Jump to content


Boycie

Članovi
  • Posts

    43
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

708 profile views

Boycie's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Звучни потпис ти је оно како појачало или рисивер звучи. Исто као што сваки звучници или слушалице имају различит фреквенцијски опсег, тј звуче другачије, е то исто ти важи и за појачала. Сваки бренд и сваки модел имају неки свој потпис. Неки имају мекши бас, неки израженије високе, итд. И то је суштина свега. Да нађеш звучнике који ће да звуче добро уз твоје појачало тј рисивер. А то можеш да утврдиш или слушањем, да одеш у радњу и понесеш појачало па да провериш како иде уз звучнике који те занимају, или да ти неко ко је слушао баш ту комбинацију преприча утиске. Наравно, прва опција ти је увек боља, уколико је изводљива. Дакле, што се тиче снаге не мораш да бринеш. Дајмондима не треба пуно и твој акаи ће их лагано потерати, једино је питање како ће се звучно уклопити једно са другим.
  2. Ova recenzija, koliko god da je detaljna, ima par stvari koje prosto nisu najpreciznije. Jedna od njih je efikasnost. Wharfedale Diamond 220 je zesce efikasan zvucnik i nemam predstavu odakle autoru ideja da im treba minimum 50W. Ja sam ih testirao cak i na jednoj staroj Panasonic mini liniji, koja pitanje da li ima i 20W, pa su bili sasvim dovoljno glasni u sobi osrednje velicine. Moguce da se u vecim prostorijama stvari drasticno menjaju, nisam primetio da je navedena velicina prostorije u kojoj ih je autor testirao, ali u sobama manje ili srednje velicine efikasnost ne bi smela da bude problem, tako da bi u vecini prostorija Shonetov Akai trebalo da ima sasvim dovoljno snage da ih potera. Kako ce se zvucni potpis risivera uklopiti sa zvucnicima, to je drugo pitanje ali snage ne bi trebalo da nedostaje. Druga stvar iz ove recenzija koja po meni ne odgovara istini je i deo kada kaze: Still, the Diamond 220s weren’t ideally suited for music with a heavy bass line, such as some hip-hop and rock. The full dynamic range of “The Monster,” from Eminem’s The Marshall Mathers LP 2 (16/44.1 FLAC, Aftermath), was lacking. But if hip-hop is your thing, this deficiency can be overcome with the addition of a subwoofer. Iako to retko, prilicno retko slusam, hip hop sija na ovim zvucnicima. Prosto, dobar bass plus dobri vokali i ne moze da ne valja kad je taj zanr u pitanju. Naravno, desi se da tu i tamo naleti neki album koji zvuci malo losije od proseka ali ne vidim koji drugi novi zvucnici ove velicine, i cene, mogu da isporuce bolju reprodukciju onoga sto se trazi u hip hopu. Ostatak recenzije je manje vise realan. Visoki su ok, mozda ih je malo previse nahvalio (isto vazi i za soundstage), dok su pozicioniranje (imaging), vokali, i bass, vrhunski kao sto je i opisano.
  3. Jesi siguran ovo za direct input? Posto meni deluje, bar na onoj slici sto je 155 postavio, da je direct input isto sto i power amp direct. Ali i ako nije, sta konkretno znaci "direktan ulaz u preamp posle tonskih kontroli" tj koja mu je prakticna primena? Nesto kao source direct ili nesto drugo?
  4. Imam ja Wharfedale Diamond 220, i to bas u kombinaciji sa Denon risiverom (dra-1000) a slusao sam ih i sa Denon integralcem (520ae). Sa oba zvuce sasvim pristojno. Prijatno me iznenadio 520ae s obzirom da je verovatno najjeftiniji integralac koji moze da se nadje kod nas. S druge strane, kad sam ih probao sa jednim Onkyo risiverom zvucali su blago receno bezveze. Dakle, ako se pogodi kombinacija oni zvuce skoro kao sto su opisani na sajtu whathifi, kazem skoro jer nerealno je ocekivati da za oko 250e dobijes endgame, a ako se ne pogodi onda su kuku lele. Ukratko, dobri su dajmondi 220, a s obzirom da vec imas denona koji provereno fino ide uz wharfedale, tj da imamo slicno sklopljene sisteme mogu da ti do detalja opisem kako zvuce samo mi treba neka polazna tacka. Drugim recima, koje zanrove slusas? Ukoliko se vec nisi opredelio za nesto drugo, kazi pa da napisem jednu mini recenziju na osnovu tvojih muzickih afiniteta. Da pisem na osnovu mojih, tebi verovatno nista ne znaci.
  5. U kategoriji 100-150e mogao bi da probas nesto iz Fostex MK3 serije. T50 ili T20. Moglo bi cak da se kaze da u tom cenovnom rangu i ne mozes bolje da prodjes. Ali ako hoces da prodjes jeftinije, dosta jeftinije, moja preporuka ti je Superlux HD668b. Moraces da cekas da se usviraju jer u pocetku visoki tonovi ubijaju, moraces da ih rastezes jer su u pocetku prilicno neudobne (sto kazu kao da si glavu stavio u stegu), mozda ces morati i da im zamenis jastucice. Ima tu dosta mana koje se daju ispraviti, i kad to sve obavis dobijes sluske koje su nezahtevne za poterati (dakle imaju opciju mobilnosti jer fino rade i sa 90% telefona ili mp3 playera), imaju prilicno ozbiljan soundstage, dovoljno basa (ne previse ali to sto je prisutno kvalitetno zvuci), fin midrange, vokali bi mogli da budu malo izrazeniji ali i to je sustinski u redu, jedino bi visoki mogli da budu bolji ili bar malo manje prisutni (ali to se moze srediti modovanjem) mada i nije realno ocekivati da za takvu bagatelu dobijes ultimativni kvalitet. U tvom slucaju plus moze da bude i sto su jako dobre za metal. Tj kao da su pravljene za slusanje metala. Ukratko, kupi 668b i nema da se kajes. Ali ako ipak neces njih, realno i nije neki brend za pohvalu, onda kako vec rekoh proveri t20 ili t50. Sa Fostexom nema greske bar kad je zvuk u pitanju. Udobnost je neka druga prica, i kod njih je modovanje obavezno, ali o tome drugi put.
  6. Da li neko mozda zna da li ovaj dac ima da se nadje na nasem trzistu? https://www.amazon.com/SMSL-M6-384KHz-asynchronous-Decoder/dp/B00WQXEBSG?th=1 Ja sam gledao po sajtovima vecine domacih firmi i nisam nasao, ali ko zna moguce je da ipak ima, pa racunam ako je negde moguce dobiti takvu informaciju to je onda na ovom forumu. Naravno, ako se ispostavi da ovog modela nema onda bih voleo da dobijem preporuku za dac slicnog cenovnog ranga i kvaliteta a da ima da se kupi kod nas. Bitno je da pored usb-a ima bar jos jedan digitalni ulaz npr opticki (jos bolje ako je tu i koaksijalni kao na ovom), da ima pojacalo za slusalice (sposobno da tera i "teskase" tipa HD 600 ili 650), i naravno da ima obican line out. Nije neophodno da dac ide preko 24/96, mada naravno ne skodi. Unapred hvala na preporukama, ili informaciji o Smsl M6.
  7. @looop Te grado (sr80 i sr60) su mi bile pocetna osnova, od njih sam prakticno i poceo da trazim informacije o slusalicama, i u jednom trenutku sam za varijantu sr80e bio prakticno pred kupovinom. I onda u finalnim pretragama recenzija naletim na ovo Covek ih je ispljuvao za sve pare, ali ajde sto ih je ocrnio u nacelu nego sto je istakao nekoliko njihovih mana koje meni bas prave problem. Konkretno, ispada da ove sluske nisu ni U, cak ni V, orijentisane nego da imaju neku cudnu varijantu W orijentacije. Ukratko, srednji opseg probija i to kaze da se ponajvise oseti kad se slusa metal, kaze da distorzija gitare postaje prakticno neprijatna sa ovim sluskama. Vidim posle dole u komentarima da ima dosta onih koji su se slozili, a kasnije sam pronasao jos neke recenzije gde se ta stavka pominje (doduse stidljivo). U svakom slucaju, Grado cu ovaj put ipak zaobici. Za sada mi AKG K121, ili K240 (ako nekako povecam budzet), deluje kao najrealnija varijanta, mada cu videti jos da li kod nas ima neki AT model otvorenih ili poluotvorenih. Za sada sam jedino naisao na ATH-TAD400 ali one skoro da i nemaju dostupnih recenzija na netu pa je tesko formirati neko misljenje o njima.
  8. Hvala Boki za preporuke. Od ovih koje se naveo Shure i AT su valjda zatvoreni tip tako da njih bas i ne bi uzimao u razmatranje. AKG K 240 deluje zanimljivo ali nema kod nas, bar ne za iole normalnu cenu. Najjeftinije sto nadjoh je 13500 a to em opasno probija budzet em je nerealno skuplje u odnosu na to koliko stvarno vrede preko. Ali ima jedne slicne koje se uklapaju u budzet. AKG K121 Studio, ima da se nadje kod nas za 10ak hiljada. Sta mislis o njima? I one su doduse skuplje nego preko, ali ipak nije bas tolika razlika i uklapaju se u budzet pa vredi razmisliti o njima. Na kraju krajeva bice valjda jos preporuka tako da ne zurimo. Ne kupujem nista dok se dobro ne prodiskutuje.
  9. Kao sto i naslov teme kaze, treba mi preporuka za slusalice. Trebalo bi da budu over the ear, otvorene ili jos bolje poluotvorene (ali da imaju pristojan soundstage). Budzet je 10ak hiljada rsd. Slusace se u kucnoj varijanti tako da ne skodi ako je i kabl sto vece duzine. Tj ne da ne skodi nego trebalo bi da bude tako. Izvor ce biti stereo risiver Denon DRA-1000, tj sve je prikljuceno na njega (cd plejer, gramofon, komp) tako da nije problem manja ili veca impedansa, iako ne bi skodilo da sluske budu univerzalne tj da imaju dovoljno jacine i kad se prikljuce direktno na telefon ili mp3 plejer. Valjace kad nestane struje. Ako je to bitno za preporuke, od muzike ce se slusati najvise metal i psy trance. Povremeno i mekse varijante roka, sto kazu "radio friendly" zvuk. Ponekad i blues, jazz, itd. Ukratko, slusace se sve i svasta osim klasike, hip-hopa, komercijalnih elektronskih pravaca, i narodnjaka. Recimo da su to sve bitne stvari koje je trebalo pomenuti, ako nesto fali slobodno pitajte. E sad, kad sam vec pomenuo bitne stvari red je pomenuti i nebitne. Dizajn mi svakako nije bitan, i nebitno je kako ce se zvucati za filmove i gejming. Za filmove ih sigurno necu koristiti a vrlo verovatno ni za igre. Nije previse bitan ni kvalitet izrade tj izdrzljivost, jer kako vec rekoh slusace se u kucnoj varijanti i sigurno ih necu vucarati po autobusima i slicno. E da, najbitnije je da ima da se kupe u Srbiji posto dosta modela na koje sam naleteo prethodnih dana, citajuci recenzije na stranim sajtovima, ovde jednostavno i ne postoje u ponudi.
  10. Hvala za preporuke. Ovu project cu zaobici, za nju sam i znao da ima da se nadje kod nas ali nije mi bila zanimljiva jer sam procitao dosta losih recenzija. Jedni kazu brzo propadne, drugi cak da u slucaju male nepaznje postoji mogucnost da propisno izgrebe plocu, itd. Citajuci te recenzije sam i naleteo na onu Audioqest, i zato sam i pitao da li ima da se nadje na nasem trzistu. Ali kako ocigledno da nema, onda cu verovatno kupiti jednu od ove dve. http://www.kupujemprodajem.com/Karbonska-cetka-za-LP-ploce-ANALOGIS-4512288-oglas.htm?filter_id=72953357 http://www.kupujemprodajem.com/Karbonska-cetka-ala-DECA-SuperExstatic-15164465-oglas.htm?filter_id=72953357
  11. Jel ima negde kod nas da se kupi ova cetkica? http://www.needledoctor.com/Audioquest-Carbon-Fiber-Brush Ako nema, slobodno preporucite neku drugu.
  12. Boycie

    Šta se sluša ?

    A Mechanix ти је вероватно друга најбоља. http://www.youtube.com/watch?v=rAuYaeQjBXc Шалу на Ñтрану, и мени је The four horsemen једна од најбољих треш метал пеÑама (а Ñа првог албума можда и најбоља). Свидела ми Ñе на прво Ñлушање, још то није било Ñа КЕРвећ Ñам је први пут чуо на неком бутлег живом Ñнимку (па је Ñамим тим имала и жешћу конкуренцију јер Ñу ту били Ñве Ñами хитови). Е Ñад, кад Ñе већ покренула прича о тој раној фази треш метал звука греота је не поменути и Слејеров први албум. По мени албум који је Ñигурно у топ 5 дебитантÑких метал албума Ñвих времена. Можда је мало Ñлабија продукција али кад је у питању Ñама музика ту Ñвакако доминира у одноÑу на већину дебитантÑких албума Ñвих других великих метал бендова. По мени Ñве до појављивања ТеÑтаментовог The Legacy није било тако моћног албума као што је Show No Mercy. Ðаравно, Ñтвар укуÑа, капирам да има и другачијих мишљења. http://www.youtube.com/watch?v=EdjS4qMXQmQ
  13. Boycie

    Šta se sluša ?

    Lee Morgan - The Sidewinder (1963) Вреди поÑлушати, у Ñтвари вреди имати винил у колекцији а за почетак може повремено Ñлушање и овако путем јутјуба. http://www.youtube.com/watch?v=lRIXN9f-Ap4 П.С. Мораћу да преÑлушам Сколникова џез издања, ово што Ñу 2for и trouble помињали. Појма ниÑам имао да Ñе човек и тиме бави (а ја Ñам као неки љубитељ ТеÑтамента). Хвала колегама за инфо.
  14. И плеј - Диван дан
  15. Ја Ñматрам да би ови први (Сони СС-Ð50) били ÑаÑвим ок куповина за оно што је опиÑано. За 15 квадрата и не превише глаÑно Ñлушање, требало би да имају довољно квалитета. Још имају и фине мрежице тако да је чак и тај критеријум иÑпуњен. ЈеÑÑ‚` да није немачки бренд али Ñу прављени у Ðемачкој. Е Ñад, можда Ñам ја мало Ñубјективан јер имам Ñличан модел (СС-Ð701), а и генерално ценим троÑиÑтемце Ñа краја оÑамдеÑетих, почетка деведеÑетих, па је боље да то одмах и наглаÑим. ЧиÑто да одмах знамо на чему Ñмо.
×
×
  • Create New...