Jump to content

Photo

Polarizacija ?

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
10 replies to this topic

#1 Radix

Radix

Junior member

• Novi članovi
  • 4 posts

Posted 09 December 2003 - 13:06

Ptanje je prosto - kako jednostavno i pouzdano odrediti polarizaciju zvučnika ?

Imam dve zvučne kutije iz kojih iz svake izlaze po dve čisto sive žice :oops: (ni jedna nema crnu liniju ili slično). Kako sad da znam koju žicu priključiti na plus, a koju na minus ? Probao sam sve kombinacije, prvo sa jednim zvučnikom, a onda i sa oba i nisam mogao da odredim.
Znam da bi pri pogrešnoj polarizaciji bas trebao biti slab, ili bar znatno slabiji, ali - ne, nisam primetio nikakvu razliku... :smile:

Postoji li neki objektivan način da se to utvrdi ?
Nekad je na Beogradu 202, subotom, bilo nekakvo testiranje pre početka emitovanja klasične muzike- jesu li zvučnici pravilno priključeni, leva i desna strana izbalansirana i sl, ne znam ide li još to...(a i ako ide, nema mnogo smisla, jer 202-ojka emituje mono...)
Zna li neko - ima li takvih testova da se nađu na netu, kompjuterskih programa za testiranje zvučnog sistema i sl ?

Evo, već sat vremena preslušavam različite stvari i sve mi zvuči isto.
Totalno sam zbunjen i nemam više živaca. Pomagajte ljudi ako Boga znate...! (i oprostite što postavljam ovako glupo pitanje)

P.S.
Mogu li se oštetiti zvučnici ako se slušaju tiho pri pogrešnoj polarizaciji ? A ako se slušaju glasno ?

Install flash.

#2 Ljuba

Ljuba

Administrator

• Administrator
  • 8,127 posts

Posted 10 December 2003 - 00:07

Obrtanje faze zvucnika nikako nece ostetiti zvucnike. sa te strane nemas brige. Ipak, sviranje muzike na zvucnicima gde plus i minus kablovi nisu povezani kako treba ne da ce samo ukinuti bas, vec ces dobiti znatno mutan zvuk (nedefinisan).
Za tacno povezivanje postoje test diskovi, iskreno ne znam gde se mogu nabaviti, ali treba pogledati na berzi u SKCu ili nekoj od novih mega radnji.
Pokusacu na internetu nesto da iskopam ali sumnjam...

#3 den!s

den!s

• • • •

• Članovi
  • PipPip
  • 3,023 posts

Posted 10 December 2003 - 13:17

pozadrav...
kao i RADIX i ja sam u nekoj vrsti nedoumice... hteo sam iz znatizelje da cujem razliku, ali nisam mogao da primetim, bas je isti, a zvuk mi nije bio mutniji... cudno...
• • • •

#4 Ljuba

Ljuba

Administrator

• Administrator
  • 8,127 posts

Posted 10 December 2003 - 14:09

Slusanje muzike putem zvucnika koji su u protivfazi moze izazvati mucninu :smile:

salim se, ali je stvarno grozno

#5 notax

notax

Junior member

• Članovi
  • 93 posts

Posted 17 December 2003 - 19:17

Ptanje je prosto - kako jednostavno i pouzdano odrediti polarizaciju zvučnika ?

Imam dve zvučne kutije iz kojih iz svake izlaze po dve čisto sive žice :oops: (ni jedna nema crnu liniju ili slično). Kako sad da znam koju žicu priključiti na plus, a koju na minus ? Probao sam sve kombinacije, prvo sa jednim zvučnikom, a onda i sa oba i nisam mogao da odredim.
Znam da bi pri pogrešnoj polarizaciji bas trebao biti slab, ili bar znatno slabiji, ali - ne, nisam primetio nikakvu razliku... :smile:

Postoji li neki objektivan način da se to utvrdi ?
Nekad je na Beogradu 202, subotom, bilo nekakvo testiranje pre početka emitovanja klasične muzike- jesu li zvučnici pravilno priključeni, leva i desna strana izbalansirana i sl, ne znam ide li još to...(a i ako ide, nema mnogo smisla, jer 202-ojka emituje mono...)
Zna li neko - ima li takvih testova da se nađu na netu, kompjuterskih programa za testiranje zvučnog sistema i sl ?

Evo, već sat vremena preslušavam različite stvari i sve mi zvuči isto.
Totalno sam zbunjen i nemam više živaca. Pomagajte ljudi ako Boga znate...! (i oprostite što postavljam ovako glupo pitanje)

P.S.
Mogu li se oštetiti zvučnici ako se slušaju tiho pri pogrešnoj polarizaciji ? A ako se slušaju glasno ?

Jednostavno sa obicnom baterijom istosmerne struje.
Stavis + na jednu i - na drugu zicu, i gledas kamo ide membrana. Ako ode napred, + je na +, a obratno, + je na zici - .

Pozdrav
Verujte samo svojim ušima.
(ali ne vaškama)

#6 den!s

den!s

• • • •

• Članovi
  • PipPip
  • 3,023 posts

Posted 27 December 2003 - 14:38

Jednostavno sa obicnom baterijom istosmerne struje.

da li moze obicna baterija 1,5 V ili 4,5 V?

• • • •

#7 den!s

den!s

• • • •

• Članovi
  • PipPip
  • 3,023 posts

Posted 27 December 2003 - 14:39

pitanje je: da li moze obicna 1,5 V ili 4,5 V baterija?

p.s. ne znam da napisem "citat"...
• • • •

#8 notax

notax

Junior member

• Članovi
  • 93 posts

Posted 28 December 2003 - 03:01

1,5 V na kvadrat podeljeno sa 8 Ohma, oko 0.27 W.
Trebalo bi da je dovoljno za manje zvucnike. Za veeelike bi bilo bolje da je veca voltaza.
(ali ne vaškama)

#9 den!s

den!s

• • • •

• Članovi
  • PipPip
  • 3,023 posts

Posted 13 January 2004 - 14:35

covece RADI ! probao sam sa baterijom 1.5 V i radi...
hvala !!!
• • • •

#10 jox

jox

Junior member

• Novi članovi
  • 2 posts

Posted 15 January 2004 - 23:50

NOTAXe, zar jednosmerna struja nije shtetna po zvucnike? u kojoj meri?

#11 notax

notax

Junior member

• Članovi
  • 93 posts

Posted 16 January 2004 - 01:28

NOTAXe, zar jednosmerna struja nije shtetna po zvucnike? u kojoj meri?

Ne
Pojacalo i shalje na zvucnike jednosmernu struju. Samo sto je to pojacani signal koji se menja onoliko puta u sekundi kolika je frekvencija tog sinala koji je poslat, tako da je to u principu naizmenicna struja.
Jednosmerna struja iz baterije nije stetna. Ona pokrece membranu u samo jednom pravcu, a moze da osteti zvucnik samo ako je male snage, a baterija velike voltaze.
(ali ne vaškama)

AV impuls