Jump to content


agronk

Članovi
  • Posts

    271
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by agronk

  1. On 1.4.2021. at 18:32, hifista said:

    Video sam na više tema da se ljudi sporečkaju oko izvodljivosti i kvaliteta basa kad su različite topologije u pitanju. Veliki izvor nesporazuma je što se stvari ne posmatraju sa iste referentne tačke.

    Kad je bas u pitanju moja referentna tačka je 18" JBL 2245h profesionalni drajver, koji u preporucenoj litrazi od oko 250litara, bas reflex tune oko 30hz, frekventno fer linearan od 40-200hz sa osetljivoscu od 95db. Bez ikakve ekvilizacije samo sa low-pass filterom se koristi u JBL plavim profesionalnim monitorima (aka Kenrik za kojim lude japanci). Moze se diskutovati o boljim drajverima u pomenutom opsegu ili njegovom delu, ali ovo je vise nego solidno visok standard, dokazan u profesionalnoj i audiofilskoj zajedenici. Retko ko taj bas ganja sa manje od 200w snage. Kome treba jos visi standard na nizim frekv. moze da uzme Aura 18inch koji je korscen u Willson WAMM. Kome treba visi standard u midbasu moze da uzme nabolju staru alnico produkciju Vitavox, Altec, WE, RCA po ukusu. Moze se diskutovati i o kabinetima ali da bi bilo tehnički lakše možemo se zadržati na prostom  bass reflex, closed box i open baffle konceptu.

    Sad je pitanje, moze li se taj standard kvaliteta primeniti u kucnoj reprodukciji a da se izbegnu frizider kutije.

    Ako bi smo zeleli da imamo referentnu mehanicku linearnost i spl na 40hz , za closed box ce nam trebati ekvivalenta povrsina od oko 2x18inch a za open baffle oko 4x18inch nekih drajvera slicnog kvaliteta.  Logicno trebace nam i vise snage za kontrolu vise drajvera plus ekvilizacija. Ovo je cista fizika i opet zavrsavate na velikim dimenzijama.  Zato se konstruktori profesionalnog audia, nasmeju kad im pomenete performantan open baffle bass sa pojacalom male snage.

    Mozete da kazete odricem se tih performansi na 40hz ne mogu da se bavim sa tolikim ormanima, zadovoljicu se istom linearnoscu i spl na 60 ili 80 hz, koristiti manje drajvera (recimo 2x18inch u OB), koristiti room modove, ekvilizaciju, manju zapreminu (recimo 1x18 u manjoj kompresionoj), koristicu manje snage jer slusam tiho. Sve u svemu svodi sa na kompromis koji ste vi prihvatili ali koji nece prihvatiti neko drugi.  

    Ako ste netolerantni na fazna izobličenja, onda će ispravno konstruisan closed box sa minimumom ekvilizacije (samo low pass prvog ili besel drugog reda) biti vas kompromis. 

    2245_response.jpg.057250ca2225d6bea197c2b1fb410dde.jpg

    Jesi imao priliku da cujes 2269H ili 2216Nd sve to radi bolje od toga sto si pomenuo i moze se kupiti mislim direct u Jbl, jer su novija generacija ali top modeli, ovo ti je iz licnih iskustva.

    1889412245_2269Hvs2242Hvs2258H.thumb.gif.d8c9340dab7151905b6a9d7ae76671dd.gif

  2. 1 minut ranije, dj.nik said:

    Agron, kad si već pitao, evo malo interesantnih listi sa PS Audio foruma. Tu su liste prvobitno napravljene za korisnike Qobuz pa preslikane na Tidal. Prva poruka u tredu sadrži linkove i za jedan i za drugi servis: https://forum.psaudio.com/t/for-tidal-users-play-lists/12456

    Baj d vej, Primesonic kaže 24-bit flac i ne pominje sempling

    Ima i ovo slusam veceras mada ne volim bas audiofilske playliste! valjda svako napravi svoju...

    https://forum.psaudio.com/t/for-qobuz-users/9370/143

  3. On 1.10.2019. at 21:46, zflazar said:

    hvala na lepim rečima kao i na konstruktivnim kritikama. Drago mi je ako je koncept zvučnika mog brata ponukao i Agronka da razmišlja u pravcu realizacije sličnog zvučnika. Svako ima svoje resurse, iskustvo, znanje i veštinu. Za predmetne zvučnike je svaka kritika dobrodošla. Od nje će oni ako ne bolji biti poznatiji. Konstruktore od prepisivača u pokušaju razlikuje upravo intelektualni doprinos finih, neobjavljenih finesa koje se podrazumevaju upravo u razvoju, mukotrpnom hodu od blata do zvezda, neizvesnih skretanja sa puta ali sa jasnim ciljem.

    Puno sreće želim jedino u svoje ime aspirantima (koje znam zahvaljujući između ostalog i OVOM forumu) koji se ne libe da odvoje vreme i novac, ne bi li svoju ljubav prema hajfaju pretočili u ostvarenje svojih dečačkih snova. Kontruktorima neobičnim DAC, pretpojačala, pojačala, zvučnika i kablova. Pa i gramofona. To je moja ponosna Srbija.

    Svako seciranje odnosa materijalnih i nematerijalnih/intelektualnih napora da bi se snovi ostvarili ponovo pomeraju prema zoni ekonomije, marketinga, politike i demokratičnosti hajfaja.

    Bez aspiracija da izigravati portparola Feriki, mislim da je njegov ceo opus objavljen na Fejsbuku i da će radoznalci moći tamo sa njim moći stupiti u kontakt.

    P.S. ako će ikada iko stupiti u kontakt sa bankom u vezi kupovine ovih zvučnika, onda se iskreno nadam da me niko neće preteći po tom pitanju.

    Posedujem izgrađen slušački ukus, baziran na Tannoy DC zvučnicima dosta visokog fun-faktora. Njihova jedina mana je relativna osetljivost na komponente pre njih i potreba za pojačalom od minimum 6-8W (vidi: 300B SE - imao/imam u delovima jedno) Sve ispod toga- RE134/2A3/45/10Y/4p1L itd su kod njih tek nedosanjan san.

    Ako u skorijoj budućnosti poludim, završavam 300B, započinjem RE 134. Gde je TAD/BD/kutija/skretnica tjunirana, kako i zašto, Gospodo, ostaje na konstruktoru. 

    Mitch A Cotter (kontruktor mog SUT-a) kog je Pentagon izbrisao iz pretraživača i doslovno usisao zbog svojih doprinosa elektromagnetici ima sjajan fazon, što se tiče zaštite tajne njegovih stepup trafoa. Kad ga rastaviš, on je de facto uništen. Ako ga ne rastaviš nego ga spolja meriš bez grama mozga, on je uništen, tj ne svira više kao ranije.

    Kod ovog zvučnika ima par stvari koje nisu per se svrha samo dobrog zvuka nego i zaštita od njuškača. Široka vam livada, Neša Galija je imao lep hit sa dizanjem ruku i cenom karte. Eto, ja bih voleo da svi imamo tu kartu na koju možemo zaigrati.

    Svaka cast tvom bratu! Sto je najvaznije imao mudrost za ovakav projekat, jos vise sam siguran da radi EXTRA, i sto uglavnom nedostaje kao DIY, nit ga ima u ovom nit u Diyaudio.rs forumu, sve nesto s`driverima mozda skinuti od starih TV-a sa alnico magnetima....

    Imam i ja slican projekat cak dupli pa i jos drugi i noviji i treci i cetvrti... koji su vec naruceni ili su na  cekanju, mislim kao gradjevenski material!! 

    Pa veoma je to lako, narucite platite trci-te oko toga, sta jos vise napravite! nije uopste prostoi uvek traje, sustina je da ja to mogu i umem sam uraditi.

    Ovde su mi 1/10 stvari koje sam licno napravio, trenutno cekam narucen TAD4003 da bude u sredini ovih 8X15", horna ce biti DIY drvena, i Da bice u pocetku aktivnom skretnicom , u toku je i Raal 140-15D pa i ...

    Svi ste dobrodosli na slusanje i platicu vam troskove... vredi cak samo za Jbl M2 koji su osetljivi 92Db povezani sa 4X1200W brutal power.

    Slusam sa 1% toga i ne fali nista, ne secam se kad sam pustio Tannoy sa lampama na koje cu isto dodati AE TD15H ne sto fali basa ali su u istoj sobi sa JBL pa tako, i bez lutnje, kako rece neko "Mišljenje je kao dupe - svako ga ima".

    IMG_6516.thumb.JPG.ac8fdd8205e070e36500b1827f9c67da.JPG

     

  4. Ovako, sto se tice komercialnog cilja OK, ali dajte meni samo bankarnu garanciju za 22K ja cu vam sve to napraviti u roku od 2-3 meseca, izuzet skretnice! mada bi ja licno aktivno uradio, kutije cu verovatno bolje napraviti.

    Niste nijedan u moju poziciju! ja dnevno zavrsim mnogo vise posla, ali ne zvucnike.

  5. 10 sati ranije, anubisgrau said:

    Mislim da neću puno pogrešiti da se sistem koji trenutno najviše pomera granice običnog nalazi u Zrenjaninu. Neki od forumaša su već pisali o ovim zvučnicima ali ću ukratko ponoviti, TAD 2001 kompresioni drajver sa modifikovanom dijafragmom u geddes konusnom OSWG kao srce sistema, iznad njega po jedan BD-15 bas drajver od 15" a sve zajedno u d'appolito konfiguraciji. sistem zavidnih gabarita i velikog ulaganja kako u najkvalitetnije komponente tako i u razvoj koji je trajao nekoliko godina, uz dosledno insistiranje na svakom detalju koji utiče na konačni rezultat, što je uostalom i za očekivati od jednog od retkih inženjera elektronike u audio priči u srbiji - ferenca lazara.

    prvi put sam čuo ovaj zvučnićki sistem počekom jula i iskreno nisam bio zadovoljan, jer je kao pogon korišćena nedostatna aiwa mini linija. ovaj sistem je brutalne osetljivosti, verujem blizu 105db, tako da mu velika pogonska snaga (uprkos svim predrasudama o pro driverima u bas sekciji) sustinski nije potrebna. kad kazem nisam bio zadovoljan, mislim u apsolutnom smislu - vec tada je sve to zvucalo sustinski superiono u odnosu na real world audio u kome obitava vecina audiofila. medjutim meni su referenca vrhunske horne pa sam u tom smislu operisan od šoka koji doživi prosečan korisnik čak i vrhunskih kutija sa kojima se može živeti, recimo tannoy. svejedno čuo sam dobar potencijal ali ne i realni domet kutija koje su na papiru trebale da budu jedne od najboljih sa kojima sam se susreo u životu.

    pre par dana mi je javljeno da umesto aiwa mini linije angažovan vintage lampaški integralac cosmos s kraja 60-tih na tragu EL84 PP obrasca, sa ECL82 lampama u izlazu. iskreno nisam očekivao neki bitan pomak jer mi to pojačalo nije bilo poznato a imam stanovitu predrasudu prema tome kako se ovde ovako stare sprave mogu dovesti u dobro stanje.

    tek, ulazivši u ferencovu kuću čuo sam zvuke klavira keitha jarreta sa jednog od njegovih zivih albuma sa garry peacockom i jack de johnetteom (ne pitajte me kojim), koje sam dobro znao jer i sam imam tu ploču. za razliku od prošlog puta, zvuk je bio neverovatno prirodan i dinamičan, esencija reprodukcije sa hornom. klavir je stajao na sred sobe a zvuk udaraca maljeva o žice u rezonatoru klavira je bukvalno bio obešen u vazduhu, pri čemu je isijavanje tona bilo nestvarno dugo. u dubini scene čulo se keithovo mrmljanje dok svira, jasno i čisto kako možda nikada nisam čuo, sem možda kod sebe u sobi u najboljim danima mog sistema koji je preživeo razne ups and downs. udarci palice u kozu dobosa reprodukovane iz dve petnaestice su bile dinamicka bomba a bas je bio dubok, brz i precizan kao retko kada.

    ovo je toliko dobro sviralo da sam ostao potpuno zabezeknut pri čemu je činjenica da je to pogonilo neko arhivsko pojačalo ne nekog posebnog kvaliteta (recimo max 500 EUR kada se završi kompletan refresh). međutim očito da se na delu uspostavila neka posebna alhemija a to je u ovom sportu najteže dostignuće. ferenc ima daleko bolje SE pojačalo svoje proizvodnje, danas u vlasništvu njegovog brata, state of the art babuške koje dobro poznajem ali sam izrazio sumnju da bi sa njima ovako impresivna sinergija bila na delu. bukvalno, ovde je bilo sve: izuzetna transparencija i detaljnost, tonska superiornost i totalni get up and go faktor da bi se slušaonica za sekund mogla pretvoriti u dance floor. i neverovatna brzina, bukvalno divljanje tranzijenata kroz vazduh, isijavanje zvuka kroz prostor kao u stvarnom svetu.

    sad, da se ne ložite previše, ovaj zvučnik ima poveću petocifrenu sumu evara u materijalu dok razvoj i izradu ne računam. u smislu komercijalnog proizvoda ovo je zona zvučnika od 50.000 evra tako da se tu mora očekivati najbolje, što se ne dobije uvek. ako ovde ima ljudi zainteresovanih za finalne granice mogućeg kada su u pitanju zvučnici, ovo je prava adresa - ako ništa drugo za informaciju, slušni utisak i uspostavljanje finalne reference.

    ovaj doživljaj konačno pokazuje da je anubis bio u pravu kada je onomad, u raspravi sa bokitokivojiem tvrdio da hi eff zvučnici daju mogućnost ogromne uštede na pojačavačima. ja sam tada branio stav da horne od 30.000EUR mogu da se teraju sa T-ampom od 100EUR, dok se neefikasni zvučnici slične cene mogu terati samo sa pojačalima slične cene, i da će i tada kvaliet reprodukcije biti na strani prvog. ovo juče je bila brutalna demostracija ispravnosti ovog koncepta - zvučnik koji vredi 50,000 EUR radio je fantastično sa pojačalom starim 50 godina koje će, kada refresh bude završen, vredeti max 500 EUR.

    ako imate vremena, provozajte se do zrenjanina, čućete nešto što se zaista pamti.

     

     

     

    71176066_1276597005853761_35951978007001

     

    71027754_665124640645369_598931346027236

     

    71821012_520360325448919_170149965993712

     

     

    71147550_635420180199606_624469234024657

     

    71516505_770271523384586_484856359662963

    Cene drivera 4XBD15, 2XTD-2001 i 2XOris horne su sve na netu sve to kosta 10K shipping i carina 5k, kutije 2K, skretnica 1K,

    Max je manje od 20K.

  6. Ja sam probao OB sa 8X15" i sve moguce kao IN-OUT,

    Mada jos je tako, bice nesto drugo od toga,

    I nema ni B od basa, mislim <50Hz.

    Nemojte prevariti samog sebe sa OB! 

    OK to je prijatno za slusanje al opet sta od toga? nije sve u klasiku i u jazz...

    E da moja merenja ono bez OB.

     matje.jpg.5bbbc0ff5202d31cd076c79c7d76026d.jpg

     

     

     

     

     

     

  7. 1 sat ranije, hifista said:

    Po WinISD koji koristim za simulaciju nikakav problem da u 5QF (kolika je zapremina kabineta) sa 2x3inch porta namestiti ravnu krivu u basu  sa -3db izmedju 30-35hz sa ne vecom duzinom portova od 15cm. Odgovara onome sto cujem u praksi.

    JBL u profesinalnoj dokumentaciji navodi preporuku od 5QF za drajver i da ako se koristi  1inch  fiberglas za izolaciju zbog virtualnog povecanja zapremine moze se smatrati da je zapremina koju zauzima drajver i ukrucenje kompenzovana. Poziciju i oblik porta ne smatraju kriticnim. 

    Voleo bih da znam da li tu postoji neki rule of the thumb. Moderne kutije se kao projektuju uz pomoc skupih kompjuterskih simulacija gde se vidi kretanje vazduha kroz kutiju i port. Posledica toga su razni oblici kutija i portova i opet vrlo retko dobar bas kao rezultat. 

     

     

    Mislim da je bolje "Flared Port Tube" to koristi JBL kod M2 normalno po dimenzijama tvog tuninga.

     

  8. Na eksperimentalnu duplu kutiju probali smo EVX-180B, Eminence Magnum 18HO, istovremeno i JBL 2441HPL,

    Bilo je EV DH1 i DH2 samo da bi imao celu sliku zvuka, hteli smo uporediti basove.

    Crown Macrotech 5000Vz smo koristili kao pojacalo, i Bss blu-50 kao aktivnu, DSP i sva moguca podesavanja...

    Jbl radi puno bolje kako god smo probali i ima mnogo razlike, to prosto bruka!

    Treba mi mnogo veca slusaonica!

     

    5994b8a080cca_IMG_2993(Large).thumb.jpg.2a79051929b01adf14809f7f9924be41.jpg

     

     

     

×
×
  • Create New...