Jump to content

Photo

Kako stici do dobrog-odnosno solidnog zvuka sa gramofona, koliko-grubo- procenatalno - sta i koliko utice na zvuk samog gramofona, zablude , istine

• Please log in to reply
872 odgovora u ovoj temi

#461 VU metar

VU metar

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2263 Poruka:

Poruka napisana 26 јануар 2012 - 19:42

-Technicsov debeli gumeni mat je odličan, poput većine debelih gumenih matova, koji su po mom iskustvu najbolje što treba staviti na tanjir gramofona - isključujem iz priče egzotična rešenja od bakra - nisam ih probao;

Meni je na ovom matu zanimljiva njegova stepenatost ka centru koja pretpostavljam urađena da bi mat nivelirao blago dish-zakrivljene vinile.
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...

Install flash.

#462 ras

ras

iskusan mladić

• Članovi
  • PipPip
  • 3905 Poruka:
  • LocationEscondida

Poruka napisana 26 јануар 2012 - 21:08

Meni je na ovom matu zanimljiva njegova stepenatost ka centru koja pretpostavljam urađena da bi mat nivelirao blago dish-zakrivljene vinile.

možda može i tako da se tumači :)

rekao bih da je stepenik tu da spustiš 7" singl i da ti ostane mesta da ga komotno (po obodu) pokupiš prstima

#463 Kuja

Kuja

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2088 Poruka:

Poruka napisana 26 јануар 2012 - 21:46

Ja sam na mom gramofonu probao taj Technicsov mat i nije mi se mnogo svideo:

http://www.hi-files....078#entry388078

Da ne kucam ponovo:

Debeli, teski i tvrdi gumeni mat koji stize uz 1210Mk2 ima bass heavy zvuk dobar za diskoteku, tutnji, grmi i melje,
ali je za moj ukus nekako nerafiniran, dosadan i mrtav u gornjim srednjim i visokim frekvencijama.

Bar se takvim pokazao kod mene kada sam ga na kratko probao.

Mat sa nekog matorog Luxman-a je bio drasticno bolji.

Taj mat je za razliku od Technics-ovog mnogo meksi i nekako je rastegljiv i prosto se lepi za tanjir i gramofonsku plocu.

Nemam iskustva sa SL1200MkII, verovatno tu radi bolje, ali sam cuo da su ga i na njemu menjali.

...A mozda sve zavisi i od zbira razlicitih faktora, koji se kod mene nisu pogodili.

Probao sam i filc i plutu i na kraju sam zadrzao taj Luxmanov gumeni mat.

.

#464 ras

ras

iskusan mladić

• Članovi
  • PipPip
  • 3905 Poruka:
  • LocationEscondida

Poruka napisana 26 јануар 2012 - 22:29

Ja sam na mom gramofonu probao taj Technicsov mat i nije mi se mnogo svideo:

http://www.hi-files....078#entry388078

Da ne kucam ponovo:

Nemam iskustva sa SL1200MkII, verovatno tu radi bolje, ali sam cuo da su ga i na njemu menjali.

...A mozda sve zavisi i od zbira razlicitih faktora, koji se kod mene nisu pogodili.

Probao sam i filc i plutu i na kraju sam zadrzao taj Luxmanov gumeni mat.

.

Pročitao sam i ranije tvoj origanalni post i nemam razloga da ti ne verujem.
Ako izvesnu suvoću u srednjem i gornjem delu spektra mogu da zamislim kao utisak, nije mi jasna opaska o heavy bass zvuku i grmljavini?
Taj mat delotvorno čini zvuk čistijim i za to nije potrebno naprezanje - registruje se odmah.

Moj odgovor u ovoj temi bio je upućen Sonicu i odnosio se na modifikaciju Technicsa koja je uključila i mat, a hteo sam da kažem da to nije nikakva modifikacija i da može da se primeni na bilo koji gramofon i ograničio sam se na svakodnevna, dakle svima dostupna i jeftina rešenja - ogradio sam se od upotrebe egzotičnih Cu matova, a u međuvremenu smo saznali da je Sonic mislio na Ring-mat. Ok, moguće da je dobar, ali on košta 100+ Ł i nije svakodnevno rešenje, ako ćemo se složiti.

Dalje- nisam tvrdio da je Moskvič najbolji auto na svetu!

I ja sam, na metalnim tanjirima i onim teškim (poput Thorensa) i onim lakšim (poput Technicsa) probao različite kombinacije filca, plute i gume (i tankih i debelih) i mišljenja sam da debeli gumeni matovi daju najbolje rezultate.
To ne mora da bude Technicsov mat, sasvim je moguće da je bolji taj koji si našao kod Luxmana.

Treba probati sve što dođe pod ruku, pa ostaviti onaj koji se čini najboljim.

Meni ostaje da probam mat koji prodaje IBSystem, a koji je kombinacija gume i plute, a kasnije i Ringmat i šta sve ne.

Na SP10 tanjiru sam video mat isečen od one pletene plastike/gume koja služi da se podmetne pod alat, ili čemu već, a nalazi se u Merkuru, Uradi Sam i na sličnim mestima.

Verujem da priča može da bude sasvim drugačija kada su u pitanju stakleni, akrilni i sl. tanjiri.

#465 ras

ras

iskusan mladić

• Članovi
  • PipPip
  • 3905 Poruka:
  • LocationEscondida

Poruka napisana 26 јануар 2012 - 22:46

Koga ne mrzi neka potraži na VE u odeljku Reviews Articles članak iznekog britanskog časopisa iz osamdesetih koji se bavi problematikom različitih matova tada dostupnih na tržištu uz merenja njihovog učinka.

Link, kada je potreban, u brzini ne nalazim, a ne nalazim ni pdf na sopstvenom hardu :(

#466 Bujodrag

Bujodrag

Šušumider

• Članovi
  • PipPip
  • 6202 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 26 јануар 2012 - 23:05

I ovde ima svašta nešto o podmetačima
http://www.soundfoun.../amb/ttmat.html

Dete, kakva ti reč iz ograde izlete zubne?
Primitivci nemaju ogledalo!

Sunburst teaser

#467 Kuja

Kuja

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2088 Poruka:

Poruka napisana 26 јануар 2012 - 23:40

I ovde ima svašta nešto o podmetačima
http://www.soundfoun.../amb/ttmat.html

Upravo i ja krenuo da postavim isti link. :)

#468 Bujodrag

Bujodrag

Šušumider

• Članovi
  • PipPip
  • 6202 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 26 јануар 2012 - 23:51

:thumbsup2 Ima tu nešto.

Pomislio sam da ras traži taj link, al' onda sam skont'o da nije VE.

Dete, kakva ti reč iz ograde izlete zubne?
Primitivci nemaju ogledalo!

Sunburst teaser

#469 Kuja

Kuja

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2088 Poruka:

Poruka napisana 26 јануар 2012 - 23:54

Ako izvesnu suvoću u srednjem i gornjem delu spektra mogu da zamislim kao utisak, nije mi jasna opaska o heavy bass zvuku i grmljavini?

Zato sam se i ogradio.

Mozda tako radi sa mojom kombinacijom baza/rucica/zvucnica/polica.

Ni ta guma/pluta mi nije legla.

Davala je neki cudan loudness efekat, uz donji spektar nekako odvojen od ostatka muzike.

Inace, ima te gumirane plute na metar u Dermi u 7. Jula (Kralja Petra), pa mozes da eksperimentises. :thumbsup2

Mozes sam da napravis i taj Ringmat.

100eur za parce debljeg akvarel papira sa zalepljenim prstenovima od iste ove gumirane plute, je stvarno previse. :)

This little item must have the lowest perceived value of any hi-fi product I've had the misfortune to come across. It consists of a 30 cm. diameter disc made of what can only be described as thin recycled card. Glued to this are thin rings of cork, two on each side, but spaced differently on each side.
I suppose that if it was sold for 50 pence then it could be said to be good material value. My wife when I informed her that it cost nearly 50 pounds gave me the "grounds for divorce" look and I retreated to the Gyrodec alone...

.

#470 Infidel

Infidel

Moderator

• Moderator
  • 2123 Poruka:

Poruka napisana 27 јануар 2012 - 03:00

Postovi koji se odnose na kvalitet LP izdanja prebaceni u temu "Kvalitet pojedinih vinil izdanja"
http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/22224-kvalitet-pojedinih-vinil-izdanja/page__view__findpost__p__398385

#471 ras

ras

iskusan mladić

• Članovi
  • PipPip
  • 3905 Poruka:
  • LocationEscondida

Poruka napisana 27 јануар 2012 - 10:40

Inace, ima te gumirane plute na metar u Dermi u 7. Jula (Kralja Petra), pa mozes da eksperimentises. :thumbsup2

a i ovo si već napisao, sad se setih
hvala na podsećanju

Mozes sam da napravis i taj Ringmat.

100eur za parce debljeg akvarel papira sa zalepljenim prstenovima od iste ove gumirane plute, je stvarno previse. :)

.

eto, nisam se bavio tim Ringmatom, pa nisam ni znao šta je zapravo

Tekst o matovima, ranije spomenut je iz HiFi Choice-a 1984., ako će nekom pomoći u pronalaženju.

#472 Kuja

Kuja

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2088 Poruka:

Poruka napisana 27 јануар 2012 - 12:44

eto, nisam se bavio tim Ringmatom, pa nisam ni znao šta je zapravo

Ovo moze pomoci, ako zelis da ga sam napravis :) :

http://www.theanalogdept.com/ringmat1.htm

#473 pecass

pecass

Quad,oh my God!

• Članovi
  • PipPip
  • 1774 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 03 фебруар 2012 - 12:20

Uz Ring mat ide i Stat mat i to na 1210 je do j.j.

http://www.ringmat.c...orystatmat.html

#474 SonicHammer

SonicHammer

AV Impuls

• HiFi distributer / proizvođač
  • PipPip
  • 5964 Poruka:
  • LocationAdmirala Geprata 3b/8 Beograd

Poruka napisana 03 фебруар 2012 - 22:50

Uz Ring mat ide i Stat mat i to na 1210 je do j.j.

http://www.ringmat.c...orystatmat.html

Cekaj, pa zar nije onaj gumeni "originalni" do j.j.? :roll:
Dogovorte se bre vise... :boxing
Please allow me to introduce myself
I`m a man of wealth and taste...

SonicHammeR
still cyco after all these years...

#475 pecass

pecass

Quad,oh my God!

• Članovi
  • PipPip
  • 1774 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 05 фебруар 2012 - 16:19

Vec sam ranije pisao al se tome izgubio trag,ja imam SP10 mat na 1210 i bio sam zadovoljan dok nije stigao rigmat koji je dokazao da postoji nesto bolje posebno po pitanju detaljnosti i dubine zvucne slike a tu su bili i Shcepan i Zoranzu na prezentaciji istog.

Tako da imam 2 razlicita setup a u zavisnosti od raspolozenja

1.Gumeni SP10 mat u kombinaciji sa AT shellom i AT440

2. Ring i Statmat u kombinaciji sa Sumiko shellom i Sumiko BluePointEvolution 3.

Svaki za sebe ima karakter koji meni odgovara :type

#476 Kuja

Kuja

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2088 Poruka:

Poruka napisana 05 фебруар 2012 - 21:02

Sve procitao, ali mi i dalje nije potpuno jasno sta je u stvari taj Statmat i cemu tacno sluzi.

"Stat" bi trebao da ima neke veze sa statickim elektricitetom? To je OK, staticki elektricitet moze da zasmeta.

Ali ovo objasnjenje nimalo ne pomaze :) :

Phase Anomalies

Another difficulty arises with sound reproduction systems where the sound is affected by phase anomalies, such as those caused by having the absolute phase of a drive unit in a loudspeaker inverted so as to maintain a flat frequency response at 1metre (same set up with both speakers, of course). Or with certain speakers using heavy/complex crossover arrangements that affect the phase of the signal, or loudspeakers with drive unit alignments designed to obtain special spatial effects, as these can affect the coincidence of direct and reflected waveforms, effectively introducing phase anomalies. The way Statmat works is to correct phase errors caused by electrostatic and electromagnetic interference, but if the absolute phase of the signal is significantly turned away from true 0º or 180º by the design of the speakers, then the correction brought about by the Statmat will, to an extent, be nullified. The same situation arises with other phase anomaly situations, such as those caused by vibration and resonance in materials, which is why other Ringmat products have been designed and introduced – to achieve a true 0º or 180º signal throughout the sound reproduction chain.

Both 0º and 180º are mentioned because this depends on the recording. All recordings have both true 0º and 180º absolute phase situations and switch from one to the other according to the way the recording is actually made and how it is put together through mixing and editing the various session or sound takes. Also, some digital recordings that have subsequently been re-mastered have no absolute phase integrity at all and are full of anti-phase. More about this subject another time.

Coincidence of direct and reflected waveforms

Ringmat and Statmat products correct phase distortion and other anomalies in the music signal that are caused by electrical and physical vibrations and resonance in materials.

One of the effects is to retain greater accuracy in the absolute phase of the signal. As a result, sound information starts and stops more quickly. With ‘overhang’ removed, the sound is much clearer. However, this improvement may not become so apparent if the sound is then slowed or smeared by sound reflections arriving at the listening position at varying times rather than together, because the position and angle of the speakers require a consequent adjustment.

This situation is not unique to Ringmat and Statmat products. Similar adjustments may be required whenever introducing any manufacturers’ products into a sound reproduction system, be it a hi-fi or home cinema system.

Za sta je zasluzan Ringmat, a za sta je zasluzan Statmat?

Kakva je razlika u zvuku kada koristis zajedno Ringmat + Statmat, u odnosu na situaciju kada je na gramofonu samo Ringmat?

Najbitnije: sta je u stvari Statmat? Od cega je napravljen?

Mora da ima nesto u Dermi od cega cemo da napravimo bolji! :D

.

#477 djape48

djape48

Member

• Članovi
  • Pip
  • 284 Poruka:

Poruka napisana 09 април 2012 - 00:32

Au brate mili. Videh temu sa odlicnim naslovom i resih da je procitam, jer sam pocetnik u svetu vinila zeljan da prosiri znanje. Bilo je tu kvaliteta, ali se rano preslo na prepucavanje, nabijanje svog misljenja kao tacnijeg od tudjeg itd itd... Sta da vam kazem, drago mi je sto sam prvo usao u gramofondzijske vode, pa tek onda procitao ovu, a i slicne teme

#478 vilenjakvili

vilenjakvili

Junior member

• Novi članovi
  • 45 Poruka:
  • LocationNovi Sad

Poruka napisana 09 април 2012 - 13:44

Au brate mili. Videh temu sa odlicnim naslovom i resih da je procitam, jer sam pocetnik u svetu vinila zeljan da prosiri znanje. Bilo je tu kvaliteta, ali se rano preslo na prepucavanje, nabijanje svog misljenja kao tacnijeg od tudjeg itd itd... Sta da vam kazem, drago mi je sto sam prvo usao u gramofondzijske vode, pa tek onda procitao ovu, a i slicne teme

apsolutno ispravno,
:cheers
pre nego što popravite svet, popravite česmu u svom stanu

#479 D Agostino

D Agostino

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2176 Poruka:
  • LocationNaissus

Poruka napisana 09 април 2012 - 15:05

Vec sam ranije pisao al se tome izgubio trag,ja imam SP10 mat na 1210 i bio sam zadovoljan dok nije stigao rigmat koji je dokazao da postoji nesto bolje posebno po pitanju detaljnosti i dubine zvucne slike a tu su bili i Shcepan i Zoranzu na prezentaciji istog.

Tako da imam 2 razlicita setup a u zavisnosti od raspolozenja

1.Gumeni SP10 mat u kombinaciji sa AT shellom i AT440

2. Ring i Statmat u kombinaciji sa Sumiko shellom i Sumiko BluePointEvolution 3.

Svaki za sebe ima karakter koji meni odgovara :type

Gde si nasao Gumeni SP10 mat i koja je razlika na onaj sa 1210.
Tehnics sl 1210 mk2+AT 95e+Nad 1300+Nad 521i+Grunding 8200mk2+Grundig XSM-3000.

#480 celini

celini

Member

• Članovi
  • Pip
  • 198 Poruka:

Poruka napisana 10 април 2012 - 18:36

Кући сам читаво поподне, и прочитао сам читаву тему , једва некако.....
Више ми ништа није јасно, а нарочито са именом теме...

0 Korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova

AV impuls