Jump to content


Pandaros

Članovi
  • Posts

    135
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Pandaros

  1. U potpunosti se slažem. Nažalost, ništa bolji zvuk ni sinoć na Ferenc Nemetu. Da li je do tonca ili samog ozvučenja, ne znam, ali ovaj utisak su imali i ljudi sa kojima sa pričao o koncertima. Imam karte za Big band NS, ali se prosto bojim da odem i čujem kakofoniju. Totalan promašaj organizatora.
  2. Ovaj deo sam negde na Forumu iščitao drugačije, smatrao sam da ne smem da premašim 50 evra ukupnog računa, sa uračunatom poštarinom. Ako je Vaše iskustvo drugačije, ubuduće ću naručivati pakete koji iznose do 50 evra iznosa za ploče, ne uzimajući u obzir iznos transportnih troškova. Nekoliko puta sam odustajao od dobrih ponuda zbog situacija gde mi je iznos sa poštarinom premašivao 50 evra.
  3. Kako to da nije obračunata i carina? Ja redovno gledam da poručim pakete ispod 50 evra baš zbog carine. Možda sam pogrešno obavešten ili nema pravila?
  4. U želji da dopunim i obnovim temu, izneću podatke koji su nastali promenom kertridža i gramofona. Technics SL-1500C je zamenjen Technicsom SL-1200G, a kertridž AT-VM740ML je ostao, ali je ovaj put montiran na headshell koji je došao sa novim gramofonom. U Audacity sam navedenim postupkom pronašao da je rezna frekvencija 8 Hz. Ovaj AT kertridž je definitivno na donjoj granici, bez obzira na headshell koji se koristi, barem na technics tonearmu. Danas preuzimam Goldring Eroica LX, a kad ga budem podesio, javljam reznu frekvenciju. Samo još ne znam da li ga montiram na technicsov ili AT-LH13/OCC headshell. Eroica je 5.5 g, sa šrafovima 6.6 g. Dynamic Compliance @ 10 Hz: 18 mm/N bi po kalkulatoru sa 12g efektivnom masom tonearma davala 9 Hz reznu, ako dobro gledam. Da li bi sa težim headshellom AT-LH13 (14g je masa headshella, ne efektivna masa ručice) bila drugačija?
  5. "Terry (Primare AB) Nov 9, 2022, 15:49 GMT+1 Alexander, the input capacitance for the R32 is 68pF. With the hope that answers the question, but feel free to contact us again, Terry" Pisao sam im, dobio odgovor, preneo ovde i na drugoj temi o kertridžima.
  6. Kao korisnik Yamahe A-S3000, Technicsa SL-1500C, a od pre neki dan SL-1200G, mogu da Vam preporučim Primare R32 u tom cenovnom rangu (polovan). Bilo je pisanja o Yamahinom phono pojačalu, te o visokoj kapacitivnosti (preko 320pF). Dugačkim kablom biste samo dodali kapacitivnost i lagano duplirali zahteve 2M Blue kertridža. Primare R32 ima 68pF ulaznu kapacitivnost, te biste sa kablovima do 2, 2.5 m ostali u 300pF. Pišem sve ovo jer sam imao sličan problem sa AT VM740ML, koji ima još strože zahteve od Ortofona (100-200pF). Usput, lepo zvuči Yamahin phono, ali meni je R32 doneo osmeh na lice.
  7. Kolega sa foruma ima sjajan YouTube kanal, a na njemu zanimljivu listu pojačala za slušalice. https://www.youtube.com/playlist?list=PL-WpsiNzx9MUxmBxheslk0vAZ8QCKwHID Na toj listi je 23 modela pojačala; svakako je vredno proučiti je.
  8. Mobilni telefoni nisu dobar izvor za slušalice velike omaže; probao sam svoje DT880 Ed. kao i drugove DT990 Pro, nije bilo ni dovoljno glasno a pri tom je zvučalo "tanko". Drug koristi Scarlett Solo za svoje DT990 Pro 250 oma, i meni je ta kombinacija dovoljno dobra, ali je on recimo ponekad nezadovoljan maksimalnom glasnoćom. Uglavnom, slušalice od 250 i više oma zahtevaju veću snagu nego što jedan deo pojačala isporučuje. Postoje modeli od 16/32/50 oma koji su znatno fleksibilniji po pitanju snage pojačala, te bi ih trebalo razmotriti ako se planira nošenje slušalica na otvorenom. Ne bih da kvarim celokupnu ideju nabavke dac/pojačala za DT880 250, ali ako je jedan od uslova mobilnost, možda model od 250 oma nije pravi izbor, posebno što postoje DT880 edition 32 oma.
  9. Da pokušam da pomognem svojim iskustvom s Beyerdynamic DT880 250 ohma. Prvo pojačalo koje sam koristio je bilo Creek OBH-021. Potom sam prešao na FiiO E09K, a trenutno koristim S.M.S.L. Sh-8s. Svako od navedenih je imalo dovoljno snage za 250 oma, a kvalitet je umnogome zavisio i od izvora - daka koji je slao signal. Ako bih morao da rangiram ova tri pojačala, prednost bih dao poslednjem. Ali to je stvar ukusa, ja volim detaljan zvuk; ne težim "toplini" i "muzikalnosti" već rezolutnosti.
  10. Zna li neko za neke dobro opremljene prodavnice ploča u Zagrebu? Poželjno je da su što bliže centru.
  11. Na internetu ima dosta kako tehničkih, tako i informacija iz prve ruke. U pretrazi sam nailazio na svakojaka iskustva, preporuke, mišljenja. Zanima me da li kod nas ima srećnika koji su upoređivali ova tri gramofona. Kao vlasnik SL-1500C razmišljam da li bih nešto dobio promenom na SL-1200, bilo GR ili G. Na SL-1500C ne koristim gramofonsko pojačalo, Ortofon 2M Red sam izbacio iz upotrebe posle 10 preslušanih ploča. Kad se SL-1500C ogoli, te se sva tri posmatraju uz upotrebu identičnog kertridža i gramofonskog pojačala, koliko razlike ostane? Ako i nema nekog sa uporednim iskustvom, da li ste osetili zvučnu promenu pri sličnim promenama (recimo sa Rege P3 na P6 ili sličnih gramofona)?
  12. Meni su pristigla još dva paketa iz Nemačke, sa JPC, oba DHL obična pošta, sa praćenjem. Oba stigla na carinu, odležala 2-3 dana i puštena sa obračunatim PDV-om i nekom neobičnom naplatom od Pošte. Prošli put sam na jedan paket platio 354 dinara, ovaj put na dva 357 din. Čini mi se da nevezano za broj paketa Pošta uzme oko 350 dinara za uslugu carinjenja. Paketi nisu otvarani, ali je bila zalepljena žuta poštanska traka. Uskoro stiže i četvrti, to je onaj sa Koltrejnovim "Baladama", stigao je na Carinu. Ako ništa drugo, novosadska ispostava je barem brza, ali i efikasna po pitanju naplate PDV-a (zasad 3 od 3).
  13. Stigao paket juče, bez carinskih dažbina ali sa PDV-om na iznos od 39,46 evra (znači bez poštarine), tj. u dinarskoj pritivvrednosti 4731,43, u iznosu od 946,28 dinara. Ono što mi nije jasno je zašto je Pošta naplatila paket 1300 din? Nigde računa, obračuna... paket nije otvaran, ima žutu traku zalepljenu oko carinske deklaracije. Odokativno naplaćuju tu uslugu? Nekad je 200, nekad 300, kod mene 353.72 din?
  14. Odavde, možda nije tačno: https://forums.stevehoffman.tv/threads/2020-yamaha-integrated-amps-a-s1200-2200-3200.943751/page-38#post-28617214 Takođe i ovaj sajt navodi za MM 35.9 dB (https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2441:yamaha-a-s3200-integrated-amplifier-measurements&catid=97:amplifier-measurements&Itemid=154).
  15. Moj paket je poslat s praćenjem, na JPC.de ni nema izbora kako će biti poslat. Na osnovu slike koju prilažem, shvatam da je bio na carini (novosadska služba), ali deluje i da je brzo pušten. Mogu li mu se nadati od ponedeljka?
  16. Poklapaju nam se utisci o zvuku AT ML zvučnice sa Yamahinim MM phono pojačalom. Kod Poljaka sam prvobitno našao da je R32 ulazne kapacitivnosti 100 pF (https://hi-fi.com.pl/testy/phono-stage/631-primare-r32.html), ali da bih proverio ovaj podatak, obratio sam se direktno Primare AB i dobio odgovor od Terrija, koji glasi kao što sam napisao: 68 pF. Što se tiče same elektronike, osim plaćenih reklama, našao sam sajt sa uporednim testom i merenjem 14 phono pojačala: (http://www.avmentor.gr/reviews/group_test_phono_2k_10.htm). Osim veoma niskog stepena izobljičenja i ravnog frekventnog odziva (nisam našao merenja za Yamahu), Primare R32 daje i jači signal za MM od 41.5 dB, kod je kod Yamahe 35 dB pojačanje MM stepena. Sve to zajedno, kapacitivnost i prethodno navedeno, pruža drugačiju zvučnu sliku. Primare R32 za MC stepen nudi izbor od 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 47 k ohm, tako da će budući izbor MC zvučnice biti umnogome lakši nego sa Yamahinih 50 ohmskim MC stepenom.
  17. Mnogo puta prežvakano pitanje i tema na forumu, ali samo da rezimiran: 1. Ako je paket poslat iz Nemačke njihovom poštom (koja se sad zove DHL), koja nema veze s DHL Expresom, sa mogućnošću praćenja pošiljke, on obavezno završava na carini? (i to našoj, ne onoj koju obavlja DHL Ekspress). 2. U slučaju da je paket ukupne vrednosti ispod 50 evra (sadržaj i poštarina), paket se ne carini već se plaća PDV na ukupan iznos? Eventualno se plaća 300 dinara pošti zbog otvaranja paketa i prepakivanja? 3. U slučaju carinjenja, plaća se pored carine od 10% i PDV-a od 20% i usluga špedicije (koja je negde oko 40 evra)? Postoje primeri i kad se ne plaća ništa, ali nema pravila? Shvatio sam da je sve od slučaja do slučaja, ali čini mi se da postoje i neka pravila koja se uglavnom poštuju.
  18. Yamahinih 320 pF (okvirno) kapacitivnosti jeste davalo drugačiji odziv AT VM-740ML zvučnice. Sve je to bilo precizno, bez pozadinskog šuma, ali je delovalo da je na tanjoj strani. Nezadovoljan zvukom, intenzivno sam razmišljao o promeni kertridža, kao što je ovde pisano. A onda sam potražio rešenje na drugoj strani: phono pojačalo sa MM/MC stepenima, te uz izučavanja i pretrage, došao do jednog koje ima 68 pF na ulazu - Primare R32. Ne mogu reći da je promena "nebo i zemlja", ali verujem da sad AT zvuči kako treba. Zvuk je puniji, a ja barem neko vreme zadovoljan (dok ne krene traganje za nekom MC zvučnicom, jer je sad to lakše uz R32). Hvala svima na sugestijama, a deo vezan za kapacitivnost Yamahinog MM dela je bio presudan.
  19. Danas sam video na JPC da su otpremili Balade, znači napokon na stanju!
  20. Ovo sam kasno pročitao Naručio sam tri paketa sa JPC, jedan je istog dana poslat i na putu je za Srbiju, a paket sa Koltrejnovim Baladama, skupa sa još jednim ACT naslovom, stoji (ACT piše da je rezervisan za mene, a za Balade imam ovo obaveštenje: Item is in stock at our supplier and can be shipped immediately.
  21. Rel T9x-1.300 eurRel T7x-1.000 eur Na KP...
  22. Kada se otvore linkovi koje je Father ljubazno postavio na drugoj stranici ove teme, vidi se da sva tri Goldring kertridža različite težine, imaju IDENTIČNU navedenu težinu sa zavrtnjima. To je moguće samo ako Goldring isporučuje zavrtnje različite dužine i težine uz svaki pojedinačni kertridž. Ako je to tačno, onda ne treba gledati težinu pojedinačnog kertridža nego ovu navedenu od 6.6 gr?
  23. Ovo je sve teorijski jasno i da bi se proverilo neophodno je posedovati (kupiti kertridž). Za one koji planiraju kupovinu, verujem da je važno da znaju da iščitaju podatke proizvođača. Ponovio bih u tom smislu pitanje: Da li se gleda ukupna masa kertridža sa šrafovima za pričvršćivanje ili samo težina kertrižda bez šrafova? Posebno ako imamo slučaj kao kod ovih Goldring MC zvučnica: sve tri imaju različitu masu ali su sa šrafovima IDENTIČNE težine.
  24. Pošto se nemir samo primiri a nikad ne zamre u potpunosti, ponovo sam iščitavao forume vezane za MC i MM. Kad sam bacio pogled na specifikacije kertridža, naišao sam i na ovaj podatak: Cartridge Mass (inc. fixings) 6.6 g Podatak je sa Goldringovog sajta i odnosi se na sva tri kertridža o kojima smo pričali. Kako sad, u svetlu ovog saznanja, tumačiti masu kertridža: da li se računa sam kertridž bez šrafova ili sa šrafovima za pričvršćivanje? Ako se računaju i šrafovi, onda sva tri imaju istu težinu? U tom slučaju su za računanje težine nebitne njihove mase bez šrafova?
  25. Mislim da ste mi odgovorili koji kertridž da uzmem. Nije da nisam bio svestan svega navedenog, ali ovo podsećanje me je trgnulo iz zanesenosti. Čak ni sa majstor Tominom montažom AT na headshell nisam siguran da sam sam dobro podesio VTA ili šta već drugo, što može biti sitnica koju sam prevideo. Ulagati još novaca u nešto što neću podesiti dovoljno dobro, pored postojeće solidne zvučnice, ne zvuči mudro. A gde je deo da li bi to radilo sa MC phono na ampu... Za neobavezno zabavljanje, nekritičko slušanje ploča, biće mi i ovo sasvim dobro. Hvala na otrežnjenju.
×
×
  • Create New...