Jump to content


TurboMaximus

Članovi
  • Posts

    2,846
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by TurboMaximus

  1. @boki78Kupi firmirane stalke. Koštaće nešto više, ali uticaj stalaka na zvuk je takav da se ne isplati štedeti. Dobar stalak nije svaka čvrsta konstrukcija. Tome se olako pristupa, nažalost. Proba pravljenih je obavezna - važnije nego proba zvučnika, ali, s obzirom na tvoje iskustvo, ne znam koliko bi koristilo. Išao bih na metalne.

    Gornja ploča ne treba da je prevelika. Može da se postavi pitanje bezbednosti na nekakvoj prometnoj poziciji, ali ako nije takav slučaj uobičajene mere su ok.

  2. Ekspanzivan, pun, brz, dinamičan, ali treba pripaziti na visoke ostatka sistema.

    Nisu za malu prostoriju. Traže međusobni razmak od bar dva metra i bar toliku udaljenost slušaoca. Ne radi se o agresivnosti, već se izbliza nekako nameću volumenom zvuka, a ne redom. Inače, laki su za pokretanje, živahni i zanimljivi.

    Kod mene stoje na 40cm od zadnjeg/prednjeg (po izboru čitaoca) zida i nema mnogo problema s basom, ali je 3D (očekivano) redukovan. Dobar običan zvuk u realnim životnim uslovima - što bi značilo da teži generalnoj korektnosti, ali ne priziva pretenciozna poređenja. U toj postavci su se pokazali bolje od Wharfedale Diamond 9.1 i Sonus Faber Concertino. Sonusi su, u stvari, zvučali očajno. Primer kako dobar zvučnik može biti degradiran lošim pozicioniranjem.

    Slušam sve ozbiljne, neozbiljne i nastrane zanrove i nemam utisak da imaju problem s probirljivošću.

    BR02, kako razni pišu, imaju tolerantniji karakter i mogli bi u manju sobu. Nisam ih slušao.

  3. Krenuo sam od Parplova. U prvom gimnazije proširio sam na džez rok, a koju godinu kasnije ušao u džez. Usput sam, u nekoj zabačenoj kutiji, nabasao na Rihterovo izvođenje Apasionate. Imao sam delimičnu pauzu s rokom, da bih se pre sedam-osam godina delimično vratio korenima, tako da je na repertoaru (skoro) sve.

    S jednakim zadovoljstvom slušam srednjevekovno pojanje, klasične klasike, električnu gitaru koja cepa zvučnike, trubu kad buši uši, dark ambient, fri izivljavanje ili eksperimentalno tumaranje. I što (otprilike) reče prethodni autokrata, ne mislim tu ama baš ništa da menjam.

  4. Ovo je audiofilski forum i bavimo se zvukom.

    Kad nešto radim, sklon sam da se potpuno usredsredim. Zato, kad slušam muziku, slušam muziku. I to sam opušteniji, što je zvuk bolji, jer tada je bolja i muzika.

    Da li je preda mnom trendi enterijerski prizor, ni najmanje me ne znači. Manje pomodno kopirački pristup organizaciji prostora, okrenut realnim individualnim potrebama, pružio bi više zadovoljstva, uz više mogućnosti. Nažalost, to je više stvar borbe s karakterima nego s prostorom i van je zone mojih interesovanja. Svakako, postoje i objektivno komplikovane situacije.

    Ne dovodim u pitanje ničije potrebe, pogled na sopstvenu svakodnevnicu i pravo da povuče crtu po volji. Ali, ako ga zato svrbi, pa, neka se češe.

  5. Zakretanje zvučnika dominantno zavisi od zvučnika. Neki su pucali pravo, neki jedva zakrenuti, neki pravo u uvo. Nijedni ispred nosa.

    Između, a u ravni zvučnika, ne bi trebalo ništa da se nalazi. Na poziciji iza može (nikako kutijasto i nikako zatrpano) i možda će poboljšati fokus. Visina objekta je bitna jer utiče na visinu zvučne slike. TV tamo nikad nije boravio. Inače, svaki predmet je sekundarni izvor zvuka i ništa ne treba da iznenadi.

    Imam dosta stakla po zidovima: slike, stakla na vratima. Boji zvuk, ali u kojoj meri, ne znam. Nemam dovoljno ćebadi.

     

    Edit: Ubačena reč dominantno.

  6. Mahnitanje basa poslednji put sam imao sa AR90, u sobi 3,4 x 3,6, plus budžak. Prebacivanje na naspramni zid i tada iznuđeno izvlačenje u prostor, desetkovalo je eksces.

    Nakon AR-a vratio sam se na početni zid, ali sa zvučnicima izvučenim na 1,5. Činjenica je da se otad držim zvučnika koji seku na 45-55Hz, ali bilo je izuzetaka - Vandersteen 2ci i mali Karan (mislim da je išao ispod). Čujne amomalije u basu i danas postoje, ali se drama nije ponovila.

  7. 19 minuta ranije, somilenko said:

    Stoji, ni u jednom momentu nisam rekao da u potpunosti rešava problem ali ga ublaži. Modovi su uvek prisutni, teško da se mogu u potpunosti izbeći i ok je ako imaš uslova da ih umanjiš do te mere da ti ne smetaju ili da ih gurneš u neki opseg koji je retka pojava u velikom procentu muzike koju slušaš, suština je da neko možda nema taj luksuz a hoće da ima dobar sistem, makar da ga gleda ili mu baš vizuelno ne paše da mu zvučnici stoje na mestu na kojem realno najbolje radi sistem, šta sada njega treba izbaciti iz audiofilske zajednice, nije li to malo elitistički...

    Obrazlažem princip.

    Slušam džez, klasiku, rok, elektroniku...

    Što se elitizma tiče, ima ljudi koji odbiju poziv na slušanje kad čuju kakav (nesnobovski) sistem slušam.

    Treba razumeti da dobar zvuk ne može prosto da se kupi ili da se dostigne prečicom.

×
×
  • Create New...