Jump to content


TurboMaximus

Članovi
 • Posts

  2,850
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by TurboMaximus

 1. 6 sati ranije, popolvuh said:

  Dobar post. Nekoliko stvari bih dodao:

  - Uz umjetnicku ideju i zanatsku vjestinu potreban je i zivot iz kojeg oboje izviru kao bitna manifestacija tog zivota. Po meni je to apsolutno nuzno da bi umjetnost imala smisao. AI recimo moze simulirati i ideju, a tehniku pogotovo. Ali takav proizvod nacelno ne moze biti umjetnost ili imati smisao jer mu nedostaje ovaj kriterij

  - Ova zanatska vjestina koja treba umjetnosti - slazem se s tobom da je potrebna. To da svaki mali performativni akt s nekom potrosnom idejicom moze biti umjetnost je i meni sumanuto. Vidim specificnu logiku iza toga, ali ne pristajem uz taj pojam umjetnosti jer mislim da umjetnost treba stremiti iznad puko svakidasnjeg, na polje smisla u koje treba duboko, pazljivo i strpljivo zakopati. Medutim, ovo pitanje tehnickog umijeca za muziku ne vidim kao "muziciranje" i tu se vjerojatno razlikujem od mnogih. Postoji mnogo muzike, cija tehnicka komponenta nije muziciranje i koja uopce ne pociva na nacelima melodije, ritma i harmonije, pa je opet potrebna neka vrsta tehnickog umijeca da bi se dobro estetski izrazila ideja. Mozemo ici u beskonacne primjere avangardnije klasike, avangardnije elektronike, raznih nadrealistickih zvucnih kolaza, musique concrete, noise umjetnosti itd. Svugdje je potrebna tehnika (sto je bjelodano u tome da postoje losi, dobri i vrhunski uratci u svim ovim poljima muzickog izricaja), ali ta tehnika nije samo muziciranje.

  Tehnika u respektivnom smislu, kao sredstvo otprilike linearnog prevođenja ideje u materijalizaciju.

  Ne bih sad da potežem ulogu nasumičnog/slučajnog u kreativnom procesu, ali preovlađujuće slučajni/nenavođeni čin samo slučajno može da dosegne stanje umetnosti. Individualni čin principijelno ne može da bude apsolutno nasumičan - mala šansa uređenosti u dominaciji slučajnog. Poželjnije je obrnuto, ali čitav spektar je raspoloživ. Slušam dosta improvizovane, eksperimentalne i muzike sa margine definicije.

  I život može da se simulira.

  Percepciju umetničkog zasnivam na svom sopstvenom, a ne na umetnikovom osećaju. O umetniku se informišem eventualno retrospektivno. Lične informacije katkad bivaju i kontraproduktivne. U tom smislu, neznanje me oslobađa. Nije bitno šta on misli/oseća da je ponudio, već šta konzument prepoznaje u datom. I neminovno završavamo u prostoru relativnog, ali ne apsolutno relativnog.

 2. Ozbiljna ili klasična muzika su uhodani termini. Stil ili žanr muziku ne čini ozbiljnom, definitivno.

  Imao sam rasprave ne temu odnosa umetnosti i tehnike. Da bi se realizovala bit umetničke ideje, potreban je odgovarajući nivo zanatske veštine. Dovoljan nivo. Istinskog umetnika tehnička sposobnost odlobađa, ali od virtuoznog zanatlije ne pravi umetnika.

  U savremenoj umetnosti prevaladao je trend supremacije poruke nad samim umetničkim činom. Odnosno, čin je u funkciji poruke, što potencijalno svakog s porukom čini potencijalnim umetnikom. Pitanje definicije. Ja od umetnika ipak očekujem nešto izvan moći potencijalno svakog. Pitanje kriterijuma.

 3. Ima mnogo tačnog u svemu što ste napisali, ali ne pojednostavljujte. Ne može se zanemariti uticaj civilizacijskog trenutka na kolektivni mentalitet, a još manje generički mentalitet u svojoj prirodnoj raspodeli. Nisam generalni ljubitelj žanrovskog presipavanja i pretapanja, ali ima uspešnih modela, a neki etablirani žanrovi su po definiciji mešavina. Problem je uglavnom s razvodnjavanjem i banalizovanjem klasike koja je po prirodi, neminovno umišljeno, bazirana na težnji kreativnom, ali pomalo blaziranom perfekcionizmu. Činjenica je i da je i ozbiljna muzika, u odgovarajućim epohama, izvođena u funkciji popularne, ali u elitističkom smislu. Svi ostali žanrovi su demokratičniji i manje ili nimalo osetljivi na uvezene kreativne nečistoće.

  A zašto je (nažalost) najkomercijalnije ono što cilja najniže centre, neka se zamisli ko ima potrebu.

 4. @boki78Kupi firmirane stalke. Koštaće nešto više, ali uticaj stalaka na zvuk je takav da se ne isplati štedeti. Dobar stalak nije svaka čvrsta konstrukcija. Tome se olako pristupa, nažalost. Proba pravljenih je obavezna - važnije nego proba zvučnika, ali, s obzirom na tvoje iskustvo, ne znam koliko bi koristilo. Išao bih na metalne.

  Gornja ploča ne treba da je prevelika. Može da se postavi pitanje bezbednosti na nekakvoj prometnoj poziciji, ali ako nije takav slučaj uobičajene mere su ok.

 5. Ekspanzivan, pun, brz, dinamičan, ali treba pripaziti na visoke ostatka sistema.

  Nisu za malu prostoriju. Traže međusobni razmak od bar dva metra i bar toliku udaljenost slušaoca. Ne radi se o agresivnosti, već se izbliza nekako nameću volumenom zvuka, a ne redom. Inače, laki su za pokretanje, živahni i zanimljivi.

  Kod mene stoje na 40cm od zadnjeg/prednjeg (po izboru čitaoca) zida i nema mnogo problema s basom, ali je 3D (očekivano) redukovan. Dobar običan zvuk u realnim životnim uslovima - što bi značilo da teži generalnoj korektnosti, ali ne priziva pretenciozna poređenja. U toj postavci su se pokazali bolje od Wharfedale Diamond 9.1 i Sonus Faber Concertino. Sonusi su, u stvari, zvučali očajno. Primer kako dobar zvučnik može biti degradiran lošim pozicioniranjem.

  Slušam sve ozbiljne, neozbiljne i nastrane zanrove i nemam utisak da imaju problem s probirljivošću.

  BR02, kako razni pišu, imaju tolerantniji karakter i mogli bi u manju sobu. Nisam ih slušao.

 6. Krenuo sam od Parplova. U prvom gimnazije proširio sam na džez rok, a koju godinu kasnije ušao u džez. Usput sam, u nekoj zabačenoj kutiji, nabasao na Rihterovo izvođenje Apasionate. Imao sam delimičnu pauzu s rokom, da bih se pre sedam-osam godina delimično vratio korenima, tako da je na repertoaru (skoro) sve.

  S jednakim zadovoljstvom slušam srednjevekovno pojanje, klasične klasike, električnu gitaru koja cepa zvučnike, trubu kad buši uši, dark ambient, fri izivljavanje ili eksperimentalno tumaranje. I što (otprilike) reče prethodni autokrata, ne mislim tu ama baš ništa da menjam.

×
×
 • Create New...