milovan1963

Članovi
 • Content Count

  528
 • Joined

 • Last visited

About milovan1963

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. lepo , lepo ...Ako dodje vreme za nesto vece , eventualno stariji rodjak trosistemac, sa cuvenom srednjetonskom atc kupolom , i kraj price...
 2. to je dobar napredak , ali kada budes cuo potpuno jasno i nepomuceno reci vecine pesama musko - zenskog vokala pored ostatka muzike , onda si daleko dogurao...
 3. preporuka velikog broja upucenih u to je, da je najpovoljnija debljina provodnika u IC 28 - 30 AWG , tj 0,20 - 0,25mm.
 4. jeste , to sam shvatio tragajuci za dobrim visokoefikasnim srednjotoncem ...Naime , najveca gomila inf. je bash do 2Khz , i tu je bitan jako jako dobar drajver, naravno, ako je moguce bez skretnice i do 3,5 ili 4 Khz, tim bolje. Ali , kao sto kazes, ne treba zaboraviti ni koren muzike jer npr. muski glas pocinje na 125 hz , tako da nisu beznacajne ni prve dve oktave. Dosta nas koji volimo sami raditi te stvari pogresi uzimajuci jako dober visokotonac , a on ustvari ima najmanje posla , i ne daje pecat muzici kao ovi dole drajveri. Sticajem okolnosti sam imao priliku cuti W. audio Sophiu, valjda u ceni 20 - 30 k, u prvi mah zaprepascen ogromnom scenom , rezolucijom...Posle nekog vremena tehnicki cistog, klinickog zvuka shvatim da za mene nije tako "napucan " zvuk , pogotovu kada je posle njih pusten Altec 604 gde bas ima takav kick , slem, a zenski vokal da se zaledis , shvatis ustvari u kom pravcu treba da ides.
 5. mislim da gresis ...Ne postoji "mrtva tisina" , vec muzika snimljena bez distorzije i koju bi svi mi da cujemo takvu , ali komp. srednjeg ili manjeg kvaliteta unose izvesnu distorziju , losa a neodradjena struja isto , i ti dobivas to upakovano u muziku. Podizanjem kvaliteta komp. i resavanjem struje ti se primices snimljenom zvuku, a tada cujes tu tisinu izmedju instrumenata , glasa itd. No , kada dugo slusamo nas sistem sa svim tim manama naviknemo se na to , i kada odemo napred i dodjemo do tog ili takvog zvuka, kao da nam nesto fali , tj ona bivsa distorzija koja je "punila zvuk ".
 6. milovan1963

  XiangSheng

  narode . mora se pomiriti sa tim da Kina gazi...Ko to pre shvati , tim bolje. Evo npr. gazda firme Acoustics elegance - prave ako ne najbolje , po mnogima jedne od par najboljih basova na planeti, odlivci korpi i pauka - posto su odvojeni , se naravno liju u Kini...Magnete im seku u Kini. Ali , kad to dodje, sve posebno premere i rade u toleranciji 0.01%. Jeftinije im to i ovde sklapati. U am. stampi podatak da firma Lokid u sklapanju raptora 22 i nevidljivog 35 - ice koristi stotine kineskih delova u elektronici istih . I jel se neko buni ? Licno sam uzeo plocicu sa delovima za klon naima oko 35$ , plus napajanje 25$ , i atenuator 12$. U svemu dale otpornici , uz istina 2 x 4 laznjaka elna kondova. Hocu reci, da to svira za nebilivit , najblaze sam zaprepascen...Nisam ni laznjake menjao. Plocice extra, debele 2.2mm, dvostruka stampa, cak se nadju i sa pozlatom - do nedavno sam znao da to radi samo BFA...Eto
 7. mislio sam iskljucivo na WE 755 , i nedavno sam na nekom am. forumu procitao da samo A verzija svira fantasticno a da sve ostale su obican prosek , tipovi su bili upuceni u to sta pricaju , sa ozbiljnim spravama i u godinama, i cak su se u raspravu ukljucivali i neki stariji koji su imali rodbinu koja je radila u tadasnjim WE pogonima , i konstruisala pomenute drajvere...Nazalost, ja to ne hrckam , bilo mi int. procitati , ali ako nadjem ponovo okacicu.
 8. ok, ali 100$ 50' - ih godina nije bilo malo... Nego , preko u najvecem broju slucajeva hvale WE samo alnico verziju kao zvucno superiornu , a sve ostale da su prosek , ima li tu istine ?
 9. nema veze broj drajvera sa glasnocom kutije , niti mora biti slabiji zvucnik za prosecno pojacalo...Evo trenutno kod mene su 4 u nizu ( PA ), i od toga je bas od 15", sve to tera mali chip 7297 koji ima 2x6 w bez izoblicenja, a ide "cak'' do 2x10 w. Kad je pot na 9 ,10 nesnosno je slusati od glasnoce i dinamike , poenta je u efikasnosti drajvera, svi su 99 - 100db.
 10. mda, interesantan zivotopis jednog od nekoliko najbitnijih francuskih gurua za zvucnike , pogotovo fullrange...Neobicno je to da je prvu firmu - fertin acoustics - osnovao sa koleginicom , i kad se razmimoisao sa njom prodao joj svoj udeo i pravo na njegovo prezime , onda u penziji sa cerkom otvara EMS . Obe firme rade , a ona prva pravi nesto egzoticnija vesanja na drajverima , valjda kao stari gudmansi. Nego htedoh reci , -posto sam ovo dosta listao-, ima neki lik koji je uporedio zvucno LB12 ferit sa LB12 fieldcoil i kaze : povecanjem voltaze na 12 - 15v zvuk ide nabolje ali se vise greje , dalje , ako je obicno napajanje f. coila razlika u zvuku je mala , ali ako se dovede baterijsko - akumulatorsko, razlika je drasticna...E sad, kolio je to tacno , interesantno da im je frekv. kriva gotovo identicna.
 11. e da , sad si me podsetio na jednu temu koja bese ovde ima nekoliko god., a to je koja kutija - drajver , ima bas na tihom slusanju...Citava ujdurma , te zavisi od zvucnika , vesanja , efikasnosti , ovog onog, ali niko nije mogao reci da jbl nema tu punocu, voluminoznost basa i na tiho . Mislim na bar 12 ili 15" baseve . Eto , da se prisetimo , a da se ne otvara pandorina kutija.
 12. Majda sta mislis , ima li smisla uraditi vesanje na iskrama od mekane koze , kao Rulit , a eno mnogi ga kopiraju , i izgleda da to radi . Iskrino vesanje je jako tvrdo , pitanje da li je potencijal tog drajvera iskoriscen u potpunosti. I takav siroki drveni cep stavlja i Fertin , i interesantno , kada su mu povecali precnik i velicinu i prikazali to , mnogo mu veca disperzija i cistiji i jasniji gornji spektar , ima to okaceno na YT.
 13. bas pogolemo...Gde je secen raal ? Zar nije greh da jbl radi samo do 80Hz ?
 14. apsolutna preporuka razdvojni trafo, pa sve ostalo u vezi struje i kablova...Iako sam i sam bio dugogodisnji kabloman , razdvojni unosi najvece promene i to veoma cujne . Kod mene je od cak 3.5kw , predimenzionisan , 26kg, ali morale su se ispostovati i mere konstruktora o potrebnoj velicini , kvadraturi limova i ostalim parametrima za koje ja nisam strucan , a da je i u pravu i da " ne tvrdi pazar " sam se uverio nailazeci na gomilu inf. da on mora biti bar za trecinu predimenzionisan da radi rasterecenije , manje bruma, itd. Jeste , na prvu loptu i meni se ucinilo - gde je bas , ali sad bas nije mumlav, i preglasan , nego cist i uravnotezen . Znaci cuj to kod nekoga , ko moze i da ga iskopca , pa uporedi , jer to je nezgodno za nositi i probati...Kablove posle , njih ces onda moci i sam praviti...