Jump to content

Photo

Aurum cantus LEISURE 2 SV

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 nkrgovic

nkrgovic

Moderator

• Moderator
  • 3,839 posts

Posted 21 December 2007 - 14:04

Sinoc smo slusali ove kutije, pa sam jos uvek pod utiskom, a i treba mi savet od forumasa, pa rekoh da probam napisati svoj prvi review, pre nego postavim par pitanja.... :bounce Prvo review :

Dakle, salon "kineza" bas i ne radi, jer je gazda imao neku operaciju, ali posto smo se najavlili covek je vrlo poslovno predlozio da posalje sestrica da nam otvori i da poslusamo sami. Mladic je kasnio, tj. nije uspeo da stigne kad smo mi zeleli, pa smo umesto u 17 u salon usli tek oko 19:20, i proveli mozda sat vremena slusajuci ove kutije. Zbog manje vremena nego sto smo hteli nismo stigli da poslusamo neke druge, vec samo ove zbog kojih smo dosli. Ipak ljudi su se potrudili, sto je za svaku pohvalu. Takodje, zvucnike smo povezivali sami :bounce - sto nama nije smetalo. Momak je bio poslovan, pustio nas je da slusamo sta smo hteli i koliko smo hteli, odgovorio sta je znao, ali to nije bilo puno. Od opreme je bio Jungson Moon Harbour CD i Jungson pre-amp / power-amp kombo koji mislim da je bio JA - 1 / JA - 99C u A klasi, ali ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu. Deluje jako dobra kombinacija, mada smo mi prvenstveno dosli zbog zvucnika :bounce. Mladic je takodje bio malo zbunjen, i nije uspeo da nadje daljinac od CD-a, tako da smo ustajali da menajmo pesme, sto se pokazalo jako dobro... o tome za trenutak.

Na prvi utisak kutije su jako solidne. Na kuckanje deluju cvrsto, skoro kao da su pune, zavrsna obrada je jako fina - spojevi se uopste ne vide. Kutija je, za razliku od skupljih, oblozena vinilom, ali deluje skroz pristojno. Pozadi je jedan par, vrlo robusnih terminala, i bas refleks otvor, napred su polipropilenski 5.2" midwoofer ojacan ugljenim vlaknima i aluminijumski ribon visokotonac.

Na prvo slusanje, iako neusvirana kutija je JAKO, ali JAKO impresivna. Zvuk je lagan i nenametljiv, sa dosta detalja. Metal i rok zvuce jako fino, elektricne gitare su pune energije, bas je cuje jako dobro kao i bubnjevi. Cinele zvuce sjajno, tacno se cuje svaki detalj kako su udarene, cak moze da se oseti i gde i cime su udarene... Ovo je posebno bilo primetno kada smo presli na jazz, prosto si mogao da osetis cetkice kako dodiruju cinelu. Detalji prisutni u Time, sa Dark Side of the Moon su neverovatni, prosto nova pesma u odnosu na bilo sta na jevtinim kutijama. Slusali smo malo jazz-a i kad je drugar pustio So What sa Kind of Blue prosto je neverovatno koliko su se cule neke stvari koje do tada nismo culi - pre svega one pozadinske. Ne samo da je truba zvucala fino, bas je zvucao fino. Mogao si da ga osetis, tamo malo dublje na sceni od trube, ma mogao si da osetis kako lik prstima okida zice. Slicno, kad sam pustio Silent Lucidity od Queensryche prvi put sam cuo ne samo kako se prsti vuku po zicama girare, cuo sam "vazduh" oko zica.... Za razliku od vecine jevtinih zvucika, Tate-ov glas je onakav kakav treba da bude - barsunas i mek, bez blagog krckanja kao na Kef-u ili B&W-u koje sam slusao ovih dana. Konacno, ovo su prve kutije u rangu 500E (oko 580E su), na kojima klasika zvuci kako treba. Mozda je i do pojacala, ne znam, ali ovo je prvi put da kada smo slusali Vagnera i pocetak valkire to nije zvucalo nabijeno na scenu, vec onako.... siroko i puno energije kako treba da bude. Poneli smo bili i nekog Baha na orguljama i to je zvucalo jako mocno, iako mala kutija je zvucala sjajno. Nema tu onih finih detalja, nema onoga da cujes svaku violinu ali sve ima dinamiku, ima energiju i bar zvuci kako treba - bez neke kompresije koju sam do sada slusao na jevtinijim kutijama. Prezentacija je jako muzikalna, i mozes da uzivas u zvuku, za razliku od drugih kutija koje sam ovih dana slusao, ove su mnogo prirodnije.... Jednostavno, imao sam utisak, prvi put od svih poslusanih jevtinih kutija, da sam na pravom klasicnom koncertu. Jeste bilo mesto malo pozadi i bezveze, ali je koncert :lol:.

Od osobenosti i mana bi pomenuo par : Prvo nedostatak daljinskog me je naveo da malo setam po sobi dok sam slusao, a ne da sedim u sredini, sto je ispalo jako dobro. Kutija naime, ima jako jako sirok sweet spot, za razliku od svih drugih, verovatno zbog tih ribona. U odnosu na druge kutije u tom rangu cena postoji sloboda da se slusa u celoj prostoriji, zvuk je sasvim dobar cak i stojeci, sa glavom skoro metar iznad kutije, i u pravcu jedne od kutija (pomeren levo ceo metar). Znaci, za casual slusanje, kutija za nagradu. Mana ima par - prva je midwoofer koji je plastican i jako retko se to primecuje.... ponekad, ali ponekad kick-drum ima neki plastican prizvuk, koga na kevlaru nema.... Mada ovo sam cuo jako blago i na Kef-u, a nacuo sam da ljudi spominju da i dynaudio zna da na momente ima plastican bas. Meni ne smeta, ali eto manica. Takodje, bas nije tako utegnut kao na B&W 685. Ne zelim reci da bas nije utegnut, naprotiv, mnogo je bolje nego 602 S3, ali ... Evo, ovako: kad ide nesto mnogo duboko 685 zna sta moze, to odsvira, a ostalo nekako iskulira. 602 proba da svira sve i na jako dubokom basu zvuci muljavo. Ova kutijica je nesto izmedju - ono sto svira, svira dobro, a ono sto ne svira ipak proba.... to nesto je dosta tise, ali ima blagu primesu muljavog basa.... 685 je tu bolji, ali ne mnogo. Drugo, posle malo gledanja na netu smo potvrdili nesto sto nam se ucinilo cudnim: Zvucnik ima skretnicu na 2700Hz-a, ne preterano strmu (-12dB i za midwoofer i za ribon), ali se kod slozenih dela (posebno klasike) ponekad primeti blago ulegnuce koje su ljudi prijavili na merenjima - kao da je "ustinut" zvuk, tj. kriva. Nije strasno, ne primecuje se puno, ali se ponekad primeti. Za te pare, skroz OK, ne mogu reci da je realno ocekivati fenomenalnu skretnicu u kutiji ispod 600E. Konacno, zenski vokali. B&W 685 ima neku magiju u zvuku, kad sam slusao Maggie Reilly na Foreign Affair Mike Oldfiled-a njen glas je na bowersima prosto magican. Ova kutija nema tu magiju, glas je jako dobar i jako cist, ali tog "necega" nema. To je jedino sto meni nedostaje.

Sve u svemu, kutija je, po meni sjajna. Iako ima par mana u odnosu na 685, ima i mnogo prednosti. Pre svega malo je manje "analiticna", naustrb mnogo vece muzikalnosti (B&W sam slusao na Rotelu, mozda je i on kriv za ovo). Zvuk je mnogo manje naporan i mnogo prijatniji za slusanje, ovo je kutija koju mozete slusati jako jako dugo. Dalje, kutija ima dosta detalja, mnogo siru sliku, i generalno je mnogo bolja za ono casual slusanje, kada muzika svira dok vi radite nesto drugo. Za mene, ovo je bolji izbor nego B&W 685, mada je blizu - i moram priznati da bi za neko iskljucivo aktivno slusanje B&W imao prednosti u nekim zanrovima, pre svega onim "audiofilskim" sa zenskim vokalima. Za klasiku ovo je najbolja kutija koju sam cuo za te pare, i odlicna je i za pop i rock (mada su ovde i B&W i Kef na mestu, i realno i nema nekih velikih razlika...). Meni se jako dopala. Evo, i URL odo sajta proizvodjaca:

http://www.aurumcant... ... 20mkii.htm

E, sad - par pitanja:

Prvo, ja sam hteo da slusam manje, "rear" kutije za na zid - ovaj model :

http://www.aurumcant... ... e2sv-s.htm

ali njih nema u salonu. Na zalost, ja imam mali prostor za slusanje i ne mogu nikako da ga drugacije sredim. Soba je 5x3 ili zvucnici ce stojati na duzem zidu sa aktivnim prostorom za slusanje od 3x3, i zvucnicima koji stoje na cca 2 - 2.5m od mene. Plus, kutije zbog grejnog tela nikako ne mogu na stalke, vec moraju na zid. Ja znam da ima zidnih nosaca koji ovu kutiju mogu da odmaknu od zida za 30-tak cm da zadnji refleks lepo radi, ali to plus sama kutija ce mi uzeti skoro 70cm ili skoro sav prolaz koji tu imam - tako da moram da uzmem ovu manju varijantu za na zid. Da li je neko cuo ovu drugu kutiji, i da li se ona moze porediti sa ovom. Jedinice su iste, kutija nesto malo manja i refleks napred, pa ja ocekujem jako slican zvuk, uz eventualno malkice manje basa (sto i stoji u specifikaciji), s'tim da ocekujem da se to popravi kad se zvucnik malo usvira, a i da mu 2m od zida da malo vise in-room extenzije, tako da se nadam da dobijem slican bas kao sa ovim, neusviranim kutijama. Malo mi fali da ih narucim na "necuveno", ali rekoh da pitam da ih neko nije cuo.... Bio bi zahvalan za pomoc. ;)

Drugo, ja ni u ludilu nemam 950 EUR za pre-amp + amp u A klasi, makar i kineski. Ako se odlucim za ovo ja cu gledati oglase za mozda neko polovno pojacalo, ali ako ga ne bude razmisljam se da kupim nov NAD 325 BEE. Meni taj NAD ima onako... malo "mastan" bas, koji mislim da bi se lepo slagao sa ovim kutijama koje su, ma za pola nijanse svetle, ali rekoh da pitam da li je neko to cuo u kombinaciji, i ima li neko neku drugu preporuku za novo pojacalo do recimo cca 400 EUR-a, koje bi islo uz te kutije?

Hvala, i nadam se da vam se svideo "review" :o.
You see us comin
And you all together run for cover

Please, do not feed the Trolls!

Install flash.

#2 zelja

zelja

Member

• Članovi
  • Pip
  • 350 posts

Posted 21 December 2007 - 14:35

bravo za review, i ja sam slusao isti sistem u wineru, a kuci inace imam b&w685...
meni su ti aurum-i odlicni i po izradi, gde premasuju 685, i po zvuku, gde su otprilike podjednaki...
ne bih se samo sa tobom slozio u oceni basa kod 685. i on pokusava nesto sto ne moze da odsvira, i budzen je da ide dublje nego sto treba, sto me nekad nervira
ali za vokale si 100% u pravu! magija...

nemoj da kupujes 325, vec dodaj malo i uzmi 352 jer je dosta bolje zvucno, ako si se bas odlucio za nad
imao sam 320bee, a to je otprilike isto sto i 325bee, pa me slobodno poslusaj

#3 nkrgovic

nkrgovic

Moderator

• Moderator
  • 3,839 posts

Posted 21 December 2007 - 14:37

nemoj da kupujes 325, vec dodaj malo i uzmi 352 jer je dosta bolje zvucno, ako si se bas odlucio za nad
imao sam 320bee, a to je otprilike isto sto i 325bee, pa me slobodno poslusaj

Nisam se odlucio, mada hvala za savet.... :bounce Ako ima neki drugi model, neki drugi proizvodjac, za koji ti ili bilo ko ovde misli da bi bolje isao uz ove zvucnike, ja sam vrlo otvoren za predloge.

Takodje, pretpostavljam da nisi cuo SV-s, za na zid? :/ Nadam se da neko jeste...
You see us comin

#4 nkrgovic

nkrgovic

Moderator

• Moderator
  • 3,839 posts

Posted 21 December 2007 - 21:49

Hvala moderatoru / adminu na premestanju, nisam mislio da je clanak dovoljno dobar za to. :bounce Posebno znaci od njih, kad znam kako ljudi pisu.... :bounce

I dalje cekam odgovor na dva pitanjca na dnu.... pa ako neko zna.... Posto moz' se desi da u ponedeljak narucim te manje kutije na necuveno :bounce - bas bi mi znacio neki komentar.
You see us comin

#5 Klaus

Klaus

Member

• Članovi
  • Pip
  • 242 posts
  • LocationMakedonija

Posted 21 December 2007 - 22:45

Ne znam tacnu cenu u Vinneru, tj kolko ide iznad tih cca 500Eu, ali nazivom vrlo slicni Leisure 2SE (s MkII ili bez) je strahovite izrade, drop-dead divnog finisha, nevidjenog kvaliteta za novac, uz bolje drivere itd...

Rekao bih da je nekih, recimo, 750-850Eu (pretpostavljam da bi trebalo ici tu negde) dzaba za takvu bonbonu.

Attached Thumbnails

• Leisure2SEMKII.jpg

#6 ninja

ninja

Fisherman's Friend

• Članovi
  • PipPip
  • 3,768 posts
  • LocationVolvo Country

Posted 21 December 2007 - 23:31

Skandinavske cijene

Polovnjaci
Digitalt sa Bill... Vinyl sa Bull

#7 nkrgovic

nkrgovic

Moderator

• Moderator
  • 3,839 posts

Posted 22 December 2007 - 00:27

Leisure 2 SV koje sam slusao su 580, a SV-s koji idu na zid, i koji mene prvenstveno interesuju su 430 EUR. Jeste rear kutija, ali je jedina koja ima prednji refleks u toj kategoriji cena. Jedina druga Aurum kutija sa prednjim refleksom je Melody M-103s, isto za na zid, nema je u Winner cenovniku, ali ocekujem da je oko / preko 1000 EUR, sto je previse za mene - ja bi MOZDA mogao da toliko dam za za pojacalo i zvucnike, a i to mi je nategnuto.

Zato sam i pitao da li je neko cuo te SV-s, jer, kao sto sam rekao, ja jednostavno nemam mesta za kutije sa zadnjim refleksom. Meni treba kutija sa prednjim refleksom, a idealno neka vec predvidjena za stavljane na zid, i to nije podlozno diskusijama.... :/ Kao sto rekoh, trazim i savet za pojacalo za uz te kutije, pa ako neko ima neku ideju sta bi islo uz ove kutije a da bude oko 400 EUR-a, cenio bih svaki predlog / ideju.

P.S. Leisure 2 SE su 780 EUR u high-gloss finisu. To jesu jako lepe i jako dobre kutije, bile su povezane kad smo usli ali ih nismo nesto slusali.... Razlika je sto je SV obicna cetvrtasta kutija, dok je SE nepravilnog oblika, koji verovatno eliminise deo stojecih talasa.... Ma i SV je SJAJNA kutija, ali na zalost, meni ne odgovara sobi...
You see us comin

#8 Ljuba

Ljuba

Administrator

• Administrator
  • 8,126 posts

Posted 22 December 2007 - 00:53

Hvala moderatoru / adminu na premestanju, nisam mislio da je clanak dovoljno dobar za to. :bounce Posebno znaci od njih, kad znam kako ljudi pisu.... :bounce

Nema cemu i drugi put :bounce

#9 Klaus

Klaus

Member

• Članovi
  • Pip
  • 242 posts
  • LocationMakedonija

Posted 22 December 2007 - 18:58

Skandinavske cijene

Polovnjaci

Bice i skandinavci zemlja proleterska!

Cene? Ocekivano - Vinner Audio ih tuce s 35-45% manje po paru, bar sto se tice modela cije cene znam.

#10 ninja

ninja

Fisherman's Friend

• Članovi
  • PipPip
  • 3,768 posts
  • LocationVolvo Country

Posted 22 December 2007 - 19:25

VR-1 su isto odlicni mali zvucnici koji se mogu staviti vrlo blizu zida. Mislim da se cijena uklapa u tvoju racunicu! A i ne traze zahtjevna pojacala.

Ovdje ih je pooya narucui za 680$: viewtopic.php?f=1&t=6813&st=0&sk=t&sd=a&start=75
Digitalt sa Bill... Vinyl sa Bull

#11 ZeAgiu

ZeAgiu

Member

• Članovi
  • Pip
  • 180 posts
  • LocationBeograd

Posted 23 April 2008 - 12:43

Da li je neko slusao Leisure 3SE?
free your mind and your ass will follow...

#12 ZeAgiu

ZeAgiu

Member

• Članovi
  • Pip
  • 180 posts
  • LocationBeograd

Posted 29 April 2008 - 10:17

E pa posto niko nije slusao iste, odlucih ja da to uradim. Trenutno se usviravaju tako da o rezultatima nesto kasnije....
free your mind and your ass will follow...

#13 SonicHammer

SonicHammer

AV Impuls

• HiFi distributer / proizvođač
  • PipPip
  • 5,951 posts
  • LocationAdmirala Geprata 3b/8 Beograd

Posted 15 November 2008 - 00:24

Usvirase li se kutije?
Please allow me to introduce myself
I`m a man of wealth and taste...

SonicHammeR
still cyco after all these years...

#14 ScepanBG

ScepanBG

Audiofil

• ŠćepanBG
  • PipPip
  • 4,693 posts
  • LocationBEOGRAD,SRBIJA

Posted 23 January 2009 - 20:51

Nisam slusao Leisure 3se,ali sam imao prilike da ih vidim.Izgledaju nevidjeno luksuzno,odusevljen sam bio njihovim izgledom kad sam ih video.Ako sviraju onako kako izgledaju,to je onda pun pogodak(kaze mi drug koji ih je slusao da izuzetno dobro sviraju).
audiofil

#15 ska62

ska62

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 1,247 posts
  • LocationBGD

Posted 29 April 2012 - 16:34

E pa posto niko nije slusao iste, odlucih ja da to uradim. Trenutno se usviravaju tako da o rezultatima nesto kasnije....

Hoće li biti nekih utisaka ?

#16 gvlada

gvlada

Imperator

• Članovi
  • PipPip
  • 5,241 posts
  • LocationNis

Posted 29 April 2012 - 16:42

Posle 4 godine, redno bi bilo... :P
Shut up before I slap the taste so far out of your mouth you'll never get it back!

Vladavina has spoken.

#17 ska62

ska62

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 1,247 posts
  • LocationBGD

Posted 29 April 2012 - 16:43

Posle 4 godine, redno bi bilo... :P

Pa mislim, strpljivo čekamo . :plakanje

1 user(s) are reading this topic