Jump to content


InSides

Donator foruma
  • Posts

    2,312
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    15

Everything posted by InSides

  1. InSides

    John Coltrane

    Мени личи на типичне фотографије у ФБ групи популарној међу сениор колекционерима плоча потеклом из СФРЈ.
  2. Хвала Крцо, пуно значи. Кад бих могао без, и ја не бих користио помагаче типа CNC и 3DP али немам простора за прописну радионицу.
  3. И, пошто дуже време нисмо радили ништа око система, ево фотографија кутије за хедшеле / звучнице које сам комплетирао баш јуче. Основа је од фарбаног медијапана, па слој 5мм дебеле плуте, па поклопац од тонираног стакла, лепљеног UV лепком. Сваки од уметака за хедшел је директно са 3D принтера, и то је искрено, било најпроблематични део зато што су толеранције кључне, да има добар "хват" а да не буде деструктивно по хедшел.
  4. Растемо, одрастамо. Сва срећа да не постоји официјални РЕЛ дистрибутер локално, а РЕЛ ми не враћају на упите још, иначе...
  5. Након дужег разматрања, једино због естетске природе, инсталирана два сета IsoAcoustics Gaia II на звучницима. Откад сам чуо шта раде код Игора, нисам ни имао сумње да су одличан корак напред. Како и сам напоменуo, дилема је била око естетике, зато што су моји звучници наклоњени путем виших шиљака на страни предње плочe. Очигледно су IsoAcoustics имали пуно упита око ових серија звучника, па су израдили специфичан адаптер који иде само на предне подлоге (зове се M8 Spacer Adapter). Промена на боље је реално, нестварна. Препоручујем Gaia на звучнике пре било какве интервенције кабловима, рецимо. Сад још фали пар вуфера и да поједем све речи које сам раније изрекао у теми.
  6. InSides

    Netflix

    Ово је више активно у Македонији.
  7. Купац је отказао резервацију, ручица поново на продају. Цена остаје иста.
  8. Честитке на ентузијазму и финалном производу, сигуран сам да није било лако. Не видим зашто би био.
  9. Отишло, може кључ.
  10. Пробао лепак, свакако. Експрериментирање увек проширује знања, чак и када су резултати понекад негативни. Лепкирање је интересантан концепт једино као "pre-clean", или "чишћење пре чишћења". Али не као једина и финална метода. Типични лепак за дрво садржи гомилу полимера (доста често поливинил ацетата), али и катализатора типа алуминиум хлорида и калциум хлорида. Резултат тога је добра адхезија неравних супстрата, али и потенцијал интеракције са самим супстратом. Моја запажања након коришћења лепка за дрво на плоче показују предности: Ефикасно отклањање лабавих честица прљавштине; Ниска цена лепка. Што није без недостатка свакако: Дубља прљавштина остаје; Веома често остају, нарочито по ободу плоче и унутрашње бразде, честице лепка који се морају очистити; Процес одлепљивања уноси значајну количину статичког електрицитета што је само по себи контрапродуктивно. Свакако, плоча изгледа чиста, мада није баш. Али одлично као корак пре озбиљног чишћења. Својевремено један од британских гуруа је чак принтао у упутства својих уређаја "не верујте продавцима средства за прање плоча - игла одводи прљавштину из бразде". И то је опција, али никако за мене. Не постоји ефикасан начин дубинског чишћења плоча који не укључује течни медијум. Зато што течни медијум помаже (1) растворити и (2) евакуирати прљавштине са плоче. Корак два је оно за шта су вакуум машине изванредне. Али то што су изванредне за евакуацију не значи да се и без њих не могу прописно и правилно опрати плоче. Једино је процес нешто комплициранији и нешто дужи. На крају, причам о дубинском чишћењу зато што тек то показује прави квалитет репродукције овог медијума. А на форуму чији је циљ дискусија репродукције високе верности, зашто би тражили ишта што не постиже тај минимум стандарда?
  11. Нисте ваљда озбиљни да је "лепкирање плоча" још увек валидна опција за хигијену истих. Ових дана. Тачно. Вакуум је приручно средство. Када су машине биле 1,000+ евра, можда. Сада, са моделима од <300евра, не бих се баш сложио - нарочито зато што то је сума за два нова Кностија плус сталак и придружне скаламерије. У основи, поступак који описујеш, верујем да води ка одличним резултатима - једино ме лично брине корак ручног сушења плоча, али и то се да средити да нема никаквих негативности. Поента вакуум машине је погодност, т.з. convenience. То је класични алат, који олакшава посао. Али свако развија свој тек процеса, зависно од старости и стања плоча. Класичну УЗ каду никад не бих купио, зато што немам простора, а не могу да је складирам и препакујем сваки пут када ми затреба. Вакуум машину само гурнем у плакар након сушења четки. Интересантна опција јесте Humminguru, али чак и тада, не бих се лишио вакуум машине - једино као додатак исте.
  12. То је добра опција кад постоји. Ја сам решио да то мени не ради посао од једноставног разлога што лик који је то радио локално ипак на ~60км од мене, па када сам прерачунао цимање, машина је постала и јефтинија опција. Око тога колико је важна за аудиофиле којима су плоче примаран извор музике - разлика у звуку чисте плоче наспрам прљаве је јаснија од утицаја било ког кабла.
  13. На продају ручица SME 3009 S2 pre-improved. Ради се о изванредној ручици у изванредном стању. Примерак је са раним сериским бројем, део прве транше серије 2 модела 3009, популарно названа "pre-improved". Као таква, задржала је све елементе серије 1 који дају изванредно спаривање са MC звучницама ниске комплајансе, а који нестају мало касније у трци за вишу трошковну ефикасност - (1) челични вертикални лежај, (2) двостепени контратег и (3) носач главе са вишом масом и издигнутим логотипом. Ручка је у беспрекорном функционалном и козметичким стањем, што се може видети на приложеним фотографијама. Оба сета лежаја су проверени квалитативно, лифт има потпуну функцију, контакти су чисти. Долази за (1) оригиналним упутством и (2) оригиналним SME кабелом који је малтене NOS. Цена: €700. Због деликатности, не бих слао, али уколико постоји интерес, постоји и начин.
  14. Повлачим са продаје, може кључ.
  15. Ах. То је "exhaust port" за раније верзије компактног модела. Ја имам full-size, @Igor_xxxx има компактни. Ранија верзија компактне машине је мало лоше дизајнирана да вакуум дува директно у доњу страну плоче. Новије верзије имају тај exhaust port, за раније верзије се може испринтати на 3D принтеру.
  16. Да, зато што: Зависно од концентрације раствора, може се брзо засушити унутар бразде; Фелт на вакуумској цеви може да покупи пену од раствора, па да је онда развуче ако се не опере. У основи, испирање дестилираном водом је "за сваки случај". Али иде релативно брзо када се навикнеш.
  17. Машине ове класе су ипак мануелне. То значи да их се треба третирати као алат, и квалитет чишћења директно зависи од процеса и приступа. За мене, ултимативно решење је комбинација ултразвука и вакуум машине, али ако бих морао бирати, преферирао бих вакуум. У задње време размишљам о набавци Humminguru, која је релативно аутоматизирана ултразвучна машина. Али само у комбинацији са вакуумом. Мени је исто важно да је машина компактна и да може да се склони. Пар ствари, ако се решиш за Pro-Ject: Мени најбоље ради њихов концентрат, у размеру 1:15 - они препоручују размере од 1:10 - 1:20. Мада видим да у задње време продају готово средствно - можда више не нуде концентрат; Испирање водом након прања концентратом је кључно - не увек се покупи средство пре него се делови осуше; Њихова четка је ужас - али зато четка за бријање од природних длака је одлична; Након завршетка "сесије", остави вакуум да ради бар 15 секунди да провуче текућине које су заостале кроз систем пре него склониш машину.
  18. Нема философије. Ствар јесте глупа. Ради се само о томе да сваки произвођач користи најјефтинија доступна решења и та се, замисли чуда, подложни кваровима. Са друге страни, нити једно од ових решења није plug-n-play. То би требало бити јасно свакоме, и један од разлога што постоје упутства. Немам баш стрпљења за људе које кукају а не прате упутство - зато и моја реакција на лика који је решио у року од две недеље да препоручи, па онда да повуче препоруку за производ.
  19. Лик на линку мало претерао. Тачно је да се троши тај део фелта, али да се то деси, морало је да: Очисти на стотине плоча; Користи ненивелирану машину (упутство је јасно око тога). Фелт је потрошни материјал и тако треба да се третира. Да не кажем да скоро нема шансе да је радио то што каже (користио довољно средства и воде) и опет оштетио плочу. Чувај боже да браним Pro-Ject, али да не претерујемо. П.С. Слике које је поставио не поддржавају његову верзију догађаја свакако.
  20. Као дугогодишњи корисник Pro-Ject машина, моја запажања су овде: Од тада, заменио сам оригиналну машину (кабинет од MDF-а) са алуминијумском машином. Нажалост, та је машина пројавила проблем са лежајима у вакуум моторима, али је бесплатно замењена новом. Након замене, немам проблема, а редовно перем плоче. Води рачуна да су њихове машине имале т.з. "teething" проблеме док нису решили да користе мало квалитетније делове, али задњи су модели пуно поузданији. Хтео сам пробати и Okki Nokki, али код нас нема локалних дистрибутера, и као што можеш да видиш, у мом случају је гаранција била кључна. Знам пар људи који имају Okki Nokki One, и мада су релативно задовољни, сви одредом кажу са незадовољством "није као старија Okki Nokki машина" - шта то тачно значи нисам могао да схватим. Укратко, узми машину која има локалну гаранцију.
  21. Па видим на сајту да је ценовник пилично up to date у односу на MSRP. Ако се јављаш, и ако ти није проблем, дали би могао овде да поменеш шта имају на стању и која је прилика са ценама?
  22. Крцо, ако имам неко искуство са звучницама, то је са DL103. Не знам одакле идеја да игла кратко траје, али са правилним оддржавањем, 800-1,000 сати није уопште нечувено. Него ово Timbre сад веома интересантно… пробао бих да нисам баш данас поред Кербера провукао још једну звучницу мада сам обећао да нећу више… ове године. Јел Корато још увек послује? И ако да, имате ли идеју дали су цене са сајта задње или има простора за неко снижење? Партон, ја бих лично Градо наспрам Сумико на овом нивоу. Једино ми смета то што Градо није искрен око типу и профилу игле (nude / bonded).
  23. Види се да још патим по V15VxMR.
  24. Дај не зезај и чувај тај Шур. Једино за V15VxMR да га мењаш 8 то само са оригиналном иглом.
×
×
  • Create New...