Jump to content


magellan

Članovi
  • Posts

    298
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by magellan

  1. Ova fotografija je deo reportaze koja je rezultat zelje da se podeli trenutak prispeca jednog lepog i vaznog dela audio sistema, pa je verovatno po inerciji gore postavljen preamp/dac i ispod izlazni stepen. To je skoro kao neko pravilo kompozicije sistema, mada bi jedini smisao trebao da bude u funkcionalnom aranziranju. Pass se, koliko znam, kasnije nasao na gornjoj polici, upravo zbog potrebe za boljim hladjenjem, a ostatk se preselio na donji nivo.

    Edit infidel: ne citirati ceo prethodni post!

     

  2. Ovo je jedna od retkih tema koju takoreci redovno pratim, pa bih se usudio i da participiram, ali samo u delu vezanom za estetiku (mada nije samo estetika u pitanju). U tom kontekstu bih predlozio sledece resenje za policu :

    http://tooloud.co/fbm-rondo-spirit/

    Na prilozenom linku je jako lepo sve opisano, a kao i uvek propraceno odlicnim fotografijama autora i iskrenog audiofila Nebojse Ugljesica, koji je i srecni vlasnik ovog prelepog komada namestaja.

    Za mene je ovo jedna od lepsih Hi-Fi polica, a deluje da bi se savrseno uklopila u postojeci kontekst.

     

    FBM-Rondo-10.jpg

  3. Pozdravljam ideju, ali ne bas u izvornom obliku. Bojim se da je prilicno utopisticka, a narocito ako se kao podatak ubaci nas mentalitet, kao i trenutni drustveno-ekonomski trenutak.

     

    Da ne duzim, predlozio bih ucesnicima rasprave, a narocito pokretacu teme, da tokom dolazeceg vikenda prouci sadrzaj sledeceg linka :

     

    http://www.audiofil.net/klub/

     

    Verujem da vecina ovde uveliko zna za postojanje ovog kluba u komsiluku, ali ipak za one kojima je promaklo. Klub je postavljen na temelje velikog entuzijazma, a o tehnickim detaljima kolika je clanarina, kako biraju prostor u kojem ce se druziti itd., mislim da nema potrebe raspravljati. Oni rade bas nesto slicno sto je ovde postavljeno kao utopija, a i vise od toga, jer organizuju i zive svirke koje cak i snimaju, pa ih posle reprodukuju na raznim "referentnim" sistemima, tokom nekih narednih druzenja.

     

    Da ne duzim, bojim se da nismo kadri ni ovako nesto da pokrenemo, a sto je poznata forma druzenja na raznim meridijanima, a kamoli nekakav koncept permanentne referentne laboratorije zvuka i sta ti ja znam. Ovo sve naravno iznosim sa velikom zaloscu, ali budimo realni u ovim teskim vremenima.  :)

  4. Ja ti se javno izvinjavam što sam te spomenuo u ovoj temi,ali bitno je da si ti zadovoljan sa radom MD,kojeg pojedinci ovde na forumu pokušavaju da ospore,kao i njegov rad,i da ga ponize,ne bi li i dalje neometano mogli da ovde na forumu prodaju maglu.

     

    Nema potrebe za javnim izvinjenjem, nisam povredjen tom prozivkom. Razjasnjenje je usledilo cisto zbog cinjenicnog stanja na temi.

  5. Ha,ha,ha,samo jedna mala ispravka u pitanju je 150kg žive vage,al nema veze.Vidi ovako,ja sam Äekao tako dugo,jer.je meni to raÄ‘eni bez i jednog.dinara,a u tom sluÄaju si uvek zadnji na.redu,jer ubek ima prednost neko,ko plaća,tako da sam.ja.bio svestan u Å¡ta ulazi,ali sam se.naoružao sa živcima i izgurao do kraja,tako da onaj ko plaća neće Äekati kao i ja, koji nisam plaćao.Uostalom,evo nek se javi Magelan ,pa nek kaže da li je Äekao godinu dana?

     

    Hajde da se javim, kada sam vec prozvan. Red je.  :)

     

    Uopste mi nije jasno zasto sam spomenut u ovom kontekstu i u okviru tekuce rasprave. Milana Dragojlova poznajem licno, veoma postujem njegov rad, posedujem interkonekt kabl iz njegove produkcije i kada god sam u mogucnosti, a i u Novom Sadu, volim da svratim i cujem / vidim sta ima novo u nastajanju. Aktuelni model podnostojecih zvucnika sam nekoliko puta slusao, u toku prosle godine.

     

    To bi bilo sve sto se tice mene, za sada. Zvucnike nikada nisam porucio, pa ih samim tim i ne cekam godinu dana, ili vec koliko se ovde licitira kada se prica o trajanju proizvodnje.

     

    Verujem da je doslo do zabune, obzirom na to kako se tema razvija, sa narocitim osvrtom na stil komunikacije ucesnika.

  6. magellan, tvoj komentar zaista nema veze sa bilo cim! Da ne kazem nesto drugo!

     

    Ja sam slusao xy zvucnik i taj zvuk mi se dopada. Jedini razlog zbgo koga bi otisao kod MD ili bilo kog trugog jeste taj da se napravi slican (ili bolji) zvucni ugodjaj od xy zvucnika za manje para. To je jedini i osnovni razlog zasto postoje male manofakture.

     

    Sa cim treba da se poredi zvuk ako ne sa gotovim proizvodom velikih brendova? To je jedina poenta njihovog zanata. Cinjenica da svira bolje za manje novca.

     

    zustroy, nemoj da se nerviras i svakako nemoj da kazes to nesto drugo.  :)

     

    Ja sam se malo nasalio, a sada moram da ti kazem da tvoj komentar nema mnogo veze sa logikom. Od kada je to svrha postojanja, kako ti kazes, malih manofaktura da za manji novac prave bolje zvucnike od fabrickih proizvoda velikih brand-ova? Da je to iskljuciva poenta "njihovog zanata" je samo tebi poznata ideja, koliko mi se cini.

  7. Ne slazem se sa takvom poslovnom filozofijom, ali sta da se radi.

     

    Uopste mi nije jasno kako funkcionise sve to. Mozda ce mi ovako biti lakse da saznam:

     

    Ja posaljem ime zvucnika ciji zvuk mi se svidja, npr. Naim Ovator S-400, Spendor A6r, ProAC Studio 140 Mk2.

    On pogleda specifikacije. Kaze OK, moze. Cena je tolika.

    Jel?

     

    Sta ako mi se zvuk ne svidi?

     

    Ili sve ovo funkcionise na potpuno drugi nacin?

     

    Molim za malo detalja na ovu temu.

     

    Bojim se da na ovakav zahtev Milan ne moze da odgovori. Milan ne pravi zvucnike za citaoce What Hi-Fi, ili slicne literature.  :)

  8. Na Hi Fi Show 2014 u sobi pored MBL-a, znaci BFA soba, koji su se zvucnici slusali, mislim ko je tvorac?

     

    Rece Tyson neki slovenacki, ali da jos malo pojasnim jer licno poznajem tvorca. U pitanju je projekat iz kuhinje SoulsonicSpeakers, a ciji je vlasnik i jedini konstruktor Miro Kranjc. Ima dosta toga na netu, a postoji i web prezentacija pomenutog proizvodjaca zvucnika, pa da ne smaram sa svojim komentarima. To su oni sto sam ih spominjao u jednom od prethodnih postova na ovoj temi.

     

    Ono sto je bitno za pricu u vezi sajma, sistem u sobi izmedju MBL-a i Vox-a je bio slovenacki i predtsavio ga je Igor Kante, koji je najveci i najuspesniji diler High End-a u Sloveniji. Sistem koji je predstavio na sajmu je njegov brand pod nazivom Ubiq Audio i sastoji se od elektronike iz BFA ( Beyond Frontiears Audio ) i zvucnika koje je uradio Miro Kranjc, specijalno za ovu priliku i po zahtevima Igora Kantea. Na dizajnu celog sistema su radili profesionalni dizajneri iz Slovenije. 

  9. Dovesti sistem: mikrofoni+procesor+mikseta u stanje da se napravi snimak onakav kako i Äujemo - moguće je. I to je stvar:

     

    1. znanja

     

    2. iskustva

     

    3. kretivnosti

     

     

     

     

    Onda ta tri parametra sazmes u jedno i to se zove jednostavno Benny Andersson  :D 

     

    Imao sam priliku da slusam neke snimke koje je on radio u svom studiju, a na TAD Reference sistemu. To se tesko moze recima opisati. Svi snimci su bili kopije mastera, da zlo bude vece.

  10. Jeste taÄno.

    Na kraju krajeva, i pored silnih tehniÄkih aspekata, produkcija je estetizacija.

     

    Produkcija je deo kreacije, koja se u ovoj prici zove muzika, jer se tako iznosi pred konzumente, bilo da je rec o snimljenom materijalu ili javnom nastupu.

  11. Šta je tu kontradiktorno? Možeš da se nafiksaš i da se šest sati diviš pertli na svojoj desnoj cipeli. Ako razumeš šta hoću da kažem.

     

    Atraktivno nije isto Å¡to i prirodno. Pertla je pertla, nije dobro kada je, Å¡tajaznam, like a rainbow...

     

    Ovde je sve savrseno jasno, ali "prirodno" ne bih upotrebio ni pod pretnjom oruzjem.  :ruganje

  12. Žališ se što smo obrisali sliku one prsate pevaljke??? Mislim stvarno, izvini što smo ti ugrozili slobodu govora.

     

    Konstatno trolujeÅ¡ temu, ako nećeÅ¡ da uÄestvujeÅ¡ u akciji, zaobiÄ‘i temu.

     

    Ljubo, oupste nisi u trendu, a i obavesten si kao Kostunica. Pa prsata umetnica, tj. njena fotografija krasi jedan od skolskih udzbenika (mozda bas ta koja je zablistala na forumu).  :ruganje

     

    edit: tek sam kasnije video da je postavljac opskurne fotografije vec prokomentarisao ovo sto navodim, pa se izvinjavam na dupliranju komentara.

  13. Pored Cantata-e je pomenut i (cini mi se) CDP-X7ESD?

     

    On bi svakako bio blizi, za poredjenje, ako ne i malo jeftiniji po pitanju SH cene (Technics ima i dobru MC glavu)?

     

    Mislim da su CDP-X7esd i Technics gramofon priblizno ravnopravni takmaci. Imao sam svojevremeno CDP-X77es i u isto vreme slican Technocs gramofon, pa pricam na osnovu tog licnog iskustva.

     

    Kantata ce tu doci kao atrakcija, zvezda veceri ili kao kada Sale Djordjevic dodje na neku utakmicu skolskih kosarkaskih timova u Jagodini, cisto zbog popularizacije sporta medju mladima.  :D

  14. Vec sam pisao sto puta, pa sam i sebi dosadan da su razlike medju gramofonima mnogo vece nego medju CD plejerima gde izmedju skupog i jeftinog budu u pitanju nijanse.

     

    Ovo je apsolutno netacno, a ilustrovacu prilicno prizemnim primerom, necim sto je relativno lako dostupno gotovo svima na forumu.

     

    Dakle, pre mnogo godina sam posedovao jedan Sony CDP-X55es i bio tada veoma zadovoljan kako me sluzi. Jednom prilikom sam ga nosio kod prijatelja (profesionalca) na ciscenje lasera i usputni pregled opsteg stanja. Desilo se da je toga dana, taj moj prijatelj upravo zavrsio sa upgrade-om jednog takvog identicnog plejera i predlozio je da cujemo razliku u dirktnom AB testu. Nakon ciscenja lasera na mome uredjaju, spojio je oba na svoj sistem i pustio isti CD prvo na mome, a nekoliko sekundi posle na onom koji je preradjen. Ostali smo prilicno bez texta. Onda sam jos samo pitao sta je radjeno na preradi ovog drugog Sony CDP-a i receno mi je da je uglavnom intervenisano na napajanju, sto sve skupa nije finansijski zahtevno.

     

    Ovde pricamo o uredjaju iz 1989. / '90. godine i sa danasnjom cenom od oko 200 eura ( 250-300 sa preradom ). Sta onda reci za malo ozbiljnije naprave ili mozda one sa samog vrha ponude. To su mnogo vece razlike od nijansi.

     

    Edit Infidel: ispravljen quote

  15. U ovom slucaju na koji sam aludirao, zvucnici su bili razmaknuti na oko 2.5-3 metra, a ja sam sedeo na oko 2 metra od svakog ( mozda koji cm manje ), naravno u osi. Zvucnici su bili na pola sobe od nekih 25kvm, relativno blizu bocnih zidova, na oko 1 metar. Prostor do zadnjeg zida, iza moje glave, je bio oko 1 - 1,2 metra. Prostorija uopste nije bila akusticki tretirana na bilo koji nacin, cak bih rekao da je bila i previse prazna sto se namestaja tice i nije bilo ni tepiha / zavesa.

     

    Bez obzira na mozda uocljive nedostatke, sistem je zvucao neverovatno prirodno i kao sto rekoh, zvucnici bukvalno nisu postojali ( cesto se to potencira na forumskim temama, ali se retko desava u realnosti ).

  16. Edit: recnik.

    Mala pomoc:

    Zvucnici na pocetku teme su postavljeni, po meni, slicno kao i slusalice.... sa namjerom da se minimalizira uticaj sobe. Na takvoj blizini imas skoro pa "livadu" ili gluvu sobu kako vec hoces.

    Posle se pojavilo pitanje postovanog clana kako kod njega to drugcije zvuci na takvom polozaju, e tu sam se ja ukljucio. Kad "nabijes" zvucnike na usi, suzis pozornicu i ne mozes da dobijes zvuk "van" zvucnika, itd, itd ...

    Eto, necu vise, ovo je zadnji post bez namjere a i volje za daljom diskusijom.

     

    Interesantno je kako sam ja upravo doziveo jedno od najboljih "nestajanja" zvucnika u prostoriji upravo kada su bili veoma blizu mestu / poziciji slusanja. O zvucnoj slici da ne govorim, narocito dubini.

  17. Ja odgovaram na konkretno pitanje o necemu sto se desilo a ti teretises o mogucnostima, da moze biti i ovako i onako ...

    Malo je zvucnika sa zvucnom slikom "van zvucnika".

     

    Malo je zvucnika uparenih sa dobrom elektronikom.

  18. Intersantan komentar za male kutije. Pa to se desava i sa velikim kutijama ako ih gurnete suvise daleko od zidova. Moje Indre kad stavim na pola sobe i veoma blizu slusne pozicije (sto rece Ninda kao slusalice) imaju daleko skromniju scenu (bas da ne pominjem).

     

    Ja imam sasvim opozitna iskustva. Scena je upravo veca, dublja i sve je jasnije. Basa ima onoliko  koliko treba i savrseno je jasan, kao i boja svih ostalih instrumenata. Problem je naravno u tome sto je u najvecem broju slucajeva ovakav razmestaj nemoguc, osim kada se ima prostorija samo za slusanje muzike, pa jos i malo vecih dimenzija od prosecnih soba po stanovima.

×
×
  • Create New...