Jump to content


Sport Billy

Članovi
  • Posts

    237
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Gender
    Male

Recent Profile Visitors

2,590 profile views

Sport Billy's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Čestitke za novu spravu u kolekciji :). To je još jedna vrhunska mašina. Kasete prepoznajem i ako da Bog stizaće još pa da se uživa uz dobru muziku :). Jedan zanimljiv detalj koji je jedan prijatelj primetio na RX-505 u odnosu na RX-202 je osvetljenje kasete. Zbog veličine mehanizma koji nosi glave, RX-505 malo slabije baca osvetljenje na kasetu nego RX-202, tj. mehanizam pravi veću senku pa kaseta nije skroz obasjana kao na 202. Zanimljiv detalj koji je eto možda jedina "mana" RX-505 u odnosu na slabije modele te serije :). Retro RX serija izgleda brutalno dobro kad se 3 deka poređaju jedan na drugi :). Još jednom čestitke, super spravica
  2. Čini mi se da je u to vreme i CT-95 već postojao ispred CT-900S? Ili je 95 izašao par godina kasnije? CT-900S spolja izgleda identično kao CT-777 uz dodatak dolby S sistema. Zanima me da li je i unutrašnjost identična i da li je išta osim novog dolby sistema poboljšano? Znam da je bio znatno skuplji.
  3. Apsolutno se slažem sa ovom konstatacijom. Dalje je pitanje subjektivnog ukusa da li vam se to propadanje sviđa ili ne. I sir propada kad pobuđavi pa ga neko voli, Neki akustični instrumenti vremenom propadaju i dobijaju zvuk koji neko voli. I nije svaki buđavi sir ukusan i sve stare violine ne zvuče dobro.
  4. Odlično pitanje. Slučaj snimanja digitalnog zvuka na traku je veoma redak i mislim da ne postoji mnogo dekova koji u sebi imaju DAC. Možda neka aiwa ako se ne varam. U svim ostalim slučajevima konverziju digitalnog signala u analogni je već uradio neki externi dac ili onaj lociran u samom cd playeru, DAT-u, zvučnoj karti... Dakle kada se snima sa line out konektora, recimo CDP-a, na dek, snima se analogni signal na analogni medij. U tom procesu sam DAC i njegov kvalitet kao i kvalitet CDP preampa igraju veliku ulogu u dostizanju "analognijeg" signala koji izlazi na line out. Ono što je činjenica kod kasete je da traka vremenom menja svoja svojstva i u zavisnosti od kvaliteta "magnetisanja", zna da izgubi neke karakteristike i dobije neke druge. Recimo nivo jačine snimka definitivno opada vremenom, kod nekih traka sporije kod nekih brže. Veliki trik u tvom pitanju je definisati "analogni šmek" :). Taj termin je toliko subjektivan da svaki odgovor na tvoje pitanje može biti tačan za mene a pogrešan za tebe ili bilo koga. Tačnost odgovora zavisi i od deka koji snima i deka koji reprodukuje. Neki dekovi su verovatno bliži tom "analognom šmeku" od drugih. Za mene je "analogni šmek" mekoća bez rezolucije i one kliničke oštrine visokih tonova, preterana separacija višeslojnih zvukova gde se recimo trzaj žice na kontrabasu kod digitalije čuje kao instrument odvojen od kasnije vibracije te žice i rezonovanja kroz telo instrumenta. "Analogni šmek" sve to zna da "spoji" ostavljajući dovoljno detalja da se i dalje čuje taj trzaj koji poprimi neku boju dosta srodniju harmoniji zvukova sa kojima se slojevito preklapa. Tada ja čujem nešto što nazivam "mekši" zvuk..sa akcentom na "ja". Kada pričamo o "analognom šmeku", subjektivno mislim da mnogo veću ulogu u dostizanju istog ima preamp nego sam medij koji nosi zapis..no, da sada i ukratko odgovorim na tvoje pitanje: 1. Snimao sam sa CDP-a od par desetina eura na true chrome kasetu koristeći Nakamichi 6xx seriju i isti snimak slušao nakon par godina i uporedio na istom tom deku i istom CDP-u primetivši razliku i približavanje kasete "analognom šmeku". 2. Snimao sam sa lampiziranog CDP-a od par hiljada eura na TDK SA-XS kasetu koristeći Harman Kardon TD4400 i isti snimak slušao nakon par meseci i uporedio na istom deku i istom CDP-u primetivši razliku i približavanje CDP-a "analognom šmeku".
  5. 60% bolji zvuk kad ga slušamo zajedno. Još ako ubodemo neku dobru fankericu....PUN FULL
  6. 30% bolje zvuči kad ga ja slušam
  7. Mislim da mogu da predpostavim šta je Harmanu nedostajalo. Poredeći zvuk sa mog Nak-a i ovog "malog" Harmana, razlika u zvučnom potpisu je više nego uočljiva i Harmanu nedostaje mnogo energije koju Nak izbacuje sa svakim tonom i tu, po mom ukusu, retko koji dek može prići Naku. Nak radi kao da je lampiziran. Ali Harman ima toliko toga što me oduševljava...jasnoća, definicija zvuka u prostoru, kolorisanost visokih tonova koji su mekani i tačno definisani, sve je nekako utegnuo i jasno i tačno, ništa nigde ne bode uši, ništa prenaglašeno a opet nije sterilno kao mnogi dekovi iz te klase
  8. ...rekao bih CR7, ali nisam nikada čuo tu Luxman zver. Tu su, koliko kapiram iz tvog odgovora, nijanse u pitanju između CR7 i TD4800. Top modeli svih vrhunskih proizvođača dekova imaju neki "zvučni potpis", skup karakteristika koje mu definišu zvuk i taj mi se potpis kod ove serije Harman Kardon-a mnoooogo sviđa. Uskoro će mi, nadam se, stići jedan TD4800, navodno u near mint stanju pa jedva čekam da ga čujem. Hvala na odgovoru, svakako bih voleo da pročitam taj detaljni tekst koji si napisao testirajući ove dekove. Kao i uvek bilo bi uživanje :).
  9. Tokom prethodnih par meseci se sve više oduševljavam zvukom jednog odličnog deka zavijenog u plastiku najnižeg kvaliteta. U pitanju je Harman Kardon TD4400. Jedini dek koji je stao rame uz rame po lepoti zvuka uz Nakamichi. Imao sam prethodno slabiji model TD4200 koji je takođe svirao fantastično ali je bio u gorem stanju od ovog 4400. Razlika u zvuku između ova dva deka je primetna ali je moguće da je u pitanju očuvanost jer je prvi bio sa buvljaka a drugi sam kupio od gospodina koji je kupio kompletan HK sitem iz ove serije sa ovim dekom za koji kaže da se ne seća da li je ikada pustio kasetu. Tvrdnje su osnovane jer je dek zaista bio mint sa prašinom na gornjem delu pinch rolera. Jako me zanima da li je neko od iskusnih dekofila imao iskustva sa jačim modelima (4600 i 4800)? Da li je zvuk dodatno poboljšan kod jačih troglavih modela u odnosu na ove dvoglave? Čitao sam članak koji je Zoki napisao o TD 4800 i tokom čitanja kao da je opisivao zvuk ovog 4400 deka. Bas je tako dobro kontrolisan da se frekvencije nigde ne "prelivaju". Ako u pesmi postoji sub-bas deonica između 20-30Hz u reverbu preklopljenog udarca bas bubnja i bas gitare, neće se pojaviti "brundanje". Savršeno se "oseti" mekoća udarca sa 20Hz koja se ne preliva u "brundanje" tako što se spaja sa harmonicima bas gitare na frekvencijama od 30-40-50Hz. Zoki da li si ikada stigao da uporediš HK TD4800 sa CR7, B215 i nekim od ostalih TOTL dekova? Ako 4800 zvuči osetno bolje od 4400, čini mi se da bih ga radije posedovao od CR7.
  10. Ima ga i u kancelariji :). Nego su zaboravili u spavaćoj sobi da stave pojačalo i zvučnike. Serija je puna vintage opreme.
  11. Nisam čuo mnogo mini sistema ali sam od skoro svih renomiranih proizvođača čuo neke od top modela, Technics, JVC, Toshiba, Yamaha... Aurex još nisam imao prilike da čujem. Za klasu-dve bolji od svega što sam čuo je ovaj Sony sa APM3000 zvučnicima. Par godina sam bio u potrazi za ovom linijom dok mi se nije posrećilo :). Našao sam i gramofon PS-Q7 kao i CD-P7F iz pripadajuće serije. Negde sam u međuvremenu pročitao da je Sony ovu liniju izbacio da prezentuje šta mini sistem može jer su prvi počeli sa mini sistemima i želeli da ih probiju na tržište. ...uradili su dobar posao.
  12. DAT je odavno prevaziđen i ovaj mora biti digitalan da bi se pohranila ta količina pesama ili bi traka morala da se vrti brzinom neprimetnom za oko. U suprotnom ako brzina obrtanja ostane ista ili manja, dobiće se veća rezolucija zapisa koja je sa marketinške tačke gledišta slab mamac za šire mase da bi se kaseta vratila kao primarni medij. Pri tom treba napraviti prateću elektroniku za čitanje te količine zapisa iz magnetnog impulsa. Protokol za čitanje te gustine digitalnih podataka sa trake koja prelazi preko neke glave je i dalje u fazi razvoja i kao što rekoše, ako ga ikada usavrše koristiće isključivo za backup podataka. Ozbiljan industrijski backup se inače i danas radi na magnetnoj traci i prilično je skup.
  13. Svi proizvodi dolaze sa dve godine garancije i to je ono što im dodatno povećava već paprenu cenu u koju je već uračunat kompletni servis.
  14. Dakle ručno rađena kompilacija :), super pesma . Ja se povedoh logikom da prvi hit bude numera broj 1.
  15. GX-912 i GX-9 najlepši dekovi iz GX serije. Da pogodim koja je pesma od Nik Kershaw-a koja ide na MD, "I won't let the sun go down on me".
×
×
  • Create New...