Jump to content


Ei Nikola Tesla hifi amplifier ws 310y


SENA

Recommended Posts

Kupio sam na pijaci pojacalo Ei Nikola Tesla hifi amplifier ws 310y pa me interesuje da li to pojacalo vredi nesto ili sam dzabe dao 10 evra!!!

A da,uz pojacalo je is'o i tjuner iste firme sa oznakom as 203y.

Zahvalan sam ako mi neko nesto blize kaze o tom pojacalu.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

drVelinov, kad pomenu HSR, secam se za ono vreme fantasticnog receiver-a koji je imao moj brat od tetke (kraj 70-ih). A negde 81. ili 82. je narucio Technics-ov deck, i kad je to stiglo, nakacio ga je na HSR. Znali smo po celu noc da ostanemo na slusanju Dilana...e, koja su to vremena bila.

Rajko

Link to comment
Share on other sites

Ha, nasao sam ga !

Pomislio sam mozda je to pojacalo koje sam imao nekada (moje prvo pojacalo, mada tada nisam ni bio svestan sebe, ni pojacala ni .. icega, imao sam mozda 9, 10 godina kada sam dobio TO).

Nisam znao oznaku, pa sam se bacio u potragu i nasao ga, spakovan na tavanu :o I jeste 310Y , malo srebrno, bilo je deo sistema sa tjunerom i dekom + zvucnici. Bila je i crna varijanta.

Ima 20 + 20 W/sinus, secam se iz prospekta. Evo sada sam ga zakacio na Mission M34 i jos radi i moze da napravi odlicnu buku, zuje svi prozori u kuci 8)

Vredi 10 eura u svakom slucaju.

Link to comment
Share on other sites

Pojacalo i tjuner zajedno za 10evra!!!

Problem je to sto nisam kuci pa nemam adekvatne zvucnike za probu, sutra idem kuci pa ce da vidimo.

U zelji da bar malo cujem to pojacalo,rasturio sam sanyov portable cd player da bih iz njega izvadio neke sirokopojasne zvucnike od 3W i umalo ih nisam spalio tako sto sam pojacao do petice(max 10).

Zadivilo me to da iako pojacalo ima minimum 20 god. ne krci prilikom okretanja potenciometra,ali jos vise tjuner kako,koji ima prikljucak za spoljnu antenu,bez i najmanjeg parceta zice perverzno dobro prima fm radio stanice!!!

Na pojacalu ne pise nista sem 8oma min(pored zv izlaza) i 220V 50Hz 100W (pored kabla za napajanje),zato sam i pitao da li neko zna nesto o tom pojacalu.A ni na webu nista nisam nasao.

Iako je prilicno malih dimenzija otprilike 30x5x20 poprilicno je tesko,po mojoj slobodnoj proceni 7-8kg.

Ja sam ga nasao na kalenicu,kod jednog cige. Prava slucajnost.

Izvini,jel bi mogao da pretvoris te sinuse u RMS,posto imam slabu predstavu o snazi u tim sinusnim snagama.

Inace ovo je crno.

Link to comment
Share on other sites

SENA, RMS je upravo oznaka za sinusne vate. A to sto pise 100W, radi se o ukupnoj potrosnji uredjaja (power consumption).

Sve u svemu, posrecilo ti se. Inace, 2x20W RMS je dovoljno da poteras vecinu danasnjih bookshelf zvucnika, a bogami i poneki floorstander. Samo obratis paznju na osetljivost zvucnika (u dB-ima); sto je visa, to ce glasnije da sviraju.

Rajko

Link to comment
Share on other sites

Jos kad se uzme u obzir da se nekad mnogo manje lagalo oko snage pojacala i da je to zaista 2x20w,a ako je ukupna potrosnja 100w znaci da nekih 60w ide na pojacanje snage i da nikad nece da se "zakaslje"

Pozdrav :o

drVelinov, kad pomenu HSR, secam se za ono vreme fantasticnog receiver-a
Link to comment
Share on other sites

Evo konacno i ja da dodjem do kompa.

Bio sam kuci, vratio se i stvari stoje ovako:

Kao prvo moja slobodna procena ne valja,dimenzije sam vec ranije prepravio na 30x5x20(SxVxD),a tezina je svega 4.250 Kg.

Lap je najverovatnije u pravu sto se tice snage,posto je razlika primetna prema mojih 2x70W.

Sto se tice samog zvuka, pojacalo daje sasvim solidne rezultate na srednjim i visokim tonovima ali je bas relativno slab i nije dobro ukomponovan(deluje kao da je bas iz neke druge pesme),ako je neko slusao sonyjevu mini liniju sa onim DJ MIX zejbancijama ili onaj Technics iz delova to zvuci otprilike tako.

I ovo sto drVelinov kaze da nece da se zakaslje nije bas tako.

Ja sam ovo slusao na Kenwood-ovim zvicnicima koji su doduse na 6oma pa je to mozda predstavljalo mali problem za pojacalo ali mislim da pri manjim snagama ne bi trebalo da bude(pojacavao sam i do kraja ali to nisam uzimao u obzir).

Ako sam neki detalj zaboravio, pitajte.

Razmisljam da osvezim kondenzatore posto mi deluju propalo,mozda to poboljsa sliku.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Za informaciju:

Uredjaj koji ste kupili nema nikakve veze sa firmom EI Nis (sem imena), niti sa HSR risiverima koje toliko spominjete, sto nikako ne znaci da nije solidan.

Tokom 80-ih EI Nis i Radio Industrija Zagreb (RIZ) su razvili saradnju (citaj - kupovinu, mada su im mozda davali neke komponente, ali ih ja nisam nasao u tim uredjajima) sa poljskom firmom Unitra (koja je dalje neke stvari muljala sa Grundig-om) te je i uredjaj koji ste kupili kompletno poljski proizvod. U tu kategoriju spadaju srebrna linija, kao i tamno braon koje su tada bile popularne po nasim radnjama, risiver RIZ 0340 i RIZ-ova kompletna linija (gramofon, tjuner, dek, pojacalo i ekvilajzer), neke serije zvucnika itd.

Ne radi o losim uredjajima (dosta su izdrzljivi, dekovi imaju slabih tacaka), zvuk pojacala firme Unitra je veoma slican (slicna im je i topologija), a njega ste lepo opisali, mada su po meni i srednji "u rupi". Ti uredjaji su ovde, koliko se secam, puno kostali. Kasnije je od Unitre preuzeta jos jedna linija, nesto modernijeg dizajna, ali to je vec van ove price.

Moje licno misljenje je da su HSR risiveri, bez obzira na zastareo dizajn, zvucno nesto bolji (imaju "puniji" zvuk) u odnosu na uredjaj koji ste nabavili.

Link to comment
Share on other sites

Da ne zaboravim jos nesto: znam dobro kako Cige slusaju muziku (nemam vremena da objasnjavam u detalje svoje dozivljaje), tako da pogledajte dobro da li je nagoreo transformator i da li su otpornici u izlaznom stepenu (keramicki, bele boje, oblika kvadra) nagoreli (zuto... braon), jer to znaci da je pojacalo "terano" vise nego sto treba.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...