svideo. Dobio sam onaj isti los zvuk. Nakon toga sam vratio novi kabl i testirao razliku izmedju "single-wire" i "bi-wire" sa tim istim novim kablom. Postoji suptilna razlika ali nikako drasticna. Na kraju sam probao da napravim jumper sa parcetom tog novog kabla i na zvucniku spolja samo spojio HF i LF. U ovom slucaju ja ne cujem nikakvu razliku izmedju pravog "bi-wire" sa duplim kablovima od pojacala do kutija i ove varijante sa jumperima napravljenih od parceta istog kabla. Cini mi se da je KEF samo losije odradio te unutrasnje jumpere na ovim kutijama. Znaci ipak je u pitanju bio los kvalitet kabla.
  3. Ok, sve je jasno sada. @zek Hvala na skicama. U sustini, zakljucak je da KEF Q300 odlicno reaguje na biwiring.
  4. Ja sam uradio ovo: Da li je naziv za ovaj setup 'biwiring' ili 'biamping'?
  5. @vladovid Koliko sam ja razumeo biwiring bi trebao da bude vezivanje HF i LF na iste terminale na pojacalu, dok je biamping vezivanje HF na zaseban izlaz i LF na zaseban izlaz na pojacalu, ili dva zasebna pojacala. Tj. A+B na jednom pojacalu ili dva pojacala pa se volume control vrsi na svakom pojacalu posebno za LF i HF. Da li gresim?
  6. Promenio sam kablove i odradio bi-amp danas. Drasticna razlika. HF terminale sam povezao na srebro, LF na bakar. Na Marantz-u, oba LF su na A grupi izlaza, dok su HF na B izlazima. Srebrni kabl je dodatno otvorio visoke. Zvuk sada ima mnogo vise mase s obzirom da je sada primetno naglasenije sve ispod 100Hz. Zadovoljan sam, promenio se temperament zvucnika u potpunosti. Kopaju ove kutije dosta nisko s obzirom na velicinu.
  7. @Aibo Izvor je Fiio E17 Alpen USB DAC koji koristim kao portable DAC za slusalice. Macbook Pro (FLAC kolekcija) -> Fiio E17 DAC - > Marantz PM5004 -> 2x KEF Q300 Kutije stoje na improvizovanim stalcima (dve hoklice) na nekih 40cm od poda. Prave stalke jos uvek nemam.
  8. Hvala svima na odgovorima. Utisci nakon nekih 150 sati rada? Dosta bolje, ali fali sub. Otvorili su se, pogotovo visoki tonovi a ono sto je bilo malo zamuljano, sada je definisano. Cak je i bas malo utegnutiji. Pretpostavljam da sam za ovo vreme malo navikao i usi na ovaj setup pa to sada zvuci dosta bolje. Dosta zanrova sada ne zahteva sub, dok zahtevniji zanrovi definitivno traze sub. Potrudicu se da negde pronadjem KEF Q400b pa da ga testiram sa konkretnim komponentama koje imam. Nemamo vise gde ni da testiramo komponente, mozemo na prste nabrojati mesta gde se pojedine komponente mogu pronaci, a pitanje je koliko je ko od prodavaca voljan da izadje u susret i pokaci sve to za testiranje...
  9. @acazr Nisam imao gde da cujem bas konkretno ovu kombinaciju. Samo iz onoga sto sam uspeo da iskopam online. Cuo sam Marantz sa Polka floorstand-erom (nisam siguran koja serija) i KEF Q100 pre 2 god (ne znam na kom pojacalu je bio). Taj Q100 mi je ostao u jako lepom secanju a za Q300 sam se odlucio jer idu malo nize. @jagermeister U svakom slucaju treba da se usviraju, videcu kroz par dana kako ce se ponasati.
  10. Pozdrav svima! Nakon dosta istrazivanja, odluka je pala. Pazario sam KEF Q300 + Marantz PM5004. Na prvo slusanje, imam dosta zamerki. Slab bas, povremeno zamuceni srednji tonovi, tanki visoki. Srednji mi se cine previse udaljeni. Ono malo basa je definisano i precizno. Nekako me je cela kombinacija ostavila ravnodusnim, da ne kazem razocaranim. Po svim recenzijama, ovo bi trebalo da je jedna od boljih varijanti u tom cenovnom rangu. Zvuk je malo interesantniji kada se na pojacalu ukljuci "Loudness" (pretpostavljam da je to samo modifikovan EQ, malo pojacani basovi i visoki) ali tada bas bruji. A nisam fan bojenja zvuka. Sto se tice zanrova, klasika, akustika i vokali su dobri, dok dinamicniji zanrovi (rock, metal) deluju zamuljano i nedefinisano. Elektronska muzika nikako, niske frekvencije koje cujem na slusalicama uopste nisu tu. Da tu istu muziku nisam slusao na Hi-End sluskama, ne bih ni znao koliko toga ne cujem na KEF-ovima. Da li je moguce da je Marantz slab za njih? Dosta se hvali kombinacija KEF-a sa Marantz-om PM6005. Ja sam uzeo PM5004. Po specifikacijama ne bi trebalo da bude neke preterano osetne razlike izmedju ovog starijeg i novog PM6005 modela. Da li je moguce da sam iskvaren godinama slusanja muzike na Hi-End slusalicama pa sada previse ocekujem? Sa slusalicama nema potrebe za mucenjem sa pravilnim pozicioniranjem, sobom, stalcima, itd. Stvarno sam ocekivao mnogo vise od ove kombinacije. Koliku bi razliku napravilo dodavanje woofer-a? Napr. KEF Q400b iz iste Q serije.
  11. Pozdrav svim HiFi ljubiteljima! Zovem se Ninoslav i zivim u Beogradu. Vec duze vreme pratim ovaj forum a jedan od vecih razloga je bio zelja i odluka da se za pocetak sastavi neki prvi osnovni sistem. Naime, pred novu godinu stigle su kutije i pojacalo. KEF Q300 + Marantz PM5004. Sada naravno imam dosta pitanja vezano za "setup" pa bi valjalo napraviti nalog. Za sada toliko.
×
×
  • Create New...