Jump to content


M-Kabl

Laki021

Pridružio se: 14 сеп 2011
Offline Poslednja aktivnost: авг 15 2012 14:19
-----

Moje poruke

U temi: Police

20 септембар 2011 - 13:24

Šperploča koju si prikazao i ploča od masiva mogu uz određenu dozu fleksibilnosti da izdrže željeni raspon od 180cm, ali se tu javljaju određeni problemi.Toliki raspon je nestabilan i ploče su sklone oscilovanju i vibracijama.Što su uređaji teži, veća je sklonost ka ugibanju, što su lakši veće su vibracije.Masiv-puno drvo je sklonije vibracijama jer je elastično, šperploča je znatno inertnija,naravno ne kao medijapan ali ima mnogo bolji odnos nosivosti i težine.Problem sa punim drvetom je što to ne možeš realizovati sam, to je komplikovana tehnologija, plus toga kod nas je maloteže naći masiv takvog kvaliteta da posle nemaš problema sa pločama u smislu uvijanja i rasušivanja, čak i da majstora koji će ti te ploče profesionalno i kvalitetno odraditi.Dug je put od hrastove talpe do gotove table.Šta bih ja radio u tvom slučaju? Raspon od 180cm je više nego dovoljan za tri standardna uređaja,pa bih ga tako i podelio i samim tim izvršio ukrućenje i učvršćenje konstrukcije.Ako tako uradiš onda ti je pitanje materijala rešeno po sistemu biraj šta ti se sviđa i šta možeš da realizuješ i platiš.Možeš univer duplo lepljeni ili fabrički 38mm ili furnirani medijapan ili da šperploču furniraš nekim plemenitim furnirom, jer ona sama po sebi nije dekorativna, tj taj furnir je konstrukcijski od drveta niže kategorije.Masiv izbegni.Zlatno pravilo je od masiva praviti ramove a pločaste površine od pomenutih materijala.Onda je konstrukcija čvrsta i stabilna i "ne radi".Nemoj mnogo da se opterećuješ dodatnim dampiranjem.Ovakva polica je toliko masivna da je akustički inertna.Kakav sistem i kakve uši treba imati da bi se čula razlika u zvuku police? Slična je situacija sa šiljcima i tu su mišljenja jako podeljena o njihovom efektu, ali njih je relativno lako realizovati.Suština je da se polica ne ljulja, da stoji stabilno, da li stoji na šiljcima, kuglama, nogicama ili nečemu petom manje je bitno.To su sve obmane audio industrije i tu se vrte velike pare, a skreće se tema sa bitnih stvari u hi-fi-ju.Prirodno drvo odnosno masiv je neprevaziđen materijal ukoliko je tehnološki postupak pripreme drveta odgovarajuć.

Da bi se od prirodnog drveta pravio nameštaj, odnosno predmet koji će dugo vremena biti na sobnim temperaturama potrebno je da drvo ima vlagu od 6%, ni više ni manje, u tom slučaju neće doći do uvijanja, širenja, skupljanja... naravno potrebno je izvršiti kvalitetnu impregnaciju lakovima na epoksi ili poliuretanskoj bazi kako vlaga iz vazduha ne bi vremenom prodirala u drvo.

Drugi način je da se koristi termo tretirano drvo, ovakav materijal je apsolutno mrtav odnosno inertan i na njega ne utiče ni vlaga ni temperatura, termo tretirano drvo je zbog termičke obrade na viskoim temperaturama nešto tamnije nijanse tako da bukva ili grab liče na mahagoni ili ebonovinu što je vrlo dekorativno... nije ga potrebno ni impregnirati lakom ukoliko volite mat nijansu.

Svi veštački materijali tipa iverice ili furnira tj. oplemenjene iverice su napravljeni od otpada drveta postupkom presovanja i interesantni su isključivo iz razloga što su jeftiniji od plemenitog drveta...

A što se akustičnosti tiče zaobiđite ivericu u širokom luku, primera radi ni jedan proizvođač ne koristi ivericu za proizvodnju zvučnih kutija iz razloga jer ona nema zadovoljavajuća akustična svojstva koju odlikuju materijali sa nešto većom specifičnom gustinom (izuzeću jeftine kutije tipa konfekcije koju dobijete gratis uz mini liniju i sl.), medijapan je svojom gustinom najsličniji prirodnom drvetu i zato se on koristi u izradi kutija, jeftiniji je i tehnološki postupak gradnje je brži a samim tim i jeftiniji.

Masiv je materijal za aristokratju, ukoliko imate aristokratske audio uređaje nemojte praviti police od jeftine iverice?

Ruža, orah, hrast, trešnja, brest, ebonovina, mahagoni... ne možete pogrešiti :nono

U temi: Police

20 септембар 2011 - 13:02

Da je ideja zanimljiva, jeste... no kako se hlade Yamaha amp & avr, plus što plejere nikako ne treba držati na pojačalima ?


Zadnja stranica se može demontirati radi boljeg hlađenja, delim mišljenje da uređaji ne bi trebali stajati jedni na drugima, može se ugraditi polica... visina je 40cm tako da se srednja polica lako ugradi.

Upravo radim komodu za jednog gramofondžiju, on će na komodi držati gramofon i lampaša a boks će koristiti za vinil.

U temi: Police

20 септембар 2011 - 11:14

Još par fotografija... da ne tražite na pp :thumbsup2

U temi: Novi članovi

18 септембар 2011 - 13:37

Pozdrav ekipo!!!

Evo ja sam novi član iz Novog Sada, festivalskog grada i meke za audiofile... ipak teško je kod nas biti naj zaluđeniji audio opremom jer srećom velika je konkurencija ;-)

Po malo nepristojno, ali nisam video da postoji mesto za predstavljanje novih članova pa eto pišem drugu poruku a da se nisam ni predstavio :roll:

Bilo kako bilo poruke mi još nisu odobrene od strane administratora pa će ovo nadam se biti moje prvo pojavljivanje na forumu? :unsure:

Pozdrav iz Novog Sada! :wave2


p.s.
Par razglednica za članove koji nisu bili u Novom Sadu, nadam se dobar razlog da nas posete :thumbsup2

U temi: Police

17 септембар 2011 - 01:13

Pozdrav svima :wave2

Ovo je moj prvi post na forumu... eto ova tema me je prva zainteresovala pa bih vam prikazao moju audio komodu.

Ovo je komoda koju sam lično napravio, materijal je parena orahovina debljine dva inča u kombinaciji sa staklom i impregniranim pamukom (koji sam koristio za mreže vrata).

Hi Fi komoda je stilizovana u obliku retro radio prijemnika, stavio sam akcenat na prirodne materijale ali i na upotrebnu vrednost.
Dimenzije komode su 104 x 66 x 55cm, unutrašnji prostor za uređaje je 96 x 40 x 50cm, masa komode je 80Kg.

Ostavljen je izvod za kablove ali je moguća i demontaža zadnje stranice ukoliko je potrebno bolje hlađenje uređaja.

Vrlo je masivna i stabilna... garantovano čuva audio opremu i od najjačeg zemljotresa ili ljudskog besa! ;-)

Noćna lampa je stilizovana u vidu radio skale, romantika zagarantovana :listen

Vrlo je funkcionalna i uživo zaista deluje impresivno, još nisam stavio opremu u nju... možda ću morati da pravim drugu jer su me već startovali da je prodam... neki će možda reći da je pomalo kičasta ali cilj mi je bio da napravim interesantnu retro kućicu za svoje uređaje... meni se dopada a ni ljudi koji su je videli uživo nisu ostali ravnodušni.
Datoteka u prilogu  f2.jpg   130,59K   204 Broj preuzimanja
Datoteka u prilogu  f3.jpg   113,23K   237 Broj preuzimanja
Datoteka u prilogu  u5.jpg   127,13K   207 Broj preuzimanja
Datoteka u prilogu  d11.jpg   98,9K   163 Broj preuzimanja

Edit Paja: un-bold-ovano

AV impuls