Jump to content


Aibo

Članovi
 • Posts

  1,260
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Aibo

 1. Ja sam u zgradi i uređaje obično držim uključene po ceo dan. Izgasim ih uveče na daljinac/dugme za standby ako ga uređaj ima, a na prekidač ne gasim ništa. Tu vrstu stresa i potpunog hlađenja napajanja idejno ne volim. Kad grmi baš baš blizu mene onda isčupam iz zida, isto i ako otputujem na duže. Ako je dalja grmljavina onda se ne cimam. Matorcima je inače grom prošle godine ubio D3 uređaj a pre mesec dana i D3 i TV, sve kroz antenski kabal. Ponekad se zato zabrinem za OLED, ali jbg. ko će da se zavlači iza da čupa antenu. Plus, šta drugo da se radi kad napolju grmi i seva, TV je stvoren za to. [emoji846] Tako da sam tu u fazonu que sera, sera.
 2. Bravo, lepo već izgleda a uzdravlje pa da isto tako i radi.
 3. Poslednje pojačanje u timu je LHY SW-8 switch. Puno je hvaljen i nema neke mistifikacije po pitnaju dizajna. Koristi se klasičan Linksys LGS108 ali nadograđen sa OXCO klokom, linearnim napajanjem i nekim filterima (iskreno se nisam udubljivao u detalje). A to su sve spakovali u prelepo masivno alu kućište koje je uživo jako lepo i odiše kvalitetom. Što se efekta na zvuk tiče, nije ga teško čuti. Tu je napredak u rezoluciji, zvuk je prosto bistriji i neki mikro detalji se bolje izdvajaju, ali je pritom čak i nekako mirniji i prirodniji. U prvom mahu mi se činilo da je nestalo neke energije sa vodećih nota, ali posle nekog vremena je povratak na D-link sa linearnim napajanjem dao osećaj da je ta energije neki bezvezni naboj koji samo podebljava glavne tonove a osiromaši ih od finih pratećih detalja i prostora koji ima SW-8 daje. E da, menjanje strujnog kabla opušteno utiče i na zvuk switch-a, mada moram da kažem da mi se za sada najviše sviđa kako radi sa ovim običnim crnim koji stiže džabe uz njega. Da li je razlika nebo i zemlja - nije. Umerena je ali sasvim jasno čujna i što se više navikneš na ovako rasterećen zvuk, to ti se više čini kao odlična investicija.
 4. Jest sočna ko zrela šljiva ali je nažalost čist CGI. [emoji4]
 5. Pi HAT-ovi propuštaju MQA, samo treba imati DAC koji ga može prihvatiti i obraditi na SPDIF ulazu. Noviji DAC-ovi mogu, lično isprobao i radi super. Što se laptopa tiče, dva tvika koja se mogu uraditi lako i brzo, i čuje se pomak na bolje, su instalacija Fidilizer-a i Minority Cleana. Onda ide gašenje svih nepotrebnih procesa. Ali nakon svega toga, jedan mali posvećeni strimer kao što je iFi Zen Stream svejedno zvuči bolje.
 6. Samo da se javim, posetio i poslušao Klimax sistem pre par dana. Nikola je super lik, "kutak" mu je ekstra i ima dobar espreso. Toliko 🙂 Ozbiljno i bez odugovlačenja - Klimax je vrlo dinamičan i eksplozivan sistem, sa vrlo detaljnom sredinom... pogotovo kad se zavrti dobra ploča, jer je gramofon za moje uši izdominirao. Bez DSP-a se čuje da soba i bas nisu baš u skladnoj zajednici ali sa DSP-om je sve osetno zategnutije i ta detaljna sredina baš dolazi do izražaja. Prostornost zvučne scene je dobra ali mislim da bi se mogla izvući i bolja u nekim drugim uslovima. Elem, svakako vrhunski sistem koji u nešto većem prostoru sigurno može biti end-game. Drago mi je da sam ga čuo ali me još više zanima pravac u kom je Nikola rešio da krene dalje. Jedva čekam da čujem vrhunske dvosistemce u onom prostoru.
 7. Stiže i treća, kao i crni šrafovi za utičnice. A stvarno ne pravim ništa ovo jer me baš svrbi upgrade zvuka... Može to uvek bolje ali sam odavno bio zadovoljan njim. Sada je sve čist merak i radoznalost da se vidi dokle mogu. Što se lampe tiče, šta znam, slušao sam ja onu golu Lampuceru nekad sa njenim napajanjem i opampom. Uradak valjda iz onog vremena kad su je grupno svi nabavljali. OK je bilo, može da se sluša ali ništa spektakularno. Zato sam i sumnjao u domete ove priče dok nisam čuo. Ovako odrađena je već nešto sasvim drugačije.
 8. Hvala. Skokni do Milenka, vredi čuti. Inače baš gledam tvoju temu i pravim neki sličan strujni razdelnik upravo. Mislim da sam za neko vreme završio sa uređajima, sledeća godina mi je za tjuniranja i igranja sa različitim konektorima, žicama i sl. Čisto onako u terapeutske svrhe. [emoji4]
 9. Puna kuća DAC-ova ali mangupi me pravariše da se uhvatim u pravljenje još jednog. Polako se uvirava lampizirana Lampucera - stari Fikusov projekat ali odrađen kako bog zapoveda sa tri odvojena i predimenzionisana napajanja za digitaliju, analogni deo i grejanje. U tom duhu su tu i Miflexi kao sprežni kondenzatori, Furutech RCA, VBS ožičenje itd. A za moj ukus je i sve fino skutijano. Ne bih ja ni 5 para dao da probam ovako nešto pored svih modernih čipova i sprava da ne odoh kod @somilenko-a i da ga ne poredismo sa jednim od najboljih DAC-ova koji sam imao. Čak i tad bih otpisao to na "leglo tako u njegovom sistemu", naravno da u mom ne bi imao takvu prednost (audiofilski defanzivni mehanizmi). 😏 Ali je Milenko krajnje bezobrazno bio nelenj pa prošetao taj svoj DAC po nekoliko sistema, uključujući i moj, ostaviviši trag propisno iznenađenih vlasnika inače vrlo dobrih izvora. I tako, kud je on svoju Lampuceru proneo tu se nov član ove DIY grupe stvorio. Elem, zvuk već obećava sa puno energije, raskoša i vazduha, ali još uvek nije na nivou guru-Milenkovog primerka (mada nije ni odabir delova isti). Rano je još uvek za finalni sud, tek je 100h nabio i još uvek menja karakter iz dana u dan pa se usviravanje nastavlja. Slike iznutrica mi nemojte tražiti, point to point je sve i nije lepo za slikanje - a i mrzi me da slušam tetka-savete šta je sve trebalo bolje. Ima kolega koji su to lepše skockali pa nek slikaju oni. 😁
 10. I to da neko ne čuje razliku je informacija koja nekome vredi. Nisu svi sistemi i sve uši iste. Promene ljudi nekad komponentu celu pa ne čuju razliku. Pisali su npr. i u What Hi-Fi da Tidal ima prefinjeniji zvuk koji Qobuz ne može da dostigne. Da je Tidal engleski bilo bi mi jasno sve, ovako... Nisam sklon da poverujem da su tek tako uzeli kintu da to izjave, predpostavljam da je u sistemu na kom su poredili prosto prijao taj blago mekši/topliji, da ne kažem baš muljaviji potpis Tidala. U svakom slučaju, iako sam Qobuz fan, najbolje da svako proba za sebe. A ko smatra da je velika razlika između Tidala i Qobuza, treba da čuje Spotify. Stavi u lep kontekst svo ovo picajzlisanje. [emoji16]
 11. Ne deluje mi da je u pitanju kontrola kvaliteta već malo osetljiv uređaj koji hoće da se zbuni prilikom gašenja/paljenja, menjanja kabla ili DACa na izlazu i sl. Različite reakcije na to bih pripisao različitim karakterima ljudi. Kad se spoje osetljiv uređaj i osetljiv korisnik to ne ide baš najbolje. [emoji846] Mene npr. ne iritira previše činjenica da sam proveo malo više vremena sa njim dok proradi, resetovao ga dva puta, ugasio i upalio DAC da bi ga strimer video... ako na kraju proradi i nastavi da radi stabilno sve dok ga ne čačkam, a pritom zvuči odlično i košta koliko košta.
 12. OK ali ništa posebno zvučno. Ranije pominjani iFi Zen Stream ga šije solidno sa čistijim i prostornijim zvukom.
 13. Aibo

  Kakav oglas!?

  Voleo bih da znam odakle je oglasivač. U mom rodnom Trsteniku su dok sam rastao praktično svi koristili ženski rod - bicikla. Kasnije sam video da je jedino muški po našem pravopisu ispravan i u pisanom obliku se uglavnom setim toga. Međutim u govoru kada o tome ne mislim aktivno i dalje mahom cepam - bicikla. Edit: Radoznalost je pobedila, našao upravo oglas. Jagodina je i ima više takvih oglasa odatle. Logično, blizu smo. [emoji4]
 14. Ja sam to isto imao na Samsung H6400, bilo je na difuzoru nakupljeno i posle čišćenja je izgledao kao nov ekran. Koristio sam isključivo suvu krpu da obrišem prašinu.
 15. Ispravka, ja sam naručio isto veče. Nisam mogao da zaspim dok nisam kliknuo order. [emoji23]
 16. Nema na čemu i hvala što si potegao put. Zanimljivo je i to kako se za samo dva meseca situacija okrenula. Kad smo Ivan i ja bili kod tebe, morao sam malo da se naviknem na puniji i tamniji zvuk... onda je svako pogurao tonalitet u suprotnom pravcu i izgleda da sam ja veći crnac trenutno. 😁 Elem, pored tebe je još par forumaša u skorije vreme prokomentarisalo da je zvuk za njihov ukus tamnijeg karaktera. Delom je verovatno do izbora kablaže i konektora ali delimično je odgovoran i trenutni DAC. Mislim da o tome nisam ranije pisao u temi - trenutno mi je izvor Gustard R26. Nakon duuugog usviravanja slegao na dlaku tamniji karakter i samo dodao na taj tonalitet koji je već postojao kod mene u sistemu. Inače jako fina sprava koja svašta nešto radi baš odlično - čist, prostoran, bogat i gust zvuk. Moja lična težnja je da dobijem malo više vazduha i visine u zvuku, ali samo ako je bez oštrine i bez gubitka srednjetonske punoće. Meni je to lično najbitnije za uživanje u zvuku i mislim da se po tom pitanju dosta slažemo. Pomiriti sve željeno u jednom nije lako ali se mora pokušati, počevši od onog DAC-a koji sam pomenuo da pravimo nas nekoliko. Već sam čuo njegovu varijantu u tri sistema, moje među njima (zahvaljujući kolezi @somilenko), i nisam imao šta puno da kažem sem da zasučem rukave. Ima tu još par manjih satelit-projekata koji se polako odvijaju, nekih koji su planirani posle toga, itd. Svakako neće biti dosadno. U ovom trenutku sam ipak malo u leru i ne žuri me se da poguram bilo šta jer sam mnogo više zadovoljan trenutnim stanjem sistema nego što nisam.
 17. Artist catalog bi u prevodu bio "muzički opus nekog izvođača". Promenila se izdavača kuća koja drži prava i zamenili su ceo katalog pesama, ali ovoga puta im nije dostavljen MQA. Dešavaju se promene tog tipa povremeno pa mi zapamćeni album odjednom nije dostupan. Onda ga nađem opet u search u nekom drugom izdanju i teramo dalje.
 18. Aibo

  Pojačalo

  Ne znam da li planiraš da koristiš interni strimer u R26, ako da, znaj da je odličan tehnički i dinamički ali tonalno analitičan i malo suvlji. Bez strimera R26 je neutralan, brz i vrlo raskošne zvučne scene. Ako je Monkey Island blizu BGa i zanima te da čuješ kako se slažu Gustard R26 i Acoustic Invader kombo (sa zvučnicima koji nisu baš Focal svetli ali nisu ni topli i praštajući uopšte), možemo da se dogovorimo da svratiš i čuješ nekad. Taman sam usvirao Gustarda. Ja sam nešto na sve strane u naredno vreme (svaki vikend neka svadba, rođaci na gajbi i sl.) pa ne znam više gde udaram ni sam... ali će se naći već jedan satić nekog radnog dana ako želiš da čuješ to sve na delu.
 19. Aibo

  Marakana v2

  Kad bi Delija svoje subove dao Sondeku, makar pola foruma bi mirnije spavalo. [emoji1]
 20. Aibo

  Marakana v2

  Nekako je to ispala dominantna stvar i u mojim utiscima jer se dobra sredina, scena, visoki... mogu čuti u solidnom broju dobrih sistema. Jako dobar bas, vrlo dubok a disciplinovan, i ne baš tako često. Pritom bih rekao da u današnje vreme prosečan moderan sistem ima malo namunjenije gornje delove spektra, recimo teksturu tona, vazduh i razna šuškanja u snimku, od onog što bih ja lično und subjektivno nazvao neutralnim. A ti momenti još više dolaze do izražaja što je dubokog basa manje... i zato mi kod tebe pažnja prirodno pada tu gde pada.
 21. Aibo

  Marakana v2

  Pravićemo onda gradaciju koliko jako neće. - Jel oće kod njega orgulje? - Neće. - A kod tebe? - Tek kod mene neće. 😅 Još par stotina uređaja, druženja i flaša nečeg odstajalog u hrastovini, da mi se izoštre misli i pero, pa ću predložiti Ljubi. 😄
 22. Aibo

  Marakana v2

  Na kraju svakog druženja koje je na dobrom nivou naravno dođeš kući sa Shazamovanim stvarima. Tako je bilo i ovog puta, prvo navikneš pogled da gleda metar niže... pustiš jednu akustičnu stvar i čuješ neki detalj u zvuku na koji si navikao, recimo neku dubinu scene koju gajiš... pa potapšeš sebe i svoj sistem po ramenu. Onda pustiš sledeću stvar i shvatiš da orgulje prosto neće iz bookshelfa, e mamicu im. Ali utešiš se jednim - pa ti ionako ne slušaš orgulje i filmsku muziku već tugaljive kantri cure sa gitarom. Uh, dobro je, idemo dalje. Onda uđeš u razmišljanje da li ti treba više ekstenzije i autoriteta u basu, a posle 8 sati kod Delije bi se reklo da ti treba... 🙂 ili pak malo otvorenijih visokih i više vazduha oko izvođača što si onomad čuo tu i tamo i baš ti se svidelo. Da li to zavisi isključivo od tvog ukusa, izbora muzike, ili možda i od audiofilskog sveta sa kojim si se združio pa jedni na druge utičete... i da li je uopšte moguće imati sve to u jednom čak i kada cena ne igra ulogu? Ono što sa sigurnošću znam je da kad krenem u audiofilsko-filosofske misli, vreme je za još jedan viski i još jednu tugaljivu kantri curu. 😁
 23. Aibo

  Marakana v2

  E pa red je bio da se lepim slikama i merenjima pridruži i neki lični utisak. Pokupismo se @Father i ja za vikend i sedesmo kod Delije dok nije nestalo piva. Onako bez šale jedno puno radno vreme, neće se više preći da nas zove u goste. 😄 Što se mog ličnog utiska tiče - sistem radi onako kako i izgleda. Pogledaš koliko su zvučnici visoki, naciljaš pogled u gornji kvadrant i odatle se jedan veliki i autoritivan zvuk u stilu "bioskopskog platna" razvija. Onda zamisiš koliko duboko idu ovako veliki zvučnici sa onako dva velika suba... i to stvarno tako i bude. Hoćeš filmsku muziku sa orguljama? Nema problema. Ono što je ipak zanimljivo je to da uprkos samoj ekstenziji i količini pritiska koji se tu generiše, sam bas je zapravo kontrolisaniji i zategnutiji nego u velikoj većini sistema, uključujući tu i bookshelf varijante. Taj kamen temeljac daje baš puno mesa celom zvuku, pa su i vokali i instrumenti vrlo puni sa vrlo jasnim i gotovo opipljivim telom. U nekim sistemima se kroz vazdušastu sredinu možeš prošetati, dok se ovde sa basistom možeš sudariti. Ko dolazi sa nešto svetlijih i tako vazdušastijih sistema bi u prvu ruku sigurno percipirao ovo kao nešto tamniji i tvrđi, bottom heavy zvuk. Lično sam i sam često "optuživan" da gajim midbass i midragne orjentisan zvuk pa sam se brzo pilagodio na taj boldovani karakter i zaista uživao u muzici. E sad, audiofil koji tuđem sistemu ne nađe makar nešto što bi po njemu moglo bolje je neiskren audiofil. 😄 Tako da je bilo nekih sitnica gde lične preferencije uzmu maha. Pričalo se i o detaljima gde je vlasnik sistema svesno odabrao tonalitet koji mu prija, poziciju sedenja koja ističe određen set kvaliteta a pomalo oduzme od nekog drugog aspekta zvuka. U principu ništa zaista akutno već stvari koje svi mi biramo na osnovu toga na šta se u zvuku najviše fiksiramo, šta nam smeta i šta nam baš prija. Najbolje od svega je što je Vlada većinu tih odluka doneo svesno i po svom ukusu pa mu zaista ne treba nikakav guru da ga uči kako treba da sluša, a takođe ni sam nije u tom fazonu što iskreno cenim. TL;DR Bi dobro druženje i puno kulturnog i prijatnog razgovora na temu zvuka, ukusa, navika... Dobra se i muzika vrtela i baš je dobro zvučila, tako pade veče a da nismo ni primetili.
 24. Path je već tu...i tamo. A apropo rasipanja energije, pa rešićemo to dobrim starim brute force principom, dodavanjem još više energije. 😁 Svi na dual mono IcePower (iliti u Igorovom slučaju na 40-kilaša) i naći će se po par vati i za L-pad. 😉
 25. Pravda za Audioquest i ab-a. [emoji4] Da nam nije magnetnog polja na koje utiče svašta izvan samog provodnika, ne bismo imali ni kaleme, ni kondenzatore, ni elektroniku kakvu poznajemo. Struja ide samo kroz provodnike samo na šemama. Ko nebi da izučava elektromagnetiku, evo kratkog a poučnog i zabavnog videa:
×
×
 • Create New...