Jump to content


Trouble

Članovi
 • Posts

  692
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Trouble

 1. Mislim da CS nije "gapless",kao end point za Roon jeste.Uzmi Roon probno mjesec dana pa isprobaj kvalitet zvuka,meni je preko digitalnog izlaza bio dosta bolji,vjerovatno je i analogni izlaz nešto bolji,nisam probao.
 2. Sviđa mi se takav pristup formiranju kolekcije.Volio bih čuti kako gallusi sviraju uz vrhunski cd player i pojačalo i koliko se to razlikuje od moga zvuka.
 3. Hvala za opis sistema,drago mi je da si zadovoljan zvukom," minimal" setup po mome ukusu.
 4. Dimenzije su 7,5x5,5m,pored akustike zeznuto je i spojiti funkcionalnost dnevne sobe i zahtjeve hifija,ovo drugo možda i teže.
 5. Možda se ovako najbolje vidi,iza je staklo,tj.prozor.
 6. Evo frška..https://tidal.com/album/114663805
 7. Bočni paneli su još uvijek tu,dva na mjestu prvih refleksija oba zvučnika. Zvučnici su nešto bliže postavljeni,izvučeni su van "boomy" područija,do čega ne bi došlo da cvijeće nije premješteno na "rehabilitaciju" .Na ulaz pojačala stavljeni shure atenuatori (-20 db) tako da DAC volume uvijek bude u optimumu.Trenutno ne koristim predpojačalo,DAC direktno u pojačalo sa atenuatorom na ulazu je izgleda dobitna kombinacija.
 8. Bilo bi šteta ne probati..
 9. A da se malo poigra ekvilajzerom u RME DACu,tj.utiša problematicna frekvencija za koji decibel.
 10. Iza zvucnika se nalazi absorber,8 cm akust.panel (absorber) plus 5 cm kamena vuna i par cm odmaknut od zida,morat ću probati neko mjerenje sa priručnom opremom,za sada neka stoji ovako ne svira to loše. Iskreno najmanje se sluša "audiofilska" muzika,muzički extremi teško metalnog zvuka su ono oko čega je koncipiran cijeli sistem.Ako Napalm Death zvuči kao muzika i ima "zrak" između instrumenata onda i sve ostalo "audiofilsko" zvuči kako treba.
 11. U pravu si,akusticar bi to puno tačnije i bolje riješio..al mi je nedostupan tako da je ostalo štimanje "na uvo",a i to ima svojih čari npr.može da traje mjesecima..malo tamo,malo gore...Trenutni položaj difuzora i absorbera je stvar kompromisa,npr.difuzor iza police najveći uticaj ima kada je na zidu iznad sofe tj.na mjestu "buba",tada je stage najširi.Iza polica ima uticaja samo na fokus zvucne slike koji je bolji,apsorber na tome mjestu sve umrtvi,nezanimljiv i tup zvuk.Na mjestu prve refleksije,bočno,apsorber je bolji takođe i iza zvučnika... Koristio sam ton generator i slušao frekvencije koje prave probleme,tu sam imao sreće da imam samo dvije problematične 43 hz i 125 hz,prva je naglasena a druga dampirana,njih sad u ekvilajzeru DAC smanjim tj.pojačam i i to je to.Otvoren sam za sve savjete po pitanju akustike jer se i sa ovim mojim "ad hoc" pristupom akustika sobe bitno poboljšala.
 12. Jes nesto slabo,nece u 'ladu.
 13. Pretpostavljao sam da je stvar u kvalitetu usb izlaza,probati ću,RME ima dobro rijesen usb ulaz pa i on to malo popegla,ako je stvar u "jitteru".
 14. Radi i na RPi2 bez ikakvih problema,tidal connect mi je bitan.Ne koristim "hat" ,najjednostavniji setup usb u dac i to je to.
 15. I napokon izbacen ROON i stavljen Volumio na RPi2,za striming mnogo bolji.
 16. Stirodur obojen bojom za beton,proracun sam nasao na nekom sajtu,ne sjecam se vise,moZda sam napisao prije negdje u temi.
 17. Vracen preamp,poslije malo dubljeg ulaza u postavke dac-a i proucavanja upustva lampa u preampu je nezamjenjiva u mom slucaju.Ne znam sta se desilo u prvom slusanju sa preampom,vjerovatno je bila ukljucena neka od funkcija daca,loudness neki il slicno..ni blizu ovoga zvuka.Dinamika,prostor oko instrumenata,detalji ...sve je tu. Ekvilajzerom u dacu dampirana frekvencija od 40hz koja je bila problem rezonancije cijele sobe..mislim da je ovo ako ne kraj onda duga pauza u "sistemu by trouble".
 18. Nov Bluesound Node i za kusur polovne zvucnike,pojacalo pod ruku i poslusas one koji su ti zanimljivi u okolini...novije u svakom slucaju.
 19. Poslije par dana slusanja predpojacalo tj."tube cathode follower" pobjedjen,odluka je bila laka,RME kao preamp bolji u svakom slucaju.Izvanredan za upariti sa d klasom.A za lampizatora ko zna,mozda..za sad nisam cuo ni jedan a izgleda ko ga cuje lako se odluci sa cime da zavrsi igricu. Kao sto kazu:"Sada cijelu kolekciju ponovo..."
 20. umjesto CXN na polici je RME ADI 2 dac,direktno spojen u snagas,ROON-pc core i ropieee za striming...
 21. Kao sto naslov kaze...moze i neki drugi streamer/DAC/Preamp u tom rangu...
×
×
 • Create New...