Jump to content


BokiTokiVoki

Članovi
  • Posts

    3,629
  • Joined

  • Days Won

    8

Posts posted by BokiTokiVoki

  1. Visoka efikasnot i laka pokretljivost su različite stvari. Skoro sve Pro zv. jedinice su teže pokretljive. npr. sa cevnim pojačalima manje i srednje snage. Sigurno nema lako pokretljivog 12" Faital. Da bi bio lako pokretljiv, morao bi značajno da se prepravi, a i pitanje je šta bi ispalo nakon prepravke. Za namenu koju ti misliš, ima drugih zv. jedinica, i to je vrlo drugačije od većine ovih iz Pro segmenta. Npr. Seas Exotic W8 ili A26RE4. Mislim da Audio Note koristi custom verzije Seas jedinica. Poenta je da zv. jedinica za pokretanje stanovitim pojačalima, mora da ima lakši kretni sistem i labavo vešanje. 

  2. Ne živi se od stare slave. Neki ljudi steknu znanja i iskustva u etabliranim firmama, pa još pridodaju svoje ideje za poboljšanje zv. jedinica, osnuju svoje firme, pa imamo danas nove bolje zv. jedinice. Kao: od mid-basova i basova SB Acoustics, Purifi, Wavecor, tu i tamo Accuton, mada su im neke jedinice "čudne" na merenjima, Scan-Speak se vrlo trudi ali čak i Illuminator i Ellipticor serije imaju mane a koštaju mnogo. I Seas ima novu Graphen seriju koja je dobra. Od novih kalotnih visokotonaca meni je najinteresantnija nova mala firma BliesMa, a dobri su standardno Scan-Speak, SB Acoustics, Morel.
    Firma koja proizvodi znanje, hardware, sofware, daju kurseve inženjerima R&D firmi za zv. jedinice i prodaje to SVIMA je Klippel. Već više puta ranije preporučio da detaljno pregledate ceo sajt, da se stekne uvid šta se sve tu radi, pogotovo vezano za merenja i modelovanje zv. jedinica. 
    Dobar sajt za nezavisna merenja je HiFiCompass a solidan je i Dibirama. Ako hoćete brzo da uporedite i vidite šta je bolje, gledajte freq. response off-axis, HD distortion, i Intermodular distortion. Kod visokotonaca to sve plus i Energy-Time Curve/Waterfall/Step Response (što brže zaustavljanje nakon signala).

    Npr. na HiFiCompass uporedite Audio Technology 18 cm mid-bass i Purifi 6,5" sa metalnom membranom, i sve će se samo kasti. Oba su dobila 5 zvezdica od sajta, ali je očigledno kada se uporede merenja. i dalje je AT vrlo dobar, ali kompjutersko modelovanje i ideje kako poboljšati pojedine aspekte kao linearnija sila u vešanju zavisno od položaja voice-coila, linearniji BL opet zavisno od položava voice-coila, manja current izobličenja u VC, bliže/bolje simetriji + i - položaja VC, manja izobličenja od prednjeg vešanja tj. "ovjesa", itd. Pogledajte i komplet sajt Purifi da steknete uvid šta je sve od noviteta i patenata radjeno, i kako su se modelovale zv. jedinice. 

  3. Mart brzo dođe. Nego ti da razradiš detaljne planove oko slušne prostorije: materijal zidova, izolacije, dampiranje, difuzori, električne instalacije koje su naravno na posebnoj grani i osiguraču od svega ostalog, posebno klime i uređaja koji imaju grejanje/hlađenje i/ili elektromotor(e). Najzgodnije je uraditi ceo projekat prostorije zajedno sa nekim ko bi pripremio šta i kako da se uradi za pasivni akustički tretman. Mada se takve stvari mogu uraditi i naknadno, nakon merenja. Isto kao projekat prostorije za monitoring u nekom studiju za snimanje muzike. Znam da je za akustiku dobra puna cigla. Npr. od šuplje se uradi spoljni deo, a od pune unutrašnji. Tu bude 40 cm debljina zida.

  4. 7 sati ranije, Sten said:

    Ne kužim, moram priznati; klasika u HM aranžmanu. Možda dobro prođe na nekom Supertalnetu ili kako već koja zemlja ima naziv za šou te vrste, ali ništa više. Nove Susan Boyle, eventualno. Tko to smatra iole klasikom, taj bolje neka ni ne pokušava slušati klasiku, jer će mu biti jako dosadno.

    Btw. jako tanka zna biti linija između virtuoza i samo odličnog tehničara. Govorim za klasiku, HM je ... HM. Ništa više, koliko god se eventualno trudili. A bolje da praše to što znaju, jer ni rock ni jazz, a sigurno ni HM se neće preporoditi, evoluirati ili ponuditi klasici nešto što ona već nema.

    Očigledno ne kužiš. Ta dva izvođenja dela klasične muzike na električnoj gitari su trebala da budu "priprema" za taj produkcijski zvuk, ka originalnim delima u metal muzici koja nose elemente i uticaje klasike. Da bude lakše za "prepoznavanje"... onima sa slabijim sluhom. 😅 Trebao je da bude nastavak sa klipovima, ali očigledno nikoga ne interesuje... 

  5. Sviđa mi se ova definicija - klasična glazba je ona koja se svira u svečanijoj odjeći i sjedeći na stolicama. 😅

    Mogu da okačim nekoliko youtube videa uz kratak komentar, koji pokazuju vezu koju sam pomenuo, pošto očigledno ima onih kojima to nije ni u nagoveštaju, niti su mnogo gledali/slušali levo-desno mimo jednog žanra. 

    Evo 2 izvođenja klasičnih dela na električnoj gitari. Naravno tehnički zahtevnih (retko ko može da odsvira ova dela na el. gitari), pa je i impresivno da to može da odsvira neko ko ima 16-17 godina. A poenta je da je baza klasično muzičko obrazovanje, i naravno, ekstenzija do nivoa virtuoza. 

    Vičite ako hoćete dalje sa youtube klipovima... rekoh... možda nekoga interesuje...

    To dalje bi bile originalne pesme metal grupa, najviše iz podžanrova Symphonic metal i Power metal.

  6. Novi Revel Concerta2 M16 u Playeru na sniženju, par 700e. Taj dvosistemac će taman da pasuje u tih 17 m2. Nemoj se zezneš da kupuješ neki matori podni zvučnik sa KP. Zv. kabel u Kanibal taj OFC 2x3mm2 Professional, 720 din/m. Licne, čist bakar, samo ušrafiš direkt žicu. Preskoči terminacije.  

  7. 35 m2 i razna muzika znači da to treba "pripaliti". Ne znam zašto se insistira na nekim brendovima zvučnika i cevnom pojačalu? Ali, ako baš mora, ja bih pre išao na nešto pouzdano pa makar i polovno, kao što je Audio Research VSi55 ... otprilike slično novaca kao za taj novi "kinez", što mu ga dodju nepoznate vode... 

    Sada videh da ima i test na Sterephile-u za IA21 model. Ajd' recimo da je ok za cevno pojačalo, ali verovatno i značajno više košta nego IA11 model. Dakle, isto ostaje, ili nov IA21 ili polovan AR VSi55.

    P.S. Ta mantra o visokoefikasnim zvučnicima i cevnom pojačalu kao "nečem vrhunskom" je toliko pogrešna...Dalje, treba obratiti pažnju na impedancu i fazu. Ne bih ja to baš tako napamet kupovao, a da ne vidim merenja. Npr. evo za Klipsch RF7 merenja: https://www.avsforum.com/threads/klipsch-rf7-ii-measurements.1412510/  ... efikasnost je 91 dB što je ok, ali oni opušteno napišu 100 dB. Na niskim freq. gde je najveća energija potrebna je impedansa 3,6 do 5 Ohma uz variranje faze...Baš i nije radost za IA21 koji ima mali feedback i damping faktor. 

  8.  Da_moj +3 ...Ali, samo ako imaš dovoljno vremena i volje. Treba učiti o tome, zatim merenja, probanja, itd. 

    Imaš ponešto u "Akustika prostorija", ali preko 90% ničemu ne služi. Pogledaj šta su pisali "Delija" i "damic". 

  9. 1 sat ranije, williamwallace said:

    Ova druga dimenzija koju si naveo mislim da je to dobitna kombinacija, barem sada ovako u mojoj glavi. E sad, ja bih i dalje voleo da koristim onaj Cardas-ov pristup, da zidovi ne budu paralelni, pa da zid iza zvucnika i bude 5.5x3.4 a pozadi da to bude blizu 7m sirine. Sta ti mislis? Sto se tice drugog tvog posta, ne mora da to bude ultimativni zvuk odmah, niti ce biti, jer cime posle da se zanimam? :) Eto, pocecemo pricu odakle je i ova pocela, sa Jamo, a zelja je da bude nesto tipa C4 ili Usher Be20, koji je barem vizuelno, apsolutno pravljen za ovakve sobe, no, otom potom. 

    Pogledao sam par nekih klipova na YT i ova dva iz MAGIC-a su zanimljiva. Na kraju prvog su pokazali njiovu sobu za slusanje, i ovako, odokativno, rekao bih da je velicina njihove sobe u ovim dimenzijama, tu oko 5.5-6 metara sirine i 9-10 duzine. Sama soba mi ne izgleda nesto preskupo tretirana, mislim da je sve ono izvodljivo za nas obicne smrtnike. 

    Mozda da im posaljes mail i pitas oko ovoga sa "prosirenjem" dimenzija da bi zidovi bili ne-paralelni. Ne znam kako su oni radili? Paralelni zidovi naravno nisu dobri jer se tako stvaraju stojeci talasi vece amplitude. Ali ima i teorija da je lakse uraditi proracune, merenja i sam akusticki tretman sa pravilnim oblikom prostorije. Zato se raspitaj jos malo.

    Inace, odlican plan. I podrzavam sve ovo. 👍 

  10. Pa, sad, šta je to veća soba? Za 50 m2 još nekako. Tu je na granici. Problem za veliki SPL su uvek niske frekvencije. Treba pokrenuti dosta vazduha, a tu su "samo" 2x8" sa max hodovima (koje ne znamo) recimo +/-10mm.

    Interesantno je da na merenjima Stereophile-a neuobičajno ali nisu objavili merenu efikasnost. Factory specs je 90 dB sa 2,83V signalom. Ali zato su Kanađani izmerili 88 dB sa 2,83V na području 300Hz-3kHz. S obzirom na impedancu na tom području, to je oko 87 dB sa 1W. Ispod, na 30-300Hz je imp. bliže 4 Ohma, a tu je i +grba u odzivu. Sa dve kutije je 91 dB a ako se sedi na 4m tu je oko 80 dB (pad 11 dB na razdaljinu). Dakle za pikove od 102 dB treba 2x150 W. Taman tu dođe membrana basova do krajnjeg hoda. Možda i malo ispod. 

    Dakle, mršava dvojka. Zato je Delija nabavio subwoofere. 😄 A i ti ćeš WW morati da načičkaš 3-5 komada subova u tu veliku sobu. Ja napisah ranije kakav je koncept dobar za ovako nešto. Ne zato što ja volim DIY, vec zato što je teško ovo "pokriti" sa klasičnim komercijalnim uređajima, ili ispadne vrlo skupo.   

  11. Nije dobra ni prevelika prostorija. Treba odraditi vise za akusticki tretman. Treba "napuniti" tu zapreminu zvukom. I treba to klimatizovati, grejanje i hladjenje. Ovo tvoje je po zapremini skoro 2,5x vece, i kao sto rekoh, treba to napuniti. Videces.
    Ja bih se zadrzao na 5x8,1m i visina 3,1m pogotovo sto bi bio samo stereo. Mozda bih razmotrio mrvu vece: 5,5x8,9m i visina 3,4m.

  12. 49 minuta ranije, Petar111 said:

    Garancija? Doživotna, samo pozovi Larsa.

     

    Do kraja cijeg zivota?

    Inace, ne napisa koji su ti zvucnici i izvor? Opis prostorije?

    Koji je tip (power) pojacala? Klasican, trafo i kondovi u napajanju, i tranzistori u izlazu?

×
×
  • Create New...