Jump to content


Aibo

Članovi
 • Posts

  1,243
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Aibo

 1. Aibo

  Marakana v2

  Kad bi Delija svoje subove dao Sondeku, makar pola foruma bi mirnije spavalo. [emoji1]
 2. Aibo

  Marakana v2

  Nekako je to ispala dominantna stvar i u mojim utiscima jer se dobra sredina, scena, visoki... mogu čuti u solidnom broju dobrih sistema. Jako dobar bas, vrlo dubok a disciplinovan, i ne baš tako često. Pritom bih rekao da u današnje vreme prosečan moderan sistem ima malo namunjenije gornje delove spektra, recimo teksturu tona, vazduh i razna šuškanja u snimku, od onog što bih ja lično und subjektivno nazvao neutralnim. A ti momenti još više dolaze do izražaja što je dubokog basa manje... i zato mi kod tebe pažnja prirodno pada tu gde pada.
 3. Aibo

  Marakana v2

  Pravićemo onda gradaciju koliko jako neće. - Jel oće kod njega orgulje? - Neće. - A kod tebe? - Tek kod mene neće. 😅 Još par stotina uređaja, druženja i flaša nečeg odstajalog u hrastovini, da mi se izoštre misli i pero, pa ću predložiti Ljubi. 😄
 4. Aibo

  Marakana v2

  Na kraju svakog druženja koje je na dobrom nivou naravno dođeš kući sa Shazamovanim stvarima. Tako je bilo i ovog puta, prvo navikneš pogled da gleda metar niže... pustiš jednu akustičnu stvar i čuješ neki detalj u zvuku na koji si navikao, recimo neku dubinu scene koju gajiš... pa potapšeš sebe i svoj sistem po ramenu. Onda pustiš sledeću stvar i shvatiš da orgulje prosto neće iz bookshelfa, e mamicu im. Ali utešiš se jednim - pa ti ionako ne slušaš orgulje i filmsku muziku već tugaljive kantri cure sa gitarom. Uh, dobro je, idemo dalje. Onda uđeš u razmišljanje da li ti treba više ekstenzije i autoriteta u basu, a posle 8 sati kod Delije bi se reklo da ti treba... 🙂 ili pak malo otvorenijih visokih i više vazduha oko izvođača što si onomad čuo tu i tamo i baš ti se svidelo. Da li to zavisi isključivo od tvog ukusa, izbora muzike, ili možda i od audiofilskog sveta sa kojim si se združio pa jedni na druge utičete... i da li je uopšte moguće imati sve to u jednom čak i kada cena ne igra ulogu? Ono što sa sigurnošću znam je da kad krenem u audiofilsko-filosofske misli, vreme je za još jedan viski i još jednu tugaljivu kantri curu. 😁
 5. Aibo

  Marakana v2

  E pa red je bio da se lepim slikama i merenjima pridruži i neki lični utisak. Pokupismo se @Father i ja za vikend i sedesmo kod Delije dok nije nestalo piva. Onako bez šale jedno puno radno vreme, neće se više preći da nas zove u goste. 😄 Što se mog ličnog utiska tiče - sistem radi onako kako i izgleda. Pogledaš koliko su zvučnici visoki, naciljaš pogled u gornji kvadrant i odatle se jedan veliki i autoritivan zvuk u stilu "bioskopskog platna" razvija. Onda zamisiš koliko duboko idu ovako veliki zvučnici sa onako dva velika suba... i to stvarno tako i bude. Hoćeš filmsku muziku sa orguljama? Nema problema. Ono što je ipak zanimljivo je to da uprkos samoj ekstenziji i količini pritiska koji se tu generiše, sam bas je zapravo kontrolisaniji i zategnutiji nego u velikoj većini sistema, uključujući tu i bookshelf varijante. Taj kamen temeljac daje baš puno mesa celom zvuku, pa su i vokali i instrumenti vrlo puni sa vrlo jasnim i gotovo opipljivim telom. U nekim sistemima se kroz vazdušastu sredinu možeš prošetati, dok se ovde sa basistom možeš sudariti. Ko dolazi sa nešto svetlijih i tako vazdušastijih sistema bi u prvu ruku sigurno percipirao ovo kao nešto tamniji i tvrđi, bottom heavy zvuk. Lično sam i sam često "optuživan" da gajim midbass i midragne orjentisan zvuk pa sam se brzo pilagodio na taj boldovani karakter i zaista uživao u muzici. E sad, audiofil koji tuđem sistemu ne nađe makar nešto što bi po njemu moglo bolje je neiskren audiofil. 😄 Tako da je bilo nekih sitnica gde lične preferencije uzmu maha. Pričalo se i o detaljima gde je vlasnik sistema svesno odabrao tonalitet koji mu prija, poziciju sedenja koja ističe određen set kvaliteta a pomalo oduzme od nekog drugog aspekta zvuka. U principu ništa zaista akutno već stvari koje svi mi biramo na osnovu toga na šta se u zvuku najviše fiksiramo, šta nam smeta i šta nam baš prija. Najbolje od svega je što je Vlada većinu tih odluka doneo svesno i po svom ukusu pa mu zaista ne treba nikakav guru da ga uči kako treba da sluša, a takođe ni sam nije u tom fazonu što iskreno cenim. TL;DR Bi dobro druženje i puno kulturnog i prijatnog razgovora na temu zvuka, ukusa, navika... Dobra se i muzika vrtela i baš je dobro zvučila, tako pade veče a da nismo ni primetili.
 6. Path je već tu...i tamo. A apropo rasipanja energije, pa rešićemo to dobrim starim brute force principom, dodavanjem još više energije. 😁 Svi na dual mono IcePower (iliti u Igorovom slučaju na 40-kilaša) i naći će se po par vati i za L-pad. 😉
 7. Pravda za Audioquest i ab-a. [emoji4] Da nam nije magnetnog polja na koje utiče svašta izvan samog provodnika, ne bismo imali ni kaleme, ni kondenzatore, ni elektroniku kakvu poznajemo. Struja ide samo kroz provodnike samo na šemama. Ko nebi da izučava elektromagnetiku, evo kratkog a poučnog i zabavnog videa:
 8. Imamo, odlično zvučeći strimer, pogotovo sa malo finijim napajanjem. Već sa iPower X radi jako dobro. Recimo da šiša Node 2i solidno i tu je negde sa Lindemann Limetree Bridge, ako ne i dlaku finijeg zvuka. Preporuka broj dva - Pi2design Mercury kome treba više izlaza (I2S, AES, BNC, opt), i interni SSD. Mada je teže dobavljiv i zbog tih mogućnosti skuplji a zvuk je sličan pa kome ne treba ništa od navedenog...
 9. Svaki je okačen kao slika na po dva tipla. Zadnja ploča je od lesonita i ima više otvora za kačenje pa može na bilo kakvu kukicu ili oštru glavu holšrafa.
 10. @gvlada Čitao sam da difuzija jako dobro radi na plafonu... Već mi se rađa ideja kako to da napravim da se estetski svidi svima u kući. [emoji4] Meni skyline inače jako sviđa izgledom kada je drven, ali između kilaže i cene takvih, rekoh da ipak probam prvo ovu varijantu.... A onda kada mi se svideo uticaj na zvuk rekoh i da ih malo ulepšam. Ovi su inače lako uklonivi pa se uvek može demonstritati sa i bez. Planiram da i ti na plafonu budu u slotovima (ramovima 60x60) i izmenjivi po potrebi. Ali otom potom. [mention=30057]ab[/mention] Damping je Mundorf Angel Hair, po principu kad je bal nek je maskenbal. Išlo se po savetu konstruktora što se tiče koliko umereno puniti i gde najviše slagati a gde ostaviti lufta (za BR i bass drajver naravno). Inače moja iskustva sa tretmanom kažu da se vrlo lako može zalutati i napraviti više štete nego koristi, ali kada se odabere prava stvar za pravo mesto... To ima blagotvoran efekat kakvo nikakvo tjuniranje zvučnika ne može da postigne jer... Fizika.
 11. Hvala, i meni se sviđa krajnji rezultat. Evo da citiram sam sebe što se tiče uticaja na zvuk.
 12. Belo je samo za posuđe, da boja hrane dođe do izražaja... i za medicinske ustanove. 😁
 13. Ai DAC nisam imao prilike da probam, nosili me putevi u drugom pravcu... Ali što da ne, biće vremena i za to. Trenutno sam pod jakom impresijom dva DIY uratka koji su kod domaćina u sistemu radili... Više o tome nakon gostovanja kod u meni poznatom okruženju. Za sada jedna zanimacija. Dva Sonitus Acoustics Bigfusor-a ali ručno ofarbana svaka kockica. Između mene i skvo koja je pomagala, ostavili smo sigurno ~12h rada u bojenju. Uživao sam ali ne bih ponavljao u skorije vreme.
 14. Ono što sam ja preporučio se greje ako se krpe zatvore u kantu, kesu... Isparenja se nakupe i mogu se zapaliti. Ja sam zato nakon svakog uljenja iznosio krpe na otvoreno na terasu da se osuše, pa sutra direktno u kontejner. Napolju je tih dana bilo toplo kao u paklu ali se sve normalno osušilo. Poenta je da se ne zatvara tako nauljeno u kante i kese.
 15. Malo je skuplji od pomenutog Pronta ali Rubio Monocoat Refresh je prirodno ulje koje služi da osveži davno uljeno drvo i vrati mu svež izgled i zaštitu. Lako se radi sa njim, YT je pun turorijala i maju ga ovde: https://magicfloor.rs/rubio-monocoat-ulja/
 16. Jeste naziv malo outdated, ali je meni draga baš kao dnevnik kroz šta se sve prošlo. Tako da temu sa sve imenom i tim prvim koracima ne bih menjao. Mada ustvari i nisu prvi, već povratak nakon faksa kao vremena solidne besparice i slušanja muzike na Altec Lansing ATP3. Pravi prvi su bili početkom 2000-ih sa NAD i B&W, i profilom koji je ovde na forumu tražio savet za iste dok sam još srednjoškolac bio, ali sam vremenom zaboravi taj nick i šifru pa je morao nastati novi. Iskreno, sa jedne strane se osećam kao da je ovo zvuk sa kojim bih mogao u penziju. Svestan sam da ima mana i čuo sam boljih, ali su vrline takve i u dovoljnoj količini, prema mom ukusu takođe - da mi baš ništa više ne fali i ne smeta. Sa druge strane, već imam sledećih nekoliko poteza isplaniranih (ili već pokrenutih). Boles' ko boles', al lepa. Knobs, dugmad, gumbi, točkovi, mlaznice... Nisam strog kao Milka Canić, kod mene sve prolazi dok se razumemo.
 17. Svaka ti čast na strpljenju da epoksidiraš svoj kalem. Ja to ne bih nikad nikom dao. [emoji4] Elem, u duhu priče o estetici, ja volim crnu, posebno u kombinacij sa drvenim površinama (što se vidi u celom sistemu i oko njega). Sa druge strane, obično ne volim kombinaciju crno-crveno i bio sam ubeđen da ću tražiti Goranu da mi napravi sive točkove na crnom modelu. Ipak, uživo je ova crvena tamnija, ima neki sedefasti preliv... I žena je rekla "prelepo je, kakvi sivi točkovi te spopali", te je tako i ta stvar rešena. [emoji1] Izrada je, baš kao što su svi komentarisali, na svetskom nivou. Ako bih hteo da tražim dlaku u jajetu, voleo bih samo da je daljinac malo oblijih ivica. On je prelep i osećaj u ruci je premium totalno, ali sa ovom težinom i ovako oštrim ivicama je takođe hladno oružije. Moraću da pazim gde ga držim kada ljudi dovode decu u posetu.
 18. Volim je Rike i ostale pikanterije ali ne diraj mi prirodni orah što sam ga sam uljio. 😄 Utisci su da je to isti bogat tonalitet kao kod klasičnog Ai preampa, razlika zaista nije nebo i zemlja. Ali, uvek ima ono ali kad juriš još samo malo. Fulcrum donosi više autoriteta u bas području, rekao bih čak nijansu više dubine i moći, ali uz takvu kontrolu da ti se čini da soba odjednom ima manje room modova. Ne zagovaram naravno da kriši zakone fizike, ali su isti manje uočljivi kada je elektronika ovako kontroliše stvari sa svoje strane. Van bas područja je sveukupno nešto bogatijeg i prefinjenijeg zvuka, srednji i visoki su majstorski raslojeni ali sa vrlo prirodnom bojom. Čini mi se da je baš zaorkužen zvuk u pitanju, od onog da zvuči vrlo prefinjeno sa recimo starim Jazz snimcima, do toga da ume da žestoko napuni prostor energijom i ujede kad se ubaci neka agresivnija muzika. Isto kao i prošlog puta, došao je samo na probu a ostaće za stalno. 😅
 19. Ne može na gornju, kropuje mi donji red sabtitla na filmovima. Inače bih i ja rado tako, sviđa mi se laserski izrezan pogled na one lepe foil Rike unutra... ono, kad već nema litz wire nigde. 🤣
 20. Verovali ili ne, uživo je još lepši. Ovi točkovi imaju dublju pastelno bordu nijansu koja se prelepo preliva. Na fotkama uvek ispadne malo jarkije nego u realnosti. Jedva iznesosmo ja i kolega Naum onako umorni pre neko veče kutiju do mene.
 21. Anyways, idemo dalje sa nečim što u sebi takođe ima fancy delića, i spolja i iznutra:
 22. Ma to Delija insinuira na tanak i analitičan tonalitet SW, ali na osnovu nereprezentativnog inputa. Kad jednom konačno svrati na to pivo, uveriće se i sam da je zvuk bold i sa autoritetom. 😉 Ali nikako ni on kod mene ni ja kod njega, zabavnije da se prepucavamo preko grafika. 🤣 Apropo fancy sitnica, pustite litz i foil - kad je nešto zaliveno u vosak to je po defaultu tak cool, vintige, organsko... Isto i Path, onako veliki, bakaran i boutique. Ko samo pomisli da to ne zvuči bolje - sram ga bilo. 😁 Što kaže kolega Igor, okupićemo se nekad da poslušamo sve na jednom mestu. Garantujem da će biti zabavno ali da se verovatno nećemo baš potpuno složiti oko utisaka. Pet audiofila, šest preferencija.
 23. Bez ličnog iskustva u poređenju, ali nakon večeri i večeri čitanja o tome po DIY forumima i posebno obraćanja pažnje na mišljenja dokazanih konstruktora koji su to isprobavali, evo sažeto do kakvih sam informacija došao. Litz core je navodno odličan na putu signala midbas ili mid drajvera, gde najviše utiče na brzinu i transparentnost višeg dela opsega koji ti drajveri pokrivaju.. Dakle neka sredina da tako kažemo. Na tim pozicijama bi trebao biti odličan izbor, po rečima tih par konstruktora rezolutniji i od solid core i od folija. U nižem bas području kažu nema čujnih benefita, ista priča i za šant pozicije. Kod visokih ako je na putu signala može navodno da unese previše svetline/oštrine. Za tu poziciju ga savetuju samo ako se baš svesno tako nešto traži, ali ga je generalno bolje izbegavati. Mrzi me sada da kopam razne teme i linkove, jer mesecima sam pred spavanje čitao o svim mogućim tipovima kalema, kondenzatora i otpornika, gde šta i sa čim ide... Sve dok me telefon ne lupi po nosu. Ovo je info koji su kroz više foruma delili ljudi poput onog Hoakima (ili tako nešto) i čoveka koji se potpisuje kao Wolf teeth. Obojica imaju dosta praktičnog iskustva i pohvala za uratke koje su izlagali na DIY okupljanjima. Iskustva takvih članova sam uzimao k'znanju a šum u vidu onih čisto teorijsko pametnih sam filtrirao. Eto, nije lično iskustvo ali možda ipak nešto nekom znači jer sam dugo i pažljivo istraživao i iščitavao svako iskustvo do kog se moglo doći.
 24. Priča se o veličini zvuka a niko da pomene open baffle, c, c, c. [emoji12][emoji91]
 25. Hvala Nixie. [emoji106] Samo sam sastavljao kvalitetne delove po, kako se ispostavilo, kvalitetom projektu. Meni se čini da je rezultat i vizuelno i zvučno zadovoljavajuć. Moj lični cilj je bio da se primetno prebace dometi LS50 a da ne košta ruku i nogu... i u tome se po mom mišljenju potpuno uspelo. Pozitivno je vrlo i što su kliknuli u postojeći sistem bez ikakve potrebe da se nešto prilagođava njima. Ja happy.
×
×
 • Create New...