Jump to content


Dacho

Članovi
  • Posts

    950
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    5

Posts posted by Dacho

  1. 9 minuta ranije, Delija said:

    Za zvucnike - IsoAcoustics Gaia u odgovarajucoj velicini i zaboravices na bilo kakve zezancije sa custom nozicama/spajkovima/podloskama.

    Ispod zvucnika ih imam vec duze vreme, a nedavno sam ih stavio i ispod sub-ova - trebalo je da to uradim mnogo ranije :rolleyes:

    Naravno, ima i skupljih i boljih varijanti, ali IsoAcoustics je sweet spot kada je cost/benefit odnos u pitanju. Ako je dobro za Marten od 100+k evra - rekao bih da je dovoljno dobro i za nas smrtnike :)

    A znaš kako je, uvijek je zanimljivo sam nešto napraviti, pogotovo ako je na kraju odličan rezultat. Ovdje je između ostalog i poanta bila da se uklopi u zamišljeni design.

  2. Ja sam radio na jednim svojim zvučnicima ovako nešto. Donji dio koji ulazi u gornju šalicu ima na vrhu valjka keramičku kuglicu, kao upside down ležajevi za gramofon. Unutarnji i vanjski dio su odvojeni sa gumenim prstenom ,znači kontakt između vanjske šalice i unutarnjeg valjka je samo sa keramičkom kuglicom i gumenim prstenom. Inače totalni sex za napraviti zbog gumenog prstena, teško je pogoditi točnu dimenziju tokarenja da nema lufta kada se natakne gornja šalica, ako je malo samo preknap onda je nemoguće staviti jedno na drugo.

    IMG_20210516_140132.jpg

  3. Prije 2-3 godine sam imao kratko vrijeme Accu DP 700 player, probao ga kao solo cd, kao transport i čak direktno bez preampa pa je uglavnom bio dojam da nedostaje živosti i dinamike, previše na finjaka zvuk koji ne uvlači u glazbeno djelo. Malo razočaravajuće za player od 20 000€.

  4. 6 sati ranije, Sten said:

    Evo, jednim udarcem dvije muhe... 😎

    Pošto već unazad par godina sve jasnije shvaćam da dalje bude teško išlo, meni jedini logičan nastavak priče je nešto što bi bilo što sličnije "neprežaljenim" ML Aeriusima. A to bi u sadašnjoj ponudi Martin Logana bili Electromotion ESL. Zašto baš Martin Logan?

    Pokušaj sa Soltanus Cricketom, kao cjenovno, vizualno i konstrukcijski najsličnijim rješenjem, je u konačnici samo pokazao da Cricket nije Aerius. Samo je podsjećao, to je sve.

    Iako, ni tu priča nije baš "ziher 100%", jer basrefleks prema podu kod Electromotiona mi se nije nikad sviđao, ali bitnije, nikad mi nije baš nešto super zvučao. Testovi kažu da je bas "super" ili slično, ali testove čitam uglavnom iz navike, i znam da im možeš vjerovati otprilike 5%, ne više. Dakle, otprilike ništa.

    A sad kupovati ih nove (jedina solucija - polovne nikad ne znaš kako je tko koristio i bitnije - održavao, i koliko još ima "života u panelima") je isto solidan rizik, a prethodno slušanje je nemoguće za odraditi, pogotovo doma.

    A 2. puta mi se ne da baš fulati sa novim zvučniima. Ipak to košta nešto, a kad ode u second hand, onda tek znaš koliko te zapravo koštala ta "avantura".

    Zato sam zapravo otvoren za sve što mi dođe pod ruku, iako znam da bi mi se malo toga svidjelo, no tako je kako je.

    Jesi probao kad Audiostatic ili Apogee?

  5. 39 minuta ranije, Sten said:

    Dacho, stari druže .... baš suprotno, kao što i napisah gore u tekstu. Znam da je tekst poduži, nekome se i ne da čitati, ali ipak ne bi bilo loše za komentiranje 😇 😄

    To je samo nijansa, ne bih ga stavio pod tamnije zvučnike. Sličan dojam mi je bio s Aeriusima (a njih vjerojatno nitko ne bi stavio pod tamnije zvučnike) kad sam ih donio doma... Sve je bilo nekako mekano, kao neizražajno, ništa posebno da te dojmi, kao da fali viših tonova ... i na kraju je ispao najbolje što imah doma. Neću reći da je Portato kao Aerius, ali u dosta elemenata podsjeća na njega.

    Nadamo se najboljemu, ali ako ne bude išlo... idemo dalje. Za sad "drži vodu", jako dobro.

    Sve mi je jasno, tražiš human zvuk ono što i ja imam doma a ne rezolutan i napucan kao što mnogi proizvođači u zadnje vrijeme pružaju. Stariš druže kao i ja polako...😉 To je itekako legitimno i poželjno...

  6. Kao i uvijek dobar sistem. Već sam i zaboravio da nemaš YBA 400 pojačalo. Ove zvučnike mnogi hvale i imao sam u par navrata priliku čuti sa Electron Audio amplifikacijom. Koliko se sjećam tebi je ustvari uvijek i odgovarao taj "tamniji" karakter.

  7. Evo jedan dobar primjer akustičnog tretmana, radi se o velikoj dvorani ali principi su slični. 

    Ovih dana sam sudjelovao u realizaciji dosta zahtjevnog projekta, izrada reflektora na stropu koji odbijaju i rasipaju uglavnom srednji spektar frekvencija, od 400Hz na više. Cijeli strop iznad toga je obložen filcom srednje gustoće debljine 5 cm.

    Na zidovima se trebaju još staviti perforirane ploče i iza njih isti filc te na nekim dijelovima nešto i tvrđi. 

    Na simulaciji linka se vidi kako je trebalo izgledati a na slikama stvarno stanje faze projekta do kud se trenutno došlo.

    Dvorana je imala odjek oko 6 sec a sa ovim tretmanom bi se spustila na pristojnih 1.5 sec.

    https://www.theasys.io/viewer/ODDU4prdkLN9fNbl1d2nSLp9di9nmH/

    IMG_20211204_143123.jpg

    IMG_20211202_093807.jpg

    IMG_20211203_105951.jpg

    IMG-20211210-WA0010.jpg

    IMG-20211210-WA0009.jpg

  8. Na nema dugo održanom TOO LOUD festu sam bio prisutan prezentaciji Linn SELEKT DSM pojačala sa streamerom i DAC-om. Prezentaciju je vršio g. Michael O’Rourke, čovjek iz tvornice u škotskoj. Zvučnici su bili PMC twenty5.24i.

    Najprije je bilo sve spojeno na upola jeftiniji Linn Majik, to je osnovna varijanta DAC-a ali slično pojačalo. Zvuk je bio korektan na Majiku, fokusiran, detaljan, malo stisnut. Kada se prešlo na Selekt sve se jako proširilo, bolja dinamika, više zraka oko instrumenata, malo se možda izgubio fokus.

    Treća varijanta je bila da se Linn prebacio na Katalyst DAC, tu je već bio vrlo mali pomak u kvaliteti, mrvicu bolji detalji i timbar.

    Paralelno uz te korake prezentacije DAC-ova tj pojačala se demonstrirala mogućnost Room optimizera, razlika je bila očigledna u boljoj kontroli basa, više zraka oko instrumenata i općenito zvučna slika je bila dosta pročišćena sa boljim detaljima. Nije možda tolika razlika koja se očekivala ali taman kako treba. Momci su navodno cijelu noć mjeruckali prostor i pokušavali naći najbolju poziciju relativno malih zvučnika. Krajnji rezultat je bio odličan ali kao što se vidi na slikama pozicija zvučnika dosta neobična.

    IMG_20211016_154357.jpg

    IMG_20211016_154348.jpg

×
×
  • Create New...