Jump to content

NShappy

Članovi
 • Content Count

  1,766
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Posts posted by NShappy

 1. SBB paketi, pohvatati šta koliko košta i šta ide sa čime u kombinaciji sa nečim drugim, i koliko sve to košta na kraju zajedno, koliki je iznos na računu, jeste jedna veoma komplikovana enigma koju nije lako ispratiti.

  Pre nekoliko godina sam imao gadan razgovor sa SBB opreraterom, posle me je zvao neki menadžer(čić), i sada ne znam dal' zahvaljujući meni i mojim tadašnjim pretnjama,, ili ih je bilo više kao ja (što je najverovatnije) ali malo su promenuli način kako iznose cenovnike, pa se sada (uz mnogo truda, al' ipak može), po'vatati kako njihov paket izgleda. Pre nije moglo uopšte.

 2. Pitanje je besmisleno bez šeme i bez uvida na kakvo napajanje unutra je zakačena ta baterija.

  Ako napajanje "može biti 5-27V", znači da se baterija kači na neki DC/DC pretvarač unutra. Ako može "...od 5V", znači da to pojačalo uopšte nije velike snage jer zapravo radi na 5V. Ne verujem da ima step-up konverter, i nemam pojma kako sa 5V može da da 2x100W. Može da povuče 40A iz napajanja?!? :P

  Uglavnom, ti DIY boombox-ovi od kineskih komponenata (nemoj sada zameriti), uglavnom se čuju k'o drečave kante. Kod njih, sama kutija i izbor drajvera više utiču na zvuk od samog pojačala. I jako teško da valja.

  Bolje je kupiti full kineski BT boombox iz kineske radnje, ima ih i na KP i po još nekim radnjama. Dobićemo otprilike to.

 3. Čuće se nešto. Ali jednu zvučnicu da nakačiš na drugu a sve to zajedno na predpojačalo, svaka tehnička logika kaže da ne ne treba da se radi. Zvučnica koja se u određenom trenutku ne koristi, biće el. teret na onoj koja tog momenta svira. Idealan scenario za totalni zvučni fijasko.

 4. Milane, a šta ti je sada izvor za Flac-ove? Računar?

  Dakle, DAC već imaš. Pokušaj iskopati (kao budget izvor) ChromeCast Audio. To je sada discontinued uređaj, što je šteta, bio je sjajan izvor za te novce, a uz eksterni DAC (ima u sebi i optički izlaz) postaje čak i veoma dobar izvor. Ima polovnjaka tu i tamo. A ako natrčiš na polovnjak, požuri, ode očas posla.

  Za sve drugo, komplikuju se ili cena, ili jednostavnost upotrebe, ili ako pristaneš na "kompromis" više cene i boljeg uređaja, prevaziđeš DAC koji imaš, i onda ode sve u peršun, postaješ audiofil (rupa bez dna)... :P:D

 5. On 3.5.2021. at 4:24, Zexx said:

  ....Spotify koji trenutno ima 155 miliona pretplatnika, i dalje troši više nego što prihoduje, a ni Tidal sa svojih (navodno) 3 miliona nije ništa bolji jer nije završio poslovnu godinu u plusu otkako postoji...
  ...nekako logično da novi vlasnik želi da kompaniju koju je kupio učini profitabilnom...

   

  On 3.5.2021. at 10:14, nkrgovic said:

  ...Da treba da rese profitabilnost, to apsolutno stoji. Kako, realno, nemam ja pojma kako oni posluju... :/

   

  Meni takođe mnogo toga nije jasno oko njihovog poslovnog modela, i počinjem se bojati da on zapravo uopšte nije održiv. Rek'o bih da nas uskoro očekuje dizanje cena, rasturanje porodica ili nešto slično tome. :(

  Tu je i kukanje autora za previše niske uplate od strane spomenutih servisa.

 6. On 31.3.2021. at 19:56, ab said:

  Управо сам инсталирао Тидал са AppStore-a и логовао се на постојећи налог без проблема са локацијом из Србије.

  I ja...

  Konačno mi radi Tidal na telefonu. Odbijao je to poslednjih par meseci, bez obzira na igrarije sa vpn i sličnim kerefekama.

 7. On 31.3.2021. at 14:53, anubisgrau said:

   

   

  E moram da podgrejem ovu temu, jer mi se približava kupovina novog šporeta, i u igri su ili full plin za 400-500e ili indukcija za 700e.

  I upravo mi je poslednji pasus ono što me lomi. Naime prethodne 2 godine sam na placu koristio IKEA prenosnu ploču da ne kažem rešo po imenu Tillreda, oko 6000 RSD sa jednom grejnom površinom.

  Sve mi se sviđa sem gore opisane pojave koja se javlja pri radu na niskim snagama (polja 2 i 3 od 9). Nju nisam primećivao u prvo vreme (kao što sam i napisao kada smo o ovome divanili) i zaista je blago u poređenju sa Kinezima od 2000 RSD, ali mi je prošle godine par puta zasmetalo kada sam ukrčkavao jela duži period na tihoj vatri.

  Kako da proverim da kako će mi se budući šporet ponašati (na primer Electrolux EKI6451AOX)? Ne bi uzimao ako bude i tu bilo pali gasi kada jelo treba da se krčka....

   

   

  Apsolutna je preporuka za indukciju.

  Ali nemam pojma kako razlikovati te koje rade kako treba na malim snagama, od onih drugih?!?

  Beko indukcione ploče rade užasno na manjim snagama. A moja iskustva sa Bosh i Elektrolux su da rade jako dobro.
  Ali to nemam pojma da li važi za sve Beko, i za sve Bosh/Elektrolux.

  Najgore je što proizvođači uopšte ne navode ovaj način rada na malim snagama kao neke podatke u specifikacij. Bar ne ovi kojima to radi kako treba.

  Evo idi na ovu temu, pa isčitaj detaljno. Baš smo prežvakali indukcione ploče. Nije dugačko: https://forum.benchmark.rs/threads/indukcione-ploče-za-kuvanje.480064/

  Ima na početku teme moj YT video gde se vidi razlika u radu loše i dobre indukcione ploče.

  A btw. zašto ideš na samostojeći šporet? Da li je ugradna tehnika opcija?
  Indukciona ploča je komplikovana elektronika, i ne znamo kakve su opcije za popravke. Ako nešto od te silne elektronike rikne, moraće ceo šporet na reciklažu. Ako imš odvojene ugradne komponente, kvar jedne ne uslovljava drugu.

   

 8. 56 minuta ranije, Ljuba said:

  Mi smo je dobili od kolega iz Hrvatske, ali samo da vas upozorim da nas je odrala carina. Da, knjiga zvanično košta 27 evra (iako je vrednost pošiljke bila manja), naplaćeno nam je 4000 dinara. Samo da vas upozorim... 

  Pišite primedbu carini. Najviše što smeju da naplate je 20% PDV. Carina ne ide jer je vrednost <50€.

  Ja sam se dopisivao sa carinom zbog nepravilno precenjene vrednosti robe, i dobio sam ispravak naplaćenih troškova sa uputstvom da podignem razliku novca. Nisam nikada to uradio jer su bile sitne pare u pitanju, ali od tada mi više nikada nisu procenili robu na veći iznos od stvarno plaćenog.

 9. 6 minuta ranije, Shone1 said:

  A pošto nisam upućen u tematiku ni ne znam koji zvučnici bi bili best buy za tih nekih 200e

  He he, to ne zna niko. Ni na ovom forumu.
  Izbor zvučnika spada među najkomplikovanije izbore u sveti HiFi-ja i za iskusne.

  Što set iče BT prijemnika, evo ga jedan od boljih: https://www.aliexpress.com/item/32777804376.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2ede6bc4GBmVR6&algo_pvid=5707a459-3a9f-46e2-8fc6-21283ac06e6c&algo_expid=5707a459-3a9f-46e2-8fc6-21283ac06e6c-9&btsid=0bb0600116131336906928044e0d6e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

  Naravno, sada su shiping problemi/cene poremetili nabavke sa Ali-ja, pa ćeš morati videti šta se može naći kod nas, ili da ideš na te najjeftinije sa Ali-ja koji se i dalje šalju jeftinim poštarinama.

  Evo neki prvo koji sam ubo na KP: https://www.kupujemprodajem.com/audio/zvucnici-bluetooth-zvucnici/bt-bluetooth-adapter-2u1-risiver-transmiter-btp14/oglas/86421011

 10. I mene čeka zamena telefona. Ono što se dojmim jeste da je Sony Xperia 5 MarkII sada vr' što se tiče brojnih opcija, uključujući kvalitet zvuka. Ima 3.5mm konektor, i Sony tvrdi da je neke tehnologije onih njihovih fancy skupih muzičkih plejera impelentirao u telefon. Ne može se proveriti, ali prvi testovi kažu da svira jako lepo.

  To su prednosti.

  Mane, cena u rangu ostalih premijum modela, i vrlo teška nabavljivost.
  Kod naših operatera ga verovatno uopšte neće ni biti.
  Na oglasima je ojha preko 800€.

  Izgleda da je Sony projektovao malu proizvodnju, a potražnja je velika.

  Test: https://www.mobilnisvet.com/mobilni-test/7974/Sony/Xperia-5-II

 11. On 7.2.2021. at 14:46, HMrules said:

  Inače mislio sam kada uzmem nov telefon i da uzmem sluške Sennheiser CX 300S jer mi deluju kao dobar izbor u odnosu cena-kvalitet međutim pošto većina novih telefona nema 3.5 mm izlaz za sluške ne znam šta da radim a bilo koje bluetooth sluške će degradirati kvalitet zvuka, naročito se to primećuje na visokim tonovima.

  Ne zameri na pitanju, ali, da li si između svog prvog i drugog posta u temi, čitao šta su ti ostali članovi pisali?!?

  <_<

 12. Ulaziš u komplikovanu priču, a krećeš od "...uzeo bih BT zvučnike..."

  Danas BT zvučnik najčešće podrazumeva neki prenosni zvučnik sa svojom baterijom, namenjen da se nosa sa sobom kojekude. Ti bi hteo da ozvučiš TV. Ono što se danas podrazumeva pod BT zvučnikom je poslednje što je pogodno za to. Ako je razvlačenje kablova problem, možeš uzeti neki separatni BT prijemnik, a onda to vezati na...

  ...široke su mogućnosti. Neki aktivni zvučnici (spominjani Microlab), ili neko pojačalo + zvučnici, ili neka minilinija...

  Ako kablići nisu problem, onda je BT potpuno nepotrebna komplikacija.

  Odmah je moguć problem, da li TV ima analogni audio izlaz, i da li će volume kontrola televizora da deluje na nešto od tih eksternih zvučnika.

  Dakle, gde je TV, gde želiš zvučnike?

 13. 5 sati ranije, HMrules said:

  U maju planiram da uzmem nov telefon preko mts-a međutim na novijim telefonima nema 3.5 mm izlaz za slušalice što me jako jako jako nervira jer muziku koju slušam sa memorijske kartice telefona je u .flac i .ape formatu, uzeo bih neki telefon iz srednje ili više srednje klase, inače nije mi jasno zašto eliminišu 3.5 mm izlaz za sluške?
  Problem je u tome da koje god bluetooth slušalice da kupim neću imati audiofilski kvalitet zvuka.

   

  5 sati ranije, Vlajo said:

  Usb C adapter sa 3.5 mm za slušalice, ako je Huawei u pitanju mora original, 1490din, neki mogu i sa običnim 300din

  Da li znate da u slučaju adaptera USB-C na 3.5mm, DAC i phone amp se uglavnom nalaze u adapteru?!?

  Kao i kod Apple-ovog lightning porta. Izlaz je digitalni. U analogni se pretvara u adapteru  ili slušalicama, ne u telefonu.

  ...s' time da baš ne mora da znači. Ima pasivnih USB-C na 3.5mm, pošto USB-C ima predviđene pinove za  analogni audio out. Ali nemaju svi "USB-C only" telefoni izveden analogni audio na te pinove. Za njih mora aktivni, zovu ga još i "digitalni" USB-C na 3.5mm adapter. Tada su DAC i amp u adapteru. A opet, neki USB-C only telefoni imaju izveden audio signal na te pinove u USB-C konektoru, na njih može pasivni (zovu ih još i  analogni) USB-C na 3.5mm adapter, tada sviraju DAC i amp iz telefona, a na njima radi i aktivni adateri.

  Koji telefon podržava šta, jbm.li.ga ko zna...
  Otprilike NULA % onih koji testiraju telefone obrati pažnju na ovo.
  Sjajan primer tipizacije i standardizacije. :P:D

  A dalje, zamislite kako sviraju DAC+amp u adapterčiću, kojih ima i za 1-2USD.

  Imaš prilično napredne USB-C to 3.5mm adaptere. Na primer: https://www.aliexpress.com/item/32897632139.html

   

  Ima sve to prežvakako ovde:

  Ja sam hteo da postoji tema tipa "telefon kao portabilni audio plejer" ali nije prošlo.
  Sjedinjena je sa temom portable audio.

 14. 20 sati ranije, siroma said:

  ...BT je baš iritantan kad zazvoni. Ovako mobilni bez SIMa, na kućnom WiFiju rešava problem.

  Ako već moramo da koristimo telefon kao izvor muzike a preko BT, a smara da i pozivi idu na BT, odeš na telefonu u BT opcije za konkretan uređaj na koji BT šalje zvuk, i kažeš mu da na BT ide samo multimedija, ne i pozivi. BT tada neće zvoniti ako bude poziv. Samo će zaustaviti muziku dok se poziv ne završi.

 15. On 30.1.2021. at 20:01, siroma said:

  Sad je savremenije USB fleška. Em uvek sa sobom imaš prenosnu memoriju ako ti zatreba

  1d2fa6d015819fb4f7f005d4e34234ff.jpg

  Ju, samo mi ovo treba u životu, da 2x okrećem ključeve dok ih ne zabodem na mesto!!! :o

  :P:D

×
×
 • Create New...